Наостряне на ледобур
-
- Мнения: 10820
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
- Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 58 пъти
- Обратна връзка:
Наостряне на ледобур
Светнаха ме на много лесен начин да си наострите ледобура. Просто сваляте ножовете, взимате една шкурка от най-ситната. Слагате я върху някакъв стъклен плот. След това поставяте ножовете с плоската им част надолу и ги въртите по часовниковата стрелка (сигурно става и обратното, ама на мен ми казаха по часовниковата и аз така). Стават си истински резачки само за няколко минути.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
- tintarelius
- Мнения: 435
- Регистриран на: Пон Дек 10, 2007 12:59
-
- Мнения: 1747
- Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
- Местоположение: София
- дал Браво: 63 пъти
- получил Браво: 11 пъти
Re: Наостряне на ледобур
Я пак, сваляме ножовете и се точат ли? Щот с въртенето и на мене не ми стана ясноБат Стан написа:Светнаха ме на много лесен начин да си наострите ледобура. Просто сваляте ножовете, взимате една шкурка от най-ситната. Слагате я върху някакъв стъклен плот. След това поставяте ножовете с плоската им част надолу и ги въртите по часовниковата стрелка (сигурно става и обратното, ама на мен ми казаха по часовниковата и аз така). Стават си истински резачки само за няколко минути.
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Наостряне на ледобур
Шкурката се слага на стъкло (за да е максимално равно отдолу). Върху шкурката се слага ножа от долната страна и се върти само в една посока, както Станил е написал - по часовкина. Знам го и аз, но не съм го пробвал, но днес ще го пробвам, защото тамън смених старите ножове.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Наостряне на ледобур
Определено се заострят, но си трябва доста въртене.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 10820
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
- Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 58 пъти
- Обратна връзка:
Re: Наостряне на ледобур
Абе да ти кажа, при мен се наточиха за по не повече от 5 минути на нож.Boci написа:Определено се заострят, но си трябва доста въртене.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Наостряне на ледобур
Може, аз ги въртях доста. Не мога да преценя кога е наточен, защото все ги сравнявам с новите. Определено се по-заостриха, но не са като нови. Оставям ги за резервни,като ми се изтъпят новите, ще ги пробвам.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Re: Наостряне на ледобур
За да се заточат като хората, трябва да се минат камъни от 400 до към 1200. На станок за заточване се получава не по-зле от фабричната заточка, но въпросът е дали ще ви издържат нервите да се занимавате
Превърни мозъка в мускули! - девиза на модерният спинингист
Re: Наостряне на ледобур
С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)
-
- Мнения: 1747
- Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
- Местоположение: София
- дал Браво: 63 пъти
- получил Браво: 11 пъти
Re: Наостряне на ледобур
Дааааа това е друга бира, благодарско!njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
-
- Мнения: 215
- Регистриран на: Нед Окт 07, 2012 18:56
- Риболов: Морски
- Местоположение: София
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 26 пъти
- Обратна връзка:
Re: Наостряне на ледобур
Изключително неправилно!!! Ако се използва машина, трябва да е на възможно най-ниските обороти и то за секунди, след което трябва обработваната повърхност да изстине. От високите обороти се повишава много температурата и стоманата се разкалява точно на върха, защото там е най-тъната част. Разкали ли се една стомана, нож от нея повече не става, особено пък за ледобур.njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)
Острие се заточва бавно и на ръка. Най-добре на камъни, както беше писал по-горе един колега, но ако няма - на шкурки. Под шкурката се подлага гладка повърхност - най-добре дебело стъкло, но ако няма - фаянсова плочка или гранитогрес, но да са гладки. Започва се с номер 150 и плавно се върви към 2000 - водна. Смисълът е по острието да има минимално "мустаци". Мустаците са остатъците от заточването с едър абразив - те се чупят лесно и така за кратко време острието е отново изтъпено.
Обработва се скосената част от острието, а не голямата плоска. Голямата плоска само се обира най-накрая с най-фината шкурка, за да се отстранят мустаците.
Ножът на ледобура трябва да ръждясва. Неръждаемата стомана не държи ряз. След излет, ножът трябва да се подсуши, ако има петънца ръжда да се обработят с шкурка 2000 и да се намаже тънко с грес.
Пак казвам - най-добре се точи на камъни, но понеже са скъпи, може да се използва шкурка - затова наблягам на нея в обяснението си.
Накрая на заточването, на шкурката може да се сложи машинно масло вместо вода.
Крайният резултат трябва да е огледално гладка повърхност. Не е ли така, изтъпяването ще е бързо.
RTM Ocean Quatro
-
- Мнения: 215
- Регистриран на: Нед Окт 07, 2012 18:56
- Риболов: Морски
- Местоположение: София
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 26 пъти
- Обратна връзка:
Re: Наостряне на ледобур
Пропуснах да напиша, че се точи само в една посока и срещу острието. Сиреч, при движението напред, първото, което трябва да поема шкурката, трябва да е острието. Така се прави, за да се избегнат мустаците, които биха се образували, ако острието беше отзад. Без да се върти острието, последователно се сменят движения по двата диагонала и право напред.
Началният размер шкурка се избира според степента на захабяване, но всяко заточване трябва да завършва с 2000, а перфекционистите могат да си направят кефа и с шлайф паста. Моля модератор или админ да вгради този пост в горния ми. Благодаря!
Началният размер шкурка се избира според степента на захабяване, но всяко заточване трябва да завършва с 2000, а перфекционистите могат да си направят кефа и с шлайф паста. Моля модератор или админ да вгради този пост в горния ми. Благодаря!
RTM Ocean Quatro
Re: Наостряне на ледобур
За да ви е по удобен хвата на ножа нанизвате болтовете и им завивате по една гайка отгоре.
Така ножа се държи и много по лесно и те така.
Така ножа се държи и много по лесно и те така.
Re: Наостряне на ледобур
Изобщо нямам намерение да споря с теб.Колегите риболовци(особенно състезателите в подледен риболов) знаят мога или не да заточвам ,полирам и т.н.Някой ако не меже да си заточи ножовете............взима водчица.........обажда ми се.............и после буууууууури,бури леда.Accept написа:Изключително неправилно!!! Ако се използва машина, трябва да е на възможно най-ниските обороти и то за секунди, след което трябва обработваната повърхност да изстине. От високите обороти се повишава много температурата и стоманата се разкалява точно на върха, защото там е най-тъната част. Разкали ли се една стомана, нож от нея повече не става, особено пък за ледобур.njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)
Острие се заточва бавно и на ръка. Най-добре на камъни, както беше писал по-горе един колега, но ако няма - на шкурки. Под шкурката се подлага гладка повърхност - най-добре дебело стъкло, но ако няма - фаянсова плочка или гранитогрес, но да са гладки. Започва се с номер 150 и плавно се върви към 2000 - водна. Смисълът е по острието да има минимално "мустаци". Мустаците са остатъците от заточването с едър абразив - те се чупят лесно и така за кратко време острието е отново изтъпено.
Обработва се скосената част от острието, а не голямата плоска. Голямата плоска само се обира най-накрая с най-фината шкурка, за да се отстранят мустаците.
Ножът на ледобура трябва да ръждясва. Неръждаемата стомана не държи ряз. След излет, ножът трябва да се подсуши, ако има петънца ръжда да се обработят с шкурка 2000 и да се намаже тънко с грес.
Пак казвам - най-добре се точи на камъни, но понеже са скъпи, може да се използва шкурка - затова наблягам на нея в обяснението си.
Накрая на заточването, на шкурката може да се сложи машинно масло вместо вода.
Крайният резултат трябва да е огледално гладка повърхност. Не е ли така, изтъпяването ще е бързо.
-
- Мнения: 215
- Регистриран на: Нед Окт 07, 2012 18:56
- Риболов: Морски
- Местоположение: София
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 26 пъти
- Обратна връзка:
Re: Наостряне на ледобур
Няма обект на спор - достатъчно информация има как се точи острие. Всеки може да чете, гледа и прави с ледобура си каквото иска.njt написа:Изобщо нямам намерение да споря с теб.Колегите риболовци(особенно състезателите в подледен риболов) знаят мога или не да заточвам ,полирам и т.н.Някой ако не меже да си заточи ножовете............взима водчица.........обажда ми се.............и после буууууууури,бури леда.Accept написа:Изключително неправилно!!! Ако се използва машина, трябва да е на възможно най-ниските обороти и то за секунди, след което трябва обработваната повърхност да изстине. От високите обороти се повишава много температурата и стоманата се разкалява точно на върха, защото там е най-тъната част. Разкали ли се една стомана, нож от нея повече не става, особено пък за ледобур.njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)
Острие се заточва бавно и на ръка. Най-добре на камъни, както беше писал по-горе един колега, но ако няма - на шкурки. Под шкурката се подлага гладка повърхност - най-добре дебело стъкло, но ако няма - фаянсова плочка или гранитогрес, но да са гладки. Започва се с номер 150 и плавно се върви към 2000 - водна. Смисълът е по острието да има минимално "мустаци". Мустаците са остатъците от заточването с едър абразив - те се чупят лесно и така за кратко време острието е отново изтъпено.
Обработва се скосената част от острието, а не голямата плоска. Голямата плоска само се обира най-накрая с най-фината шкурка, за да се отстранят мустаците.
Ножът на ледобура трябва да ръждясва. Неръждаемата стомана не държи ряз. След излет, ножът трябва да се подсуши, ако има петънца ръжда да се обработят с шкурка 2000 и да се намаже тънко с грес.
Пак казвам - най-добре се точи на камъни, но понеже са скъпи, може да се използва шкурка - затова наблягам на нея в обяснението си.
Накрая на заточването, на шкурката може да се сложи машинно масло вместо вода.
Крайният резултат трябва да е огледално гладка повърхност. Не е ли така, изтъпяването ще е бързо.
RTM Ocean Quatro