Изпитана домашна рецепта за платика
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Изпитана домашна рецепта за платика
Предлагам ви конкретна захранка за платика, тествана за яз. Искър. Компонентите са изцяло български и всичко може да се купи от магазините. Количествата от всяка една съставка са приблизителни и са означени с число след нея. Дано да съм ви полезен.
Основата е печена галета 3, козуначена галета 3, бисквити 3, сурова 2 и печена 2 царевица, суров белен овес 1 и всичко това много ситно смляно. Останалите компоненти са с обем 1. Това са млян суров слънчоглед и млян печен лен, както и леко подпечен немлян лен. Може и мляно кюспе 0.5 за аромат, както и кокосови стърготини за активност на захранката. Ароматизатор ванилия и кокос на прах.
На място към основата добяте варен коноп - леко размачкан, малко варено жито или сладка царевица и шоколадови пръчици. Тези едри частици заедно с целите семенца от лена служат за провокиране и задържане на едрата риба. Не прекалявайте много със зърната, за да не получи хранене, вместо захранване.
Ароматизатори. Целта им е освен да засилят аромата на захранката, така и да служат за слепване на компонентите. За основа се използва нерафинирана захар, но може и обикновена.
Първият вид е карамел с ванилия. Карамелът се прави на котлона в тенджера. Захарта постоянно се бърка, докато се разтопи и стане кехлибарена на цвят. След това внимателно добавяте гореща вода като внимавате да не опръскате. Разреждате до желаната гъстота. Като се охлади добавяте ванилия.
Вторият вид ароматозатор е обикновен захарен сироп с канела и кокос.
Третият вид е от захарен сироп, какао на прах и ванилия, т.е. домашен шоколад
Разбира се, че може да има и други варианти ароматизатори. Идеята е ясна, така че експериментирайте смело.
P.S. Приемам всякакви критики и препоръки.
Основата е печена галета 3, козуначена галета 3, бисквити 3, сурова 2 и печена 2 царевица, суров белен овес 1 и всичко това много ситно смляно. Останалите компоненти са с обем 1. Това са млян суров слънчоглед и млян печен лен, както и леко подпечен немлян лен. Може и мляно кюспе 0.5 за аромат, както и кокосови стърготини за активност на захранката. Ароматизатор ванилия и кокос на прах.
На място към основата добяте варен коноп - леко размачкан, малко варено жито или сладка царевица и шоколадови пръчици. Тези едри частици заедно с целите семенца от лена служат за провокиране и задържане на едрата риба. Не прекалявайте много със зърната, за да не получи хранене, вместо захранване.
Ароматизатори. Целта им е освен да засилят аромата на захранката, така и да служат за слепване на компонентите. За основа се използва нерафинирана захар, но може и обикновена.
Първият вид е карамел с ванилия. Карамелът се прави на котлона в тенджера. Захарта постоянно се бърка, докато се разтопи и стане кехлибарена на цвят. След това внимателно добавяте гореща вода като внимавате да не опръскате. Разреждате до желаната гъстота. Като се охлади добавяте ванилия.
Вторият вид ароматозатор е обикновен захарен сироп с канела и кокос.
Третият вид е от захарен сироп, какао на прах и ванилия, т.е. домашен шоколад
Разбира се, че може да има и други варианти ароматизатори. Идеята е ясна, така че експериментирайте смело.
P.S. Приемам всякакви критики и препоръки.
Последно промяна от kalinux на Нед Юли 03, 2005 20:13, променено общо 1 път.
- kriki
- Мнения: 1539
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
Не забравяйте и не подценявайте и белия червей или пинки в захранката. Все пак дъртите прахосмукачки го обожават. При неактивност на рибата я стимулирайте я с малка топка захранка, я с прашка бял червей. Има моменти когато рибата седи на захранката апатично и не се храни, тогава трябва да се стимулира кълването. Както знаем платиките са пасжни риби и съществува конкуренция при попадането във водата на храна, така че дори да не е гладна, пак налита заради вроденото и чувство за конкурентност. Дори само топче почва или глина да хвърлите, рибата се настървява. Всъщност това се отнася за всички мирни пасажни риби.
- kriki
- Мнения: 1539
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
Ооо МиленскиМилен написа:Opitvali li ste da dobavqte v zahrankata kasteri? Spored men davat mnogo dobri rezultati pri platikata.

- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Дълга и широка е системата за галетата. Кузуначената я купувам по 1 лв/кг от наш хлебозавод, бисквитите ги взимам от бракувани стоки по складовете (клиенти са ми), а печената галета я купих от хлебозавода в Русе 9лв/15кг. Доколкото знам бисквити можеш да си купиш от Подуене, а хлебозаводите по София имат доста галета за фураж. Нашите захранки се правят с вашата галета 

е това е професионалиста
аз като един иван звездев си направих последния път галетата в домашни условия /не ми се започва отново ... много работа но проблема беше меленето
/
ако някой може да каже къде точно продават глаетата (за хлебозаводите става дума) отивам да си купя
иначе установих, че по искъра когато е малко галетата и преобладават другите съставки няма едри платики
това с шоколадовите пръчици е много интересно, последно опитах какао но невидях особен ефект.
колко ванилия на прах/течна се слага на 1кг?
слагането на малко олио в захранката какъв ефект може да предизвика?
ами май това е

аз като един иван звездев си направих последния път галетата в домашни условия /не ми се започва отново ... много работа но проблема беше меленето

ако някой може да каже къде точно продават глаетата (за хлебозаводите става дума) отивам да си купя

иначе установих, че по искъра когато е малко галетата и преобладават другите съставки няма едри платики
това с шоколадовите пръчици е много интересно, последно опитах какао но невидях особен ефект.
колко ванилия на прах/течна се слага на 1кг?
слагането на малко олио в захранката какъв ефект може да предизвика?
ами май това е

- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
С какао и аз съм опитвал до го добавям сухо към захранката, но няма никакъв ефект. Суровото и чисто какао няма никакъв мирис. Затова е по-добре да се направи захарен сироп с какао и ванилия (шоколад).
За количествиото на ванилията не мога да кажа точно. Зависи първо от вида на ванилията и второ от това дали искаш захранката да ти е силно ароматизирана или да остане с натурален аромат. Ванилиите са с различна разходна норма. Първата ми беше някаква английска, бяла, която имаше мирис като на 5 грамовите пакетчета. Сега ползвам жълта с разход 80гр//100кг и съм много доволен от нея, защото смело мога да кажа, че с нея получавам в общи линни течния ароматизатор на Top Secret за платика и сухия на VDE - Brasem. Разбира се не слагам 80гр на 100 кг а доста повече. Най-вече гледам на мен да ми харества. И нещо интересно. В момента, в който слагате есенция към сухата захранка, може да ви се стори, че е малко. Но на другия ден, вече цялата захранка ще ухае невероятно.
За олиото не мога да кажа със сигурност нищо, но по принцип бисквитите, които ползвам са доста мазни, както и варения коноп, както и суровия слънчоглед. Знам само, че в олио и ванилия можеш да си киснеш кюспето на плочки, но това е друга тема.
По въпроса за едрите платики, май започва и на мен някои работи да ми се проясняват. Първо, за да се задържи едрата риба, тя трябва да усети че храната, която приема е калорична, а не просто пълнеж. Това, което можем да направим при домашни условия е да увеличим дозата на силните съставки - белен слънчоглед, овес, картофи, някакъв готов протеин, обилно бели червеи, може би трупно брашно. Второ, за да не се откаже бързо едрата риба и да си замине, трябва да има по-едри частици. Например зрънца варено жито, млечна цаверица, варен коноп и др. Аз, например, си направих печено варена смляна царевица, ароматизирана и подсладена, която добавих накрая към готова захранка и мисля, че се получи. В комбинация с печено-варен-счукан коноп се получава перфектно.
За количествиото на ванилията не мога да кажа точно. Зависи първо от вида на ванилията и второ от това дали искаш захранката да ти е силно ароматизирана или да остане с натурален аромат. Ванилиите са с различна разходна норма. Първата ми беше някаква английска, бяла, която имаше мирис като на 5 грамовите пакетчета. Сега ползвам жълта с разход 80гр//100кг и съм много доволен от нея, защото смело мога да кажа, че с нея получавам в общи линни течния ароматизатор на Top Secret за платика и сухия на VDE - Brasem. Разбира се не слагам 80гр на 100 кг а доста повече. Най-вече гледам на мен да ми харества. И нещо интересно. В момента, в който слагате есенция към сухата захранка, може да ви се стори, че е малко. Но на другия ден, вече цялата захранка ще ухае невероятно.
За олиото не мога да кажа със сигурност нищо, но по принцип бисквитите, които ползвам са доста мазни, както и варения коноп, както и суровия слънчоглед. Знам само, че в олио и ванилия можеш да си киснеш кюспето на плочки, но това е друга тема.
По въпроса за едрите платики, май започва и на мен някои работи да ми се проясняват. Първо, за да се задържи едрата риба, тя трябва да усети че храната, която приема е калорична, а не просто пълнеж. Това, което можем да направим при домашни условия е да увеличим дозата на силните съставки - белен слънчоглед, овес, картофи, някакъв готов протеин, обилно бели червеи, може би трупно брашно. Второ, за да не се откаже бързо едрата риба и да си замине, трябва да има по-едри частици. Например зрънца варено жито, млечна цаверица, варен коноп и др. Аз, например, си направих печено варена смляна царевица, ароматизирана и подсладена, която добавих накрая към готова захранка и мисля, че се получи. В комбинация с печено-варен-счукан коноп се получава перфектно.
каква ванилия ползваш?
в магазина продават една която е на прахчета (старата) и една нова опакована в шишенце малко на др.Йотекер.
предполагам трябва да има и някаква друга разфасовка?
вчера си купих 3 пакетчета шоколадови пръчици от Била за по 19ст (на око около 50г) невидях нищо по смислено ;(
предолагам ако нагрухаме царевица и я накиснем в сладка (медена) вода ден два преди това може и едрата платика да поостане ?!
в магазина продават една която е на прахчета (старата) и една нова опакована в шишенце малко на др.Йотекер.
предполагам трябва да има и някаква друга разфасовка?
вчера си купих 3 пакетчета шоколадови пръчици от Била за по 19ст (на око около 50г) невидях нищо по смислено ;(
предолагам ако нагрухаме царевица и я накиснем в сладка (медена) вода ден два преди това може и едрата платика да поостане ?!
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Забрави изобщо за такива малки разфасовки от магазините. Ванилията си я купувам на кг, около 36 лв, кокосовите стърготини и шоколадовите пръчици са направо без пари, когато са на кг. Има ги по сладкарските складове.
Не ме разбирайте неправилно за едрите частици. Под едри частици имам в предвид млени зърна и пресяти след това с две решетки. От долу с булченски тюл и отгоре с мрежа за комари. Всичко, което е отдолу отива за захранката, а това което остава отгоре се мели и отново се пресява. Може и отделни зрънца коноп и съвсем малко зрънца варено жито, но не повече. Само за идеята. Колкото да има някакъв интерес за големите риби, но от време на време. Така ми мисля де.
Продължавам с опитите.
Не ме разбирайте неправилно за едрите частици. Под едри частици имам в предвид млени зърна и пресяти след това с две решетки. От долу с булченски тюл и отгоре с мрежа за комари. Всичко, което е отдолу отива за захранката, а това което остава отгоре се мели и отново се пресява. Може и отделни зрънца коноп и съвсем малко зрънца варено жито, но не повече. Само за идеята. Колкото да има някакъв интерес за големите риби, но от време на време. Така ми мисля де.

-
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:03
- Риболов: шаранджийски
- Местоположение: Перник
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 3 пъти
- Обратна връзка:
басиkalinux написа:Забрави изобщо за такива малки разфасовки от магазините. Ванилията си я купувам на кг, около 36 лв, кокосовите стърготини и шоколадовите пръчици са направо без пари, когато са на кг. Има ги по сладкарските складове.
Не ме разбирайте неправилно за едрите частици. Под едри частици имам в предвид млени зърна и пресяти след това с две решетки. От долу с булченски тюл и отгоре с мрежа за комари. Всичко, което е отдолу отива за захранката, а това което остава отгоре се мели и отново се пресява. Може и отделни зрънца коноп и съвсем малко зрънца варено жито, но не повече. Само за идеята. Колкото да има някакъв интерес за големите риби, но от време на време. Така ми мисля де.Продължавам с опитите.



Или Nessa е твя марка


Не ме разбирай погрешно! Уважавам и адмирирам това което правиш! Защото самият аз работя с доста компоненти (а имам нужда от още повече) когато си правя топчета!
Като купих последният път един чувал (20 кг) соево брашно жена ми вика - "За кво ти е толкова много??" - "Еми не знам"


А като накупуваш няколко чувала вече става страшно!


- Marcolinno
- Мнения: 57
- Регистриран на: Съб Яну 29, 2005 20:39
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка: