Веян паламуд
Веян паламуд
Здравейте!
Многократно са споделяни рецепти за веяна/солена риба, (в повечето случаи скумрия или паламуд) но тъй като последните години направих доста експерименти, модифицирайки всички възможни рецепти, реших да споделя последния ми вариант, който по мое мнение се оказа най-успешен.
Небезивестен факт е, че е по-хубаво рибата да е по-едричка и мазна, в моя случай съм използвал паламудче към 2кг (1.860 кг ако трябва да съм "кантарно" точен). След старателно почистване на карантията и хрилете оставям рибата да плува в солен разтвор 3-4 дена. Разтвора не го правя от онзи тип, че да плува яйце отгоре, а по-слабосолен (половин пакет сол на около 5 литра вода). Сменям го ВСЯКА ВЕЧЕР с пресен, като основната цел на процедурата е да се изтегли кръвта от месото - при всяка смяна се вижда, че разтвора става все по-бледо розов. След последния ден в соления разтвор измивам и заривам рибата в морска сол за 2 дена (не за повече, защото искам да избегна ефекта на класическата рецепта, а именно рибата да не се яде от сол). След тези 2 дена рибата се измива обилно със сладка вода, но не се оставя да кисне, напръсквам я с пулвелизатор с ябълков оцет и я закачам на терасата скрита от директна слънчева светлина. Тука идва вече тегавият момент - за риба с този размер, на месото му трябват към 40 дена, за да узрее, като през това време периодично намазвам корема и страните с балсамов оцет, за да придобие опушено кафеникав цвят. Крайният резултат е слабосолено месо, без дъх и със запазена структура, което свършва ужасно бързо и пие богат асортимент от ниско до високоградусни напитки.
няколко снимки на готовата рибка:
Поздрави и успех през новия сезон !
Многократно са споделяни рецепти за веяна/солена риба, (в повечето случаи скумрия или паламуд) но тъй като последните години направих доста експерименти, модифицирайки всички възможни рецепти, реших да споделя последния ми вариант, който по мое мнение се оказа най-успешен.
Небезивестен факт е, че е по-хубаво рибата да е по-едричка и мазна, в моя случай съм използвал паламудче към 2кг (1.860 кг ако трябва да съм "кантарно" точен). След старателно почистване на карантията и хрилете оставям рибата да плува в солен разтвор 3-4 дена. Разтвора не го правя от онзи тип, че да плува яйце отгоре, а по-слабосолен (половин пакет сол на около 5 литра вода). Сменям го ВСЯКА ВЕЧЕР с пресен, като основната цел на процедурата е да се изтегли кръвта от месото - при всяка смяна се вижда, че разтвора става все по-бледо розов. След последния ден в соления разтвор измивам и заривам рибата в морска сол за 2 дена (не за повече, защото искам да избегна ефекта на класическата рецепта, а именно рибата да не се яде от сол). След тези 2 дена рибата се измива обилно със сладка вода, но не се оставя да кисне, напръсквам я с пулвелизатор с ябълков оцет и я закачам на терасата скрита от директна слънчева светлина. Тука идва вече тегавият момент - за риба с този размер, на месото му трябват към 40 дена, за да узрее, като през това време периодично намазвам корема и страните с балсамов оцет, за да придобие опушено кафеникав цвят. Крайният резултат е слабосолено месо, без дъх и със запазена структура, което свършва ужасно бързо и пие богат асортимент от ниско до високоградусни напитки.
няколко снимки на готовата рибка:
Поздрави и успех през новия сезон !
minimum STRESS
maximum BLESS
maximum BLESS
- Павлин Калайджиев
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
- Риболов: Спининг
- Местоположение: Шумен
- дал Браво: 64 пъти
- получил Браво: 473 пъти
Re: Веян паламуд
Страхотна рецепта! Задължително ще се изпробва.
Благодаря колега
Благодаря колега
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
Re: Веян паламуд
Такаааа .... вече имаме регистриран 1 фалстарт . Днес преди обяд ми се обади 1 приятел да каже, че 2 прекрасни лакерди от по 2 килца са дали фира . Какво е станало? - Накиснал ги е в силносолен разтвор, но недостатъчен като количество + пролетните температури последните дни и белята е налице. Днес като е отворил хладилната чанта го е посрещнама смрад на мърша и разтвора е бил мътен. Ядосах се, отворих камерата и видях, че ми е останало и на мен 1 паламудче пак от тоя двулитровия формат от последните риболови около празниците и реших този път да правя и записвам нещата с точни цифри, за да няма други фалове. Разтвора, който съм направил е 1 пакет морска сол (1кг) на 18 литра вода. (да не се чуди някой, защо па точно 18 - еми защото имах 6 литрова туба от мин. вода и нея ползвах за мярка ) До сега никога не съм го засичал колко на колко точно слагам, защото го пробвам на вкус и така се ориентирам дали е ОК на сол - при тези консистенции ми се струва, че е идеален. НИКОГА НЕ СЛАГГАЙТЕ МНОГО РИБИ И МАЛКО РАЗТВОР, за да не се получи картинката, която описах по-горе (миналата година и аз съсипах 6-7 риби по този начин). Според мен толкова разтвор (18-20 Л ) би бил подходящ за 1-2 риби с такива размери (2кг +/- ) или 3-4 от малките ( 800-1000 гр). Съда, който използвам е хладилна чанта иглу макс колд 50 литра и заради ненормално високите температури утре сутринта мисля да хвърля вътре и 2 бутилки от по 2Л, които съм сложил в камерата да се замръзяват.
Та така играчката започна. Ще ви държа в течение какво се случва :
ПС: Дано само да не взема да я усЕра, че ще стане голЕм смЕх
Та така играчката започна. Ще ви държа в течение какво се случва :
ПС: Дано само да не взема да я усЕра, че ще стане голЕм смЕх
minimum STRESS
maximum BLESS
maximum BLESS
Re: Веян паламуд
Този път малко се замотах и го киснах 6 дни. При редовно сменяне на разтвора и поддържане на ниска ремпература, рибата е в перфектно състояние и вече е във фаза 2
Утре или вдругиден ще я закачам да виси и живот и здраве втората половина на февруари ще видим дали става за ядене
Утре или вдругиден ще я закачам да виси и живот и здраве втората половина на февруари ще видим дали става за ядене
minimum STRESS
maximum BLESS
maximum BLESS
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Веян паламуд
Садисти...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
Re: Веян паламуд
Коце написа:...варвари
Благодаря за милите думи!Мунчо написа:Садисти...
BTW Коце, отличен прочит - наистина много варварска напитка!
Вчера, споходен от носталгия, си разглеждаждах разни стари снимки и попаднах на нещо, което мисля, че заслужава внимание. Няма много общо нито с паламудите нито с веянето ама не виждам какво ми пречи да си пооспамя темата .
Съвсем телеграфно ... есен ; черно море; водата - огледало, но мътна колкото си ще; 5 часа гмуркане; риба - к*р! Малко преди залез излизаме, захвърляме пушките, сменяме концепцията и се връщаме обратно във водата. Цел - "черноморски омари" - демек паури/пагури/ ( и аз незнам вече как се казват имам чувството че по морето всеки им вика както си иска . Не става дума за дребните черни раци които пълзят вечер по бреговете а за тези
Тука е мястото да споменем, че ловът на раци не е като ловът на риба! Понякога ги хващаш ти, понякога те хващат те - а това боли..... понякога...... много боли !!!
След като един път сте се сдобили с раци и дай-боже все още имате 10 пръста на ръцете, идва ред на кулинарната част. Изсипвате раците в голяма тенджера. Давам ориентировъчен пример за пропорциите - 7 кг раци , 10-тина литра вода (може и повече), половин пакет морска сол, 2 литра бира. И както се казваше - това е всичко приятели - просто варите докато станат неестествено червени. След това взимате щипките, начупвате ги предварително, за да не се налага да раздавате чук или орехотрошачка на всеки на масата, изцеждате им един лимон отгоре и от тук нататък се оправяте кой както може. Разбира се, ако не сте вече твърде пияни и озверели от глад, не пречи да "друснете" вече натрошените щипки в един тиган с малко зехтин и коняк за блясък, но пък после ще ви остане и коняк за допиване .... и .... абе сложно става !
В заключение мога да кажа, че авторът на поговорката "като няма риба и ракът е риба" или никога не е ял раци или е имал някакви много сериозни проблеми с вкусовите рецепроти, защото прясното рачешко месо просто няма аналог .
Поздрави !
minimum STRESS
maximum BLESS
maximum BLESS
-
- Мнения: 93
- Регистриран на: Съб Дек 19, 2009 21:02
Re: Веян паламуд
Напълно споделям горното твърдение.javor_st написа: В заключение мога да кажа, че авторът на поговорката "като няма риба и ракът е риба" или никога не е ял раци или е имал някакви много сериозни проблеми с вкусовите рецепроти, защото прясното рачешко месо просто няма аналог .
Обаче и да напомня на любителите на рачешкото месо, че не е хубаво да се взимат женските раци, ако искаме и занапред да се радваме на изобилие. Те и без това са в пъти (4-5, а на места и до 10) по-малобройни от мъжките и по дребни от тях. А много от едрите мъжкари така или иначе измират по време на многобройните жестоки битки, които водят помежду си, така че не е зле да се разреждат от време на време.
И за да не съм съвсем извън темата, ще препоръчам за раците един лесен за запомняне и бърз за приготвяне сос. 1 кис. мляко, 1 майонеза и 1 заквасена сметана се разбъркват до задоволителна хомогенност,след което се прибавя копър. Към тази смес прибавяме изчистеното рачешко месо(особено нежното бяло месо от вътрешността на корубата) и оставяме известно време да могат различните вкусове и аромати да се обогатят един друг. На ималите съответното търпение, добър апетит!
Re: Веян паламуд
Не просто не е хубаво, а си е признак на пълна простотия и лично аз го смятам направо за престъпление! Не съм обърнал внимание на това, защото сме в кулинарния форум, но уточнението, което направи е съвсем на място. Бих допълнил, че най-лесно ще различите женския от мъжкия рак по хайвера /яйцата/, които има женската по корема - под и около опашката и както е казал адаша - по размера. Това е и една от причините да ловим раците с ръце, с риск да бъдем изпощипани, а не да ги дупчим с разни копия и тризъбци. Просто в първия случай като го видиш, че е женски го пускаш да си върви по пътяyavor_fish написа: .............. че не е хубаво да се взимат женските раци....................
Хайде и от мен едно съвсем просто сосче:
Зехтин и лимон в съотношение 3 :1 (в полза на зехтина). Подправки - босилек , копър, чесън, черен пипер, сол .... всеки според предпочитанията си може да сложи каквото си иска. След това го минавате с пасатора да побелее - както се прави домашна майонеза и сте готови. Може да заливате риби, раци октоподи ..... медузи и всякакви други плазмодии. Връзва им се перфектно
minimum STRESS
maximum BLESS
maximum BLESS
Re: Веян паламуд
Само да вметна, че е най-добре да се набутат няколко листа пресен босилек и глава чесън в литрова бутилка зехтин. Като поседи седмица две и става опасно добро за тези цели, а и за домати с моцарела се е утрепало.
Превърни мозъка в мускули! - девиза на модерният спинингист
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Веян паламуд
Край! След този финален coup de force, който ми биде нанесен наранина и в разгара на годишното приключване, спирам да ви чета в комплект!!!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ