Щука по доцентски с подробни картинки

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
docenta
Мнения: 763
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от docenta »

Наскоро хванах една щука - килограмова, като я изчистих остана към 800 грама. Темата я има вече във форума, но специално за рецептата смятам, че мястото й е в този подфорум и затова я пускам като отделна тема тук.
Сега поетапно ще ви покажа какво й се случи на щуката.
Първо престоя в хладилника едно денонощие намазана с малко олио, лимонов сок, сол, чер пипер, куркума и дивисил. После я извадих, поставих я в намазана с олио /зехтин/ тава с корема нагоре, поръсих с една глава кромид, половин глава нарязан на ситно чесън и половин връзка магданоз и десетина кръгчета топено пушено сирене и се получи тая заготовка:
Изображение
После плътно я покрих с лентички тънконарязан бекон /може и прошуто или пражка шунка/
Изображение
След това насипах отгоре останалата част от лука,чесъна и магданоза, добавих половин обелен и нярязан на много тънки шайби лимон и стана ето това:
Изображение
Бамм във фурната на 190 градуса за 25 минути, докато лимонът почне да покафенява ето така:
Изображение
Отгоре се слагат лентички балкански кашкавал, поръсва се със стрит джоджен и се слага за още 5 минути във фурната.
Изображение
Накрая се получава ето това!
Изображение
Кака Доцентица си хапва, комшиите плачат с кървави сълзи, котките надничат през комина, вълци и псета вият на двора, а лосовете са се качили на масата и точат лиги по изчезналия Лапландец :D :!: :D
Изображение
Да ви е сладко и на вас!
Последно промяна от docenta на Чет Апр 22, 2010 18:43, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
Riboko
Мнения: 792
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 19:45
Местоположение: София

Мнение от Riboko »

Доценте знаеш какво да хапваш.... тря да се пробва задължително !! :lol: :)
Няма малки и големи, има хванати и изтървани!
майсторчетоСтрахил
Мнения: 235
Регистриран на: Пет Яну 04, 2008 17:26
Риболов: от всичко по малко ;)
Местоположение: Велико Тьрново

Мнение от майсторчетоСтрахил »

Добре като рецепта и като визия(сигурно и на вкус),ама тя кило щука се изгубила между бекона и останалото :lol: :lol: :lol: :lol: Наздраве !!!!
живей докато можеш
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Наздраве! Задължително ще се изпробва! Само трябва да хвана щука... :oops: :oops: :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

Потекаха ми лигите.Жалко,че не ловя щука.Радвам се колеги,че в този фрум всеки искрено пуска най-доброто,което може.Например ако вземем готварска книга там повече от половината рецепти са боклук и как да разберем коя рецепта е истинска и коя калпава :?:
С кво може да заменим банския кашкавал :?:
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

ogi70 написа:С кво може да заменим банския кашкавал :?:
С топено сирене - може и в пушен вариант.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
pagane812
Мнения: 18
Регистриран на: Нед Май 02, 2010 16:25
Местоположение: Пловдив

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от pagane812 »

docenta написа:Наскоро хванах една щука - килограмова, като я изчистих остана към 800 грама. Темата я има вече във форума, но специално за рецептата смятам, че мястото й е в този подфорум и затова я пускам като отделна тема тук.
Сега поетапно ще ви покажа какво й се случи на щуката.
Първо престоя в хладилника едно денонощие намазана с малко олио, лимонов сок, сол, чер пипер, куркума и дивисил. После я извадих, поставих я в намазана с олио /зехтин/ тава с корема нагоре, поръсих с една глава кромид, половин глава нарязан на ситно чесън и половин връзка магданоз и десетина кръгчета топено пушено сирене и се получи тая заготовка:
Изображение
После плътно я покрих с лентички тънконарязан бекон /може и прошуто или пражка шунка/
Изображение
След това насипах отгоре останалата част от лука,чесъна и магданоза, добавих половин обелен и нярязан на много тънки шайби лимон и стана ето това:
Изображение
Бамм във фурната на 190 градуса за 25 минути, докато лимонът почне да покафенява ето така:
Изображение
Отгоре се слагат лентички балкански кашкавал, поръсва се със стрит джоджен и се слага за още 5 минути във фурната.
Изображение
Накрая се получава ето това!
Изображение
Кака Доцентица си хапва, комшиите плачат с кървави сълзи, котките надничат през комина, вълци и псета вият на двора, а лосовете са се качили на масата и точат лиги по изчезналия Лапландец :D :!: :D
Изображение
Да ви е сладко и на вас!
/благодаря колега за АКЪЛА щукарче съм си аз и ще пробвам готварските ти умения БЛАГОДАРЯ
Аватар
sleepwalker
Мнения: 1573
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 22:31
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 242 пъти
получил Браво: 252 пъти

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от sleepwalker »

Въпреки възрастта на темата, рецептата ме заитригува, но и ми изникнаха 4 въпроса:

1. Може ли рецептата да се приложи и с друга риба (например шаран) ?

2. Какво се случва с костите, препичат ли се?

3. Може ли да се приложи и с по-малки риби (примерно по-едра каракуда, платика, костур и т.н.) ?

4. Колко бяло вино пие? :mrgreen:
Мунчо написа: Кефалеца и особено дребно-средния костур се отличават с доста гейски нрав и понякога е нужно да бъдат провокирани с откровено деликатни воблери и блесни, за да предприемат действия, разтърсващи сърцата ни.
pepi555
Мнения: 170
Регистриран на: Пон Ное 01, 2010 12:23
Местоположение: софия
дал Браво: 2 пъти

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от pepi555 »

тази рецепта ще я пробвам
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от joro_olyмпус »

Много дърта тема. Естествено, че това е напълно грешен кулинарен подход спрямо сухата щука. Ако щуката е до килограм и половина нищо не пречи да се изпържи на шайби с галета или панировка. във всеки случай, обаче над това тегло е необходимо да престои наложена с лимонови шайби барем една нощ - било натъпкани в тумбака било - ред шайби от щука и ред шайби лимон. Целта е да се разтопят от киселината ония противни раздвоени милион плаващи костици. Щуката е мнооого вкусна риба, макар и да не ми е най-отпред в гастрономическият тефтер. Доценте, май е време пак да отидем заедно за щука! :D
sharo1
Мнения: 1271
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
дал Браво: 84 пъти
получил Браво: 27 пъти

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от sharo1 »

Изглежда вкусно,но...
Щуката има един особен мирис,не много приятен и само дране оправят нещата :wink:
Аватар
docenta
Мнения: 763
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от docenta »

sleepwalker написа:Въпреки възрастта на темата, рецептата ме заитригува, но и ми изникнаха 4 въпроса:

1. Може ли рецептата да се приложи и с друга риба (например шаран) ?

2. Какво се случва с костите, препичат ли се?

3. Може ли да се приложи и с по-малки риби (примерно по-едра каракуда, платика, костур и т.н.) ?

4. Колко бяло вино пие? :mrgreen:
Отговарям по ред на въпросите. С шаран може, но да е дивак, а не гол или огледален, щото са много тлъсти. Костите не се препичат, но ако предварително си мариновал щуката, както съветва Олимпус, няма проблем. На третия въпрос отговорът е костур, дран и на филета. Става и за бяла риба над кило. Други подходящи са лефер, морски кефал, канален сом. За бялото вино - в рецептата може да се сложи една -две лъжици по време на предварителното 24 -часово мариноване, но ако ти го пиеш - до свършване на мезето.
Ха, наздраве!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
Аватар
martineti
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Сеп 22, 2010 23:57
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от martineti »

Това задължително ще се пробва!!!
Бързо захладня на вънкано за нас туй не е спънка.Студ и мраз не ни възпира тичаме към язовира...
nik_ivo
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Мар 11, 2012 19:57
Риболов: Всякакъв

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от nik_ivo »

Браво страхотна рецепта.Вчера я пробвах и се получи много добре.Само да вметна,че ако се пече в тавата покрита с фолио ще стане по-сочна,просто само най-накрая махаш фолиото и запичаш кашкавала.
Божидар Иванов
Мнения: 383
Регистриран на: Вто Юли 22, 2008 14:58
Местоположение: Габрово-Столицата на хумора!
дал Браво: 15 пъти
получил Браво: 17 пъти

Re: Щука по доцентски с подробни картинки

Мнение от Божидар Иванов »

А бе Ти не си Доцент ,а Професор Приятелю!
Светът е оцелял защото се е смял!!!
На Бодлива крава ,Бог рога не дава!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”