шаран върху канапе от ориз.
шаран върху канапе от ориз.
По едричък шаран 3-4 кг собствено тегло премерен сутрин на гладно,се почиства и измива.Натрива се със сол и черен пипер отвън и отвътре.Престоява 45 мин.Поставя се в намаслена тава за печене.Заливаме го със зехтин,доматен сок,малко сухо бяло вино.Тавата увиваме с фолио и печем на умерена фурна.В отделен съд запръжваме ситно нарязан кромид лук,морков,целина,магданоз,200 г ориз,Щом е готово заливаме с 3 ч.ч.вода и оставяме да кипне.Добавяме маслини и пресни домати.Изваждаме тавата с шарана и слагаме да печем другите продукти.Щом станат готови шарана се поставя върху ориза .Заливаме със сос от печенето и сервираме със салата.Вино или бира-според сезона.