НИКУЛДЕН ИДЕ!
- TeHeB
- Мнения: 545
- Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
- Местоположение: Burgas
- получил Браво: 1 път
НИКУЛДЕН ИДЕ!
Здравейте приятели,понеже след няколко дена идва празника на всички бургазлии - Никулден ,искам да се допитам до вас за найй-хубавата рецепта за шаран (пълнен ?)
Знам че има много рецепти из форума но ми трябва нещо изпробвано
Благодаря предварително!
Знам че има много рецепти из форума но ми трябва нещо изпробвано
Благодаря предварително!
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Тенев,
Никулден не е само празник на бургазлии, а на всички свързани с морето, водата, рибите, узото, маслините и т.н.!!!
Аз го пълня с лук, орехи и стафиди, може да добавиш и праз лук!
Може да го напълниш и с други сушени плодове и ядки по избор
Скоро правих скобар с печени чушки, много лук и зехтин на фурна.....стана майка плаче!
Никулден не е само празник на бургазлии, а на всички свързани с морето, водата, рибите, узото, маслините и т.н.!!!
Аз го пълня с лук, орехи и стафиди, може да добавиш и праз лук!
Може да го напълниш и с други сушени плодове и ядки по избор
Скоро правих скобар с печени чушки, много лук и зехтин на фурна.....стана майка плаче!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- TeHeB
- Мнения: 545
- Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
- Местоположение: Burgas
- получил Браво: 1 път
Еми значи един колега беше писал в форума че е правил печен толстолоб намазан с горчица..
аз го направих същото само че намазах филето на шарана с майонеза и горчица ..пържен..стана злато!
А иначе пълнен с ориз,лук,лимон,подправки, после отгоре с кашкавал и т.н много хубаво става..
А някои си спомянм че беше писал че е правил с доматено пюре също ставал много хубав.
аз го направих същото само че намазах филето на шарана с майонеза и горчица ..пържен..стана злато!
А иначе пълнен с ориз,лук,лимон,подправки, после отгоре с кашкавал и т.н много хубаво става..
А някои си спомянм че беше писал че е правил с доматено пюре също ставал много хубав.
Любимата ми рецепта за шаран е следната:
Изпичате шарана.
Съставки за соса:
1. 2-3 филии стар хляб
2. 3-4 скилидки чесън (колкото обичате)
3. две шепи орехи (счукани), можете да добавите и бадеми или някакви други ядки, каквито харесвате.
4. Сол на вкус.
Приготвяне на соса :
Намокряте филиите, отцеждате леко и отделяте корите. Поставяте средите хляб в купа, прибавяте орехите и счукания(пасиран) чесън. След като се изпече шарана отцеждате от мазнината в купата с хляба и чесъна, аз винаги изсипвам върху чесъна за да може топлината да освободи аромата му. Разбърквам, добавям сол и разреждам с вода до получаване на консистенция на каша( трябва да уцелите, нито много гъсто , нито рядко)
Слагам парче печен шаран и поливам от страни със соса. Честно казано, понякога соса ми е по-вкусен от шарана
Айде наздраве
Изпичате шарана.
Съставки за соса:
1. 2-3 филии стар хляб
2. 3-4 скилидки чесън (колкото обичате)
3. две шепи орехи (счукани), можете да добавите и бадеми или някакви други ядки, каквито харесвате.
4. Сол на вкус.
Приготвяне на соса :
Намокряте филиите, отцеждате леко и отделяте корите. Поставяте средите хляб в купа, прибавяте орехите и счукания(пасиран) чесън. След като се изпече шарана отцеждате от мазнината в купата с хляба и чесъна, аз винаги изсипвам върху чесъна за да може топлината да освободи аромата му. Разбърквам, добавям сол и разреждам с вода до получаване на консистенция на каша( трябва да уцелите, нито много гъсто , нито рядко)
Слагам парче печен шаран и поливам от страни със соса. Честно казано, понякога соса ми е по-вкусен от шарана
Айде наздраве
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Моята любима - шаран по Ломски /Видински, Свищовски и т.н./. Цепи се откъм гърба, изчиства се, осолява се, запича се във фурничката и се залива със смес от 1.5 - 2 кофички кисело мляко, 6 яйца и счукан чесън. Пече се докато се зачерви заливката.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 615
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 9:24
- Риболов: шаранжийски - МИНИМУМ
- Местоположение: шоплука
- Обратна връзка:
Ходете у http://www.carpbg.com/
фраш е с рецепти
Шаран само пържен или на скара - всичко друго е губене на време и хабене на матрияла
фраш е с рецепти
Шаран само пържен или на скара - всичко друго е губене на време и хабене на матрияла
Всичко друго, но не и лицемер.
Може да ме настроите, но не и да свирите на мен!
Може да ме настроите, но не и да свирите на мен!
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Pol™ написа:...
Шаран само пържен или на скара - всичко друго е губене на време и хабене на матрияла
В най-общия кулинарен случай риба, която става на скара, не става за пържене и обратно. Лесно е човек да се досети защо.
А шаран пържен... може би само ако рибата е някой дивак, нивга не видял развъдник...
Естествено, това е лично мое гастрономическо виждане, на когото както му е вкусно! Това е най-важното - да ни е вкусно!
Последно промяна от Златев на Чет Дек 02, 2010 12:56, променено общо 1 път.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Аре са, ше дам ного ясно! Рецептата на е брачеда Петко на жена му:Мунчо написа:Коце, я дай малко по-подробна информация за този скобар, бре!
Скобар "При брачедите"
Продукти:
2 скобара /600-700 гр./
1 буркан червени печени чушки /ако са домашни по-добре/
5-6-7 глави лук
зехтин
подправка за риба /Kotanyi/
сол
млян черен или бял пипер
Изчистваш скобата, намазваш я отвътре с всички подправки, нарязваш на едри парчета. Лукчето и чушките също на едри парчета, слагаш всичко в тавата, поливаш със зехтина, разбъркваш и слагаш да се пече под фолио 20 мин. После махаш фолиото да се запече и гониш кучето!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- ПОСТОЯНЕН БАН
- Мнения: 191
- Регистриран на: Пет Ное 19, 2010 13:47
- Местоположение: СОФИЯ
- получил Браво: 3 пъти
1-шаран с тегло поне 2.5 кг да има смисъл цялата операция-по голям по добре
2-чаена чаша ориз и 50 гр орехи настъргани на ситно-счукани
3-гъби сурови 0.100 гр
4-лук 1 глава-100 гр,магданоз,черен пипер-мъничко,морковки настъргани,сол на вкус
в тава се слагат 50гр олио и се пъха в фурната да се нагрее в това олио се слага ориза суров и се промешва да попие олиото за да не залепва,после се добавят лука,морковите,черния пипер,гъбите,орехите тая "каша" се заграва 3 мин в фурната и после се добавят 4 чаши вода от същата с която сме сложили ориза това е плънката като се надуе ориза и попие водата е готова за около 30 мин,тя ще е много но по добре да остане защото не се знае какъв ще бъде шарана който всеки ще купи,шарана се обръща по гръб пълненето е лесно но шиенето бави,шие се с клещи хващате иглата и шиете ако няма кой да ви държи щото рибата се плъзга затиснете я между 2 тенжери и натиснете тях с лакътите си и си шийте,става с клечки за зъби захващането но е грозно и малко отваря,под напълненият шаран е добре да сложите домакинско фолио защото рибата залепва с кожата си и така ще спестите разпадането и при вадене надраскването на тавата при рязане и по лесно миене,пече се 1.30 мин на 200-250 градуса,проверява се дали е готов за хора който нямат опит с клечка за зъби набучва се шаранчето като вече няма никакво съпротивление при мушкане и не изтича сокче от дупчицата е готов.
2-чаена чаша ориз и 50 гр орехи настъргани на ситно-счукани
3-гъби сурови 0.100 гр
4-лук 1 глава-100 гр,магданоз,черен пипер-мъничко,морковки настъргани,сол на вкус
в тава се слагат 50гр олио и се пъха в фурната да се нагрее в това олио се слага ориза суров и се промешва да попие олиото за да не залепва,после се добавят лука,морковите,черния пипер,гъбите,орехите тая "каша" се заграва 3 мин в фурната и после се добавят 4 чаши вода от същата с която сме сложили ориза това е плънката като се надуе ориза и попие водата е готова за около 30 мин,тя ще е много но по добре да остане защото не се знае какъв ще бъде шарана който всеки ще купи,шарана се обръща по гръб пълненето е лесно но шиенето бави,шие се с клещи хващате иглата и шиете ако няма кой да ви държи щото рибата се плъзга затиснете я между 2 тенжери и натиснете тях с лакътите си и си шийте,става с клечки за зъби захващането но е грозно и малко отваря,под напълненият шаран е добре да сложите домакинско фолио защото рибата залепва с кожата си и така ще спестите разпадането и при вадене надраскването на тавата при рязане и по лесно миене,пече се 1.30 мин на 200-250 градуса,проверява се дали е готов за хора който нямат опит с клечка за зъби набучва се шаранчето като вече няма никакво съпротивление при мушкане и не изтича сокче от дупчицата е готов.