Здравейте приятели,
Днес понеже е Никулден, реших да почерпя колегите си с нещо по-специално. Една стара изпитана рецепта за прословутите сомове от Лакатник, която я знам от вуйчо ми Велчо, а той дълги години беше миньор в Елисейна. Миньор, миньор, ама и рибар и ловец, а и много добър готвач. Родното му село Литаково е на тридесетина километра през билото на планината, та често имахме сом на трапезата със специфични за Литаково подправки. По-късно рецептата я видоизмених малко с някои по-модерни продукти в маринатата като соев сос, но стана още по-пикантна. Ето я рецептата:
Продукти: 1,5 кг филе от едър сом, 2 лимона, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър,100 мл олио, 200 - 300 мл бяло вино мускат отонел, 1 чаена лъжичка соев сос, сух девисил, смлян чер пипер, смлян тарос,сол на вкус
Приготвяне: Парчетата от филето се измиват хубаво в студена вода, после се поръсват от всички страни със сол,смлян чер пипер, тарос и девисил и се оставят върху домакинско фолио, докато приготвите маринатата. За нея изтисквате в отделен съд сока от двата лимона, добавяте равно на този сок количество от олиото, размесвате със соевия сос и смлените скилидки чесън, нарязвате на ситно изчистения и измит копър без дръжките и дебелите стебла и разбърквате хубаво. Взимате подходящ йенски съд и на дъното му разстилате тънък пласт от тази смес, а върху нея поставяте парчетата от филето и отново ги покривате със сместа. Така середуват пласт филета и пласт смес, докато свърши месото. Отгоре също се поставя слой от сместа. Накрая изсипвате бялото вино, докато се покрие месото, захлупвате с капака и се оставя минимум 12 часа да отлежи на хладно в хладилника. После взимате подходяща тава, намазнявате с олио дъното и поставяте парчетата от филето, без да ги изтръсквате и подсушавате.Отгоре им слагате по няколко капки олио. Пъхате тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете половин час. Филетата сами си отпускат сос и накрая се получава ето тази фантазия:
Да ви е сладко!
Въх, за малко да забравя да ви кажа, че този сом го докара приятелят ми Георги Петров от Лом, хванали го онзи ден.
Тук колегите ометоха сома за отрицателно време.
Сом по стара селска рецепта
- docenta
- Мнения: 763
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Сом по стара селска рецепта
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Сом по стара селска рецепта
-Честит празник и поклон. Това съм го готвил, разбира се,без соевия сос - тогава нямаше. Понякога, ако има, слагахме Вегета. Две забележки - с чаша вино не можеш да покриеш 1.5 кг риба, освен може би ако я натъпчеш в буркан. И второ, щом е от Лом, плаче за чесънче...Уф, окапах се...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Сом по стара селска рецепта
Да се ...у главата, честит ти имен ден, жив и здравbabydoctor написа:-Честит празник и поклон. Това съм го готвил, разбира се,без соевия сос - тогава нямаше. Понякога, ако има, слагахме Вегета. Две забележки - с чаша вино не можеш да покриеш 1.5 кг риба, освен може би ако я натъпчеш в буркан. И второ, щом е от Лом, плаче за чесънче...Уф, окапах се...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- docenta
- Мнения: 763
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 13:30
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Сом по стара селска рецепта
Благодаря за ЧИД. По забележките обяснявам поред. Значи филетата се нареждат плътно в дълбок йенски съд, а виното затова е 200-300 мл, което е ориентировъчно и напълно достатъчно, в моя случай беше около 300 мл. Самият лимонов сок, соев сос и олио също дават около 100-150 мл течност. За чесъна - ами той си е включен в рецептата. Вегета не слагам в никоя манджа, защото сега има много ментета.babydoctor написа:Да се ...у главата, честит ти имен ден, жив и здравbabydoctor написа:-Честит празник и поклон. Това съм го готвил, разбира се,без соевия сос - тогава нямаше. Понякога, ако има, слагахме Вегета. Две забележки - с чаша вино не можеш да покриеш 1.5 кг риба, освен може би ако я натъпчеш в буркан. И второ, щом е от Лом, плаче за чесънче...Уф, окапах се...
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Правописната полиция - срещу езиковия тероризъм!
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Сом по стара селска рецепта
Прието - за вегетата, ми немаше друго...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???