Чеснова "апетитка" за пържена риба
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Чеснова "апетитка" за пържена риба
Не знам защо но в навечерието на празника, все към кухнята ме влече
Ето една пикантна добавка за всякакъв вид пържена рибка. Па и за печена също става. И за пача, шкембе и разни други зимни благини може да свърши работа
Ето я философията:
Счукват се или се смилат с пасатора 2-3 глави чесън, като задължително на това количество се слага половин ч.л. сол.
Като стане на "бяла кашичка" започвам да добавям по малко олио.
Примерно общо 50-100мл на 6-7 пъти по малко. (Може и повече олио - докато поема)
Накрая слагам 1-2 с.л. оцети пак бъркам леко.
В зависимост от количеството олио, от този чесън ноже да се получи 250 мл апетитка.
Аз предпочитам да го правя на ръка в дървено хаванче.
С пасатора 2-3 пъти се получи направо майонеза от чесън
Честит празник и да ви е сладко!
Ето една пикантна добавка за всякакъв вид пържена рибка. Па и за печена също става. И за пача, шкембе и разни други зимни благини може да свърши работа
Ето я философията:
Счукват се или се смилат с пасатора 2-3 глави чесън, като задължително на това количество се слага половин ч.л. сол.
Като стане на "бяла кашичка" започвам да добавям по малко олио.
Примерно общо 50-100мл на 6-7 пъти по малко. (Може и повече олио - докато поема)
Накрая слагам 1-2 с.л. оцети пак бъркам леко.
В зависимост от количеството олио, от този чесън ноже да се получи 250 мл апетитка.
Аз предпочитам да го правя на ръка в дървено хаванче.
С пасатора 2-3 пъти се получи направо майонеза от чесън
Честит празник и да ви е сладко!
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Toва е ултимативен соус! Да ядеш пържена риба без него е все едно да идеш в Рим, а да не гръмнеш по Папата.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.
-
- Мнения: 946
- Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 20:07
- Риболов: на плувка/ щека, уип, директен, болонеза, мач
- Местоположение: Перник
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
+1. По често използвам зехтин помас и лимон/ чесън и копър разбира се/. Без сосчето не сядам на пържена риба.joro_olyмпус написа:Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Съгласен на 100%.joro_olyмпус написа:Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.
Разликата във вкуса наистина е толкова осезаем, че направо нещата отиват към друга рецепта
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
- Павлин Калайджиев
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
- Риболов: Спининг
- Местоположение: Шумен
- дал Браво: 64 пъти
- получил Браво: 473 пъти
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Днес реших да си направя малко "Рибен чипс" и пробвах гореспомената "апетитка"! Наистина добре се получи - простичко, но доста вкусно
Всички, които не са пробвали рецептата нека да побързат, няма да съжалявате
Всички, които не са пробвали рецептата нека да побързат, няма да съжалявате
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Че как няма да ти хареса, аз тая рецепта я имам дип че съм трето поколение софиянец - именно от Шумен, отдето е и родата! Прабаба ми Маня е австрийка и се е оженила в Шумен, защото тогава не се е живеело добре в Австро-Унгарската империя. Години наред е готвела в офицерският клуб на града. Да ти споменавам ли джиджи-папа дето никой не знае какво е!
Последно промяна от joro_olyмпус на Чет Яну 05, 2012 23:59, променено общо 1 път.
- Павлин Калайджиев
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
- Риболов: Спининг
- Местоположение: Шумен
- дал Браво: 64 пъти
- получил Браво: 473 пъти
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Е ние много добре си знаем какво е! Даже сега, като ми каза, ми се прияде и утре сутринта ще си направя......joro_olyмпус написа:Да ти споменавам ли джиджи-папа дето никой не знае какво е!
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Едно допълнение и от мен. Това прекрасно сосче, го ползвам предимно за риба печена на скара /по възможност на дърва+дървени въглища/.
Слагам малко повече винен оцет в соса, съвсем малко водичка и магданоз. След като сваля рибата от скарата, редя в широка тава и заливам обилно със соса, покривам за малко да не изстива бързо. После, нямам думи...
Слагам малко повече винен оцет в соса, съвсем малко водичка и магданоз. След като сваля рибата от скарата, редя в широка тава и заливам обилно със соса, покривам за малко да не изстива бързо. После, нямам думи...
- jagger1
- Мнения: 3183
- Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
- Местоположение: София
- дал Браво: 755 пъти
- получил Браво: 1182 пъти
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
А ако към горната рецепта се добави и малко намокрен хлебец и се миксира добре, става разкошен пастет. Примерно - половината на сосче и половината на пастетче. Мммммм.... Наздраве.
п.п.: Коце ме подсети. Благодаря му. Пропуснах да кажа, че към смеската с хляба може да се добави и една супена лъжица кисело мляко (аз използвам кисело мляко). Който желае. Иначе, копърът и орехчетата са екстра към пикантерията. Който ги добави, няма да сбърка. А бе, божи дар. Риба, чесновка и биричка - божи дар.
п.п.: Коце ме подсети. Благодаря му. Пропуснах да кажа, че към смеската с хляба може да се добави и една супена лъжица кисело мляко (аз използвам кисело мляко). Който желае. Иначе, копърът и орехчетата са екстра към пикантерията. Който ги добави, няма да сбърка. А бе, божи дар. Риба, чесновка и биричка - божи дар.
Последно промяна от jagger1 на Нед Май 06, 2012 22:02, променено общо 2 пъти.
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Онзи ден гледахме Юлисима по канал Ютилисима /ако няма рима удари ма/!
Та жената показа рецепта за ултра бърза чеснова майонеза:
1 кафена чаша прясно мляко
2 кафени чаши олио
1 глава чесън
сол на вкус
Всичко това се пасира в буркан или висок съд и за под 30 секунди е готово!
Аз разбира се го модифицирах с копър, орехи и галета за гъстота!
Та жената показа рецепта за ултра бърза чеснова майонеза:
1 кафена чаша прясно мляко
2 кафени чаши олио
1 глава чесън
сол на вкус
Всичко това се пасира в буркан или висок съд и за под 30 секунди е готово!
Аз разбира се го модифицирах с копър, орехи и галета за гъстота!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба
Да ядеш пържена риба без чесън си е простотия.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???