И така...
Най-после имах малко свободно време да се впусна из безкрайните дебри на любителската кулинария. В рибния магазин, от който често пазарувам, единствената сносна прясна риба в момента беше лавркът. Никога не бях ял тази иначе доста хвалена рибка и си казах - това ще да е.
Плакия готвех за първи път, но стана фамозна! За моите способности на лаик наистина стана "мозък"!
Ето я и рецептата стъпка по стъпка, в картинки и коментари!
Необходими продукти:
Риба - по-едри платерина, морски кефал, илария и други постни морски риби. речен кефал, шаран, бял амур, толстолоб.
Лук - 350 гр
Целина - средна глава
Моркови - 250 гр
Чесън - 2 глави
Домати - 750гр
Олио, Лимон, Магданоз, Дафинов лист, Черен Пипер - млян и на зърна, Сол.
Точните количества на зеленчуците търпят известни отклонения и изменения на пропорциите според вкуса ви
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ами... да започваме!
Вече добре почистените и измити от люспи и вътрешности риби се оставят за около 10-на минути в гевгир да се оцедят.
След това рибата се осолявя отвътре и отвън, както се и посипва с мления черен пипер. На кожата от двете страни се правят диагонални прорези в двете посоки, т.е. получават се ромбовидни фигурки. Залива се със сока на един лимон и се оставя да се маринова за около час.
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/ac5b68ec036af22653208b610b39f638.jpg)
През това време се заемаме със "зарзаватите"
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/8459a322a2d0002378a11a25bb47b892.jpg)
Морковите и целината се нарязват на "сламки", а лукът - на полу-лунички. Задушават се в силно загрято олио.
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/4e19101c05c4057b309658c9b1080f81.jpg)
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/5c9549677bbb8d23d5957cd889c66625.jpg)
Идва ред на чесънчето
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Но...
Нещо съм пропуснал... нещо ми липсва...
АААА!
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/af9035e38d38602160fda2de705cc237.jpg)
Така, с биричка край мен, мога да продължа вече
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Та... Когато зеленчуците в тигана поомекнат
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/5c9549677bbb8d23d5957cd889c66625.jpg)
Прибавяме чесъна нарязан на "филийки"
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/9507d31ce3c141cc5446364329d5ad2f.jpg)
След като и чесънът поумекне идва редът на последните съставки - доматите и, дафиновия лист и зърната черен пипер
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/5bc0bd0f50e5301c72bdf03eb96c331a.jpg)
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/07e64d4d4668c04ef5514fed565c7b3c.jpg)
Всичко това като се "гушне" в тигана се оставя на слаб огъ да покъкри около пет минути.
След това се разстилат като килимче в подходяща тавичка /плаке/,
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/b574605f619aeda46be51dfc2d6b3f2c.jpg)
рибите се поставят отгоре,
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/1225da064bb57593e43c75e57c4c6ae5.jpg)
и се покриват с тънки резенчета лимон без кора и семки.
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/3c82317418ddd60972b04122bcdf5b65.jpg)
Всичко това мятаме в предварително загрята до 200C фурна за около 40-50 минути
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/ef5e898ded6c591273e4db6ce6334071.jpg)
Консумира се с бяло вино или бира. На следващия ден е в пъти по-вкусно!
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Да ви е сладко и "Наздраве!" !
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/c9fbbd6dec8b7375792aa5bdd79559a1.jpg)
ПП
Накрая се поръсва със ситно скълцан магданоз, но бях пропуснал да си набавя
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
ПП2
Приемам коментари, критики и забележки
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)