Виното и ракията

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
pdimitrof
Мнения: 31
Регистриран на: Чет Авг 02, 2018 11:55
Риболов: универсален
Местоположение: Пазарджик
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от pdimitrof »

Boci написа: Нед Сеп 12, 2021 14:01 ... Захарността е 22%, няма да му слагам захар, а ми се струва, че вече ферментацията е на лице. Цена 1,20лв за кг.
Когато правих вино някога,винаги го правих 23% захарност, спомен от работата ми във винпром, даващо 11.5 град. алкохол както беше по БДС. Но ти си знаеш, както ти харесва така ще си го правиш и пиеш :D
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

На следващия ден го направих на 23%
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Днес взех грозде от бул. Европа (София) от страната откъм Метро и съм много доволен. Малко по навътре са и се виждат в последния момент, има зелена табела на пътя "грозде". Гроздето е качествено, няма гнило, стафиди, малко шума и хората са много точни. Има мерло, каберне, мавруд, шевка, сира, хамбургски мискет, от белите мускат отонел и димят. Захарността на червените е около 25%, цената 1,10лв/кг. Казват че гроздето е от Свиленград. Взех общо 260кг, като направих комбинация между мерло, каберне и мавруд.
...
IMG_20210915_094452.jpg
IMG_20210915_094452.jpg (221.66 KiB) Преглеждано 2036 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

При мен вече всичко ври с пълна сила.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Днес източих червеното и бялото. Захарността е 0. Червеното пусна малко наД 160л. Бялото около 50л. Бялото обаче пак е жълто, явно трябва да си му се слага химия, за да е бяло виното. Ще го чакам да избистри и ще го откля 2 пъти, пък може и да стане по-светло. Ако има някакъв естествен начин на избистряне, ще пробвам.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
koko_999
Мнения: 22
Регистриран на: Вто Фев 25, 2020 11:11
Местоположение: Карлово/София
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 8 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от koko_999 »

Ами как няма да е жълто, след като е превряло в джибрите. Колегите са ти написали, че се точи веднага след мачкане. Аз мога самво да се присъединя към тяхното мнение. В карловско мискета се прави така не знам от кога...
Аватар
баш майстора
Мнения: 5831
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1778 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от баш майстора »

Преди доста години, преди да се появят масовите компютри, майка ми припечелваше някой допълнителен лев като машинописка, включително и с печатане на дипломни работи. Та, преди около 25-30 години у нас се появи за напечатване дипломна работа от Лозаро-винарския институт в Плевен за бялото вино и белия вермут. Едно копие още е налично някъде из апартамента на родителите ми, чел съм го тогава и в главата ми са останали две неща - сока от бялото грозде се вади веднага след мачкането и след началото на ферментацията се работи в часове и градуси и на всеки етап се добавя някаква "химия". Всяка грешка води до "мътно розе", затова и всички домашни бели вина не са бистри и бели. Ако на някой му представлява интерес, мога да изровя и сканирам "творбата'.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Soafraid
Мнения: 199
Регистриран на: Вто Фев 26, 2019 20:18
Риболов: Spinning
дал Браво: 856 пъти
получил Браво: 537 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Soafraid »

баш майстора написа: Сря Окт 06, 2021 20:13 Преди доста години, преди да се появят масовите компютри, майка ми припечелваше някой допълнителен лев като машинописка, включително и с печатане на дипломни работи. Та, преди около 25-30 години у нас се появи за напечатване дипломна работа от Лозаро-винарския институт в Плевен за бялото вино и белия вермут. Едно копие още е налично някъде из апартамента на родителите ми, чел съм го тогава и в главата ми са останали две неща - сока от бялото грозде се вади веднага след мачкането и след началото на ферментацията се работи в часове и градуси и на всеки етап се добавя някаква "химия". Всяка грешка води до "мътно розе", затова и всички домашни бели вина не са бистри и бели. Ако на някой му представлява интерес, мога да изровя и сканирам "творбата'.

Някъде, преди толкова години и моята майка завърши Лозаро-винарския в Плевен. Нищо чудно твоята майка да е напечатала и нейната диплома :D Та аз от нея знам същите факти, които ти изтъкна.

Наздраве! ;)
Има истина по-добра от лъжата, но и лъжа по-добра от истината!!!
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Технологията за бяло вино я знам, но не искам да го правя така. Разбрах, че това което правя се казва оранжево вино и вече го правят и някои винпроми и го бутилират. Не знам, искам да правя вино само от грозде, без да слагам сериста киселина или бентонит. Ще го бистря навън, когато температурата падне. Ще остане жълто при всички положения, но важното е аз да съм доволен. На вкус е много добре. Просто трябва да се оттаи и ще го направя с помощта на времето, както е било едно време.
Същото е като при мезетата, гледам колкото се може да са направени по-естествени. Ако ще им слагам нитритна сол или аксорбинова киселина, по добре да си взимам от магазина, защото ще са същите. Та и с виното така, само грозде, пък нека не е "вино". Все пак го правя за мен.
Червеното вече го пия по малко и за моите разбирания и вкус е отлично.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

18 лв за бутилка е добра цена. Един колега беше писал някъде в групите за винарство, че в Европа става все по-модерно направата на такива вина.

https://villamelnik.com/%D0%BE%D1%80%D0 ... %B2%D0%B8/
Последно промяна от Boci на Чет Окт 07, 2021 10:21, променено общо 1 път.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5831
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1642 пъти
получил Браво: 1778 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от баш майстора »

Абсолютно съгласен съм с теб! Само обясних защо домашното не става като винпромското, но то не е и нужно да е такова. В момента в къщи пия Стралджанска мускатова ракия. Приятел, който работи във винпрома, ми я донесе, кълне се, че се прави по класическата технология за варене на ракия, а не е спирт с есенция и боя. Хубава ракия е, доколкото знам е и сравнително скъпа, но си е купешка ракия. Домашното си е друго! :22:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Има хора, които правят домашното бяло вино като купешкото. Минават го на шихтови филтри и може да стане безцветно, като вода, ако решат.

Има и хубава вимпромска ракия, на мен просто ми е слаба, защото съм свикнал да е на 45градуса. Те я изкарват на 40, даже и под 40 понякога.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Снимка от шато във Франция
...
FB_IMG_1633621012818.jpg
FB_IMG_1633621012818.jpg (36.86 KiB) Преглеждано 1763 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
maslinkata
Мнения: 152
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 21:57
дал Браво: 61 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от maslinkata »

Моите две стотинки за бялото вино.
Не е трябвало да го държиш в джибрите.
Отточи го и го налей в буре/бидон,там да премине тихата ферментация. След като премине тихата и се избстри , което е обикновено след първите студове прецени дали ти допада на вкус/мирис. Тогава дебни ясен слънчев ден без вятър и го откали.
Прехвърли го в съд в който ще го съхраняваш и спри достъпа на въздух /дори съм парафинирал тапата на бурето/.
След това точи САМО от канелата без да отваряш отгоре/ тегаво е/.
Другото е калиев метабисулфат....
П.п. Карловския мискет при мен ври яко.Дивите дрожди за поредна година подкараха буйната ферментация.Химия само захар. На това горещо лято захарност 19,5 което е малко, но това е.
Успех и със удоволствие да си го изпиеш.
П.п. 2 ; Бог да го прости дядо обичаше да казва. Един мъж не е никакъв мъж, ако на едно сядане не може да изпие пет литра вино.Ако не може, да ходи по сладкарници,зашото пиенето на вино е мъжка работа.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Виното и ракията

Мнение от Boci »

Махнал съм го от джибрите, сега е в бидон и протича тиха ферментация.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”