Помощ при избор на спининг въдица за джиг

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
ico_dok
Мнения: 24
Регистриран на: Вто Мар 24, 2009 19:34
Местоположение: Плевен/София
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 24 пъти

Помощ при избор на спининг въдица за джиг

Мнение от ico_dok »

Здравейте колеги! Мина ми рождения ден, наближава имения ми ден, та съм решил да си подарявам въдица. При спининговия риболов използвам воблери, клатушки и въртележки, както и други примамки за улов на кефал, разпер и някоя щука по реките Дунав, Искър и Вит, че и по други места. Да, но сега съм решил да ставам джигит, че моите приятели все с това ме закрастват. Четох доста, гледах доста, ама само с четене и гледане няма да стане, защото от този риболов не отбирам хептен нищо. Помагайте ми в избора на въдица, защото вероятността да сбъркам е голяма.
Като начало местата за риболов са две: язовир Горни Дъбник и р. Дунав.
Това, което успях да си изясня е следното:
- за язовира ми трябва въдица с дължина 2.40 - 2.70, по-дълга е за предпочитане с цел по-голяма дистанция, тест около 7-25гр., строй фаст/екстрафаст, използвани джиг глави 8-10-12гр.
- за Дунава дължина пак около 2.70, тест до 30-35, строй същия, използвани джиг глави 12-22 макс 25гр.
Добре е водачите да не са много тесни поради риболовстване и при минусови температури.
Може и нищо от написаното да не е вярно :lol: , знаещите ще кажете.
Вероятно една въдица може и да не покрива напълно изискванията за двата обекта, това не мога да преценя.
Не съм привърженик на практиката – купи нещо евтино и ако ти хареса риболова си купувай вече по-хубава въдица. Патил съм си от това и само съм губил. Нямам излишни пари, а и съм на 62 години та не ми се губи и време и затова съм решил да си търся въдица в диапазона 250-300 лева, като не е проблем сумата да бъде позавишена стига пръчката да си заслужава. Иска ми се да видя на живо пръчката преди покупката, пак поради натрупан опит от покупки онлайн. Живея в гр. Плевен.
Ето някои от разглежданите въдици: Dark Horse Inshore S-842M 2.54m Black Hole https://fishermanbg.com/fishing.rods/sp ... horse-842m;
Chaser 2.52m 7-24g Extra Fast CHS832MXF
https://www.bigfish.ro/bg/%D1%80%D0%B8% ... extra-fast
Atec Crazee Wind S852MH https://fishingzone.bg/atec-crazee-wind-s852mh-8821;
Daiwa PROREX XR SPIN - 2.70 m/ 5-30 g https://spinning-market.com/%D1%81%D0%B ... -2020-4294 не е наличен, не зная и цената; гледах и други, но ще чакам вашите прадложения.
Помагайте колеги, давайте и други предложения изхождайки от опита си.
Благодаря предварително!!!
sandy
Мнения: 120
Регистриран на: Сря Апр 09, 2008 11:22
Местоположение: Pleven
дал Браво: 54 пъти
получил Браво: 8 пъти

Re: Помощ при избор на спининг въдица за джиг

Мнение от sandy »

Привет,
аз бих ти предложил да разгледаш Crazy Fish Rod Versus, примерно модела VSR802MT или VSR862MLT
При тях теста по примамки е обявен по следния начин, за пример 6-32 гр., което ще рече долна граница 6гр. глава + 2 инчов силикон и горна граница 32 гр. глава и 4 инчов силикон.
Проблема в случая е, че въпросната въдица я няма в Плевен.
Аз ловя 95% само на джиг.
Сега, ще изкажа мнение за нея и по-точно за модела VSR802MLT 244 см. 6-24 гр.
Притежавам доста въдици на различни производители, като директно мога да я сравня с няколко модела Filstar Black Shadow, Filstar Silver Shadow, Tailwalk Microgamer до 18гр., Dageki S802M, Favorite SkyLine,Favorite Impuls, NORSTREAM Absolut 8-28. Както се вижда има въдици, който са доста над ценовата категория на Versus.
Та въпросния Crazy Fish, е по-лек от всички и по-чувствителен!
Както доста хора казват, това е една "злобна" въдица, специално проектирана за джиг на бяла риба.
Когато отидох за първи път с нея на водоема си спомням, че направо останах потресен от тактилната и чувствителност. с глава 8гр. на по-твърдо дъно, дори бих казал, че е стряскащо! Пипането на попчетата по примамката е все едно, че ти гризат ръката, а удар на риба си е...... :shock:
Не знам дали има друга въдица в тази ценова категория, която може да предложи това.

Поздрави и успех в търсенето.
Аватар
Iso
Мнения: 2061
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 487 пъти
получил Браво: 693 пъти

Re: Помощ при избор на спининг въдица за джиг

Мнение от Iso »

Колега, не се поддавай на приятелски съвети. Аз ти препоръчвам тези, които ти дават акъл да те заведат на тематичен риболов и ти предоставят техни такъми с които да опиташ дали ти харесва или не този вид риболов. Ако ти хареса опитай пак с тези хора и такъмите им. Едва, когато усетиш тръпката, тогава се набутвай с разходи за такъми. Не се съобразявай с реклами, мнения на търговци и не вярвай на всичко в интернет. Търси мнения на колеги с опит в риболова, който те интересува. Бъди сигурен, че след много проби и грешки ще разбереш как и с какво искаш да ловиш. Това ще ти коства време и средства, но "кеф цена няма". Като в любовта - търсиш докато намериш, ако е писано. Е ... някой намират по няколко пъти. :tup:
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
ico_dok
Мнения: 24
Регистриран на: Вто Мар 24, 2009 19:34
Местоположение: Плевен/София
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 24 пъти

Re: Помощ при избор на спининг въдица за джиг

Мнение от ico_dok »

sandy написа: Пон Ное 21, 2022 16:07 Привет,
аз бих ти предложил да разгледаш Crazy Fish Rod Versus, примерно модела VSR802MT или VSR862MLT
При тях теста по примамки е обявен по следния начин, за пример 6-32 гр., което ще рече долна граница 6гр. глава + 2 инчов силикон и горна граница 32 гр. глава и 4 инчов силикон.
..................

Благодаря колега sandy, разглеждам предложената въдица и я включвам в подбора! Виждам, че и ти си от Плевен, та при възможност и желание от твоя страна може да се срещнем и да поговорим по темата и повече.

Колега Iso, благодаря за съветите! Проблема ми е, че повечето от моите познати използват въдици от ниските класове и аз като начинаещ едва ли ще добия ясна представа какво ми трябва. Имам приятел, който риболовства с Черната сянка на Филстар, но към момента е сериозно възпрепятстван и до края на годината не мога да осъществя риболов с него. Друг добър познат риболовства основно по Дунав на джиг и е с добра въдица - Tailwalk Dageki във вариант S902MH 5 g - 45 g или S882MH 5 g - 40 g, но и с него съм момента е невъзможно да организирам риболов. При първа възможност ще пробвам, а за времето и средствата съм съвсем наясно какво следва :wink:
ico_dok
Мнения: 24
Регистриран на: Вто Мар 24, 2009 19:34
Местоположение: Плевен/София
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 24 пъти

Re: Помощ при избор на спининг въдица за джиг

Мнение от ico_dok »

Предните дни минах през един магазин в Плевен и пипнах два модела въдици на Atec - Atec Crazee Wind S852MH 2.56 m до 28гр. и Atec Crazee Seabass 902M https: atec-crazee-seabass-902m-6886 . За моето аматьорско око са много добре направени въдици, стегнати, без да са прекалено колести, строй фаст по моя преценка, качествена изработка на пръв поглед. Това, което не ми хареса е дължината на евадръжката пред макародържача - доста е дълга и не мога да си поставя пръста на бланката, тоест ще усещам почукванията с дланта и макародържача.
Гледах още и Savage Gear SG4 Medium Game 2.51м 7-25гр , хареса ми като визия и поведение, приех го като вариант.
Гледах и пипнах и Прорекса - Daiwa Prorex XR Spin 2.70m 5-30g, и той много ми хареса като изработка, поведение, визия, много приятна въдица с малко по дълга дръжка, но аз с такива съм свикнал, широки водачи, абе хареса ми.Другия уикенд ще хода до София и ще ида да погледна черната дупка - Dark Horse Inshore S-842M 2.54m Black Hole, иска ми се да направя сравнение с другите въдици и тогава да избирам.
Поздрави!
Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”