Шаран с яйца и кисело мляко
Шаран с яйца и кисело мляко
Това е една дунавска рецепта,която баба правеше с хванатите от дядо и от мен шарани Като пораснах,започнах и аз да я готвя и винаги съм имал успех сред приятелите си Шарана се разтваря и се слага с гърба надолу в намазана с олио тава.Намазва се с олио и се поръсва умерено с червен пипер,след което се изпича добре във фурната.Прави се заливка от яйца и кисело мляко,като съотношението е едно яйце на кофичка кисело мляко.Количеството заливка зависи от големината на шарана.След като яйцата се разбият добре в млякото,слагаме счукан със сол чесън в заливката и допълнително овкусяваме със сол.Рибата се залива с готовата смес и се пече,докато заливката стане с цвят на крем карамел.Оставя се да изстине и тогава се яде. Върви с бяло вино!Тази рецепта може да се прави с беламур,толстолоб,платика,мъздруга.Забележка:Когато яйцата се разбъркват в киселото мляко,не прекалявайте с разбиването,защото заливката може да стане доста пухкава,на мен лично така не ми харесва
Приятели,да не оставяме боклуци там където сме ловили риба!Пазете природата чиста!
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Да,това с яйцата наистина е въпрос на вкус,а относно цепенето откъм гърба става,но аз лично предпочитам да разфасовам шарана така,че месото да покрие цялата тава,важното е да е с кожата надолу Ако шарана е "хайверлия",хайвера може да се сложи до месото,става много вкусен!И аз не признавам по-добра рецепта за шаран!babydoctor написа:Шарана се цепи откъм гърба задължително. Яйцата е по-добре да са 3:1, но е въпрос на вкус. Всъщност по-добра рецепта за шаран не признавам
Приятели,да не оставяме боклуци там където сме ловили риба!Пазете природата чиста!
- баш майстора
- Мнения: 5844
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1645 пъти
- получил Браво: 1808 пъти
еййййййй докторе да земеш да фанеш па да напрайш па да се обадиш...babydoctor написа:Шарана се цепи откъм гърба задължително. Яйцата е по-добре да са 3:1, но е въпрос на вкус. Всъщност по-добра рецепта за шаран не признавам
ако ми се получи обещавам да призная и шарана и рецептата и теб
п.с. да земе админа да сложи оня емотикон с чашките найш ква убава работа ше върши
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Ами в Лом само така се правеше шарана, от малък знам рецептата /то пък страшната рецепта/ на "Шаран по Ломски". С братовчедките се избивахме за заливката...По-късно в съответните градове бях потресен да науча, че това е "Шаран по Видински", по Никополски, Свищовски и т.н.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Stefko
- Мнения: 1363
- Регистриран на: Нед Май 29, 2005 9:31
- Местоположение: София/Видин/
- дал Браво: 30 пъти
- получил Браво: 45 пъти
Краси, бъди сигурен, че и другите са били потресени от изненадата, че това, дето са го яли цял живот всъщност е било "Шаран по Ломкси" Иначе аз въпросната рецепта я научих/пробвах преди години на Рабиша и не останах много впечатлен Беше ми показана като много тайна висша рецепта, направена достояние на изключително тесен кръг отбрани люде Все пак за мен пръжнат шаранец със заливка от магданоз и чесън, моля (ако е речено да е шаран)babydoctor написа:По-късно в съответните градове бях потресен да науча, че това е "Шаран по Видински", по Никополски, Свищовски и т.н.
Поздрави!
Не задавай въпроси, на които не си готов да научиш отговорите!
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Е, това е другото агрегатно състояние, в което обичам шарана Без разните плакии, пълнене с орехи, лук, ориз, вълнени чорапи и какво ли не...Stefko написа:Все пак за мен пръжнат шаранец със заливка от магданоз и чесън, моля (ако е речено да е шаран)
Поздрави!
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Здравейте чревоугодници!Вчера имах голям ден.З втори път упорствах за шаран на един гьол до моя град.Колегите наблягаха на каракудата,защото считаха,че е рано за шаран.Да ама аз миналата година март напавих сефтето!И слетобеда върха на фидера се сгъна,засякох и тръгна тежко.Толкова не вярах,че ще удари шаран,че помислих,че съм затърмъчил някоя таранка за опашката и за това върви тежко.Когато тръгна уверено към папурите разбрах,че работата е сариозна.Със зор успях да го отклоня от грешния път.Ушите ми се галех от песента на аванса.Накрая в кепа везе красавец-1,470кг гол шаран Когато се прибах се оказа,че е Благовещение и се яде риба.Относно тактиката на риболова бабата заключи мъдро:"Господ си знае работата,днес се яде риба затова си го хванал!"Приготвихме шарана по описаната по горе рецепта.Стана ОТЛИЧНО Останових,че пие много домашно винце.Тук искам да споделя,че имам подобна рецепта.Там са намесени сметана и лук.Рецептите са на кантар,но някак различни.Като разликата между кюфтето и кебапчето.Който харесва по горната ще хареса и моята.Благодарение на вас и фрума открих цепването на шарана от към гърба.Аз го приготвях цял или на парчета.Така заливката се стича в тавата.Когато го цепнем от към гърба става като голяма чиния и заливката остава върху него.Ако някой има интерес към моята рецепта да пише на лични,но мога да я споделя и във форума.Наслука колеги
Ето я и моята рецепта:Продукти:500г.лук,2супени лъжици масло,125г сметана за готвене или цедено кисело мляко,2 жълтъка,50г лимонов сок,чаена лъжичка червен пипер.Тази рецепта не е строго шаранска и става от всякаква риба над 500г.Аз лично съм я правил много успешно с едра таранка,асъщо така и с едър кефал.Мунчо написа:Колега, сподели я направо тук, моля! Хем ще си спестиш много лични съобщения.
Приготвяне:Чистим рибата като я цепим откъм гърба.Осоляваме и оставяме за малко да поеме солта и дасе отцеди.Режем лука на филийки и го задушаваме в масло,като прибавяме и червения пипер.В тавичка нареждаме половината лук,слагаме рибата с кожата надолу и я покриваме с останалия лук.Печем в предварително загрята фурна.Изпечената риба заливаме със смес от маслото,сметаната,жълтъците и лимоновия сок.
Добре е да има хубава компания,защото тази рецепта изпива много студено бяло вино или бира.
Наслука колеги!
П-с Хубаво е да връщаме обратно рибата,но няма по хубаво от това да споделим улова си на маса с добри приятели