Мариноване на джинджифил

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Мариноване на джинджифил

Мнение от Коце »

Някой мариновал ли е нещото и успешно ли е било?
Аз пробвах осреднена рецепта, но не се пречупва нито острия вкус, нито лютото...

Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Lemuria »

Джинджифилова бира
от http://recepti.hemuz.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Напитки, вода, джинджифил, захар, лимон, ориз

Продукти:
- 100 гр. пресен джинджифил, обелен
- 1 лимон, сок и настъргана кора
- 900 гр. кафява или бяла захар
- 1 с.л. бял ориз, суров
- 4,5 л. вода

Начин на приготвяне:
1. Оставяте водата да заври.
2. Междувременно смилате джинджифил в хаванче или процесор за храна и го поставяте в купа. Добавяте захар, лимонов сок и кора, и разбърквате добре.
3. Заливате с кипящата вода и добавяте зърната ориз.
4. Поставяте сместа в херметически затварящ се буркан и се оставя да престои на хладно и тъмно място за една седмица, като веднъж дневно разклащате енергично.
5. След една седмица прецеждате джинджифила и пресипвате в бутилка.
6. Оставяте в хладилника за 1 до 2 седмици.
7. Сервирате в чаша с много лед и резени лимон. Може да добавите ром.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Златев »

Убийствена рецепта!!!
Сега ако кажете откъде се намира и пресен джинджифил...
Lemuria, имаш ли други подобни хитринки за домашни благинки? :D
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Мунчо »

Жестоко! Повлиян от Джърълд даръл, цяла вечност търсих рецептата на джинджифиловата бира! Мерсаж!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Lemuria »

Пресен джинджифил има по всички по-големи вериги магазини.
Рецептата за бирата не съм я пробвала, дано си я бива
Баба правеше шипково вино, но то по-скоро си е леко газирано безалкохолно, пълно с витамини. :)
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Коце »

Според мен китайците слагаш и някакъв консервант за да омекне и да се махне лютото.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Златев »

А напитката дали получава градус при ферментацията? Или за това се използва ромът? :lol:
Днинджифилът ми е непознат като подправка... Преди години го прибавях понякога към греяната ракия заедно с черен пипер и мааалко канела.
Знам, че се слага в коледните сладки...
Какво е по-широкото му приложение и консервиран като как се консумира?
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Коце »

Златев написа:Какво е по-широкото му приложение и консервиран като как се консумира?
Онова розовото, до уасабито!

Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Lemuria »

Най-вкусното нещо, което съм приготвяла с пресен джинджифил, е джинджифиловото масло.
Съставките са: краве масло, настърган джинджифил, прясна мащерка и сол.
Върху препечена филийка ръжен хляб или прясно изпечена питка... е приказка без край :)
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Коце »

Е не ти ли люти малко повече?
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Lemuria »

Никак даже. Докато маслото омекне, се настъргва ситно пресния джинджифил – за половин пакетче масло (около 65 гр.) джинджифилът трябва да е горе-долу с размерите на 2,5 грама плувка, тип буре. :) Добавя се непременно прясна мащерка - няколко стръкчета. Обрулват се листенцата, нарязват се ситно-ситно. Сол се слага по лична преценка.
Съхранява се в хладилник.
Супер подходящо е и за печени на жар картофи.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Мунчо »

Баси - отивам да търся джинджифил! Тук вериги магазини дал Господ, само дето не съм срещал този флорален представител в естественото му състояние, ако изключим сушения вид от китайската бакалия, чиито собственик е иранец. :lol: Дали в краен случай би могло да се направи джинджифилово масло с "мумифицирания" вариант?
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Коце »

Мунчо написа:Баси - отивам да търся джинджифил! Тук вериги магазини дал Господ, само дето не съм срещал този флорален представител в естественото му състояние...
Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от Lemuria »

Мунчо написа:Дали в краен случай би могло да се направи джинджифилово масло с "мумифицирания" вариант?
Ще е все едно да си свариш лютеница от червен пипер :)
Ще намериш, сигурна съм.
Че даже и прясна мащерка ще има :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Re: Мариноване на джинджифил

Мнение от joro_olyмпус »

При условие, че има вкусна гулия и алабаш - тоя боклук да търсиш.... Жената чела някъде, че половин чаша сок от цвекло сутрин в продължение на една седмица урегулирало кръвното и човек отслабвал. Та ме напъна и сега имам чувството, че от два дни съм ял трупове - а какво пикая и таковато - може да ти изкара акъла, ако си лабав и не направиш асоциация. Полза - никаква! :D :D :D :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”