Щука по доцентски с подробни картинки
- docenta
- Мнения: 763
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Щука по доцентски с подробни картинки
Наскоро хванах една щука - килограмова, като я изчистих остана към 800 грама. Темата я има вече във форума, но специално за рецептата смятам, че мястото й е в този подфорум и затова я пускам като отделна тема тук.
Сега поетапно ще ви покажа какво й се случи на щуката.
Първо престоя в хладилника едно денонощие намазана с малко олио, лимонов сок, сол, чер пипер, куркума и дивисил. После я извадих, поставих я в намазана с олио /зехтин/ тава с корема нагоре, поръсих с една глава кромид, половин глава нарязан на ситно чесън и половин връзка магданоз и десетина кръгчета топено пушено сирене и се получи тая заготовка:
После плътно я покрих с лентички тънконарязан бекон /може и прошуто или пражка шунка/
След това насипах отгоре останалата част от лука,чесъна и магданоза, добавих половин обелен и нярязан на много тънки шайби лимон и стана ето това:
Бамм във фурната на 190 градуса за 25 минути, докато лимонът почне да покафенява ето така:
Отгоре се слагат лентички балкански кашкавал, поръсва се със стрит джоджен и се слага за още 5 минути във фурната.
Накрая се получава ето това!
Кака Доцентица си хапва, комшиите плачат с кървави сълзи, котките надничат през комина, вълци и псета вият на двора, а лосовете са се качили на масата и точат лиги по изчезналия Лапландец
Да ви е сладко и на вас!
Сега поетапно ще ви покажа какво й се случи на щуката.
Първо престоя в хладилника едно денонощие намазана с малко олио, лимонов сок, сол, чер пипер, куркума и дивисил. После я извадих, поставих я в намазана с олио /зехтин/ тава с корема нагоре, поръсих с една глава кромид, половин глава нарязан на ситно чесън и половин връзка магданоз и десетина кръгчета топено пушено сирене и се получи тая заготовка:
После плътно я покрих с лентички тънконарязан бекон /може и прошуто или пражка шунка/
След това насипах отгоре останалата част от лука,чесъна и магданоза, добавих половин обелен и нярязан на много тънки шайби лимон и стана ето това:
Бамм във фурната на 190 градуса за 25 минути, докато лимонът почне да покафенява ето така:
Отгоре се слагат лентички балкански кашкавал, поръсва се със стрит джоджен и се слага за още 5 минути във фурната.
Накрая се получава ето това!
Кака Доцентица си хапва, комшиите плачат с кървави сълзи, котките надничат през комина, вълци и псета вият на двора, а лосовете са се качили на масата и точат лиги по изчезналия Лапландец
Да ви е сладко и на вас!
Последно промяна от docenta на Чет Апр 22, 2010 18:43, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
-
- Мнения: 235
- Регистриран на: Пет Яну 04, 2008 17:26
- Риболов: от всичко по малко ;)
- Местоположение: Велико Тьрново
Потекаха ми лигите.Жалко,че не ловя щука.Радвам се колеги,че в този фрум всеки искрено пуска най-доброто,което може.Например ако вземем готварска книга там повече от половината рецепти са боклук и как да разберем коя рецепта е истинска и коя калпава
С кво може да заменим банския кашкавал
С кво може да заменим банския кашкавал
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
/благодаря колега за АКЪЛА щукарче съм си аз и ще пробвам готварските ти умения БЛАГОДАРЯdocenta написа:Наскоро хванах една щука - килограмова, като я изчистих остана към 800 грама. Темата я има вече във форума, но специално за рецептата смятам, че мястото й е в този подфорум и затова я пускам като отделна тема тук.
Сега поетапно ще ви покажа какво й се случи на щуката.
Първо престоя в хладилника едно денонощие намазана с малко олио, лимонов сок, сол, чер пипер, куркума и дивисил. После я извадих, поставих я в намазана с олио /зехтин/ тава с корема нагоре, поръсих с една глава кромид, половин глава нарязан на ситно чесън и половин връзка магданоз и десетина кръгчета топено пушено сирене и се получи тая заготовка:
После плътно я покрих с лентички тънконарязан бекон /може и прошуто или пражка шунка/
След това насипах отгоре останалата част от лука,чесъна и магданоза, добавих половин обелен и нярязан на много тънки шайби лимон и стана ето това:
Бамм във фурната на 190 градуса за 25 минути, докато лимонът почне да покафенява ето така:
Отгоре се слагат лентички балкански кашкавал, поръсва се със стрит джоджен и се слага за още 5 минути във фурната.
Накрая се получава ето това!
Кака Доцентица си хапва, комшиите плачат с кървави сълзи, котките надничат през комина, вълци и псета вият на двора, а лосовете са се качили на масата и точат лиги по изчезналия Лапландец
Да ви е сладко и на вас!
- sleepwalker
- Мнения: 1573
- Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 22:31
- Риболов: Спининг
- Местоположение: Шумен
- дал Браво: 242 пъти
- получил Браво: 252 пъти
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
Въпреки възрастта на темата, рецептата ме заитригува, но и ми изникнаха 4 въпроса:
1. Може ли рецептата да се приложи и с друга риба (например шаран) ?
2. Какво се случва с костите, препичат ли се?
3. Може ли да се приложи и с по-малки риби (примерно по-едра каракуда, платика, костур и т.н.) ?
4. Колко бяло вино пие?
1. Може ли рецептата да се приложи и с друга риба (например шаран) ?
2. Какво се случва с костите, препичат ли се?
3. Може ли да се приложи и с по-малки риби (примерно по-едра каракуда, платика, костур и т.н.) ?
4. Колко бяло вино пие?
Мунчо написа: Кефалеца и особено дребно-средния костур се отличават с доста гейски нрав и понякога е нужно да бъдат провокирани с откровено деликатни воблери и блесни, за да предприемат действия, разтърсващи сърцата ни.
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
Много дърта тема. Естествено, че това е напълно грешен кулинарен подход спрямо сухата щука. Ако щуката е до килограм и половина нищо не пречи да се изпържи на шайби с галета или панировка. във всеки случай, обаче над това тегло е необходимо да престои наложена с лимонови шайби барем една нощ - било натъпкани в тумбака било - ред шайби от щука и ред шайби лимон. Целта е да се разтопят от киселината ония противни раздвоени милион плаващи костици. Щуката е мнооого вкусна риба, макар и да не ми е най-отпред в гастрономическият тефтер. Доценте, май е време пак да отидем заедно за щука!
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
Изглежда вкусно,но...
Щуката има един особен мирис,не много приятен и само дране оправят нещата
Щуката има един особен мирис,не много приятен и само дране оправят нещата
- docenta
- Мнения: 763
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
Отговарям по ред на въпросите. С шаран може, но да е дивак, а не гол или огледален, щото са много тлъсти. Костите не се препичат, но ако предварително си мариновал щуката, както съветва Олимпус, няма проблем. На третия въпрос отговорът е костур, дран и на филета. Става и за бяла риба над кило. Други подходящи са лефер, морски кефал, канален сом. За бялото вино - в рецептата може да се сложи една -две лъжици по време на предварителното 24 -часово мариноване, но ако ти го пиеш - до свършване на мезето.sleepwalker написа:Въпреки възрастта на темата, рецептата ме заитригува, но и ми изникнаха 4 въпроса:
1. Може ли рецептата да се приложи и с друга риба (например шаран) ?
2. Какво се случва с костите, препичат ли се?
3. Може ли да се приложи и с по-малки риби (примерно по-едра каракуда, платика, костур и т.н.) ?
4. Колко бяло вино пие?
Ха, наздраве!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
Това задължително ще се пробва!!!
Бързо захладня на вънкано за нас туй не е спънка.Студ и мраз не ни възпира тичаме към язовира...
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
Браво страхотна рецепта.Вчера я пробвах и се получи много добре.Само да вметна,че ако се пече в тавата покрита с фолио ще стане по-сочна,просто само най-накрая махаш фолиото и запичаш кашкавала.
-
- Мнения: 383
- Регистриран на: Вто Юли 22, 2008 14:58
- Местоположение: Габрово-Столицата на хумора!
- дал Браво: 15 пъти
- получил Браво: 17 пъти
Re: Щука по доцентски с подробни картинки
А бе Ти не си Доцент ,а Професор Приятелю!
Светът е оцелял защото се е смял!!!
На Бодлива крава ,Бог рога не дава!!!
На Бодлива крава ,Бог рога не дава!!!