Въпрос за готвене на охтопод.
-
- Мнения: 5
- Регистриран на: Съб Окт 15, 2016 15:08
- Риболов: морски , речен , подводен и с каяк
- дал Браво: 9 пъти
- получил Браво: 7 пъти
Въпрос за готвене на охтопод.
Здравейте колеги, знае ли някой изпитани рецепти за охтопод? Хванах няколко и са във фризера. Изчистени са , бити около 50 пъти (докато месото се отпусна и цветът им стана сив) и са мити докато спряха да пускат пяна.
- Godfather
- Мнения: 1078
- Регистриран на: Чет Фев 08, 2007 11:14
- Риболов: спининг риболов
- Местоположение: Пловдив
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 26 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Не е било нужно да ги биеш-"садист" такъв
Сега сериозно-не е нужно наистина, замазяването и отмразяването са ти достатъчни.
Слагаш октоподи колкото пецениш в тенджера само с вода, като вариш на бавен огън. Пробваш с вилица-както като вариш картофи!!!
След като а готови режиш ги на пипала, всяко да е отделено и цяло.
Правиш си една смес 50/50 зехтин и лимон, слагаш и босилек малко. Мариноваш октопода и мяташ по избор-на тиган оребрен, скара или бърбекю за по 1-2 минути леко да се "журнат". После ги заливаш със същата марината, отваарях си една УЗО и НАЗДРАВЕ!!!
Варене печене и наздраве най много 1 час отнема.
Сега сериозно-не е нужно наистина, замазяването и отмразяването са ти достатъчни.
Слагаш октоподи колкото пецениш в тенджера само с вода, като вариш на бавен огън. Пробваш с вилица-както като вариш картофи!!!
След като а готови режиш ги на пипала, всяко да е отделено и цяло.
Правиш си една смес 50/50 зехтин и лимон, слагаш и босилек малко. Мариноваш октопода и мяташ по избор-на тиган оребрен, скара или бърбекю за по 1-2 минути леко да се "журнат". После ги заливаш със същата марината, отваарях си една УЗО и НАЗДРАВЕ!!!
Варене печене и наздраве най много 1 час отнема.
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
- баш майстора
- Мнения: 5853
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1648 пъти
- получил Браво: 1834 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Размразяваш и в тенджера с вода на котлона. По дебелите книги пише, че в тенджерата трябва да се сложи и коркова тапа, щото при варенето корка пускал намсикъв ензим, дето правел месото по-крехко... бла-бла-бла... Аз слагам само едно листо дафинов лист. Ако приемем, че октопода е около килограм (по-голям не ми е попадал и не съм готвил) го вариш около 40 минути, в тенджера под налягане и 25-30 ще са достатъчни. Изваждаш го от водата и го нарязваш на пипала. Да не вземеш да изхвърлиш главата, нарязваш я и нея на парчета. Аз ползвам тефлонова плоча, но и в грил-тиган би станало не по-зле. Нагрявам плочата и преди да сложа октопода, капвам няколко капки зехтин. Обръщаш от всички страни, за да хване загар (не повече от 2-3 минути трае цялото печене). Сервираш в чинията, отново малко зехтин, прясноизцеден лимонов сък и поръсваш с риган. Voilà!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- Мнения: 104
- Регистриран на: Вто Авг 26, 2014 0:27
- Риболов: Спининг
- Местоположение: София
- дал Браво: 12 пъти
- получил Браво: 13 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Аз за моя от тук четох: https://www.24chasa.bg/Article/2326700
Моя го изчистих и го варих в тенджера на газов котлон. За около 30 минути стана готов. Така сварен го нарязах на парченца и така си го ядох. Имаше вкус на солена вода.
Моя изчистен беше 960-970 грама.
Неуспях да си го прибера.... Един Грък като се затича като го извадих... Грабна ми го от ръцете, бодна го между очите, изчисти го, удари го 2 пъти в земята и ми го връчи
Благодарен съм на Гръка!
Моя го изчистих и го варих в тенджера на газов котлон. За около 30 минути стана готов. Така сварен го нарязах на парченца и така си го ядох. Имаше вкус на солена вода.
Моя изчистен беше 960-970 грама.
Неуспях да си го прибера.... Един Грък като се затича като го извадих... Грабна ми го от ръцете, бодна го между очите, изчисти го, удари го 2 пъти в земята и ми го връчи
Благодарен съм на Гръка!
- ...
-
- 20160925_170640.jpg (97.39 KiB) Преглеждано 10302 пъти
-
- 20160925_185021.jpg (150.64 KiB) Преглеждано 10302 пъти
Daiwa BG PILK 802HFS + DAIWA BG 3500 + Daiwa J-BRAID X8 - 300м #2.0
-
- Мнения: 30
- Регистриран на: Съб Окт 01, 2016 20:07
- Риболов: морски, речен
- Местоположение: Маказа
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 69 пъти
- Обратна връзка:
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Да дам и аз съвет, на съм Ути Бъчваров но от опит дет се казва .. Ако ще се яде в деня на улова трябва да се бие наистина с чукче за пържоли или сто пъти в бетоня Ако ли не, го почиствате, като обръщате коремчето му както се обръща чорап. Изкарвате карантията, и ще забележите, че октопода има три сърца /защо три - умните глави още умуват/ , натискате с два пръста човката му дето се намира по средата на пипалата му, от там пуска мастилото. Тя изпъква но ако не можете с пръсти да я изтръгнете използвайте малко ножче. Остава да отстраните само очите, правите два успоредни среза за да махнете едновременно и двете очи и е готов. Използвайте много добре наточен нож защото октопода освен ,че е жилав е и много лигав и за да си спестите псувните за майката на октопода и за майката на производителя на ножа .. Слагате във фризера, дори да престои само една нощ, все едно сте го млатили сто пъти. За готвенето, изкарвате го от фризера да се размрази на нормална температура и тогава го слагате в тенджерата да ври около 40 мин. за размери 0,700 до 1,500 кг. За по малките и по големите времето е по различно. Каква грешка можете да допуснете ако директно от фризера сложите да варите октопода, Кожата му се смъква и остават само голи пипала. След като е сварен вземате октопода и измивате всичко тъмно по него претривате го с пръсти на мивката за да добие розовият цвят, нарязвате го както ви харесва. Запържвате го за 2-3 мин. в зехтин с босилек и риган или на скара и се получава добре. Какво става не мога да кача снимки... по дяволите..
-
- Мнения: 30
- Регистриран на: Съб Окт 01, 2016 20:07
- Риболов: морски, речен
- Местоположение: Маказа
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 69 пъти
- Обратна връзка:
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Ето го перфектният цвят ...
а това е сафрида дето го хванах на Порто Лагос ...
а това е сафрида дето го хванах на Порто Лагос ...
- баш майстора
- Мнения: 5853
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1648 пъти
- получил Браво: 1834 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Кратко разказче в картинки. Днес се прибрах от гръцкото черноморие и привечер подхванах да сготвя един октопод и един калмар за вечеря на фамилията. Октопода е около кило, калмара не знам точно, може би 200-300 гр.
Първо задължителното чистене. Карантии, гръбнак, човки и сяква друга гнус - в коша.
Октопода го сложих в подсолена вода с дафинов лист и коркова тапа да се вари за около 40 минути.
Калмара така, както е суров, го нарязах на парчета с идеята да го мента и него на скарата покрай октопода.
След сваряването и нарязването на пипала, октопода изглежда така и е готов да посети скарата/тефлоновата плоча/грил-тигана.
Капнах на плочата малко зехтин и като зацвърча всичко отгоре за минута-две от всяка страна.
Следва аранжиране и сервиране. Тук и жената удари едно рамо с украсата, че аз съм малко... разбирате ме!
Еми тва е! Добавихме само лека салатка от маруля, бейби-панак и рукола с маслини и царевичка, полята обилно с дресинг от зехтин, мед и балсамов оцет. Нататък е ясно! Дишам тежко!!!
Първо задължителното чистене. Карантии, гръбнак, човки и сяква друга гнус - в коша.
Октопода го сложих в подсолена вода с дафинов лист и коркова тапа да се вари за около 40 минути.
Калмара така, както е суров, го нарязах на парчета с идеята да го мента и него на скарата покрай октопода.
След сваряването и нарязването на пипала, октопода изглежда така и е готов да посети скарата/тефлоновата плоча/грил-тигана.
Капнах на плочата малко зехтин и като зацвърча всичко отгоре за минута-две от всяка страна.
Следва аранжиране и сервиране. Тук и жената удари едно рамо с украсата, че аз съм малко... разбирате ме!
Еми тва е! Добавихме само лека салатка от маруля, бейби-панак и рукола с маслини и царевичка, полята обилно с дресинг от зехтин, мед и балсамов оцет. Нататък е ясно! Дишам тежко!!!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 956 пъти
- получил Браво: 180 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Не им разбирам на главоногите и да питам - сол не видях да слагаш. На собсвената соленост на месото ли се разчита?
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 956 пъти
- получил Браво: 180 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Оп! Извинявам се! Подсолена е водата на октопода!
А за калмара?
А за калмара?
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- баш майстора
- Мнения: 5853
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1648 пъти
- получил Браво: 1834 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Ванка, досолявам ги и двата дивеча при сервиране. На тия пущини в зехтин и лимон няма как да им дойдат в повече, така че солта идва малко на второ място.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- Мнения: 933
- Регистриран на: Нед Апр 11, 2010 20:49
- Местоположение: Атина Гърция
- дал Браво: 7 пъти
- получил Браво: 30 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Не разбирам много от приготвяне(и ловене) на октоподи,обаче мисля ,че няма уважавано заведение в Гърция,което да вари октоподите предназначени за скара!Бити-пребити,на простира да съхнат и от там на скарата.Смята се,че с варенето се убива вкуса му.Иначе има и рецепта за варене с чаща вино и някакви зеленчуци се пускат цели(морков ,картоф,лук) ,също става много вкусен(може да се сервира и с картофено пюре).Също при варенето му за мариноване,повечето хора не слагат никаква вода в тенджерата,той си пуска.....или добавят съвсем малко.
-
- Мнения: 30
- Регистриран на: Съб Окт 01, 2016 20:07
- Риболов: морски, речен
- Местоположение: Маказа
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 69 пъти
- Обратна връзка:
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Абсолютно си прав колега, и моите впечатления от таверните в Гърция са, че те са издигнали в култ сервирането на морските деликатеси. Винаги пресни, уловени на същият или предишният ден. Там им е силата - винаги прясна храна. Географска даденост и лодки прибиращи се всяка сутрин с пресен улов. При гърците обедите и вечерите могат да продължат няколко часа, спокойно, бавно, методично , плющят здраво и ако са с децата няма да чуете реплики от сорта /не пипай солницата!, не се върти на стола!, дръж вилицата правилно!/ Но да се върнем на темата за готвенето, за риболовците от България, които са дошли през уикенда да си пробват късмета, и ако имат такъв, улова по някакъв начин трябва да се съхрани, ако няма да се готви на деня трябва да се замрази. Калмарите и октоподите след фризера искат варене. Да споделя нещо и за другите морски риби, ако няма да ги ядете същата вечер и ще ги слагате във фризера не ги почиствайте, стават сухи и губят много от полезните мазнини. Ако съм бил полезен - Благодаря
-
- Мнения: 933
- Регистриран на: Нед Апр 11, 2010 20:49
- Местоположение: Атина Гърция
- дал Браво: 7 пъти
- получил Браво: 30 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Мисля,че става след като му се начупят кокалите и отърка докато спре да пуска пяна,да се сложи във фризера .....,след като се извади да се простре да изсъхне ,и накрая на скарата като трябва да се внимава с печенето....изтървеш ли го става жилав(когато е добре изсушен го пекат много малко),макар че аз предпочитам жилав ама вкусен отколкото крехък ама ...
Що ми се струва .че не са само сафридчета по-горе ...,май виждам леферчета и лавраче или се лъжа?!?
Що ми се струва .че не са само сафридчета по-горе ...,май виждам леферчета и лавраче или се лъжа?!?
- bat.galin
- Мнения: 1959
- Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
- Местоположение: Добрич
- дал Браво: 637 пъти
- получил Браво: 448 пъти
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Леферите и сафридите, които са предназначени за скара, е добре така и да се приготвят - с вътрешностите....Да споделя нещо и за другите морски риби, ако няма да ги ядете същата вечер и ще ги слагате във фризера не ги почиствайте, стават сухи и губят много от полезните мазнини....
Почистването обикновено става след като са готови - този подход не е изненада, но вероятно ще има и лек психологически момент.
-
- Мнения: 30
- Регистриран на: Съб Окт 01, 2016 20:07
- Риболов: морски, речен
- Местоположение: Маказа
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 69 пъти
- Обратна връзка:
Re: Въпрос за готвене на охтопод.
Интересна рецепта колега, ще се пробва. Благодаря за идеята. И аз съм виждал да ги простират и сушат като пране. А относно "сафридчетата " уловени са на чепаре и сред тях няма лаврачета ..