Страница 1 от 1
Помощ за риба тон
Публикувано на: Вто Май 17, 2016 18:57
от babydoctor
Пичове и...дами, дайте идея за приготвяне на риба тон, не на консерва, разбира се...
Намерих я в един магазин, след празниците мисля да си купя, но не знам какво да я правя...Дано Владо Фидера влезе, че съм му затрил телефона...
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Вто Май 17, 2016 19:00
от Д-р Флекс
Яко си се прецакал, тая риба просто няма готвене, нито на фурна, нито на тиган, нито на скара. Дай я на котките още преди да я сготвиш (все едно ще го направиш
), и си пекни на грил сьомга, или филе от шаран от Пикадилито в мола срещу Хемус.
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Вто Май 17, 2016 20:54
от gergi762
Печена, как. Става и на грил става и във фурна, ако е прясна става уникална, се едно ядеш пържола, не риба.
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Сря Май 18, 2016 9:16
от blgmspt
На скара е идеална!
Ама и пекана става
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Сря Май 18, 2016 11:15
от quietriot
Флекса те лъзга нещо по пързалката , а Краси
?
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Сря Май 18, 2016 11:25
от Д-р Флекс
Всичките дотук изказали се ми напомняте притчата за слепците, описващи слона според частта от него, която опипват...
Да, филето на тона става
и за готвене (така както и платиката, например), но е далеч надолу в кулинарната скала на рибите и рибните продукти. Eдинственият правилен начин за консумация на филе от тон е сурово, под формата на сашими, както го консумират японците. Но за това, първо, става само прясното филе, и второ, не от всеки вид тон. Обзалагам се, че Красе се е сдобил не с пресен жълтопер, а с нещо "фризирано" от друг вид...
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Сря Май 18, 2016 16:40
от babydoctor
quietriot написа:Флекса те лъзга нещо по пързалката , а Краси
?
Нали обещах да го игнорирам, спазвам си обещанията, нищо, че почти комшия.
А никъде не съм писал, че съм го купил въпросното филе - в махлата по Крум Попов след Четвърто са отворили малко рибарско магазинче, в което от пиле мляко и често има и риба тон. Ако не, ще бъде пак на европейски сом, но след ярето...
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Сря Май 18, 2016 16:57
от Д-р Флекс
О, тва е много ценна информация
Почти съм готов да подмина "игнорирането", все едно не съм го прочел...
Провери все пак и рибния щанд на Пикадили, това е най-доброто за прясна риба след този на Метро, което съм видял досега София.
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Сря Май 18, 2016 17:34
от babydoctor
Добре, де, майната му на игнорирането, но в сравнение с това магазинче Метро и Пикадили ряпа да ядат...И ти реже мацката откъдето искаш и на каквото искаш, а е и по-евтино...
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Пет Юли 29, 2016 14:21
от 6tukara
И на рибният щанд в Халите има готини работи ама 80лв за килограм фагри и зъбар и рибета около 3 кг май ще си хапвам свински пържолки.
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Пон Авг 01, 2016 9:02
от babydoctor
4 дни се изхранвам с печено филе от хамерикански сом - е нема такваз вкусотия...Сега за наказание си направих боб...
А европейският сом тотално изчезна, щяло да има наесен...
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Чет Авг 11, 2016 11:10
от баш майстора
Тва с тона верно е много тегава работа. Гледаш го едно такова хубаво сочно червено месо, а като мине през огъня става ебати плявата. Може и сигурно има някакви чалъми да се готви и да става вкусно, ама поне аз не ги знам.
Според мен, която и да вземеш морска риба, все е по-добре от тона.
Re: Помощ за риба тон
Публикувано на: Чет Авг 11, 2016 11:38
от tihomirnk
От личен опит- много е важно веднага след като се хване туната да се разрежат хрилете и кръвта да се източи,месото става снежно бяло и крехко.