Д-р Флекс написа:А на мен ми кажи, дали за следващия съвместен излет няма да врътнеш няколко сета...сакето и бялото вино - от мен.
И некой да ни рецитира Шекспир!
Мунчо написа:Кажи най-напред за ориза, варенето и листото за обвивка.
Купуваш ориз за суши /"Крина", черна кутия, 2,50 лв/ и четеш какво пише на него.
Преди варенето трябва да се измие до прозрачна вода. Отнема понякога 5 мин бъркане.
Изсипваш ориза в тенджерата с точното количество вода и вариш точно колкото са написали на кутията. И една минута повече - или загаря, или се разварява. Дърпаш тенджерата от котлона и не я отваряш 10 мин. След това изсипваш ориза в голяма купа и го овкусяваш със специалната смеска от оризов оцет, захар и сол. За 1 чаша ориз трябват: 3 с.л. оризов оцет, 2 ч.л. захар и 1 ч.л. сол. Солта и захарта трябва да са напълно разтворени в оцета.
Разбъркването трябва да е нежно, без натискане на ориза. С шпатула или нещо подобно. Най-добре да се види на клипче как се прави, че трудно се описва.
Когато всичко до тук е направено, ориза се оставя да изстине напълно. Суши се завива със студен ориз. Аз си реших проблема с варенето като си купих оризоварка от Метро.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Сега нещата са далеч по-бързи и лесни!
Второто е "листото за завиване" дето се казва "нори". Купувам едни по 4,90 лв - 10 бр. от Фантастико. Че има и двойно по-скъпи, а аз не намирам разлика. Листото се слага с лъскавата част надолу към бамбуковата покривчица за завиване, нанасяш ориза на тънък, плътен и равен слой, като оставяш в двата края по 1 см за залепянето. Много важно е да са ти мокри ръцете за да не залепва. Също така трябва да го нанасяш нежно с върха на пръстите си, без да натискаш ориза върху норито. Слагаш продуктите и завиваш /пак на клипчета може да се види добре как става/. Следващата стъпка е рязането. Повярвайте ми, това е доста идиотско упражнение ако нямаш точно този нож, който трябва - нож сашими, уникално остър и леко намокрен. Реже се само с едно движение напред и без много натиск! Ако има други въпроси питайте. Аз го правя от 2 години и вече мога да кажа, че се получава!
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)