Има два основни начина за приготвяне според рибата, която имаме. Ако имаме много риба и все качествена (сом, бяла, шаран, щука) може рибата да не се обезкостява и се оставя на едри парчета. Тогава не са необходими картофи или други пълнежи. Така се приготвя на брега на Дунава.
Аз ще ви предположа по-масовия вариант и по-евтиния, при който разполагаме с остатъци от костеливи риби. В случая съм избрал ребърца от скобар, гръбнаци и глави от шаран, коремчета от едър толстолоб. Ще ви трябват картофи, лук, моркови, пъщърнак, целина и много други подправки.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/2a.jpg)
Започване с кипване на водата. Като заври слагаме сол, така че да стигне за цялата чорба.
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1a.jpg)
Като отново заври слагаме рибата.
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1b.jpg)
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1c.jpg)
Добавяме едри подправки: дръжки от целина и девесил,
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1d.jpg)
корени от хрян
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1e.jpg)
корени от целина, девесил и копър
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1f.jpg)
зърна от черен пипер, бахар, дафинов лист.
Оставяме рибата да се вари бавно. През това време подготвяне зеленчуците:
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/2b.jpg)
Като се посвари рибата, до степен да се обезкостява я изваждаме с решетъчна лъжица
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1g.jpg)
и прецеждаме хубаво бульона.
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/1h.jpg)
В бистрия бульон слагаме зеленчуците. Започване от морковите и корените целина и хряна (също на кубчета)
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/2c.jpg)
Оставяме ги да се посварят, след това добавяме лука, а след малко и картофите. След картофите пъщърнака. Ако разполагаме с прясна чушка трябва да се сложи след лука. Аз не разполагах с такава, но сложих 3-4 препечени сухи чушки.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Докато се вари чорбата рибата се обезкостява. Скобарчето внимателно се почиства от ребрата:
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/3a.jpg)
Коремчетата от толстолоба само се накъсват на едри парчета.
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/3b.jpg)
Добавяме обезкостената риба към чорбата.
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/3c.jpg)
Тук е важно да отбележа, че ако приготвяме първия вариант на чорбата (с едра и некостелива риба), сега е момента да се сложи рибата за първи път, т.е. до тук са само зеленчуци. Има и един друг подвариант на първия - рибата е много костелива, но се оставя на едри парчета и не се обезкостява. Тогава след солта, слагаме оцет и след нея рибата и през цялото време чорбата се готви заедно с рибата. Така се стопяват всички дребни костички. По този начин можете например да сготвите скобар или платика. Това беше леко отклонение.
Докато се вари рибата подготвяме зелените подправки: задължително девесил и целина а по желание копър, магданоз
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/4a.jpg)
Като се посвари рибата добавяме доматен сок.
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/5a.jpg)
задължително люти чушлета разцепени на четири
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/5b.jpg)
и лимонтузу. Ако нямате става и оцет като в случая. 2-3 лъжици са достатъчни
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/5c.jpg)
Оставяме чорбата на много бавен огън да къкри, докато всичко се хомогенизира. Не е необходимо да слагате допълнителна мазнина, ако рибата е достатъчно тлъста (сом, толстолоб). Малко преди да стане готова (5мин например) добавяте по-твърдите зелени подправки (напр. едри късчета от листата на девесила и целината), за да могат да поомекнат и накрая всички останали зелени подправки - ситно нарязан магданоз, копър и т.н. Така се получава зеленото в два цвята, което е също част от ефекта.
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/6a.jpg)
Най-последно добавяме сухите подправки - чубрица, млян черен пипер, червен пипер (може и повече, тъкмо да оцвети хубаво), риган
![Изображение](http://kalinux.com/gallery/cooking/fishsoup/6b.jpg)
и непременно мащерка.
Някои ще кажат, че рибена чорба може и само с девесил, други само с мащерка, а пък съм стигал до 14 вида подправки и точно това му е хубавото на чорбата - букет от аромати и вкусове.
Сервира се с лют червен пипер или чушлета, лимон, лимонтузу или оцет. Става и за напиване и за изтрезняване.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)