Здравейте колеги
Прочетох доста в интернет по темата
Искам да си направя такава преса за изстискване на джибрите преди варенето на ракията
Моля ви да ми дадете някакви съвети или снимки и ако може да ми отговорите на няколко въпроса
1.За сега имам само винт,добре ли е или да търся крик хидравличен
2.Най ми хареса от търсенето на правени в интернет тази преса от клипа http://www.youtube.com/watch?v=C9RTUksF ... detailpage" onclick="window.open(this.href);return false; какво ще кажете за нея
От клипа не мога да разбера от какъв материал е цилиндъра с дупките и дупките с дадъв диаметър са
3.Колко са загубите на ракия ориентировъчно при казан 100л или 100кг материал
4.Дали ще може да се ползува и за изтискване на гроздето преди ферментацията и тогава останалото да се завари с захарен сироп за ракия
Поздрави
Имали винари
-
- Мнения: 91
- Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 1:07
-
- Мнения: 615
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 9:24
- Риболов: шаранжийски - МИНИМУМ
- Местоположение: шоплука
- Обратна връзка:
Re: Имали винари
- И аз имам винт подръка, ма предпочетох да дам 110 кинта и си купих без да си хабя ценното време.vlax написа:Здравейте колеги
Прочетох доста в интернет по темата
Искам да си направя такава преса за изстискване на джибрите преди варенето на ракията
Моля ви да ми дадете някакви съвети или снимки и ако може да ми отговорите на няколко въпроса
1.За сега имам само винт,добре ли е или да търся крик хидравличен
2.Най ми хареса от търсенето на правени в интернет тази преса от клипа http://www.youtube.com/watch?v=C9RTUksF ... detailpage" onclick="window.open(this.href);return false; какво ще кажете за нея
От клипа не мога да разбера от какъв материал е цилиндъра с дупките и дупките с дадъв диаметър са
3.Колко са загубите на ракия ориентировъчно при казан 100л или 100кг материал
4.Дали ще може да се ползува и за изтискване на гроздето преди ферментацията и тогава останалото да се завари с захарен сироп за ракия
Поздрави
1. Добре е и с винта - 100 кг бидон на три пъти и излизат сухи джибрите.
2. Не гледай клипове - питай патило.
3. Загуби на ракия НЕМА. Виж на тема аромат на ракията може и да се поизгуби (според мен аромата) при варенето. По принцип идеята е да не хабиш енергия да вариш чепки, кажи и семена, но лично моето мнение е, че след зареждане със захарен сироп е по-добре а се свари заедно с чепките. Ще пробвам и двата варианта напролет и ще докладвам за резултатите.
4. По принцип във винзаводите това и правят. Изстискват до почти сухо чепките и виното го правят с култивирани дрожди вместо да стои с джибрите. Прочети из нета нещата около култивираните дрожди и ще ти стане ясно за кво иде реч. Понеже го стискат на преси, които вадят направо сухи чепките, почти няма смисъл да се зарежда повторно със захар - според мен дори и аромат няма да пусне в тоя случай. Ако не си двзер на тема пресоване ще можеш да изкараш добра ракийка от останалите ти чепки след пресоването им в домашни условия, пък било то и със захар.
НАЗДРАВЕ.
Всичко друго, но не и лицемер.
Може да ме настроите, но не и да свирите на мен!
Може да ме настроите, но не и да свирите на мен!
-
- Мнения: 3
- Регистриран на: Вто Яну 25, 2011 11:09
- Местоположение: varna
Re: Имали винари
Колега, ти ми говориш за ракия, а не за вино, ако искаш ракия купи си захар, а
виното е тънка работа,много трябва да четеш.Поздрави и глава да не боли.
виното е тънка работа,много трябва да четеш.Поздрави и глава да не боли.
vlado
Re: Имали винари
Този сайт http://www.rakiyata.com/forum/ ще ти бъде от голяма полза.
А тук http://www.napravisam.bg/forum/ ще ти помогнат да си изработиш пресата.
Приспособлението си заслужава да го имаш, ако се занимаваш серизно с производството на вино и ракия. Може и да си правиш ябълково вино или сайдер ин инглиш. Не мисля, че може да се изстикат перфектно джибрите, все ще остане някаква влага (алкохол) в тях. Да може да се използва за отделянето на гроздовия сок, който така ферментира по-бавно. Един приятел го налива в дървени бъчви и го оставя цяла зима да си ферментира. Така го запазва цяло лято чак до следващия гроздобер. Като ти чета въпросите си мисля че изобщо си нямаш и понятие от винарство.
А тук http://www.napravisam.bg/forum/ ще ти помогнат да си изработиш пресата.
Приспособлението си заслужава да го имаш, ако се занимаваш серизно с производството на вино и ракия. Може и да си правиш ябълково вино или сайдер ин инглиш. Не мисля, че може да се изстикат перфектно джибрите, все ще остане някаква влага (алкохол) в тях. Да може да се използва за отделянето на гроздовия сок, който така ферментира по-бавно. Един приятел го налива в дървени бъчви и го оставя цяла зима да си ферментира. Така го запазва цяло лято чак до следващия гроздобер. Като ти чета въпросите си мисля че изобщо си нямаш и понятие от винарство.
Re: Имали винари
bakxys написа:Този сайт http://www.rakiyata.com/forum/ ще ти бъде от голяма полза.
А тук http://www.napravisam.bg/forum/ ще ти помогнат да си изработиш пресата.
Приспособлението си заслужава да го имаш, ако се занимаваш серизно с производството на вино и ракия. Може и да си правиш ябълково вино или сайдер ин инглиш. Не мисля, че може да се изстикат перфектно джибрите, все ще остане някаква влага (алкохол) в тях. Да може да се използва за отделянето на гроздовия сок, който така ферментира по-бавно. Един приятел го налива в дървени бъчви и го оставя цяла зима да си ферментира. Така го запазва цяло лято чак до следващия гроздобер. Като ти чета въпросите си мисля че изобщо си нямаш и понятие от винарство.
"ти" от къде се появи Не си писал от пролетта на 2011 год.след като прочетох доста в интернет /никога не пиша преди да се запозная подробно с проблема и да науча нещо за него /съм пуснал въпроси във всички познати сайтове включително и тези двата /навсякъде съм с едно и също име можеш да провериш/ и да се образоваш за производството на вино и ракия.
Трябва да четеш не въпросите а между редовете.Като ти чета въпросите си мисля че изобщо си нямаш и понятие от винарство
Наздраве.
Re: Имали винари
Господин vlax . След като ме посъветвахте да прочета някой ваши писания мога да ви кажа само едно - извинявай мило другарче, че те обидих.