Шило за риба

Общ форум за риболова и хората с люспа в мозъка.
Отговори
granik
Мнения: 7
Регистриран: пет сеп 24, 2010 23:30

Шило за риба

Мнение от granik » нед апр 28, 2019 19:58

Здравейте! Гледах няколко клипа, как вкарват някаква тел по гръбнака на жива риба и не мога да разбера защо го правят. Основно в рибни японски ресторанти. Изглежда доста жестоко, но може би не е така. Ако някой може да ми обясни целта на това действие?



Потребителски аватар
babydoctor
Мнения: 15927
Регистриран: пет дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Шило за риба

Мнение от babydoctor » нед апр 28, 2019 21:13

Най-хуманният начин за утрепване на риба, доколкото утрепването може да е хуманно. Лекар съм, във 2-ри курс работехме със "спинални жаби" - умираха, но им се запазваха рефлексите...Тук се запазват вкусовите качества. Какво да се прави, за да хапнеш агнешко или свинско трябва да утрепеш животинката. Същото е и с растенията, колкото и веганоидите да подскачат...


Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

galenik
Мнения: 68
Регистриран: вт апр 14, 2009 19:23
дал Браво: 50 пъти

Re: Шило за риба

Мнение от galenik » вт апр 30, 2019 11:03

Може да се изпъва рибата за по лесно почистване.



Потребителски аватар
babydoctor
Мнения: 15927
Регистриран: пет дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Шило за риба

Мнение от babydoctor » ср май 01, 2019 9:52

Не, това за чистенето е друго - вуйчо ми го имаше в задния двор в Лом. Обърнат варел, слагаш дъска отгоре, върху нея шарана, ковеш го за опашката и чистиш...


Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Потребителски аватар
a5sh0l3
Мнения: 756
Регистриран: ср авг 26, 2009 16:19
Риболов: Spinning
Местоположение: София
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 15 пъти

Re: Шило за риба

Мнение от a5sh0l3 » ср ное 06, 2019 7:21

Техниката се нарича Ikejime, има доста писано за нея и доста клипчета. Идеята е да не се отделят млечни киселини в месото.


Go Fishing! Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!

Потребителски аватар
babydoctor
Мнения: 15927
Регистриран: пет дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 154 пъти

Re: Шило за риба

Мнение от babydoctor » съб ное 09, 2019 10:41

Млечната киселина е краен продукт от сложен биохимичен процес при усилена мускулна дейност - от там и мускулната ви треска...Разбира се, по-изявен е при бозайниците. От там се сещам за кучеядците - класическият начин за умъртвяване е бой с бамбукови пръчки, при което се карат колкото може по-дълго да скачат...Тъй като рибата, пусната в живарник си кротува, ако не я закачаш, мисля, че това е по-скоро от някаква хипотетична хуманност - както на затворените платени пъстървови водоеми на запад раздават нещо като палки, с които веднага да умъртвиш рибата, която искаш да си прибереш за вкъщи. Разбира се, там са малко тези, които се връщат с риба, след като могат да си я вземат от магазина изчистена, че и маринована...


Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Отговори

Върни се в “Рибарска среща”