Далечни хвърляния с примамка
- sestrata
- Риболов: спининг
- дал Браво: 154 пъти
- получил Браво: 742 пъти
Далечни хвърляния с примамка
Здравейте кастинг маняци,
Често се питаме, коя макара колко реално изхвърля различните примамки, с какво влакно и въдица. Реших да съберем в една тема впечатленията си от различни мултипликатори, подкрепени с кратък онагледяващ материал. Не, че не вярваме на голи приказки, но моят опит показва, че окомера на всеки е доста различен и понякога подвеждащ. За да не опъваме рулетки, имам идеята да ползваме един приблизителен метод - заводския показател за дължината на влакното, която обира при един оборот на дръжката. Този метод не е точен, защото с намаляване на влакното в шпулата, обраното влакно за оборот ще е по малко, но за нуждите на практиката е достатъчно.
Тестът, който направих:
Daiwa Zillion TDZL701MXB
Daiwa Zillion J-Dream 7.9
Daiwa Samurai 40 lb braid
20 gr сръбски главиняр (приблизително, не съм го мерил, но същите резултати дават и другите ми главиняри около този рзмер)
При шест поредни хвърляния, резултатите в обороти бяха:
73
79
70
74
70
74
Преведено в метри - 62-70 м . Макарата обира 89 см за оборот.
На клипчето могат да се преброят оборотите. Отрязах го след второто хвърляне, за да не се отегчава публиката.
Често се питаме, коя макара колко реално изхвърля различните примамки, с какво влакно и въдица. Реших да съберем в една тема впечатленията си от различни мултипликатори, подкрепени с кратък онагледяващ материал. Не, че не вярваме на голи приказки, но моят опит показва, че окомера на всеки е доста различен и понякога подвеждащ. За да не опъваме рулетки, имам идеята да ползваме един приблизителен метод - заводския показател за дължината на влакното, която обира при един оборот на дръжката. Този метод не е точен, защото с намаляване на влакното в шпулата, обраното влакно за оборот ще е по малко, но за нуждите на практиката е достатъчно.
Тестът, който направих:
Daiwa Zillion TDZL701MXB
Daiwa Zillion J-Dream 7.9
Daiwa Samurai 40 lb braid
20 gr сръбски главиняр (приблизително, не съм го мерил, но същите резултати дават и другите ми главиняри около този рзмер)
При шест поредни хвърляния, резултатите в обороти бяха:
73
79
70
74
70
74
Преведено в метри - 62-70 м . Макарата обира 89 см за оборот.
На клипчето могат да се преброят оборотите. Отрязах го след второто хвърляне, за да не се отегчава публиката.
***http://www.starividri.com***
Fear NO Fish
Fear NO Fish
Re: Далечни хвърляния с примамка
В едно ревю чета за Daiwa Zillion J-Dream 7.9:
Line Cap: 12lb-135m / 16lb-100m / 20lb-80m.
Ти си описал в горния комплект 40 lb влакно. Къде е грешката?
- stancom
- дал Браво: 102 пъти
- получил Браво: 155 пъти
Няма грешка, в ревюто е дадена вместимостта за монофил с тези показатели, а Павката е ползвал брейд, който е по тънък при същият тест
Аз не мога да ловя риба !!!
- sestrata
Както вече обясни Слави Трифонов, грешката е в тебе.Ji написа:В едно ревю чета за Daiwa Zillion J-Dream 7.9:
Ако изрично не е обелязано, че става дума за "PE", размерите са за монофил. В случая 40 паунда влакно Daiwa Samurai е 0.31 мм или 14 паунда монофил еквивалент. По заводски показател шпулата събира 115 м 14 lb (0.31 mm)
Fear NO Fish
Fear NO Fish
Благодаря за разяснението! Това означава, че използваш доста здраво влакно. Не е ли прекалено здраво за този кастинг комплект? При 70 метра кастинг не остава много за изтегляне. Какво се случва с голяма риба на дълга дистанция?
- sestrata
Влакното е нормално за кастинг такъм. Като дебелина отговаря на 12 lb монофил по американския стандарт. Всеки US кастинг инструктор от многобройните клипове из нета предупреждава: ВЛАКНО ОТ 10 ПАУНДА (0.28 мм)НАГОРЕ!!! Подчертавам, че става дума за дебелина на влакното, не за здравина.
Както вече уточнихме в този подфорум, USA и JP стандартите за монофила се различават с една степен.
Въдицата е за монофил с дебелина 8-17 lb US, а макарата с шпула за моно 12-14-16 lb JP. Аз ловя с влакно с дебелина еквивалент на 12 lb US - точно по средата на теста на такъма.
---
В последно време все повече производители маркират въдиците както за монофил, така и за брейд. Пример с Шимано Компре: http://fish.shimano.com/publish/content ... kbait.html
CPCC70MC 7'0" Medium Medium Fast моно 8-14 lb power pro 15-40 lb 1/4-5/8
Друг момент е, че брейдовете, без значение какво пише на етикета, имат здравина пряко свързана с реалното им сечение, която доста се различава от заявената.
Daiwa Samurai и повечето японски влакна с точен диаметър издържат приблизително на кантар #2 (20 lb) около 5.5 кг, #2.5 (30 lb) около 7 кг, а това, което ползвам #3.5 (40 lb) - под 10 кг.
---
Вече съм коментирал за проблема с отстрела на примамките. След като отстрелях няколко спинъра и тежки клатушки с 30 lb (0.26 мм), навих 40 lb (0.31 мм) и досега нямам загуба.
Накрая да отговоря на въпроса за дистанцията. На кастинговия такъм това му е силата - здравото влакно и въдица. Като удари голяма риба на 70 м не и пускаш никакъв гювеч, освен 10-20 м докато я овладееш. Рибата върви по малкото съпротивление. Като види, че не може напред - тръгва настрани и накрая сама излиза до брега.
Както вече уточнихме в този подфорум, USA и JP стандартите за монофила се различават с една степен.
Въдицата е за монофил с дебелина 8-17 lb US, а макарата с шпула за моно 12-14-16 lb JP. Аз ловя с влакно с дебелина еквивалент на 12 lb US - точно по средата на теста на такъма.
---
В последно време все повече производители маркират въдиците както за монофил, така и за брейд. Пример с Шимано Компре: http://fish.shimano.com/publish/content ... kbait.html
CPCC70MC 7'0" Medium Medium Fast моно 8-14 lb power pro 15-40 lb 1/4-5/8
Друг момент е, че брейдовете, без значение какво пише на етикета, имат здравина пряко свързана с реалното им сечение, която доста се различава от заявената.
Daiwa Samurai и повечето японски влакна с точен диаметър издържат приблизително на кантар #2 (20 lb) около 5.5 кг, #2.5 (30 lb) около 7 кг, а това, което ползвам #3.5 (40 lb) - под 10 кг.
---
Вече съм коментирал за проблема с отстрела на примамките. След като отстрелях няколко спинъра и тежки клатушки с 30 lb (0.26 мм), навих 40 lb (0.31 мм) и досега нямам загуба.
Накрая да отговоря на въпроса за дистанцията. На кастинговия такъм това му е силата - здравото влакно и въдица. Като удари голяма риба на 70 м не и пускаш никакъв гювеч, освен 10-20 м докато я овладееш. Рибата върви по малкото съпротивление. Като види, че не може напред - тръгва настрани и накрая сама излиза до брега.
Fear NO Fish
Fear NO Fish
-
- дал Браво: 1526 пъти
- получил Браво: 2273 пъти
---
Аз съм с Дайва торнамент 0,20 и заявен тест 18,8кг. и на него съм разчитал, като го взех.Как да установя на колко издържа - връзвам съответната тежест и дърпам, така ли ?
Това с отстрела и аз съм го минал. В желанието си да заметна в синода на расперите,нещо се заплете и освен блесната си отстрелях и горната част на въдицата.След това съм се гмуркал половин час, като Ум белия делфин, ама не я намерих.И тези 70м. с двайсетина грама поне за мен са непостижими.
- sestrata
Закачаш електронно кантарче на карабинката, опъваш бавно и гледаш на колко кг ще се скъса влакното.
Fear NO Fish
Fear NO Fish
...като вземе да пука пръта, спри да сметнеш колко ще ти струва следващия опънsestrata написа:Закачаш електронно кантарче на карабинката, опъваш бавно и гледаш на колко кг ще се скъса влакното.
(Извинете за спама и благодаря за разясненията!)
- sestrata
При максдраг на макарата 5 кг (12 lb) и въдица 8-17 lb не виждам откъде ще пука, освен ако пръта не е купен от Топливо. Нали аванса на 5 кг почва да изпуска.
---
Мисля, че е близко до ума, но ще обясня подробно за неразбралите - влакното се мери за издържливост "на кантарче" докато е на оригиналната шпула. Връзва се по-голяма карабинка и се закача за кантарчето, след което се опъва плавно до скъсване, като се следят показанията.
Не се мери с макара и въдица. Не, че не може...
---
Сега А и Б за бейткастинга:
А. Максдрага на макарата трябва винаги да е в тестовия диапазон на въдицата. Макара с по-висок максдраг и здраво влакно може да я счупи, а такава с по-нисък, дори да е натегнат не оставя въдицата да заработи, а само изпуска и въдицата става излишна. Смисъла на въдицата е да пази влакното при динамичен опън.
Б. Влакното трябва винаги да е реално по-здраво от максдрага на макарата, така, че при напълно стегнат аванс, да не може да се скъса. Над максдрага шпулата се държи с палец по лична преценка и риск. Смисъла на аванса е да пази влакното при статичен опън, не да го къса.
---
Мисля, че е близко до ума, но ще обясня подробно за неразбралите - влакното се мери за издържливост "на кантарче" докато е на оригиналната шпула. Връзва се по-голяма карабинка и се закача за кантарчето, след което се опъва плавно до скъсване, като се следят показанията.
---
А. Максдрага на макарата трябва винаги да е в тестовия диапазон на въдицата. Макара с по-висок максдраг и здраво влакно може да я счупи, а такава с по-нисък, дори да е натегнат не оставя въдицата да заработи, а само изпуска и въдицата става излишна. Смисъла на въдицата е да пази влакното при динамичен опън.
Б. Влакното трябва винаги да е реално по-здраво от максдрага на макарата, така, че при напълно стегнат аванс, да не може да се скъса. Над максдрага шпулата се държи с палец по лична преценка и риск. Смисъла на аванса е да пази влакното при статичен опън, не да го къса.
Fear NO Fish
Fear NO Fish
Значи, ако влакното е по-здраво от максдрага на макарата и в тестовия диапазон на въдицата, значи разчитаме да се счупи макарата при претоварване!sestrata написа:При максдраг на макарата 5 кг (12 lb) и въдица 8-17 lb не виждам откъде ще пука, освен ако пръта не е купен от Топливо. Нали аванса на 5 кг почва да изпуска.
---
---
- sestrata
Да се счупи макарата при претоварване?!?Ji написа:Значи, ако влакното е по-здраво от максдрага на макарата и в тестовия диапазон на въдицата, значи разчитаме да се счупи макарата при претоварване!
Това е практически невъзможно да се случи с мултипликатор, освен, ако не е правен в гаража на Бай Чан.
---
МАКСДРАГ НЕ Е ТЯГА или нещо подобно и няма нищо общо със здравината на макарата.
ДРАГ=АВАНС
МАКСДРАГ е аванса при почти развита шпула. Стойността е по-малка при пълна шпула.
За да има по-голям драг, който да работи плавно (аванс) е необходимо авансовите шайби да са с по-голяма площ, т.е по-голям диаметър. Поради тази причина, максдрага на близки по размер макари е близък по стойност.
По-големия диаметър на авансовите шайби неминуемо увеличава размера на макарата. Това не я прави по-здрава. Здравината зависи от в по-голяма степен от качеството и здравината на компонентите, а не от размера им.
Fear NO Fish
Fear NO Fish
-
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 3 пъти
Да повдигнем малко темата с един практически въпрос.
Има ли значение положението на.. "водача" при кастинг? (тва дето се мести при навиване, за да направи равномерно наслагването).
Имам предвид, че чисто теоретично най-малко съпротивление ще има ако е на средата, но ще е досадно да се гласи всеки път.
Има ли значение положението на.. "водача" при кастинг? (тва дето се мести при навиване, за да направи равномерно наслагването).
Имам предвид, че чисто теоретично най-малко съпротивление ще има ако е на средата, но ще е досадно да се гласи всеки път.
-
- дал Браво: 79 пъти
- получил Браво: 42 пъти
Редача на влакното се движи синхронно със шпулата, както при навиване, така и при изхвърляне.
Изключваме макарите, които изобщо нямат такъв.
Относно дистанцията - от скоро се забавлявам с новото Абу C4 5601 закачено на едно Шимано 1,80m, 10-40g.
Резултатите са константни 30 метра (40 оборота х 30") с каквото и да хвърлям над 12 гр.
Оптимистичното е, че това са първите ми опити с бейткастер и центробежната спирачка е натегната доволно. Не че изцяло те лишава от удоволствието да разплиташ бради, но им хванах цаката и ги оправям за 5-10 секунди. Голям фън е, още повече, че дистанцията се покрива с леко подмятане и болките в плешките ми ще останат в историята
Изключваме макарите, които изобщо нямат такъв.
Относно дистанцията - от скоро се забавлявам с новото Абу C4 5601 закачено на едно Шимано 1,80m, 10-40g.
Резултатите са константни 30 метра (40 оборота х 30") с каквото и да хвърлям над 12 гр.
Оптимистичното е, че това са първите ми опити с бейткастер и центробежната спирачка е натегната доволно. Не че изцяло те лишава от удоволствието да разплиташ бради, но им хванах цаката и ги оправям за 5-10 секунди. Голям фън е, още повече, че дистанцията се покрива с леко подмятане и болките в плешките ми ще останат в историята
Ocean Kayak Trident 13™ Angler
-
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 3 пъти
Ммм.. отскоро съм собственик на мулти (Lew's Tournament Pro) и даже не съм хвърлял извън хола. До уикенда само теория.zx7r написа:Редача на влакното се движи синхронно със шпулата, както при навиване, така и при изхвърляне.
Но не виждам редача да се движи при изхвърляне (пробвах и на ръка).
Сигурен ли си, че е така при теб?
Понеже ако реално шпулата движи редача, тва ще е доооста голямо съпротивление, докато всички целят да го сведат до минимум.