Морски риболов в Гърция
Морски риболов в Гърция
Търся информация за законите на риболова от брега и от лодка.
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!
- cerber
- Мнения: 1873
- Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
- Местоположение: Evros-GR
- получил Браво: 7 пъти
- Обратна връзка:
От управлението на Брегова охрана (Coast Guard).
Има го във всички градове до морето.
Подават се документи (забравил съм вече какви) и се чака около седмица. Розрешителното струваше, до колкото си спомням 26 евро, преди 2 години и важи за 2 години.
След това подновяването, е по евтино, някъде около 10-тина евро и пак важи за 2 години.
Има го във всички градове до морето.
Подават се документи (забравил съм вече какви) и се чака около седмица. Розрешителното струваше, до колкото си спомням 26 евро, преди 2 години и важи за 2 години.
След това подновяването, е по евтино, някъде около 10-тина евро и пак важи за 2 години.
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ
- cerber
- Мнения: 1873
- Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
- Местоположение: Evros-GR
- получил Браво: 7 пъти
- Обратна връзка:
Ако ползваш лодката за разходки и двигателя е с малко коне, не се иска разрешително (до колкото си спомням, границата беше 30 коня, тия дни ще ходя да си заверявам билета и ще питам по точно).Tedo написа:а за надуваема лодка с мотор иска ли се някакво разрешително /имам капитанско/, на границата трябва ли да се декларира?
Когато се обадих по телефона, на вече забравих коя инстанция, да искам информация, ми подчертаха, че любителския риболов е свободен (без билет), само когато риболовеца е стъпил на брега.
Същото важи и за морето, където проверките са доста чести, за разлика от сладководните водоеми.
Ако например сте в лодка 3-ма човека и риболовствате и 3-мата, трябва да имате 3 разрешителни за риболов
Разрешителното, за риболов с харпун и риболов от лодка е едно и също. Вади се за около седмица и важи за 2 години. Плаща се начална такса 20 и няколко евро и подновяването е само 10-тина (май беше 6 евро), ако пропуснеш срока, за подновяване, се плаща отново началната такса.
Всяко разрешително важи само за определен район, ако искате да риболовствате в друг район, трябва да си го заверите там (това последното, разбира се е принципно, защото при проверка, не издребняват чак до там).
Благодаря ти, че не каза по главата .karidov написа:...Колкото косми по брадата, толкова риби в торбата...
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ
- cerber
- Мнения: 1873
- Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
- Местоположение: Evros-GR
- получил Браво: 7 пъти
- Обратна връзка:
Около Солун, съм ходил единствено на Халкидики, до някакви развъдници, по принцип, около такива развъдници се събира риба, поради това, че хвърлят храна всекидневно.
Не ти препоръчван да ловиш риба на, никое по-голямо пристанище, много е замърсено. В Патра риболовствам на Рио-Антирио (там където е моста), което е малко и отворено пристанище и водата е чиста
Октоподите са ми стара страст. Ще трябва да си направиш "хтаподиера". Тази която правех аз е следната: взимах една лъскава тръба дълга 20см. и диаметър 2,5-3,0см закачах я с тел на едно въже с дебелина около 0,5см и дължина 25-30 метра, отзад за телта връзвах голяма тройка и накрая верига за тежест (5-6 халки) от тази дебелата дето връзват най злите кучета
Извинявам се за художническите ми способности, надявам се да се разбира.
Това нещо се замята и се придърпва много бавно, като хванеш октопод що го разбереш.
По магазините се продават най различни готови хтаподиери, могат да ти сглобят всичко на място.
Любимия ми лов на октопод е с харпун или с ръце, но трябва да свикнеш да ги различаваш (октопода може да е на 20см. от лицето ти и да не го видиш). Съществуват и много признаци, по които можеш да разбереш къде е октопода, напр:
-ако около някой камък видиш, да се събират различни рибки (и наи вече Перка - риба подобна на костур) и да човъркат нещо
-да видиш до някои камък, разхвърляни черупки от миди
-до камък с дупка, да видиш подредени камъчета, които някакси не се връзват с околните (гнездо) и т.н.
С ръце се ловят само дребни октоподи, ако октопода е над 2 кг., като те хване, усешането е доста неприятно, ако е над 5 бъди сигурен, че няма да те пусне да излезеш. Ухапването на октопод над кило е неприятно, 2-3 килограмов ти къса месо.
Вида на харпуна няма голямо значение, можеш да ползваш и обикновен, тип вилица, но тризъбеца трябва да е с големи контри, от тези сгъваемите. Ако октопода е над кило и половина, трудно го отлепваш, ако е по голям, може да ти се наложи на излезеш 3-4 пъти да си поемеш въздух.
Освен това, октоподи съм ловил на мъртва сардела увита с полиангистро (навързани 20-30 куки), на дъно или с "каламариера" (само, че по тежка за да отива до дъното)
но епизодично
Обитанието на октоподите са обикновено каменисти места, в Гърция не е трудно да намериш такива, пясъка е рядкост.
Успех
Докторе и на мене някои ми викат "докторе" въпреки, че съм само очен лекар
Не ти препоръчван да ловиш риба на, никое по-голямо пристанище, много е замърсено. В Патра риболовствам на Рио-Антирио (там където е моста), което е малко и отворено пристанище и водата е чиста
Октоподите са ми стара страст. Ще трябва да си направиш "хтаподиера". Тази която правех аз е следната: взимах една лъскава тръба дълга 20см. и диаметър 2,5-3,0см закачах я с тел на едно въже с дебелина около 0,5см и дължина 25-30 метра, отзад за телта връзвах голяма тройка и накрая верига за тежест (5-6 халки) от тази дебелата дето връзват най злите кучета
Извинявам се за художническите ми способности, надявам се да се разбира.
Това нещо се замята и се придърпва много бавно, като хванеш октопод що го разбереш.
По магазините се продават най различни готови хтаподиери, могат да ти сглобят всичко на място.
Любимия ми лов на октопод е с харпун или с ръце, но трябва да свикнеш да ги различаваш (октопода може да е на 20см. от лицето ти и да не го видиш). Съществуват и много признаци, по които можеш да разбереш къде е октопода, напр:
-ако около някой камък видиш, да се събират различни рибки (и наи вече Перка - риба подобна на костур) и да човъркат нещо
-да видиш до някои камък, разхвърляни черупки от миди
-до камък с дупка, да видиш подредени камъчета, които някакси не се връзват с околните (гнездо) и т.н.
С ръце се ловят само дребни октоподи, ако октопода е над 2 кг., като те хване, усешането е доста неприятно, ако е над 5 бъди сигурен, че няма да те пусне да излезеш. Ухапването на октопод над кило е неприятно, 2-3 килограмов ти къса месо.
Вида на харпуна няма голямо значение, можеш да ползваш и обикновен, тип вилица, но тризъбеца трябва да е с големи контри, от тези сгъваемите. Ако октопода е над кило и половина, трудно го отлепваш, ако е по голям, може да ти се наложи на излезеш 3-4 пъти да си поемеш въздух.
Освен това, октоподи съм ловил на мъртва сардела увита с полиангистро (навързани 20-30 куки), на дъно или с "каламариера" (само, че по тежка за да отива до дъното)
но епизодично
Обитанието на октоподите са обикновено каменисти места, в Гърция не е трудно да намериш такива, пясъка е рядкост.
Успех
Докторе и на мене някои ми викат "докторе" въпреки, че съм само очен лекар
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ
- cerber
- Мнения: 1873
- Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
- Местоположение: Evros-GR
- получил Браво: 7 пъти
- Обратна връзка:
Забравих да кажа.
Ако си в морето за октопод, за да не излизаш с всеки хванат такъв, най добре да му обръщаш торбичката, умира почти веднага, иначе ще ти създава проблеми.
След като ги изкараш на брега, трябва да им хвърлиш един як бой, избираш един камък и започваш да хвъляш октопода с всичка сила върху него поне 20-30 пъти, като от време на време го разтриваш в/у камъка, за да му падне ципата и побелее. Това, за да се отпусне и да става за консумация, иначе може да го ползваш само за дъвка.
Другия вариант е да го сложиш във фризера за една седмица.
От там нататъка предполагам се досещаш: разпалваш скарата и с лимонче... спирам, че жената ме е подложила на диета, щот съм бил "дебел"
Ако си в морето за октопод, за да не излизаш с всеки хванат такъв, най добре да му обръщаш торбичката, умира почти веднага, иначе ще ти създава проблеми.
След като ги изкараш на брега, трябва да им хвърлиш един як бой, избираш един камък и започваш да хвъляш октопода с всичка сила върху него поне 20-30 пъти, като от време на време го разтриваш в/у камъка, за да му падне ципата и побелее. Това, за да се отпусне и да става за консумация, иначе може да го ползваш само за дъвка.
Другия вариант е да го сложиш във фризера за една седмица.
От там нататъка предполагам се досещаш: разпалваш скарата и с лимонче... спирам, че жената ме е подложила на диета, щот съм бил "дебел"
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ