" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8721
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1372 пъти
получил Браво: 422 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Д-р Флекс »

Ти знаеш, ти си бил муар, аз - не. Затова спирам с оФФтопиците :)
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Зимна Лига 2021 , продължение....


Изображение


От канала до в къщи иам около час път. За един час човек може да обмисли много неща , и да си зададе редица жизненоважни въпроси. От типа на "как мое си такова говедо?" :evil: или "не разбра ли че на тая ивица фидера не вАжи?" :oops:

Добре де , разбрах! РАЗ-БРАХ! От следващия път - само щека , то се е видяло...макар че в книгата е казано:

"В битка , избягвай силната страна на противника , и атакувай слабата"
Sun-Tzu , The Art of War
:wink:

И на тоя канал , и на ловенето на тези риби , местните асове нямат по-силна страна. А аз нямам по-слаба... :?
Kaк да отсея по-едрите баби на щеката - ми не знам. Как можеx да хвана повече и по-едри на фидера (хипотетично бе , разбрахме се че няма да го монтирам. Даже няма да го взема с мен :evil: ) - разбира се , нямаше да вкарам фуил , а някаква сериозна храна , трябваше да се лови два метра по-наблизо , в дълбоката вода , и вероятно - да се опита с бомб и чист бял червей. По-малко риба , но много по-едра. Язък че няма даже да опитам.... :wink:

Изображение

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Изображение


"oops...I did it again..." :lol: :lol:


Така де - бива ли да се пропусне случая да се направя на идиот? Като се има предвид че нивото ми в тази област е някъде на границата между художествените занаяти и изящните изскуства ? 8)

(Не знам дали ви прави впечатление , ама не само се паднах в същия сектор - мисля че съм на същото място!)


Приготвил съм си кошници за бял червей , като на всички съм им разширил дупките , за да излиза стоката по-бързо , щото се оказа че в студена вода те си седят в кошницата на топло , и не си показват носа навън.

Изображение
Изображение



Понеже не съм сигурен че номера въобще ще свърши работа , съм приготвил мини уиндоусчета - тоя път ще цопам дискретно , и съм готов за тежката:

Изображение

:shock: :shock:


...зимата не е каквото беше.. :twisted:

Монтирал съм хеликоптер/патерностер , подвижен монтаж с монофил , още един с плетеняк , и "метода" за чист бял червей , който съм готов да сменя с пелет фидер ако се окаже че тоя път бабите ги яма и ще ловим скимър.

Докато разпъваме сергиите , вятърът се усилва , и докато стане време за тежката , вече духаше много сериозно. Атакувам с подвижния монтаж , и докато хората още спускаха линиите в работно положение , вече вадех първата баба! 8) Ама от близо сто грама! :twisted:
Идеята ми е в първите минути да налучкам най-подходящия монтаж , правя няколко баби с подвижния монтаж , минавам на патерностера , разликата е от небето до земята , ловя с уиндоуса , и кълванетата се редуват едно след друго , като рибата е основно средни баби ( за щеката това са някакви нечовешки бонуси.) През първия половин час правя 9 риби , в края на първия час имам 14 , като между тях има едно или две микробибанчета , обаче има и няколко много прилични риби , от над сто грама. В края на първия час оценявам улова си на 1.200-1.400. Остават ми три часа? Миналия път с 4 кила и нещо се влизаше в тройката на сектора , ама го нямаше вятъра , който пък не спира да се усилва , и хората със щеките се мъчат като грешни дяволи... 8)

Вторият час започва все така ударно , краткия ми опит с чистия бял червей показа че тая няма да я бъде , и продължих с класиката. По едно време се зaвъртя скимър , на което аз отговорих с кълцан торен , и даже хванах един екземпляр от близо 250 грама. В края на втория час имам 26 риби , и съм сигурен че съм минал двете кила . Съседите ме гледатй под око всеки път като бъркам с кепа (уред който на тях не им се налагаше да ползват :lol: ) . Някъде в тоя момент , нещата се сговняват...кълването започва да се разрежда , и аз го удрям на страшен бриколаж , баене и налучкване. Опитах метода , кошницата за бял червей , глина с фуил , дълго изчакване , за в случай че на петното е дошла едра риба , НЪЦ-КИ!

Когато дойде последният час , вече нямах грам кълване , и сега щеките започнаха да наваксват загубения терен - не щото те хващаха много , а защото аз вече не хващах нищо...Стигнах дотам да ловя с кука Н° 18 на повод 0.10 метър и половина дълъг , и на вердевас - което даде някакви почуквания , които не успявах да засека - такива тънкажи в условията на почти ураганен вятър рядко са успешни , и приключих с резултат 2.680. (35 бр ) Съcедът отдясно е с 950 грама , отляво имам 3.300... Спокоен съм като Будa , и студен като айсберг 8) ( което не е трудно щото хич не е топло) - абсолютно съм убеден че на щеката нямаше да хвана повече , а как щях да се изчанча във вятъра с нея , не ми се мисли. :roll:
Прибирам такъмите в колата , когато към мен се приближава Ерик Перо. ЕрИк ПерО , майна. Великият Магистър , първа шпага на графството , един от тези , които спокойно приемат съболезнования когато се класират втори.... 8) - обяснявам му как петното ми умря , без да съм сигурен дали аз нещо оплесках нещата , или просто рибата се изнесе "по независещи от мен причини" :wink:
"Навсякъде беше така" , обяснява Ерик. "Имаше риба в началото , после... :? "
Питам го колко е хванал (през едно място от мен)...

2.700 !!

:lol: :lol: :lol:

Чи аз кво съм тръгнал да се тръшкам? И победителят от предия манш е...37-и? :mrgreen:
Аз съм 19-ти от 39 , местя си го в другия крачол(на по-топло , щото) , и другия път може като нищо пак да избера фидера.

PS -Сектора се печели с малко над 4 кила! Турнира , с 8 кила , от сектора който даде най-малко риба предния път. Новия сектор , от другата страна на моста , който е малко по-дълбок , се оказа куц с двата крака , и се печели с ..малко над 800 грама!
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
Markony
Мнения: 2007
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 195 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Markony »

Ванка, нямш никаква идея колко ми е кеф да отворя магазина в 8:00 и да си отворя ено кафе с твой репортаж, адмирации пич, чест и почитания!
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Време беше за последното състезание за тази година , на все същия терен , и във все същата нестандaртна ситуация - от една страна , не ще да завали , нивото все още е ниско , а течението -слабо.


Изображение


От друга , застудя сериозно , и не може да се предвиди нито какъв ще бъде риболовът , нито в кои сектори ще се лови най-добре - така че този път товаря всичко:


Изображение

Изображение


(какъвто риболовец , такъв и фотограф... :oops: )

Падам се най-вдясно в крайния десен сектор , баш до тапата , който е на номер 45 , аз съм 44. Комшията е стар , много добър и много опитенн щекар. Секторът е най-плиткият в целия канал , като ние сме в най-плитката му част. В условията на нормалния зимен риболов - меко , дъждовно , с леkо течение , и замътена вода , това е най-добрият сектор , от тапата миналата година се спечели с 22 кила. За тази цел съм монтирал щеката. Понеже сега е студено , течение няма , и водата още е сравнително бистра , и риболовът може да се окаже куц , съм монтирал фидерите.

Старт. Аз ловя без фуил , заложил съм на читавата риба , почвам с фидера , като следя кво хващат двамата ми съседи. Отляво-нищо. Отдясно-нищо. По средата -нищо. :lol:

Тая работа продължава половин час. После съседът отляво се разписва с някакъв ситнеж. Отдясно - с още по-ситен ситнеж. Аз съм къпирал глина с торен и кастери на 13 метра , сега е моментът да видя дали нещо не се е завъртяло...Ей! Кълве ми почти веднага бе! 8)
Момците със щеките дето ги имам аз за спецове как така нищо не хващат? Пускам пак , и пак ми кълве! :twisted:

....проблема е че тоя път го хващам...Ъъъъ? :shock: :shock: :shock: Кво съм хванал ли? Ми не знам , от един размер надолу видът трудно се определя... :mrgreen:
Кво , преувеличавам ли? Скив тука:


Изображение


Ясно , един вердевас е малко . Да боднем три? Заповядайте:


Изображение

Тая напаст беше окупирала петното ми , и след 5-6 такива реших да се върна на фидера където...се бяха настанили СЪЩИТЕ ларви! :evil: :lol:
(Да не пропусна да отбележа че кълвяха и на пинки - по-нарядко , но все същите "риби" , и на бял червей , при което практически беше невъзможно да се засекат , белият не им влиза в устите)
С комшията ми отдясно , тапата , само се спогледахме - щото и той вадеше същия планктон...падна голямо въртене на какво ли не , и един час преди края , и двамата извадихме живарниците да съxнат , като аз боднах две парчета торен на фидера , и тръгнах да събирам всичко останало. Комшията вляво все пак успя да хване няколко читави баби , и претегли около кило риба. Следващият - с двеста грама повече. Следващият - още двеста - и така , до лявата част на сектора , където вече имаше и резултати около и малко над двата килограма.

С това състезателната година се обявява за закрита - весели празници на всички! :11:

_________________
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Наздраве , компанията. :11:

Дойде време да открием състезателната 2022. Поредният манш от Зимната Лига , която до този момент за мен е мотика след мотика и провал след провал :oops: - като този път съм на много по-подходящ за мен терен , където ситните баби на щека не минават , и евентуално - бих могъл не толкова да подобря крайния си резултат -(толкова съм надолу в списъка , че за да ме намери човек трябва да е миньор :lol: ), колкото да смъкна някой скалп , и поне да се оттегля с достоинство. Щото този манш вероятно ще ми е последен , че и състезателният сезон може би ще свърши за мен с това първо състезание... :?


Терена обаче , макар и да не ми е толкова противен , хич не е лесен , както уточних миналата седмица . Ааааа! 8) Тренирах аз , тренирах... :twisted:

Изображение

Значи , уточних че:

а) нивото е променливо , инсталирах платформата на ръба на водата , и след два часа бях така:


Изображение

- а в последствие падна още повече !

б) Докато нивото падаше , излезе течение , като рибата кълвеше уж енергично , обаче не хващах практически нищо , и не успявах да намеря ключа - хващах сомчета , заедно с разни други екзотики...

Изображение


...обаче скимъра , макар и да беше на петното , си оставаше неуловим

в) плетеняка беше голяма грешка

г) храната ми не беше пригодна заловене на течение

д) монтажите ми бяха неподходящи

е) в момента , в който нивото тръгна да се вдига , и течението спря , кълването отиде по дяволите , и останаха само редки сомчета...
...а бе - открих сто неща , които не работеха - сега оставаше само да се открие нещо , което да работи... :lol:

Изображение

Пак се инсталирам на самия ръб на водата - и още докато разпъвам панаира , вече знам че имаме проблем. Сериозен проблем , Хюстън...


Изображение


Аха. Сега нивото не пада , а се покачва. И местни асове , които са тренирали в понеделник и вторник (!!!) , ме информираха че НЯМА сомчета. Потънали са вдън земя , и трябва да разчитаме на скимъра...Аз съм приготвил храна , замразен фуил , удавени пинки , торни , вердевас , коноп , жито , кус-кус , смляна царевица...а бе- готвех се да задържа рибата на течението , нали ме разбирате. :wink:

Изображение

Стартирам с дълъг повод , с идеята да гепя скимъра на пропадане , и след двайсетина минути вече ми става ясно , че гредата ще е монументална - няма скимър , няма сомчета , въртя вердевас , пинки , бели , кълцам торен по малко , вкарвам фуил , Литу....риба няма. Щeките са капо (!!!) , няма кьорав уклей , тука няма баби , няма ги сомчетата , тая работа може да свърши с колективно капо , да ви кажа... :?

Аз почвам да разреждам ритъма на презамятане - от три минути минавам на четири , на пет , на шест...Около половин час след старта , тръгвам да презамятам , и усещам тежест на другия край... Айде бе? Внимателно докарвам до кепа скимър от около 400 грама. Ей! Не съм капо бе! Баси машината! :mrgreen:

И оттам пак почваме да се гледаме. Щеките си чоплят носа , ние с фидерите - също. Не се вижда да припляска риба , не се вижда кълване , аз имам замразен вердевас ( не питайте) , и почвам да го кълцам заедно с малко пинки , и тая червена супа я смесвам с мако храна , и по едно време тръгвам пак да вадя , и усещам тласък на другия край , и рибата се откачва - пак не съм видял кълавне... :evil:

Гепвам фидер с по-къс повод , след още някакво безкрайно време , следва късичко , едва забележимо кълване , и се оказва че имам втори скимър , от същия калибър , нагълтал дълбоко - един Господ знае колко време е седял на петното с кука в уста без да мръдне.

"Коло такива имаш вече?" - пита комшията

"14" , отговарям аз безстрастно 8)

"КОЛКОООООО????"
:mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

"Четринайсет" , се опитавам да кажа с най-сериозен тон , обаче не издържам , и почвам да се хиля , при вида на съседа , който ме гледа глупавото като Джо Байдън :mrgreen:

Оттам минава , ами... ЕДИН час. Няма бе! Рънъра съобщава че Фабрис в другия сектор има три риби на обща стойност около половин кило , и че всичко друго е много зле , сума ти народ е още капо , и други хора са с по една дребна риба.

Нивото продължава да се вдига , и ако така продължава , ще се наложи да местя целия панаир. Скарата вече е във водата , и с гумените ботуши в студената вода почват да ми мръзнат краката.

Изображение


Ставам , вадя пакета Теrre de Sоmmе , смесвам я с малко храна , щипка фуил , клъцвам два червея , минават не знам колко минути , не ще , изчаквам ...не знам - 15 минути? Тръгвам да презамятам , и пак имам риба - само че тоя път е доста по-едра. Внимателно и бавно докарвам до кепа платика от 800-900 грама , след това още цяла вечност няма пипване , и около половин час преди края нивото почва бавно да пада - ей-сега ще тръгне! :twisted:
Имам още...25 минути? За тва време вадя пет платики , само да влязат на петното! 8) Айде де! ....десет минути преди края отчитам късо чукване , оказва се риба , закачила влакното , презамятам , две минути преди края имам същото , очевидно рибата се активизира , обаче много късно. :?
Свирят края , остава да видим къде ме позиционират моте три риби.

"1790" , отсича пича с кантара. 8)

"Много добра година" , се подсмихва комшията :wink: , убеден че аз няма да схвана шегата

"Добре че не претеглих 1.812" , подмятам аз небрежно 8) , и на французите им отвиснаха ченетата :lol: - с това се оказа че съм спечелил сектора , и съм втори в крайното , от 37 човека. 8)

(Печели се с 2.300)
Фабрис също печели сектора си , прибираме си пликовете , даже и тук да приключя Лигата , на такава нота няма да ме е яд. :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
esoxx
Мнения: 56
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 21:09
Местоположение: plovdiv
дал Браво: 62 пъти
получил Браво: 114 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от esoxx »

Хубаво е да имаш ботуши Lemigo, един път годишно да ти потрябват, но да са ти в колата. Тия Dunlop ги остави за ходене на лов :D
xxx
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

esoxx написа: Чет Яну 20, 2022 18:53 Хубаво е да имаш ботуши Lemigo, един път годишно да ти потрябват, но да са ти в колата. Тия Dunlop ги остави за ходене на лов :D
За зимата ползвам ботуши за ниски температури , които са много изолирани и подплатени , обаче само долната им част е непромокаема. Предполагам че са правени за сняг или за подледен риболов. Зимата е сезон в който се предполага че няма ситуации , в които рискувам да си намокря краката , тоест. Простите гумени ботуши са за сезона пролет/есен , когато не е достатъчно топло , за газене на бос крак - и тука се получи комбинирана ситуация , в която хем е студено , хем искаше газене , та се видях в приключение :lol: - разбира се , специални ботуши за такива случаи не съм предвидил да купувам...
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Изображение

Хихихи...Така де. По принцип не трябваше да имам право на състезателна дейност , обаче .... :wink:

ОООО- кей!!! "Ще се бориме , и със саби ще се колиме" :twisted: , както се казваше на едно място. Само че , понеже не мислех че ще ми се отвори парашута , нито се бях записал за турнира , нито бях поръчал стръв.... НЯМАМ фуил. :?
На престрелка с нож... ама не с мачете , с катана , с кукри , или (за екзотиката) - с гладиус. 8)

Със швейцарско ножче , брато.... :mrgreen:

Нямах и торен , обаче обърнах с краката нагоре компoста на комшията , и изкОпах малко цръвеи. Във фризера имам шепа фуил , вече размразяван веднъж и замразен наново - не знам дали въобще не си е загубил образа и подобието... 8)
Имам пинки - живи и замразени , имам бял червей , и организатора ми донесе доза вердевас. И тоя път съм приготвил страхотна захранка! Подсладена с разреден мед ( от този , за който пчелите не носят никаква отговорност :wink: ) , намокрена от вечерта - "ястие , достойно за Мастърчеф" , би казал един известен готвач и шоумен. 8)
Веднага оценявам че нивото е високо. Много високо.


Изображение

Тоест , нивото може само да падне - бавно , или яко , при което може да се образува леко течение , и да намажем нещо. Разбира се , може да остане и без промени , и като се има предвид че температурата е около нулата , ще го ядем...горещ. Щото преди да го ядем , ще го духаме... :roll:

Разпъвам пръчките - готов за редкия , но едър скимър от миналия път , съм монтирал всичко с монофил , понеже мисля да ловя с 0.10 , и с тънки , максимално леки куки 18-ти и 16-ти номер.

Приготвям стръвта , разпъвам пръчките , меря дистанциите , строявам шепа кошници на страничната масичка , остават 50 минути до старта , само трябва да се напръска храната с малко водица , до точната консистенция , да се ръснат в нея шепа червени трохи , и ...каквото сабя покаже. Къде бях оставил храната...под калъфа на живарника , не...под калъфа с фидерите...не...в колата? НЕ! :roll: ....Иване ? Аха. В хладилника , брато. Те там ти остана храната! :shock:


Вадят се разни остатъци от колата ( няма с какво да ги подсладя...) , размесват се набързо , овлажняват се до смърт , с напразната надежда да се получи инертна храна - прекрасно ми е ясно че ще бъде излишно активна , като едновременно с това отпрaвям по собствен адрес избрани "комплименти" :oops: :evil:

Стартираме. Вкарвам пет малки кошници - не смятам че от масивно захранване би могло да има полза , и този път , за разлика от предния турнир , от самото начало интарвалът ми е пет минути , ако не и 6-7. Отдясно имам един оптимист , който се опитва да излъже нещо на щека , отляво имам добър състезател , поне 20 минути нямам индикация , след което ми се стори че връхчето мръдна , ама не съм много сигурен. ( Духа вятър , монофил , такива работи.)
Минават няколко минути , и тоя път нямам съмнение че е кълване - или закачане на риба във влакното , щото вердевасът е непипнат. Такаааа! Храната ми все пак работи! 8)
И вече имам две фитки... и ако тва ти бяха двете кълванета за целия ден , умник такъв? :evil:
Споко! Презамятам и отбелязвам четвърта фитка. И пета... Баси , на никой не му кълве , и аз не знам как да си хвана рибите? Опитвам с много дълъг повод - не ще , с патерностер , с тежка кошница - за евентуално самозасичане , със стопер близо до кошницата , въобще без стопер.... Около 40 минути след старта xващам един скимър - 120-150 грама , последван от втори. Имам...колко? ПЕТ фитки? Минал е един час , имам два скимъра , което вече е доста по-добре от повечето съседи , риболова навсякъде е тежък и измъчен , на никой не му кълве..освен на мен. Нещо съм уцелил. Дали уж "калпавата" ми храна всъщност се оказа добра , дали добавянето на terre de somme през кошница , дали кълцането на бял червей - не знам. Обаче ми кълве - леко , късичко , натискане на върха , и край... (говорим за ритъм на кълванетата на всеки 8-10 минути , да не си помислите че имам хиляда кълванета..) . Ситуацията ми е позната до болка , и никога не съм успял да реша докрай задачата - имаме умерен стрaничен вятър , корем , натегнат връх , рибата усеща цялата тая работа , и плюе стървта. Сменям поводи , скъсявам , удължавам , въртя кошници...Минава ЕДИН час без да съм хванал риба , хващам третия скимър два часа и петнайсет минути след старта , и тука е време да се спре , и да се намери решението на проблема , щото отляво имам платика от кило , и съм на път да се издъня като пълен идиот. :evil:

Налагаше да се мисли - вредна практика , гледана с неодобрение от правителството 8) - ако вземе всеки да мисли на своя глава, къде ще му излезе краят? И все пак ...дотук всичко беше стреляне напосоки , и налучкване пo бавния и скъп метод на пробите и грешките. Време беше за анализ на ситуацията , и произтичащи оттам мерки.....кво ставаше? Виждам леко чукване , независимо от монофила.
( Скоба: нося шест фидера. Всичките (!) с монофил... много си умен , ама много :evil: ...край на скобата)

Значи , рибата е лапнала стръвта , и се придвижва от точка А към точка Б. Стръвта не е изсмукана , щото рибата едва я лапва на ръба на устата , обаче очевидно проблема не е в размера на куката или в дебелината на повода , рибата усещаше нещо друго...натиска на влакното , заради вятъра/течението? Нe можех да направя нищо по този въпрос... Теглото на кошницата? Хммм...ловя на 27 метра , вятърът не ми пречеше да метна дотам...почвам да ровя из кутията... ДЕСЕТ грама! :twisted: 8)
Мятам. Три минути. Пет. Седем...Е-НЕР-ГИЧ-НО ! свиване на върха , все едно е юни , и към кепа тръгва четвъртия скимър. И петият. И шестият... :D

Съседът отдясно , който вече е зарязал щеката , и сега се мъчи на фидер ( фитки правел , представете си...) ме гледа като треснат. Хич не ме зяпай , братО - ела да ме треснеш с нещо по главата...Ма може ли да си ТОЛКОВА тъп , бе пич? :oops: :oops: :x

Скимъра ме е налазил стабилно , фитките практичeски изчезват , нивото бавничко пада - още малко , и ще почна да ги вадя с плъзгане по дъното...

Изображение

....и сега треска ме тресе - ако продължавам така , и ако отчаяната от простототията ми риба не отиде да зарадва някой по-съобразителен от мен , аз може да взема и да спечеля сектрора. :roll:
Което щеше да е несправедливо до сълзи... половин час преди края рибата ми изчезва безследно , и с изключение на една фитка в последните пет минути , нямам кълване. :)

Идва кантара , и аз тегля 2.295 . Кво нещо може да се направи за час и половина , а? И ако си беше размърдал мозъка един час по-рано? Нa другия край на сектора Стефан , победителят от предния манш има...2.400.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Имало справедливост на тоя свят... :lol:

Фабрис печели с 3.300 , Микаел има 2.700 , и аз съм 5-ти от 35 човека. Не ме е яд изобщо - намирането на решението два часа след старта вече не е достатъчно за наваксване , минаха онези времена ... :)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Бойната секира , както вече сте се сетили , не беше заровена много дълбоко. 8)
При това , я закопаваме вертикално , така че дръжката да стърчи два пръста , и сме готови да я сграбчим при първия повод :twisted: - а той (повода) , беше квалификационен кръг за Финала Матрикс наесен , и сега оставаше да се види тиража. Щото има два умрели от скърб сектора , а именно - "Тополите , и "Гробището" , в които има риба на две места в целия сектор. Естествено , аз се падам в сектор "Тополите" :evil: , малко след средата (сектора е от 8 човека). Сега е от жизнено важно значение да видим съседите...УПС. Хюстън!!! Имаме проблем , Хюстън! :o
Не че не съм случил на съседи... ако бях държава , щях да съм Израел! :lol:

Чакайте да ви въведа в обстановката : заблуден турист в Хондурас - или в Салвадор (и трябва да си МНОГO заблуден за да отидеш като турист ТАМ! ) , докато се чуди как да си намери хотела , се забива в тясна уличка , и открива , че в края има група съмнителни младежи. Туристът решава да се върне обратно , само че сега изходът е окупиран от същте комсомолци...


Изображение

:shock: :shock: :shock:

:lol: :lol: :lol:

...тука няма да те бият , Иване. Ще те наръгат с нож , застрелят , и одерат - и не непременно в този порядък. :twisted:
И после , ще смъкнат от още топлия ти труп всичко , което има някаква ценност , включително - черепа и част от гръбнака , като в сцена от "Хищникът -2"
:cry:


...oтляво , спокойно - това му е домашния водоем , все пак , разпъва панаира Рафаел.
Отдясно , кръвожадно ми се хили Жаки да Силва....

:twisted: :twisted:

Изображение


В този сектор рибата обикновено се лови на 25-30 метра , така че за решавам , в опит да си продам кожата възможно най-скъпо , да опитам малко по-навътре от двамата убавци , с идеята да гушна някой бонус. Рaзпъвам всичко на 36 метра , храната ми е за едра риба ( инфото е че хората , тренирали тук , не са хванали такава...) , свири се старт , Жаки прави масивно захранване с някаква обемна кошница , Рафаел - малко по-скромно , аз редувам кошница храна с кошница глина , и почти никаква жива стръв.


Изображение

Оттам , започвам риболова с кълцан бял , нещо на което съм станал голям фен. (Допускам че белият червей се отнася към идеята доста по-резервирано :wink: ). Сега мога да ви кажа точно какво ще се случи - съседите ми почват да вадят риба след риба , аз седя и гледам... :roll:
Да , ама не. Всъщност , никой не вади нищо. Не се вижда никъде да скочи риба , даже уклей някакъв... Минава половин час - добре де... знаехме че секторът ще е куц... ама чак ТОЛКОВА куц? Минават 45 минути. Хората стават от местата си , разхождат се , обменят впечатления , докато вятърът се засилва все по-сериозно.


Изображение

Минал е ЕДИН час , когато на мен търпението ми се изчерпва. Ставам , отварям другия калъф , вадя правилния фидер , и почвам да правя второ петно на 60 метра. А не бе! 8)

Сега тука , докато презамятам през три минути , и градя новото петно , забелязвам интересен феномен : имаме силен (вече) страничен вятър. И съответно , влакното прави голям корем , който се вижда ясно в момента , когато тръгвам да вадя кошницата...само че коремът е СРЕЩУ вятъра. :roll: :o

Тука аз безстрашно нагазвам в дълбоките води на виcшата математика , и успявам да събера две и две 8) :mrgreen: - вятърът духа към разположена на 300 метра дига , или стена , и създава мощно дънно течение в обратна посока. И понеже духа отстрани , но и малко срещу нас , изводът е , че течението е встрани , и леко НАВЪТРЕ. Това може би обясняваше защо рибата нещеше да кълве , поне при нас - в другия край на сектора двамата в края имат по две-три риби.

Минават още 45 минути , преди да видя първата индикация , и сега вадя първия скимър.
Несъмкапонесъмкапонесъмкапо!!! :lol: :lol: :lol:

Пет минути по-късно вадя втория , и решавам че близкото петно го зарязвам до края , и се концентрирам върху далечната дистанция. И върху Проблема. Естествено , закъде без дежурния , любим Проблем? :evil:

60 метра , плитка вода , корем върхът се е свил на геврек , кълванетата не се виждат изобщо , или вадя сдъвкана стръв , или хващам рибата без да съм видял индикация , или успявам да видя късичко , неохотно кълване , без да успея да го засека...опитвам се да отпускам върха по стойката , сменям монтажи , не намирам (за кой ли път!) никакво решение ...

Cвирят 5 минути до края , и Жаки... ВАДИ живарника да съхне?!? :shock: :shock: :shock:
Ти братО си капо?! Ей , алооооууу!!! Аз мога да съм капо , ти нямаш право! До вчера почвах да преглъщам на сухо при новината че си в моя сектор бе , пич!
Тапата има 400 грама , После Рафаел идва към мен с кантара "Колко риби имаш , Иван ?"
"Осем" , отговарям аз , и получавам поглед , който скоро няма да забравя - тегля 2.120 , Рафаел , както се оказва , имал ЕДНА баба (!!!) , и оттам до края няма никакъв сериозен резултат , до самия край където двете крайни места дават 2.700 и 4 кила , съответно.

И така , аз съм трети. Не се класирам за финала. 11-ти от 30 човека , като десетия взема последния плик. Би трябвало сега да си скубя брадата , да отговарям на въпросите с едносричково ръмжене , и да съм мрачен и отчаян...
..да бе , сигурно. 8)
Седнах между Жаки да Силва и Рафаел , майна. И ги бих и двамата. 8)
Списъка! Дайте ми списъка на хората в региона , които могат да се похвалят с нещо подобно! Доколкото ми е известно , в него за момента фигурира едно име.

Моето.

:mrgreen:


Майтапа настрана , от този манш могат да се извадят два извода - първо , кълцания бял червей е много сериозна добавка за точно такива ситуации. Второ , аз не знам дали Проблема има решение. Опитвах се , когато вятърът постихна към края , да ловя с кошница от 20 грама , не се сетих да опитам с хеликоптера и повод от 15 сантиметра (не вярвам че щеше да има полза) . Обаче ако тази задача може да се реши , ще изкатеря на един дъх три стъпала от стълбата , честно! С още три риби ставах 2-ри... а имам поне десет фитки...

"Не губи кураж , идва нов тираж!" :11:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Тъй. Нов тираж , както казахме - и СЛЕД него вече куражът ми потъна като Непобедимата Армада :( ...сега пък се падам в "Гробището"!!!
Баси каръка...чакайте да ви опиша за кво става въпрос: секторът е от 9 места , като обикновено се печели от дясната тапа (Ном. 9) , ако тапата направи идиотска грешка , може да спечели вторият отдясно наляво , и в много редки случаи , може да спечели Ном. 7 (щото веднъж успях да го направя този номер ). Оттам наляво е "плач и скърцане със зъби" , чак до края , където съм се паднал аз - само че сега са маркирали още три места , за да има повече разстояние между състезаателите , така че съм на ном. 4...Със съседа само се спогледахме - дали пък нямаше да се борим с него за предпоследното място?


Изображение

Докато още не е спрял дъждът , разпъвам всичо на 60 метра , вятъра засега е доста слаб , като духне ще видим ще успея ли да реша Проблема този път.


Изображение


Дъждът спира свирят старта , повтарям операцията от вчера , двайсе минути не виждам кълване , после вадя сдъвкана стръв. Аха! Някаква риба все пак има , независмо от убития тираж? (Вчера туk е ловил Яник , 1.700 със 7 риби , и 5° място в сектора)

Презамятам , и ПАК вадя сдъвканата кожичка от белия червей! Ей!!! Сега кво , само на мен м кълве , и не мога да си хвана рибите? Скъсявам повода ,ОТНОВО вадя сдъвкана стръв , минавам на кука десети номер ( вчера големите куки бяха отхвърлени с възмущение) , и вадя първата баба...

Оттук нещата почват да се подреждат - кълванетата са редки , точно както се очакваше в тоя кенеф , и на всичкото отгоре , полоината риби са баби , които не тежат кой знае колко. Съседът , който е местен , и видимо опитен и мотивиран фидерист , вади скимъри , и по едно време - каракуда от 600 грама (на око ).

Сега почва да духа - в гръб , обаче кой знае защо се появява странично течение , и старата песен се запява на все същия стар глас.. :evil:

Върхът се сгъва. Минавам на по-корав - и той се превива. Къси почуквания , сдъвкана стръв , откачени риби...На 60 метра едва ли има метър и половина , къс повод на хеликоптера не даде резултат , пелет фидер не даде резултат...Баси , имам чуството че кОпам с все сили в грешна посока , и че решението (ако го има !) въобще не се решава с монтаж...

До края на състезанието успявам да настържа 16 риби , от които 7 са баби , комшията с каракудата тегли 2.440 , аз имам 2.980 - проклетите баби май ме спасиха , на "дашната " тапа седи Фабрис , който е ...предпоследен в сектора?!? :shock: - мигаме на парцали , неговият съсед печели с 4.500 , и на другата тапа Жером е хванал за час и половина - после си е загубил рибите тоталоно , 4.050. И до него един старчок е хванал на щека (днес е "опън") , бая баби...затаяваме дъх...

2.880!!

:)

Аз пак съм трети в сектора от най-утрепаното място. Пак съм бил двамата си съседи. Пак съм 11-ти , но този път - от 35 , така че сега получавам скроен плик - колкото да си платя (част от) горивото...


"Но это были ещё цветочки , а ягодки - впереди" - голям бой ни чака този уикенд , да знаете. Ама ще ни бият професионалисти , та няма да ни е срам... 8)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Голяма работа е тва да носиш на бой , да ви кажа - иначе досега да съм станал на пюре... 8)

Събота , 19 март...


Изображение

Аха. Не само че ще ме бият много , ами много ще ме бият много хора. :mrgreen:
80 човека са се събрали на река Вилен в опит да се класират за финала Сенсас наесен , а също и да приберат някой плик. Откъде ще дойде плика ли? - е как бе , ние за какво присъстваме? :lol: Работа в екип , така да се каже...

Отляво се настанява Жилбер - стара кримка , добър състезател , но не толкова колкото Микаел , който ми е съсед отдясно. Не е в моя сектор ( няма разстояние между секторите) , но е човека , по който да се ориентирам - щото той не само е много добър състезател , а е и местен , и познава реката педя по педя , и рибите по име , презиме , и прякор. :twisted:

Изображение


Ние имаме инфо - хората са тренирали , имало риба с лопата да я ринеш , на всички дистанции. Аз такива круши вече съм брал :wink: , така че съм приготвил зърно , обаче атакувам с тъмна храна и кълцан бял , както и малко фуил. С големия черпак ще им сипя като се убедя че наистина са там...

Изображение


Почвам с вердевас , фиксиран патерностер , кука 16-ка , и почвам да си решавам проблемите . А именно , че адски редките кълванета не успявам да ги засека. Сменям монтажи , имам всякакви , духа насрещен вятър , първия половин час всички се мъчим , Жилбер не хваща много , Микаел не хваща кой зне колко , аз имам две-три рибета , и накрая трябва да призная че не мога да ловя с фидера обърнат накъдето ми е удобно да засичам , щото ситуацията иска да го обърна наобратно. Сега кълванетата стават по-видими , но не и по-чести. Аз въртя вердевас , бял с вердевас , няколко бели с вердевас или без ( без него не ще да кълве) , докато Микаел започва да налучква нещата и да напипва ваксата. Започва да вади повече риба , и тук-там , някоя по-едра ( средната риба е 200-300 грама , но има и такива по 400-500)

Жилбер има закачка , и става прав на скарата , за да си прекарва рибите през прага. Минал е малко повече от час , и на мен внезапно ми става ясно , че потъвам. Нищо не намирам , рибата ми не става нито повече , нито по-едра , я имам пет рибета , я не , и са по-скоро дребни...Почвам да кълцам по малко торен , и след няколко презамятания , внезапно ми идва на ума да опитам на торен червей. (До този момент не бях опитал :oops: ). Следва решително кълване , при това - с много по-кратко чакане! А , тва ли било? И за няма час и половина , аз вече откривам на кво кълве? Баси машината... :mrgreen:
Сега почвам да правя зверски фитки , ама една след друга. Напълно логично , имам торен , и кука 16-ти номер...несъответствие между куката и стръвта , минавам на по - голяма кука - фитка! На още по-голяма? - ФИТКА!! Къс повод? - фитка! Дълъг-фитка!!! Патерностер - фитка! Подвижен монтаж? -ФИТКААААА!!!!!!

:evil: :evil: :evil: :evil: :x :x :x :x

Докато аз се правя на кръгъл идиот , Микаел и Жилбер вадят риба и ми гледат сеира , обаче аз накрая все пак хващам дребна червеноперка , и кълванетата се отрязват като с нож...да каже човек че това е била единствената риба на петното ми , и че само тя се е еб.вала с мен... :lol:

Сега не ми кълве. Грам. От началото на турнира са минали вече сигурно два часа. Аз не знам какво да правя , и като че ли единстваната опция остава да се върна на ситната кука , и на вердеваса...Гепвам фидера с малката кука , вместо към вердеваса , пак посягам към торния. Щото несъответствието между кука и стръв се оправя не само като боднеш торния на голяма кука , нали , Иване? Можеш на малката кука да боднеш малко , тъничко парченце торен? С вердевас? :wink:

...да знаете колко съм щастлив че от тъпотия не се умира. Иначе много отдавна да сте хапнали жито ... :? :mrgreen:

В момента , в който боднах правилната стръв , все едно на рибата някой и каза "три-ЧЕТИРИ!" - сега кълвяла тя , виждате ли. Ама една след друга! Ама и бая по-едра (даже една от близо килце заших ) Петте ми риби стават шест. Седем , осем , девет.... 13 , 14,15... :twisted:

Не че вече ще стигна Жилбер и Микаел , ама номера не е да стигнеш хората , нa които си дал три часа преднина - номера е да не им я даваш...Тая работа не продължава дълго. Щото сигурно беше почнала много по-рано , докато аз се правех на идиот. И всъщност хванах края на фиестата. И сега остава един час , и вече не kълве , ама почти по цялата ивица. Сега аз губя още безценно време да упорствам на стървта , на която вече не kълве , докато накрая се налага да призная че купонът е свършил , минавам на вердевас , и до края успявам да настържа 19 риби на обща стойност 5.050

Чакаме кантара. На другия край има един със 7.200 и един със 7.400 . И оттам - две кила и половина , три , кило и канче , четири...с всяко следващо теглене ми става ясно че в сектора не е имало големи играчи , и че тва беше шансът да се класирам , и че си изиграх картите като пълен аматьор :oops: :( ...класирам се трети в сектора , и 23-ти от 80 , даже прибирам последния плик..

Микаел ли? 13.200 , колкото да ми стане ясно за кво приказваме... :tup:

И в неделя ме чакаше второ състезание на същия терен , и със същата цел. И този път , съм се паднал до Даниел Лаком - "гарантиран пердах или връщане на парите" :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

И така , бойният дух е висок. Зaсега. :wink:
В събота вечерта решихме че манша просто го броим за тренировка. Сега вече знаехме на какво кълве ( ловили са на торен по всички сектори , с изключение на последния час , когато са минали на вердевас) . Знаехме в кои сектори какви резултати са направени , наясно сме с храните , с дистанциите , и с всичко останало...

Изображение


В моя сектор се е ловило между 35 и 40 метра. Докато опипвам дъното , имам закачания от риба по оловото , голям майтап!


Изображение

Стартираме. Сега духа гаден вятър по посока на течението , който създава интересно явление - издухва "корем" надолу , в резултат на което , ако приемем че пръчката е под ъгъл от 45° , влакното е почти в права линия с върха. Превод : НЕ СИ ВИЖДАМ КЪЛВАНЕТАТА И-ЗОБ-ЩО!!! :evil: :x :evil: :x :evil: :x
Почвам да намествам фидера по всички възможни начини , като при това рибата уж кълве , правя фитка след фитка , хващам няколко риби , горе-долу колкото и съседa отляво , или Даниел , които още не са влезли в ритъм.

Някъде около половин час след старта , на мен все пак ми става ясно че тая няма да я бъде. Да , сигурно на рибата и е по-удобно да кълве с фидер обърнат по течението. И че обърнат на горе ще ми "изяде" някое и друго кълване...ама ми е много по-удобно... (за отбелязване е , че и Даниел , и съседът отляво (силен местен състезател и познавач на реката) , ловят като мен , с фидери нагоре)

Един час след старта...

Даниел и Местния започват да набират скорост - особено Даниел. Все по-често се посяга с кеповете , докато аз имам два проблема - единият , това е че ми кълве много по-малко отколкото на тях. Другият , това е че правя много фитки. Стръвта уж е напипана от вчера , обаче нещо не напипвам ваксата. Въртя монтажи , размери на куки , различни кошници , различните фидери , които съм приготвил , и така съм се залисал в проблема с фитките , че не усещам как са минали...почти ДВА ЧАСА?!? :o
Дaниел не спира. Местния вади риба , аз имам , кво - пет риби? А бе , тука кво става? :oops: :roll:

(Става тва , аматьор такъв , че имаш на тая река по едно състезание на година , ама не всяка година. И че река Вилен е като оная пирамида от "Alien Vs. Predator" , на всеки 'найсе минути се преконфигурира , разместват се врати и проходи , и всичко се променя - и тука трябва решениета да се взимат на секундата , ама и да са верни...)

И двамата ми съседи ловят на една дистанция с мен. И със същата дължина поводи. Кво ще стане ако просто тъпо засипя петното с храна? Ще си съсипя риболова? Ми то аз нямам кой знае какъв риболов.. Гепвам правилната кошница:


Изображение


Ей сега ще видите вие! :twisted:

Изображение


Почвам да вкарвам по една щедра доза - плюс фуила , който го няма на снимката , и в първите миунути не се случва нищо. После , започва да кълве все по често ...фиткафиткафиткафитка!!! :evil: :x :evil: :evil: :evil: :x - видим признак че рибата се събира на петното. И понеже сега добавям бял и кастер , почвам да ловя на бял (три броя). Ааааа!!! Вчера кълвеше на торен? И в другия сектор? И от това следва че НЕПРЕМЕННО и днес ще кълве на тая стpъв? :oops: :oops:

Сега почвам да вадя тлъсти бабки:

Изображение


И даже фитките намаляват драстично , сега едва ли имам повече от две-три фитки на хваната риба (...)
Тва продължава...един час. А , ти пак си проспа първите два часа? :lol:
Ако играех белот , нямаше да си играя валетата.. :roll:

В края на третия час , или в първата четвърт на четвъртия , петното се изключва. Ама не моето - изключва се реката. Сега ритъма на Даниел и на Местния затихва , на мен вече не ми кълве изобщо , и сега се връщам на ситната кука и чистия вердевас. И сега кълве , даже хващам една почти платика , 600-700 грама. И почват едни фитки пак...не съм правил толкова фитки по време на едно състезание от бая време (години , най-вероятно) :o :? :oops:

Сега и на вердевас спира да кълве. Даниел като че ли е минал два-три метра по-навътре? Местния почва да храни ново петно на..26 метра? Аз се опитвам да се самоубедя че тва е временна пауза , и че рибата ще се върне , спирам всичката стръв освен фуила , имам индикации , обаче реализацията ми е пълна скръб. Минавам три метра зад петното , вадя кожицата от белия , обаче нямам вяра на такива работи , и оставам на петното до края , и на вердевас.

Приключвам - ПАК , с 19 риби. Този път , 6.200. Местния има 7.200 - бил ме е с две риби , кво толкова , Даниел има 12.200 , и печели сектора. :tup:

Ловил е САМО на ведевас през целия манш , КУКА 16 номер , нищо свръхестествено.. :wink:

5-ти в сектора и 36-ти от 79 човека. И не вярвам да имам повече от десет фитки на хваната риба , което ме радва много - щото ако си бях хванал всичката риба , щяха да ме дисквалифицират за пъхане на 60 кила риба в един живарник :mrgreen:

PS - в малко по-сериозен дух , какво бих могъл да направя за да се преборя (поне донякъде) , с фитките? Не опитах с някакъв методно-пелетен-късоповоден -самозасичащ монтаж. Нямам наблюдения как работи такъв на тази река.

Не опитах - (това беше пълна простотия!) , да ловя с много по-дълъг повод.
И съм абсолютно убеден че правилното положение на фидера беше в посоката , в която не ми е удобно да засичам. И това не ми е за сефте - обаче ми е за последно. :evil:

От следващия риболов започва усилено превъзпитание на личния състав , докато ми стане безразлично наkъде ли е обърнат фидера , заклевам се! 8)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Подшушнаха ми миналата седмица за едно състезанийце. Малко далеч - час и половина път , непознат водоем...уффф. Звъня на Нико. Реката била бистра , съобщава. Тегав , сложен , измъчен риболов. Ако спасиш капото , можеш да се потупаш по рамото. :roll:
И я вземи се обади на Яник , че той лови там по-често.

"Уффф!" , въздъхва Яник. Много риба имало там , когато има течение , и водата е мътна. Ама по 40 кила в някои сеkтори. В момента? - "плач и скърцане със зъби"! Бистра вода , много водорасли , не си струва. :?
Тук вече е време да се обадя на организатора . "Имаше малък турнир на щека" , ме обнадеждава той - "12 човека имат общ улов от 4 уклея."
:shock: :lol: :lol: :lol:

Изправен пред такава провокация , не ми оставаше избор ( "Сигурна смърт? Никаква надежда за успех? Какво чакаме?") - та взех че се записах... 8)

И , "за да е весел и с песен денят" , както се казваше в една песен , три дни преди турнира температурата , която беше стигнала почти 18-20 градуса , падна до 3-4 (сутринта беше -2!) , и даже преваля сняг...

Изображение

Аз съм приготвил разнообразни планове , насочени към улавяне на една-две случайни риби , които щях да привлека към петното с помощта на разни мътилки , дипове , и магии. Сега да хвърлим един поглед на терена:

Изображение

Този , добре. Обаче...

Изображение

:shock: :shock: :shock: Хюстън! Имаме проблем , Хюстън?!? Ко викаш? Ще привлечеш рибата с мътилки? А рибата ще намери ли стpъвта ти в тая растителност... :roll:

Както и да е , почваме риболова. Черна храна , стартирам с патерностер , вкарвам само кълцан бял , и презамятам през 7-8 минути - не виждам повод да презамятам по-начесто , при положение че я видим кълване , я не.

Минават двайсетина минути , и внезапно върхът трепва - характерното накъсано , нервно кълване на уклей. Фитка. Презамятам , и почти веднага ми кълве пак - същото кълване , фитка. Червеите - сдъвкани.

(Що ловя на червей ли? Щото организатора , в опит да надскочи идиотските правила на ФИПС , е забранил да се лови на вердевас. Кра-са-вци! :mrgreen: )

Тука влиза в действие втория монтаж - дълъг , около метър и осемдесет повод , с идеята за бавно пропадане ( плаващ бял червей). Проблемът не е в дистанцията от 46 метра , а в засилващия се страничен вятър. Обаче след две-три презамятания - сега са през три минути , върхът трепва , и вадя ситен уклей! Ей! Не съм капо бе! Баси машината... :lol: :lol: 8)

Сега опитвам съc затворена кошница , пълна със сухо мляко и кълцан бял - почвам да "мътя" , изчаквам , няма нищо...Всъщност , аз не знам дали рибата - ако я има на петното , въобще има шанс да разбере , че някой се опитва да я хване? Както отговори един образ в казармата на въпроса "какви са ви отношенията с еди-коя си?" - "Ами , аз ходя с нея , ама тя не знае" :lol:
Щото , на ВСЯКО мятане , аз вадя това:

Изображение


Чистя "салатата" от кошницата , после идва ред на куката:


Изображение


В тези мрачни размисли и безсмислени експерименти минава един час. Тука се гепва метода ( а не бе!) , рибна храна , тва се мята , и аз стискам зъби , и решавам че ще чакам половин час.

.................................

Половин час по-късно..
...уловът ми все така се състоеше от все същия единствен уклей. :mrgreen:
Почвам да въртя пак хеликоптера , дългия повод , вързвам пелет фидер на мястото на метода , и след половин час правя още 30 минути. Няма. Отдясно капо. Отляво един уклей...

Тука ми идва "гениална "идея. 8)
Вдигам стоперите на хеликоптера на почти един метър от кошницата , и закачам повод 50 санти. Идеята: стръвта да "виси" над водораслите. Три замятания. Нула резултат. :(

До края остават 1 час и 15-20 минути....Сега? Решавам че е време да се играе ва банк , и да се убие петното ( то пък като се беше оживило...) , и за целта правя второ петно , на 51 метра , да имам алтернатива. И даже опитвам с повод 0.10 на новата дистанция , колкото и тревите да не предразполагат към такива рискове...

Почвам с добавяне на Terre de Somme в храната , планът е да презаметна три пъти , и ако не видя резултат , да вкарам Литу. (в тази вода жълтият облак ще изкара акъла на рибите в близките десет километра :twisted: ). И ако за двайсе минути няма резултат , вадя белия Трасикс , отправям кратка молитва за душата на умрялото петно :mrgreen: , и минавам на далечната дистанция.

Първа кошница с глината. Пет минути. Нищо. Нищо не се вижда искам , да кажа - куката е скрита в топка водрасли. Почвам да чопля треволяка , и откривам че червеят е сдъвкан , деа!

Презамятам , и този път ми кълве , и сега не е уклей - бавно и внимателно докарвам до кепа баба от почти 200 грама - вероятно , чиста случайност , обаче пак пълня кошницата с глина , презамятам , и още докато подпирам фидера на стойката , пак ми кълве! Само че този път не е баба , сеньорас и сеньорес :twisted:
Сега през треволяка се прекарва тлъста , и неочаквано борбена платика от поне кило и двеста, а аз минавам на затворен уиндоу , с идеята да вкарам малко жива стръв.

Минава организатора - имало по една-две платики във всеки сектор (една-две общо , или има хора с по една-две?) . Повечето хора били с по един уклей , имало и бая хора капо...

До края остава към половин час. Рибата се изнесе , ама аз не се оплаквам... и все пак , какво се случи? Вкарах глина с метален булет , и като че ли рибата дойде веднага на мътилката. Минах на уиндоу , и рибата изчезна? Щото затворената кошница не прави мътилка докато потъва? (дълбоко е 1.5-2 метра) Минавам обратно на булета. Остават 10-12 минути... да изчакам ли кълването до края , или да презаметна? Презамятам в момента в който свирят пет минути до края...четири...три - и ПАК кълве! Засичам , и пак е платика , която се набутва в тревите и засяда мъртво в тях... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

"Остават ти две минути" , подвиква съседа...Държа фидера вдигнат нагоре , с нaдеждата рибата да излезе от тревите , ама нъцки. Оcтава една минута тръгвам да дърпам , и откривам че сигурно съм закачил кошницата в нещо по-сериозно от тревите , щото нe помръдва..дърпам по-силно , и късам шок лидера... :x :x :x :x :x :x :x

Сега ли бе? Цял ден нищо не закачих (имам един скъсан повод) , и сега в тая безрибна река , като никой нищо не хваща , ще изпусна решаващата платика? С билета за финала барабар... щото не се сетих да ви кажа :wink: , ама тва е квалификационно състезание за финала Сенсас. Последното в което имам възможност да участвам тази година... :( :( :(

Мрачно тръгвам да събирам багажа , кантара идва от другия край на сектора ( секторът е от 7 човека) , и го чувам как съобщава на съседа ми че дотук се печели с кило и шесттотин. Ммммм? :o
Моята платика не беше много голяма , обаче беше една такава набита и закръглена ... и ако добавим бабата... Ей!! - имам и уклей бе! :twisted:


Изображение

Организатора кимва одобрително , пича който е с кило и шесттотин се усмихва , и повдига рамене - кантарът удря 2.020 , и аз ..съм спечелил сектора? :shock: :D :D :D

Трети в крайното класиране - вторият е с 2.700 (деа и платиката проклета..) Печели се с 3.800 , една трета от участниците са капо.

....час и половина път минават много бързо , когато си се ухилил от ухо до ухо , и на всеки стоп или светофар , пускаш волана да потриеш доволонo ръце
8)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Да актуализираме темата , че съм я занемарил ужасно... :oops:

Преди около две седмици...

След билета за финала Сенсас , спечелен с голяма доза късмет ( да си кажем истината :wink: ) , беше време да се направи последния опит за класиране за другия голям финал - Матрикс. Няма да се впускам в дълъг репортаж , щото тука тиражът беше от абсолютно фундаментално значение . Имаше 4 сеkтора , и в момента в който изтеглих номера , вече знаех че не първи в сектора (класира се само първия) - и между първите трима едва ли щях да се набутам... :evil:

Изображение

Целият безсмислен , убит от момента на тиража манш , имаше само един-единствен весел момент: съсед отдясно ми е един невръстен младеж , почти хлапе , който е монтирал и двата си фидера ( с разлика в дължината около един метър) , масичката му е безупречна и чиста , има десет катсера в съд с вода :D , от който можеш да ядеш , и водата не е от водоема. Сла-дур! 8) :tup:

Маншът почва , Лоран ми е съсед отляво , не му кълве , на мен не ми кълве , вдясно от Лоран седи Себ- не му кълве , тапата вдясно е добър играч , и не му кълве.
Хлапето мята , подпира фидера на стойката , и след секунда зaсича първата риба. Пуска я в живарника , презамята , и засича втората...Ъ? :roll: Трета. Я пак?!? :shock: :shock:

Кво да ви разправям - преди да регистрирам първото кълване , Били Дъ Кид имаше ШЕСТ - без майтап! , и ако турнира беше приключил след първия час , младежът щеше да ни разкаже играта... Впоследствие се оказа че " му оставали пелети" , смлял ги и си спретнал домашна рибна храница ( "на такива момчета ние казваме браво!" 8) :lol: ) После рибата му изчезна , и на края го бих , и - за моя изненада , бих и Лоран отляво , а той съвсем не е хлапе..."Стигаше ми тая награда" , обаче - щото не успях да бия никой друг , и се класирах 6-ти от 8 човека... :?
В неделя имаме турнир по двойки , теглим ПАК СЪЩИЯ сектор , обаче другия край , където вчера се спечелиха две от първите три места.

Изображение


Фабрис лови на 30 , аз клипвам на 48 , почваме , и не нацелваме ваксата отникъде. Не ще бе... В интерес на истината и в събота от нашето място не беше направен кой знае колко читав резултат , и все пак...Междувременно , вятърът се засилва , насрещен . Аз съм с рибна храна ( поуката от вчера) , след първия час , когато ми стана ясно , че риболовът ще бъде слаб и изкецан , минах на повод 0.10 ( друга поука от събота). И тука идва интересния момент - иначе и за този турнир нямаше кво да се каже (да видиш ти съвпадение..)
Значи , почваме да вадим изсмукана стръв , без да сме видели индикация :wink:

...Сега , тука традицията е следната: до края вадя сдъвкана стърв , правя фитка след фитка , течението в плитката вода ми къса нервите , и приключвам още едно състезание в един дълъг списък , без да успея да реша уравнението с тънко кълване , дребна риба , дистанция , и плитkа вода...

Тези проблеми ,драги читатели, останаха далеч в историята - някъде между края на Мезозойската ера , и залеза на Mикенската цивилизация. 8)


Изображение


С помощта на тая джаджа , сега всяко кълване се виждаше като на длан , включтелно такива , в които връхчето мръдваше няколко милиметра НАЗАД , и риба след риба влизаше в живарника. 8)

За съжаление , просто нямахме достатъчно риба , и се класирахме 11-ти от 20 отбора . (В събота бях 21-ви от 32). Все пак , гушнахме скромен плик. :)

Миналата седмица обаче , след записване в последния момент , и паническо търсене на съотборник , успях да участвам в доста забавен турнир. Хвърлете един поглед на каратата , драги зрители:

https://goo.gl/maps/NoYGBBCLYNEyjDNc6


Като умра , искам душата ми да отиде на такова място , заклевам се! :twisted: ( Не държа това да стане скоро. 8) )

Каналът е широк около 40 метра , дълбок е близо пет , и отсрещния бряг е див и недостъпен. Платика , едри червеноперки , морски кефал , каракуда и шaран щъкали в големи количества , и аз реших че отсрещния бряг плаче за един метод. Още повече , когато един от местните специалисти убедено заяви , (с категоричността на човек kойто не знае за кво приказва ), че "да се лови отсреща нямало никакъв смисъл."


Изображение

Тука аз се ухилвам като Хан Соло когато Лея му казва "..не е това което мислиш , той ми е брат" - или по-точно , както би се ухилил Хан Соло , ако в ролята вместо Харисън Форд , се снимаше Роко Сифреди. :twisted: :mrgreen:

Теглим горния край , засилваме се към сектора , и.....Я ПАК!?! А бе , от близо километър и половина канал , тука ли трябваше да изтегля? "Нa бодлива крава , Бог рога не дава" , казваше бабa ми , бог да я прости...айде , не се разкопчавай , бат'Роко. Днес няма да ни огрее... :evil:



Изображение

:evil: :evil: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol:

Турнира е "open" , Алан , съотборника ми (45 набор! 8) ) , разпъва щека , аз строявам фидерите.



Изображение


Има пауза за обяд , тогава ще видим дали има нужда да монтираме други неща (аз , щека , той - фидер , да речем) В разговор с разположен на близо шаранджия , разбирам че това е секторът за нощен риболов на шаран. Тоест , тука се храни редовно с пелети и точета , така че решавам да играя с рибна храна.

Почваме , аз мятам на един метър от шамандурите , като те образуват дъга , на която изпъкналия край е пред мен , а съседите от двете ни страни ловят два метра по-близо до отсрещния бряг. И двата отбора отстрани имат по няколко риби , преди на мен да ми клъвне , Алан вади дребосък на щеката , накрая и аз се включвам , с по-рядка , но по-едра риба (150-300 гр).

Към паузата оценяваме че имамe по около 2 кла на калпак , като моите риби са по-едри , но Алан има повече.

Него го сърбят ръцете да опита на фидер , обаче аз успявам да го убедя да не хуква да гони дивото , идва паузата (ЧАС И ПОЛОВИНА!!! :shock: :shock: :shock: :evil: :evil: :evil: ) , и след нея , разбира се , моята риба е изчезнала беследно.

Сега кълве само на щеката ( Алан е единствения човек в този край на канала , който е монтирал щека , всичкото комшия залага на фидера ) Аз се чудя какво да правя , времето безмилостно тече , и когато започва плахо да се обажда на фидера , вече е късно да се прави каквото и да било , и следобедното ми представяне е просто трагично. Провал за мене и за отбора... :cry: :cry:

Съседите отляво (тапата) теглят , единият - над три кила , другият - над 6 ,имат около десет кила и половина. Алан тегло 5.700 , и сигурно ако бях монтирал щеката следобяд , щяхме да ги бием. Обаче целият ми улов е 2 .570 ..кво очакваше , Иване - да дойдеш на непознато място и да блеснеш от раз срещу местните?
Одясно теглят...3 кила за двамата?!? И аз съм тръгнал да се тръшкам? Какато се оказа , нашите били дошли да тренират в четвъртък , и за един следобяд имали 35 кила...Тука с Алан свиваме рамене , събираме багажа , отваряме си по бира , и чакаме жена му да ни каже до къде сме потънали в класацията , щото тя отиде да обикаля чак до другия край...

Кво си мислите? Ние сме ВТОРИ в сектора и трети в крайното класиране! :o Ей! 8) :lol: Взехме и плик! Ако не бях такъв заплес можехме направо да отнесем първото място , ама и на това съм доволен...
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
outsider
Мнения: 2664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 178 пъти
получил Браво: 4565 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Cъстезанията текат - и както се казваше в една песен , "всичко тече , но уви , не всичко се пие..." Преди три седмици участвах в малък турнир (11 човека) , двудневен и с много високо ниво.

Изображение


Беше от онези състезания , в които се научават много неща много бързо (бой , бой , бой ) - и едно от тях беше свързано с употребата на кивока (пак) . Щото рибата не щя да влезе на 28 метра - ама хич , и аз реших да я потърся по-навътре , което беше правилно , обаче се засилих да търся Михаля на 52 метра (когато трябваше да ловя на 35) , и те тук се събраха Райко и райна... :roll:

Скив тва:


Изображение


Това е връх от унция и половина , с диаметър в основата 3.5 мм , на 28 метра. :shock: :shock:
За съжаление , не се сетих да ви снимам другия фидер - с връх 2.2 yн. и много по-мека бланка - той просто се сгъваше до средата на второто коляно...
:mrgreen:

В тая ситуация , на 52 метра влакното правеше някакъв ужасен корем , и само в кивока имаше надежда - и се оказа че при такъв натиск върху влакното , връхчето така се сгъва , че застава на оста между двата водача , и не показва нищо. Тука се вади домашен връх , правен за бавни реки - груб , грозен и твърд :twisted:


Изображение


Това държеше течението , обаче беше прекалено твърдо , и тука зацепих нещо важно : кивока ( или сайдуайндър , ако предпочитате 8) ) , трябва да бъде адаптиран към силата на течението , иначе не работи въобще. И тук ми трябваше по-корав от фабричните , и по-мек от домашното ми производство. Тоест , седнах точно между двата стола , и се класирах 4-ти в сектор от 5 човека... :oops:

В неделя нещата рязко се влошиха - сега дистанцията ми беше правилната (32 метра) , и в началото нещата вървяха идеално , след час и половина риболов имах 16 или 18 риби , можеше да се мисли за краен резултат от 40+ , което ме вкарваше в рамките на 8-10 кила. И тука почва да духа вятър от широките простори на язовира (167 хектара площ) , към нас , във вода дълбока метър и двайсет...Вдигна се вълна , фидерът поскачаше нагоре-надолу , и едноврeменно , върхът се сгъваше и странично - сгъва се-отпуска се ... а бе , сега не ставаше дума за фитки - за да направиш фитки , трябва да видиш кълване :lol: - аз просто вадех изсмукан вердевас ( щото не кълвеше на нищо друго) , и този път съм последен всектора , и 8-и от 11 в крайното класиране. :oops: :oops: :cry:

Едно нещо ми стана ясно : класическите лайт пръчки - мека горна секция за индикация , и твърда долна за кастинг , са абсолютно негодни за риболов в такива условия.

И едно нещо не успях да си обясня - как някой успя да се класира по-зле от мен?... :mrgreen:

Всъщност , дали се класирах чак толкова зле? :?
Щото май месец се задаваше с календар , пълен със състезания по плувка , в рядко безрибни водоеми , и насред размножителен период. Имаше мегдан за много по-слаби резултати , всъщност... :roll:

Първото от тези състезания се разви на домашната ми рекичка , която е китна и живописна , и където ако няма течение , няма кьорава риба.


Изображение
Изображение


По-точно , има - обаче е така групирана , че тук-там някой хваща , а другите си чоплят носа. За майтап , аз изглежда се бях паднал в рибите , щото още със старта комшията отдясно бодва платика от близо 700 грама , и в същия момент отляво съседът и той засича риба.
Ей? ами аз? :evil: - я деа , и на мен ми кълве! :D
Прибирам бабка от близо 300 грама , и сега почва да кълве на всяко изтичане. Тая работа продължава около 40-45 минути , и петното умира. Този отдясно и той умира , обаче отляво пича си вади риба след риба почти два часа...Аз къпирам кълцан торен с глина , стрелям бели и пинки , въртя разни линии - няма бе! По едно време плувката потъва , и засичам видимо много по-едра риба , и внимателно докарвам до кепа сом от кило и канче - много забавна операция с повод 0.10 и кука 16-ти номер. Оттам до обяд - сега рибата вече е напуснала и петното на комшията отляво , нямам kълавне , и едва преди паузата хващам два скимъра.

Пауза час и половина. :evil: :evil: :evil: :evil:
Ако хората , родили тая гениална идея , бяха само една идея по-тъпи , щяха да седят в стъкленица с формалин в Съдебна Медицина. :twisted:

Щото след паузата вече няма никакъв живот , и седим и се гледаме до края на турнира. (Имам две бибанчета с топ сета пред мен , на 4 метра).

Оказа се че ние няма от какво да се оплакваме - имало е сектори където хората са с броени грамове - ама първи шпаги на местния щекарски риболов , и плувкаджиска аристокрация , да ти е неудобно да им кажеш кво си хванал. Има и капота...Моя сектор се печели с над 7 кила (пича отляво) , големият , лош Ерик Перо е втори с 4.700 , и...аз съм трети?!? :o с 3.800 .


Изображение
Изображение


Десети от 46 човека , даже гушнах скромен плик. А да е хаирлия , че месецът едва почва...
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”