Страница 1 от 1

Хладилник на газ

Публикувано на: Пон Окт 05, 2009 0:26
от monkey
Ето как стана Мразчето на газ. Да поясня, че бях леко скептично настроен, а и нямах много време, затова стана малко първобитно, но след като 10 дена имах замразено месо и ледена ракия си заслужава да доразвия идеята и да го направя като хората. Като начало свалих нагревателя. Там където нагрява има една ламаринена кутия пълна със стъклена вата. Разрязах я и събрах ватата в найлонов плик. Нямам снимки на самата кутия, а и тия дето имам са правени с архаичен телефон и при лоша светлина, за което се извинявам. Купих 1 метър медна тръба за водопровод и едно коляно към нея които заварих със сребърен припой. Предполагам става и с обикновена поцинкована тръба половин цол със завито коляно на нея. След това пробих горноя капак на хладилника, прекарах тръбата през отвора и я стегнах с 2 скоби за водно съединение към тръбата на хладилника в която влиза нагревателя. Увих и с 4 квадрата меден проводник за по добра топлопроводимост:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

После обратно кутията и ватата.
За горелка използвах стандартен газов почлник със сменяеми накрайници. На последната снимка се вижда синия пламък.
В началото ме беше страх да го нагрея повече от 100 градуса и нямаше охлаждане. След това го вклщчих на ток и забодох един термометър до тръбата там където излиза от кутията с ватата. На ток там температурата беше 120 градуса и камерата замръзваше. С помещтта на термометъра настройх пламъка да потдържа 120-130 градуса и хладилника заработи перфектно. Забравих да кажа че от парже тръба си направих една втулка в която влиза горелката а другата и част вкарвам в коляното на медната тръба. Изрязах и отвор да взима въздух, горе долу 8 на 15 милиметра. Като за близо 40 годишен хладилник работи 10 дена прекрасно, 10 дена с половин бутилка газ, от сините домакински 20 литрови. За другия сезон мисля да му добавя термодвойка за да спира гаста при угасване и пиезозапалка. Дано съм бил полезен. Не правете това у дома си :lol:

Публикувано на: Пон Окт 05, 2009 18:33
от ti6oji
А пламъка къде го изкарваш :?: Щото ако е над корпуса на хладилника
може да се ползва и за котлон :roll:

Публикувано на: Пон Окт 05, 2009 22:03
от Рак1
Замисъла не е лош, но ще ти дава ядове.
Утре ще ти дам повече инфо, че сега се прибирам и съм скапан.

Публикувано на: Пон Окт 05, 2009 22:05
от Рак1
Ако ми остане време ще го разфасовам и моя да ти покажа.

Публикувано на: Вто Окт 06, 2009 2:08
от monkey
Ядове нямах 10 дена на Доспат, все пак е газ и пламък, тоест носи рискове. На колегата дето питаше дали става за котлон: пламъка е малко по силен от запалена свещ, все пак изкара 10 дена с 10 литра газ, а в камерата си държи лед.

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 8:24
от Рак1
Медната тръба изгаря след около месец/месец и половина. Освен това много бързо започва да се окислява и да събира нагар. Комина се запушва и не може да дърпа. Ето ти снимка на фабричен агрегат:
Изображение
Хората не напразно слагат желязо, а тези чупки който се виждат намаляват загубите на топлина. Моя хладилник също го направих с медна - в началото беше супер. В момента е на около месец и половина работа на газ и тръбата е станала като вестник. Тези дни ще го разглоба да го снимам.

Публикувано на: Пет Окт 09, 2009 16:08
от monkey
Прав си за медната тръба, вероятно ще изгори. Следващият ще е с желязна, по бавно ще тръгва първоначално. Вместо чупките мисля да пусна в тръбата една серпентина от ламарина която да задържа топлината повече, а и ще може да се вади да се чисти.

Публикувано на: Пет Окт 09, 2009 21:11
от dimow
Изображение

:wink:

Публикувано на: Съб Окт 10, 2009 9:12
от monkey
Точно това е идеята.