Въпрос за дължината на ботуша на мотор на надуваеми лодки

Минава, големият кораб минава ...
kosatkata
получил Браво: 1 път

Въпрос за дължината на ботуша на мотор на надуваеми лодки

Мнение от kosatkata »

Имам едно такова питане.По принцип всички или почти всички надуваеми лодки , като изключим някои рибове са за къси ботуши.Въпроса ми произлиза от там , че вече на няколко пъти срещам мотори , които имат ботуши с около 7-8см. по дълги от късите , но по къси от дългите ботуши на фирмата.С други думи идва някакъв среден размер.Нито е късият , нито дълъг.И основното което ме интересува , то е ясно , че не помага много по дългият ботуш на мотора , но колко пречи.В какво се изразява вредата от мотор с дълъг ботуш или този средният размер , монтиран на надуваема лодка със сглобяемо дъно.
Интересувам се понеже нямам възможност да закупя нов мотор , но намирам добри оферти на двигатели със дълъг или полудълаг ботуш.
Аватар
yankosan
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 12 пъти

Re: Въпрос за дължината на ботуша на мотор на надуваеми лодк

Мнение от yankosan »

Потопен е повече,оттам по-бавно върви,трудно или не излиза на глисаж,харчи повече!
svetoslav7704
Риболов: спининг,тролинг
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 18 пъти

Мнение от svetoslav7704 »

kosatkata написа:Имам едно такова питане.По принцип всички или почти всички надуваеми лодки , като изключим някои рибове са за къси ботуши.Въпроса ми произлиза от там , че вече на няколко пъти срещам мотори , които имат ботуши с около 7-8см. по дълги от късите , но по къси от дългите ботуши на фирмата.С други думи идва някакъв среден размер.Нито е късият , нито дълъг.И основното което ме интересува , то е ясно , че не помага много по дългият ботуш на мотора , но колко пречи.В какво се изразява вредата от мотор с дълъг ботуш или този средният размер , монтиран на надуваема лодка със сглобяемо дъно.
Интересувам се понеже нямам възможност да закупя нов мотор , но намирам добри оферти на двигатели със дълъг или полудълаг ботуш.
А как мериш дължината на ботуша ,до антикавитационната плоча или до оста на пропелера.Иначе разлики до 2см мисля, че са допустими,и могат да се избегнат като при монтажа подложиш нещо върху транеца за да се повдигне леко двигателя.
Колкото по сериозно оборудване имаш по дребни риби хващаш.
kosatkata

Мнение от kosatkata »

Разликата не е 2см.Там е работата , че ботушите си имат тази разлика в дължината и тя е 7-8см.И аз се учудих като установих , че има три размера дължини на ботушите.Става въпрос за двигател Тохатсу.Лошото от цялата работа е че дължината пречи толкова много.Ако съм разбрал правилно един от най големите недостатъци е пречката за излизане на глисаж.Другото с максималната скорост толкова не ме притеснява 4-5км/ч. по малко не е болка за умиране.Не ми харесва факта че ако работата с излизането на глисаж с натоварена лодка е на кантар , по дългият ботуш ще пречи и няма да се глисира , а със същият мотор с къс ботуш при същите условия ще се усеща вятъра в косите.
Аватар
carbolino
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от carbolino »

Ако може пусни една снимка да видим що е туй понятие среден ботуш.Според мен не мериш както трябва.
kosatkata

Мнение от kosatkata »

Може и да не меря правилно.Не споря за това.Обаче и един продавач на мотор ми каза че мотора , който продава не е с късият ботуш , но не е и с дългият.Става въпрос за 15 коня четиритактова Хонда.Затова питам тук.Не съм компетентен по дължината на ботушите и се надявах , някой от вносителите да се изкаже по темата.Има вариант да се получи така че някой иска да си продаде мотора с дългият ботуш и да се мъчи да ме убеждава че неговият мотор не е с късият , но не е и с дългият ботуш , а той да си е точно дълъг ботуш.Утре ще измеря разстоянието на едно Тохатсу 9,9 четири такта с дистанционно управление , за което ми казаха , че и то е с такъв междинен ботуш и ще кажа , каква е дължината.Въпроса е че не знам точно от къде до къде да меря и каква е дължината на двата ботуша(късия и дългият).Така като гледам накъде вървят нещата , работата ми намирисва , че май искат да ме метнат и да ми продадат мотор с дълъг ботуш но да видим.
Аватар
КИРО
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Мнение от КИРО »

Нормалната транцева дъска е 38см,но съм виждал и 44см (която се наложи да я намалям на 38см),а в момента удължавам една транцева дъска на 51см.Такова е искането на клиента - така че мога да се съглася с теб за трите вида ботуши.
MERLIN 41
Риболов: Риболов от лодка- спининг

Мнение от MERLIN 41 »

Точния размер е от петата с която стъпва на транеца
до плочата над перката да е за къс ботуш 381+ 0- 25мм =от 381мм до 406мм
Има мотори който се отличават от тези размери но с 2-3 инча/75мм/ в плюс и пак се водят с къс ботуш!!
Дано съм бил полезен. :fish6:
mtsankov
kosatkata

Мнение от kosatkata »

Е тя разликата е доло горе толкова.Около 7-8см. е по дълъг от колкото трябва да е късият ботуш.Но не е чак 53см. или малко повече колкото трябва да е дългият доколото разбирам от схемите на колегат.Сега наистина ми стана много интересно.Никога досега не съм мислил че има някакъв такъв среден по дължина ботуш.От начало си помислих че искат да ме метнат на върбите , а то ще се окаже , че наистина има трети като дължина между късият и дългият.Все пак никой от вносителите не се изказа по темата с компетентно мнение.Има ли наистина такова чудо произведено от фирми като Тохатсу или Хонда(аз поне попаднах за момента на такива , а не е изключено да има на други марки) мотор със среден по дължина ботуш на извънбордов двигател.Някак си не ми се вярва.Утре със сигурност ще измеря на Тохатсуто.
Аватар
max
Вносител
получил Браво: 11 пъти
Обратна връзка:

Мнение от max »

Не разбирам какво коментирате :?: :!: :!: :?:

Няма средни размери - полу-къс или полу-дълъг :D . Дължината на ботуша в цял свят е по стандарт, може да има някакви вариации при различните марки и през годините но размерите са едни.

S - 15 инча
L - 20 инча
X - 25 инча
U - 30 инча

Транците на лодките са почти винаги по къси от ботушите на двигателите :!: .
MERLIN 41
Риболов: Риболов от лодка- спининг

Мнение от MERLIN 41 »

Стана пълна каша:" Не ама да",какво значи " Вариации през годините"
Като има стандарт защо се отклоняват от него?
Транците също трябва да отговарят на стандарта ,а не почти винаги по къси?
И тогава няма да се задават такива въпроси!!!
mtsankov
LVitchev
получил Браво: 14 пъти

Мнение от LVitchev »

Проблема не е в ботушите,проблема е в транците :lol: :lol: :lol: Двигатели ако има десет марки/образно казано/ лодки има стотици не,ами хиляди модела.Има модели които спазват мерките и си пасват с двигателите за които са направени.Има обаче ентусиасти,няма да им споменавам имената,които си правят лодки по хавата си,и за това има понякога разминавания,но те убеждават че има междинки,докато ти пробутат лодката.После се почва или надигане,или скъсяване на транеца.Доста лодки има,на които самите собственици,без да са се допитали до майстор,или повдигат или режат транците,а когато успеят да замажат изделията си,ако не премериш и ако не знаеш колко трябва да е висок траница при дългите и при късите ботуши,изникват още "МЕЖДИНКИ" произведени в някои гараж :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: А бе малко гоомешах,ама ще ме разберете какво искам да кажа :lol: :lol: :lol:

А за тези които направо взимат лодките и качват каквото им падне,няма да казвам нищо,те ще се познаят :mrgreen: После се започват едни въпроси,ама защо лодката ми не върви добре,защо мотора бучи като алтъв и не върви,защо лодката ми не глисира,въпреки че двигателя е максималния които и дават и т.н и т.н :lol: За това се пита,пита се и все някои ще види къде е проблема.Вече много хора влезнаха в час и трудно ще ги излъже някои,но е добре да запомнят или да си запишат височините на транците,да си измерят и ботушите с ролетка и тогава да купуват че да няма после - "Олеле мале" :fish5: :fish5: :fish5: З
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
Аватар
Булстарите
Вносител
дал Браво: 1 път
получил Браво: 15 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Булстарите »

Ето ти една схема с размери на 15 коня двигател.
Размера C e равен на транцевата дъска +25 мм.
Аз не съм чувал до сега за междинни размери.
Изображение
Аватар
max
Вносител
получил Браво: 11 пъти
Обратна връзка:

Мнение от max »

MERLIN 41 написа:Стана пълна каша:" Не ама да",какво значи " Вариации през годините"
Като има стандарт защо се отклоняват от него?
Транците също трябва да отговарят на стандарта ,а не почти винаги по къси?
И тогава няма да се задават такива въпроси!!!
Тук си пишете няколко човека и никой от вас не се е опитал да зададе въпрос. Изказват се тези и предположения. Аз не се чувствам длъжен да коментирам това което някой си е съчинил, мога само да отговоря ако има конкретен въпрос.
Всеки производител на лодки оставя "аванс" във височината на транеца за да може потапянето на мотора да бъде прецизно нагласено и за да се поемат евентуалните разлики от 1-2 инча за които си написал. Няма нужда да подлагате над ръба на транеца освен ако не искате да подравните с това което слагате. Още по малко е необходимо да "надстройвате" транеца с няколко см. Клампите (врътките) на мотора са достатъчни за да го държат в нужната позиция дори и ако лапата на мотора не е легнала върху транеца. Когато двигателя се монтира с болтове почти никога не ляга върху транеца.

Полу-къси или полу-дълги ботуши няма написал ви го е Миро , казвам го и аз. Дължините са записани и при това което Миро е показал и при това което съм ви пуснал аз.

Ако желаете да не си говорим глупости пуснете модела, марката , серийния номер , годината на производство на този "полу-дълъг" двигател за да проверим какъв точно е той.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”