Една морска рецепта
-
- Мнения: 45
- Регистриран на: Вто Яну 08, 2008 10:23
- Местоположение: Ахтопол
Една морска рецепта
Таранки . Белици ; Кефали . всичко с много кости се изчиства от червата и ако е по едро се нарязва на трахули . прави се саламура и се потапя в нея за 12 часа слет което се сменя саламурата /зада излезе кръвта от рибата/ и още 12 часа . после се отцежда проверява се на сол ако е много солена се избесолнява .В зависимост от рибата ако е едра дърпа повече сол ако е цаца иска много малко .ако не се слага в сът които се долива чист оцет така престоява 12 часа. Изцеждаме рибата от оцета . Предварително подгряваме олио / прави се с цел дане угарнява по време на престоя / Като истине олиото топим парче риба в него и редим в буркани като се напълни буркана с риба го доливаме с олиото да я покрие иначе съхне слагаме зарна черен пипер и дафинов лист и похлюпваме буркана с капак трайност 1-2 месеца в хладилник . От оцета плаващите кости се стопяват ! ................. Начин за кунсомация . от оцета кожата се втвардява но се бели лесно та обелва се накъсва се и парчетата се слагат в чиния поръсва се с ситно нарязан магданоз и лук полива се с олио и оцет и наздраве . ........Може да се консумира веднага след като изкараш от оцета но е добре да поседи в буркана с олиото та да узрее два три дена Това е морска рецепта за Маринован сафрит но успешно я прилагам и на речна риба с много кости
Човек е жив докато куфара с такъми е по голям от аптечката
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Една морска рецепта
Моля за малко пояснения:
1. Какво е "трахули"?
2. Какъв е съставът на саламурата?
3. "Угарнява" гранясва ли означава?
1. Какво е "трахули"?
2. Какъв е съставът на саламурата?
3. "Угарнява" гранясва ли означава?
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
-
- Мнения: 5639
- Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 19:43
- Риболов: и жени
- Местоположение: Дружба 2
- дал Браво: 12 пъти
- получил Браво: 17 пъти
-
- Мнения: 45
- Регистриран на: Вто Яну 08, 2008 10:23
- Местоположение: Ахтопол
Re: Една морска рецепта
Трахули са шайбите така им викат по морето а другото е гранясва саламурата я правя на око силна или слаба в зависимост от дебелината на рибата . по принцип в кофичка от маслини една шепа сол на литар вода за кило риба както ти доиде рецептата нее капризна правя я по малко но редовно .....малко Бродиловски термини - Увидлета значи попче . влашка е царевица . а на доматите викат - Мехлета
Човек е жив докато куфара с такъми е по голям от аптечката