Как да си направим блесна?

Независимо дали сте майстор професионалист или просто обичате да дялкате в свободното си време, това е мястото, където може да сверите часовника си и да почерпите опит и да споделите свой.
Аватар
BOROOO
Мнения: 1228
Регистриран на: Сря Юни 22, 2005 13:42
Местоположение: гр. София
получил Браво: 12 пъти

Как да си направим блесна?

Мнение от BOROOO »

Колеги, нека тази тема да бъде една по-систематизирана дискусия за блесните собствено производство, за това как се прави такава блесна, какви материали да се използват, какви принципи са вложени и други подобни.


И като инициатор на подобно начинание нека да ви разкажа за мойте жалки опити. Те започнаха с идеята за тунинг на едни купешки блесни по времето на социализма, дето не се въртяха много-много, да не кажа въобще.
После се опитах да си изработя мой, на базата на съществуващи модели, но изцяло с перо моя изработка. И накрая така се развихрих, че лопатката нямаше аналог на нищо съществуващо на пазара до момента.
Ето и един принцип от това време, който винаги спазвам при изработкана на нова блесна: края на лопатката никога не трябва да достига върха на поставената тройка!
Айде засега толкова от мен, пък по-нататък ще ви разкажа и за един по-особен модел блесна, какви трудности при изработката се получиха, какво хвана и т.н.
Връщайте маломерните риби обратно във водата.
Като ме погледнете трябва да знаете, че аз гледам през вас и се виждам на реката как подавам, водя и ми кълве ...
Аватар
minkata
Мнения: 3288
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 10:14
Местоположение: София
дал Браво: 3 пъти

Мнение от minkata »

Вднага изпреварвам Сашо и пускам линка към статията на сайта http://www.vlasenko.ru където са описани повечето теории по въпроса.
Аватар
SASHO
Мнения: 4749
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:57
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 119 пъти
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от SASHO »

Една от най-ползотворните теории в сайта.. Бравос, Минка! Има още няколко, които заслужават внимание..

Аз имам една друга идея за тази тема, но първо трябва да се допитам до където трябва и тогава ще пиша.. Най-рано в края на следващата седмица...

Темата е страхотна!
Поздрави

п.с. Надявам се да се изложат идеи и принципи от хора, които отдавна се занимават с "правене" или тунинг на въртящи блесни.
"Това, което знам за спининга е толкова малко, че дори си мисля, че нищо не знам."

http://www.starividri.com
http://www.starividri.eu
Аватар
Ivan VP
Търговец
Мнения: 5297
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 18:32
Местоположение: БГ
получил Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ivan VP »

Борката написа:
края на лопатката никога не трябва да достига върха на поставената тройка!
Борка здрасти!
Това не е проблем ако се намали тялото или се поставят по малко вербилца. Примерно Меппс 4-ка Аглия покрива доста от тройката. От картинките гледам Мюраните имат модели на които лопатката е доста над ухото на тройката и липсват допъллнителни вербилца. Тяло и клипса за лопатката е м-ду две топчета. Противно на идеята за повече места на лагеруване и "предварително повдигане" на лопатката. И двете фирми са без коментар.
Един приятел искаше да му сглобя блесни където ухото е скрито, а друг обратно. За това е тунинга. :D
В последно врме съм се концентирал върху муха на тройката. От зимният риболов установих, че на отвесната блесна доста често е самата тройка със муха в устата на костура отколкото самата блесна. Е ако не е е някой по бабаитест костур де. :D Така, че смятам мухата на тройката повишава в дадени случаи много ефективноста. От друга страна костурите май атакуват преследвайки блесната и ако "пуснем" малко малко повече ос, би било повече уловисто. Да им скъсим пътя един вид, а на нас да си увеличим емоцията. :D
Поздрави!
http://www.ivpfishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
BOROOO
Мнения: 1228
Регистриран на: Сря Юни 22, 2005 13:42
Местоположение: гр. София
получил Браво: 12 пъти

Мнение от BOROOO »

BOROOO написа:края на лопатката никога не трябва да достига върха на поставената тройка!
Може би трябваше да напиша защо? Ами лопатката се завира в тройката и като падне блесната във водата може да не развърти веднага. Ако е по-притичко следва бързо потъване, закачане и късане, е не всеки път :D . Когато се развърти лопатката, тя минава далече от тройката (в противен случай тройката пречи на въртенето), но пък се случва при атака на рибата самата лопатка да има ролята на предпазител на куките :x .
Връщайте маломерните риби обратно във водата.
Като ме погледнете трябва да знаете, че аз гледам през вас и се виждам на реката как подавам, водя и ми кълве ...
Публикувай отговор

Обратно към “ВоблероСтроители”