Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
harry_lom
Мнения: 111
Регистриран на: Чет Май 05, 2011 14:37
Местоположение: Лом-8-17-работа 17-06-Дунава
дал Браво: 242 пъти
получил Браво: 163 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от harry_lom »

Eдно изключително уважавано от мен "народно" ястие! :tup:
По-добре с велосипед на риба, отколкото с мерцедес на работа.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Смядовска луканка
...
IMG_20220308_110839~2.jpg
IMG_20220308_110839~2.jpg (320.04 KiB) Преглеждано 1902 пъти
IMG_20220308_111521~2.jpg
IMG_20220308_111521~2.jpg (334.83 KiB) Преглеждано 1902 пъти
IMG_20220308_113451~2.jpg
IMG_20220308_113451~2.jpg (240.72 KiB) Преглеждано 1902 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5821
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1775 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Буюрди! :11: Честопътуващите по гръцките морета са наясно, че това е местния вариант на сирене по шопски, затова накратко за незапознатите - бяло сирене (по възможност фета), пресен домат, лук, люта и/или друга прясна чушка, зехтин и риган. Всичко се слага в гювече или друг огнеупорен съд, без да се похлупва. Пече се 15-ина минути като накрая се поръсва с кашкавал или друго подобно жълто сирене, което се пече колкото да се разтопи, без да хваща загар. Яд ме е, че не сложих кефалотири, както е в оригиналната рецепта, а сложих едно залежало грана падано, което исках да похарча, но и така стана добре. Яде много хляб, колко и какво пие - от вас зависи! :wink:
IMG_20220309_203049.jpg
IMG_20220309_203049.jpg (129.19 KiB) Преглеждано 1814 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Странджанско дядо
Свинско месо (врат)
Подправки за 1 кг месо

22гр сол
4гр захар
4гр червен пипер (пушен)
3гр чубрица
1гр черен пипер
...
IMG_20220310_110757~2.jpg
IMG_20220310_110757~2.jpg (263.48 KiB) Преглеждано 1753 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Домашен телешки суджук

За 1кг телешко месо
22гр сол
4гр захар
2,5гр черен пипер
2гр кимион
2гр чубрица
0,5гр бахар

Много сполучлива рецепта, препоръчвам
...
IMG_20220311_104508~2.jpg
IMG_20220311_104508~2.jpg (458.62 KiB) Преглеждано 1694 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Пикантен боб яхния по шопски

500гр боб се накисва с вода от предната вечер, за да се свари по-бързо впоследствие. Когато боба се сложи да се вари, се сипва 50мл ракия, като след 30минути първата вода се изхвърля и боба се отцежда. Това се прави с цел да има по-малко "гърмежи" след консумацията му. В същата тенджера се запържва наситнен лук, пащърнак, червена чушка и морков в масло. Налива се вода и боба се слага отново да ври на слаб огън. Добавя се целина, джоджен, червен и черен пипер. В този момент се слагат и две люти чушки от туршия. Всеки боб се сготвя за различно време, но горе-долу след 40 минути е готов и именно тогава се слага сол на вкус и вместо по традиция да се добави домат или доматено пюре, се слагат 2 с.л. едро смяна домашна лютеница (пикантна). След още около 10 минути яхнията е готова. Бобът се сервира с наситнени листа от целина или магданоз.
...
IMG_20220311_112026~2.jpg
IMG_20220311_112026~2.jpg (448.35 KiB) Преглеждано 1681 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Soafraid
Мнения: 199
Регистриран на: Вто Фев 26, 2019 20:18
Риболов: Spinning
дал Браво: 856 пъти
получил Браво: 537 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Soafraid »

Е туй е то българската му работа!
Наздраве! ;)
Има истина по-добра от лъжата, но и лъжа по-добра от истината!!!
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Поширано яйце и бекон върху тост

Представям ви една много лесна и изключително вкусна закуска. На първо място трябва да се пошират яйцата. За целта се ползва тенджера или дълбок тиган (уок) с вряща вода. Във водата се добавят и 1-2с.л. оцет. Нужно е с помощта на лъжица водата да се завихри с кръгообразно движение и именно тогава се пускат яйцата. Готвят се до желаната степен на течност на жълтъка. При мен са готови горе-долу за 2 минути.
Хлебчета се намзняват със зехтин и се изпичат в тостер до приятен загар. Беконът се слага в сух тиган на слаб огън, за да се стопи мазнината и да се получи една приятна хрупкава структура. Като алтернатива може да се ползва филе или шунка.
След, като всичко е готово пошираните яйца се сервират върху препечените хлебчета, като се поставят внимателно върху бекона. Отгоре може да се поръсят с наситнен магданоз, пармезан, сусам или други семена. Пробвайте тази изключително лесна и вкусна рецепта.
...
IMG_20220313_112318~3.jpg
IMG_20220313_112318~3.jpg (270.04 KiB) Преглеждано 1558 пъти
IMG_20220313_112357_1~2.jpg
IMG_20220313_112357_1~2.jpg (295.01 KiB) Преглеждано 1558 пъти
IMG_20220313_112334~3.jpg
IMG_20220313_112334~3.jpg (260.98 KiB) Преглеждано 1558 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Паста "Норма"

Pasta alla Norma е автентична и класическа рецепта за паста, типична за района на Сицилия и по-конкретно Катания. Оригиналната рецепта се прави с паста пене, домати, пържен патладжан, сирене рикота (твърдо) и босилек. В моя случай ползвах лингуини и меко сирене рикота, понеже не можах да намеря твърдо. Добавих и пармезан.

Необходими продукти:
100 гр паста
1 патладжан
2-3 домата
1 ск чесън
10 листа пресен босилек
рикота
пармезан
черен пипер
зехтин (олио)
брашно

Първо, патладжанът се деконструира в нужната форма. От най-дебелата му част се режат няколко шайби. От останалата част се оформят ленти, подобни картофи за пържене. Изрязва се и малко от кожата му, за да се направи и "косата", с която ястието се декорира накрая. Всичко това се слага в купа и се осолява. Оставя се да престои 30 минути след, което патладжана се измива и подсушава. Патладжанът се пържи в загряло олио до златисто-кафяво, овалян в брашно. Вкусът на пържен патладжан е просто превъзходен.
Сосът се приготвя от 2-3 настъргани домата на ренде, може да се ползват и домати от консерва. Към тях се слага наситнената скилидка чесън, листата босилек, изпържения патладжан, черен пипер и ако сте любители на пикантното, може и малко червен лют пипер. Олио или зехтин не се слагат, понеже патладжана е поел достатъчно мазнина в себе си и просто няма смисъл. След около 10 минути се слагат и вече сварените спагети и се объркват добре.
Моят вариант на сервиране на пастата е малко нестандартен и наподобява кула. Върху канапе от соса се слага шайба от патладжана. На нея внимателно се поставя малко паста, настърган пармезан и рикота, следва нова шайба и така до върха. Отгоре куката се декорира с малко сос, отново с пармезан, рикота и получената "коса" от корите на патладжана. Поръсва се и малко наситнен босилек и млян черен пипер.
...
IMG_20220314_141547_1~3.jpg
IMG_20220314_141547_1~3.jpg (243.59 KiB) Преглеждано 1489 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5821
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1775 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Boci написа: Пон Мар 14, 2022 15:04 Олио или зехтин не се слагат...
Тая рецепта ще да е някаква за дълголетие (извинявам се за черния хумор) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Фетучини Алфредо

Представям ви една автентична рецепта за паста, която носи името на своя създател Алфредо ди Лелио. Той я сервира за пръв път в своя ресторант в Рим в средата на 20век. От там става известна в цял свят и е на особенна почит в щатите. Подобно на Карбонара, обаче и Алфредо масово се приготвя грешно и автентичната рецепта е изменена с времето. Когато се спомене Алфредо, веднага се прави асоциация със сос от сметана, а в оригиналната рецепта сосът се прави само от масло и сирене Пекорино Романо.
Това е една от най-лесните рецепти и ви препоръчвам да я пробвате.
Пастата се готви до степен ал денте, като водата в която е сварена не се изхвърля.
В тиган на слаб огън се разтапя около 30гр масло, което се сипва в студен съд (тенджера), слага се сварената паста, сол на вкус, 1 черпак от водата, в която тя е сварена и започва малко по малко да се добавя настърган пармезан (около 50гр), като в същото време всичко се разбърква хубаво. Сосът трябва да се получи с кремообразна структура. Фетучините се сервират с поръсен наситнен магданоз настърган пармезан. Супер лесно и вкусно!
Много добре към тази паста върви и пилешко филе. Аз го запечатвам на тиган в зехтин и малко масло. После го режа на шайби и отново го слагам в тигана, за да се досготви изцяло. Когато получи приятен загар, е готово да прави компания на пастата в чинията.
...
IMG_20220320_124709_1~2.jpg
IMG_20220320_124709_1~2.jpg (320.19 KiB) Преглеждано 1350 пъти
IMG_20220320_124540_1~2.jpg
IMG_20220320_124540_1~2.jpg (252.09 KiB) Преглеждано 1350 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Паста Тренете с песто

Представям ви още една автентична рецепта за паста от област Лигурия, чиито център е Генуа. Основата на соса е прословутото песто Дженовезе, зелен фасул и картоф. На пръв поглед тази комбинация звучи малко странно за нашия вкус, но ви уверявам, че е отлична.
Готвенето започва със сваряване на фасула и картофките, като не бива да се преваряват. 10-15минути са достатъчни за зеленчуците, след което се прецеждат и оставят настрани. Идва ред да се свари пастата, като в случая ползвам домашни талиатели, като ги варя за 3-4минути до степен ал денте. Следва да се направи соса, като в отделна тенджера се слага 30гр разтопено масло, сол на вкус, 2 с.л. песто Дженовезе, малко от водата, в която е сварена пастата и всичко се обърква хубаво до получаване са гъста хомогенна смес. Добавят се фасула, картофите и пастата и отново разбъркваме добре. Паста Тренете се сервира с поръсен пармезан отгоре, млян черен пипер и кедрови ядки. Наздраве!
...
IMG_20220323_115631~2.jpg
IMG_20220323_115631~2.jpg (432.1 KiB) Преглеждано 1236 пъти
IMG_20220323_115708~2.jpg
IMG_20220323_115708~2.jpg (310.05 KiB) Преглеждано 1236 пъти
IMG_20220323_115503~2.jpg
IMG_20220323_115503~2.jpg (361.12 KiB) Преглеждано 1236 пъти
IMG_20220323_112238.jpg
IMG_20220323_112238.jpg (254.54 KiB) Преглеждано 1236 пъти
IMG_20220323_110512.jpg
IMG_20220323_110512.jpg (192.62 KiB) Преглеждано 1236 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от te4osoma »

Хасковски омлет със "пуска " ..лесно ,вкусно,просто ....
...
IMG_20220327_185758.jpg
IMG_20220327_185758.jpg (223.5 KiB) Преглеждано 1131 пъти
IMG_20220327_185805.jpg
IMG_20220327_185805.jpg (281.82 KiB) Преглеждано 1131 пъти
IMG_20220327_185817.jpg
IMG_20220327_185817.jpg (252.67 KiB) Преглеждано 1131 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
Аватар
te4osoma
Мнения: 1880
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 318 пъти
получил Браво: 122 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от te4osoma »

Свинско езиче ...уникално..по Хасковски...
...
IMG_20220330_184642.jpg
IMG_20220330_184642.jpg (225.56 KiB) Преглеждано 1023 пъти
IMG_20220330_184621.jpg
IMG_20220330_184621.jpg (246.21 KiB) Преглеждано 1023 пъти
IMG_20220330_184610.jpg
IMG_20220330_184610.jpg (211.49 KiB) Преглеждано 1023 пъти
IMG_20220330_184603.jpg
IMG_20220330_184603.jpg (217.79 KiB) Преглеждано 1023 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Картофи "Хаселбак"

Представям ви едно превъзходно ястие - картофи "Хаселбак" или картофи по шведски. Носят името на шведски готвач, който за пръв път ги сервира в своя ресторант в Стокхолм. Правят се много лесно и са много вкусни. Ако картофите са пресни, не се белят и се оставят с кората.
На първо място трябва да се направят напречни прорези в картофите, като е важно да не бъдат до край, за да може картофа да запази своята цялост. Някои кулинари пробиват надлъжно картофа с дървено шишче, служещо за ограничител и режат до него. Така е може би една идея по-лесно, но лично аз ги режа без помощни средства, защото съм свикнал.
Картофите се редят с подходяща тава, с налята вода, колкото да покрие дъното й. Овкусяват се само със сол и пресован чесън. Тавата се затваря с алуминиево фолио и се пекат на 220 градуса за 30 минути. След това фолиото се маха, мажат се с разтопено масло и се запичат на горен вентилатор, докато хванат приятен загар. Аз ги сервирам с поръсен пармезан и стръкчета копър. За сос много им отива комбинация от горчица и кисело мляко в съответно 1:1. Това е всичко, пробвайте и наздраве!
...
IMG_20220404_122538_1~2.jpg
IMG_20220404_122538_1~2.jpg (333.09 KiB) Преглеждано 911 пъти
IMG_20220404_122453~2.jpg
IMG_20220404_122453~2.jpg (374.87 KiB) Преглеждано 911 пъти
IMG_20220404_122520~2.jpg
IMG_20220404_122520~2.jpg (455.12 KiB) Преглеждано 911 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”