Прясно, рибно и вкусно . . .
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Прясно, рибно и вкусно . . .
Реших да си отворя отделна тема, в която да качвам приятни рибни емоции от моята кухня. Ще започна с една много любима моя рибна салата. Лесна за изпълнение и отлично предложение за гости или маса с приятели. С възможност за множестно комбинации от видове риба, според любими предпочитания.
Необходими продукти:
1. Около 700 грама картофи.
2. Около 400 грама моркови.
3. 5 броя яйца.
4. 300 грама риба по избор.
5. 3 кутийки майонеза.
6. 300 грама кромид лук.
Започвате със сваряването на продуктите.
Тук искам да споделя една тайна. Когато варите моркови за руска салата или тази в случая, не ги белете, само ги измийте и сложете около 1,5 грама сода бикарбонат във водата. Това ще запази яркия им цвят и текстура. В никакъв случай не подсолявайте водата в която ги варите. Морковите трябва да запазят натуралната си сладост, което е от ключово значение при тази и руската салата (не че тази не е руска по произход).
Тук вече обелени, след сваряването, морковите изглеждат дори още по ярки от първоначалния им вид.
Пристъпвате към подредбата на продуктите:
Вземате удобна за вас чиния тип "плато". Широка, плитка и кръгла върши същата работа. Отваряте двете консверви (по избор) и отделяте мазнината в отделна купичка.
Изсипвате рибните филенца в платото и ги намачквате с вилица, оформяйки ги на пласт.
Идва ред на кромида. Нарязвате го на ситни кубчета и оформяте внимателно вторият пласт върху рибата.
Нанасяте на 4-5 места точково майонеза, за да прилепне по добре следващият слой.
Вземате ренде и настъргвате няколко варени картофа. Всеки може да използва удобна за него мярка на рендето. Аз предпочитам едро настъргано.
След това нанасяте пласт майонеза с широка лъжица и шпакличка. В този случай обърках реда на нещата и започнах с моркови, но спрях навреме и се върнах към майонезата. Затова на снимката ми има малко моркови.
Идва ред и на морковите. Отново стържете на едро (предпочитам) следващият пласт.
Отново пласт майонеза.
Отново пласт варени картофи.
Тук искам да поясня защо заделих маслото от консервата. В него има много аромати и на всеки пласт варени картофи (само на картофите, защото те попиват и усвояват най-силно ароматите) поливате по 4-5 супени лъжици от нея. Тук също мога да отбележа ,че отново само върху картофите може и да поръсите съвсем малко сол. Наистина съвсем малко , в случай ,че сте пропуснали при варенето им да подсолите водата. Никъде другаде не ползвате сол.
Ред майонеза.
Сега наред са яйцата. Срязвате ги на две половинки, но без да срязвате жълтъка. Той трябва да остане цял на топка. Белтъкът трябва да е на две половини, за да ви бъде удобно при настъргването. Рендосвате ред яйчен белтък , този път на ситната дупка в рендето.
Зяпечатвате всичко дотук с майонеза отвсякъде.
За финал, последният пласт вече е само от яичния жълтък, рендосан по възможно най-ситния начин.
Абсолютно задължително е да престои минимум 2 часа преди да се поднася. За най-добър ефект бих определил време от около 5 - 6 часа.
Едно страхотно мезе за любителите на рибните вкусове и аромати. Реже се и се сервира като торта с тънка шпакла отдолу. След необходимя престой и отпочиване, се стяга и държи правилна форма. А на заден план бурканът е с разбит хайверен микс от Дунавски особи, за който ще отделя време съвсем скоро в тази тема.
С любов и уважение към Нина Шахова .
Поздрави.
Необходими продукти:
1. Около 700 грама картофи.
2. Около 400 грама моркови.
3. 5 броя яйца.
4. 300 грама риба по избор.
5. 3 кутийки майонеза.
6. 300 грама кромид лук.
Започвате със сваряването на продуктите.
Тук искам да споделя една тайна. Когато варите моркови за руска салата или тази в случая, не ги белете, само ги измийте и сложете около 1,5 грама сода бикарбонат във водата. Това ще запази яркия им цвят и текстура. В никакъв случай не подсолявайте водата в която ги варите. Морковите трябва да запазят натуралната си сладост, което е от ключово значение при тази и руската салата (не че тази не е руска по произход).
Тук вече обелени, след сваряването, морковите изглеждат дори още по ярки от първоначалния им вид.
Пристъпвате към подредбата на продуктите:
Вземате удобна за вас чиния тип "плато". Широка, плитка и кръгла върши същата работа. Отваряте двете консверви (по избор) и отделяте мазнината в отделна купичка.
Изсипвате рибните филенца в платото и ги намачквате с вилица, оформяйки ги на пласт.
Идва ред на кромида. Нарязвате го на ситни кубчета и оформяте внимателно вторият пласт върху рибата.
Нанасяте на 4-5 места точково майонеза, за да прилепне по добре следващият слой.
Вземате ренде и настъргвате няколко варени картофа. Всеки може да използва удобна за него мярка на рендето. Аз предпочитам едро настъргано.
След това нанасяте пласт майонеза с широка лъжица и шпакличка. В този случай обърках реда на нещата и започнах с моркови, но спрях навреме и се върнах към майонезата. Затова на снимката ми има малко моркови.
Идва ред и на морковите. Отново стържете на едро (предпочитам) следващият пласт.
Отново пласт майонеза.
Отново пласт варени картофи.
Тук искам да поясня защо заделих маслото от консервата. В него има много аромати и на всеки пласт варени картофи (само на картофите, защото те попиват и усвояват най-силно ароматите) поливате по 4-5 супени лъжици от нея. Тук също мога да отбележа ,че отново само върху картофите може и да поръсите съвсем малко сол. Наистина съвсем малко , в случай ,че сте пропуснали при варенето им да подсолите водата. Никъде другаде не ползвате сол.
Ред майонеза.
Сега наред са яйцата. Срязвате ги на две половинки, но без да срязвате жълтъка. Той трябва да остане цял на топка. Белтъкът трябва да е на две половини, за да ви бъде удобно при настъргването. Рендосвате ред яйчен белтък , този път на ситната дупка в рендето.
Зяпечатвате всичко дотук с майонеза отвсякъде.
За финал, последният пласт вече е само от яичния жълтък, рендосан по възможно най-ситния начин.
Абсолютно задължително е да престои минимум 2 часа преди да се поднася. За най-добър ефект бих определил време от около 5 - 6 часа.
Едно страхотно мезе за любителите на рибните вкусове и аромати. Реже се и се сервира като торта с тънка шпакла отдолу. След необходимя престой и отпочиване, се стяга и държи правилна форма. А на заден план бурканът е с разбит хайверен микс от Дунавски особи, за който ще отделя време съвсем скоро в тази тема.
С любов и уважение към Нина Шахова .
Поздрави.
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Общо взето никулдена изглеждаше така:
Задължителният за моята трапеза платиков рибник с лук.
И традиционният за страната пълнен с орехи, тлъст, крив шаран от развъдник (блатен мен ако питате). От агресивното охранване, горкия се е изгърбил и изкривил целия. Баба ми го взела от пазара и настояваше да се пече пълен с орехи. От злоба го изпекох. Отвратително свръх-омазнено с дъх на застояла вода животно. Де да беше речен дивак ... Бабата обаче му се нахвърли като орел на сьомга. Почти не докосна рибника. Дърташка му работа. Платичния рибник беше 100 нива над него по вкус, аромат и здравословност.
Ето го и грозника.
Не крия сарказма си относно некачествените продукти.
Поздрави.
Задължителният за моята трапеза платиков рибник с лук.
И традиционният за страната пълнен с орехи, тлъст, крив шаран от развъдник (блатен мен ако питате). От агресивното охранване, горкия се е изгърбил и изкривил целия. Баба ми го взела от пазара и настояваше да се пече пълен с орехи. От злоба го изпекох. Отвратително свръх-омазнено с дъх на застояла вода животно. Де да беше речен дивак ... Бабата обаче му се нахвърли като орел на сьомга. Почти не докосна рибника. Дърташка му работа. Платичния рибник беше 100 нива над него по вкус, аромат и здравословност.
Ето го и грозника.
Не крия сарказма си относно некачествените продукти.
Поздрави.
-
- Мнения: 122
- Регистриран на: Нед Мар 25, 2012 17:07
- Риболов: Фидер и плувка.
- получил Браво: 1 път
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
А аз на празника извадих от фризера един пакет с дунавски облец и така празнувах, вярвам автора ще ме разбере що пропуснах шарана.
Иначе изглежда прекрасно салатата, само може да замениш морковите с такива от трушия или кисели краставички
Иначе изглежда прекрасно салатата, само може да замениш морковите с такива от трушия или кисели краставички
Човек трябва така да живее, че като умре един ден, и гълъбите да се стискат от уважение, като прелитат над паметника му.
- antivik
- Мнения: 348
- Регистриран на: Пон Сеп 20, 2010 10:42
- Риболов: На леко, на тежко, от време на време спининг.
- Местоположение: Кърджали
- дал Браво: 12 пъти
- получил Браво: 3 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Мезето екстра и много тертеплийско, ма и много туткаво бе..., много таманене и чакане. Дъл докат стане няма да свърши ракийцата......
Гат рибата неще - НЕЩЕ!
- кирил великий
- Мнения: 102
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
- дал Браво: 3 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Asio, противно на разпространеното мнение, че българите готвим добре, мисля че ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рядко се среща българин, който да сготви отлично в кухнята БЕЗ немарливост или прибързаност.
В твое лице смятам, че имаме такъв КАДЪРЕН човек - ще следя темата ти с голямо внимание
(За тлъст шаран има начин за оправяне. Ако искаш ще ти го пусна на лични. Не искам да разводнявам отличната твоя тема.)
В твое лице смятам, че имаме такъв КАДЪРЕН човек - ще следя темата ти с голямо внимание
(За тлъст шаран има начин за оправяне. Ако искаш ще ти го пусна на лични. Не искам да разводнявам отличната твоя тема.)
"Всяка грешка има свои име и фамилия."
-
- Мнения: 382
- Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 10:39
- Риболов: Плувка, фидер.
- Местоположение: София
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 22 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Само да вметна-шараните от Лидл бяха невероятни, изключително близки до дивите и по вкус и по форма. Произход-Хърватска!
И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?
И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?
RUNNING WILD написа:...CATCH AND FRY.....батенце...
- Димитър Тодоров
- Мнения: 5653
- Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
- Местоположение: Силистра, на Дунав
- дал Браво: 550 пъти
- получил Браво: 1049 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
karakuda написа:...И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 18&t=64367" onclick="window.open(this.href);return false;
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..
Stay focused !
Stay focused !
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Боже, боже, боже, боже!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 382
- Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 10:39
- Риболов: Плувка, фидер.
- Местоположение: София
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 22 пъти
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
БлагодарскоДимитър Тодоров написа:karakuda написа:...И един въпрос-как направи платиката, това е интересно за мен?
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 18&t=64367" onclick="window.open(this.href);return false;
RUNNING WILD написа:...CATCH AND FRY.....батенце...
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Който не е опитвал от тази салата, е пропуснал да си поглези душичката...
Невероятна вкусотия.
Имах късмета да присъствам на много богата маса, приготвена от автора на темата и докато не свърши тази салата, никой не погледна нищо друго
Поздрави,
Пламбоний
Невероятна вкусотия.
Имах късмета да присъствам на много богата маса, приготвена от автора на темата и докато не свърши тази салата, никой не погледна нищо друго
Поздрави,
Пламбоний
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Ни най-малко не се съмнявам, че ще е уникалдъ!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Недей така бе човек, момченца сме!
Поздрави за споделеното и положеният труд
Поздрави за споделеното и положеният труд
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
Re: Прясно, рибно и вкусно . . .
Бате Asio имам едно питане към теб.
В момента няма никъкъв риболов а бялата риба във фризера ми свърши и се налага да ходя в магазина.В Метро продават жива моруна но аз не знам как да я приготвя.Напиши моля те нещо за тази риба - как става най добре на скара , или пържена , или във фурната на плакийка .А ако споделиш някоя от твоите уникални рецепти да знаеш няма да се разсърдя . Благодаря предварително!
В момента няма никъкъв риболов а бялата риба във фризера ми свърши и се налага да ходя в магазина.В Метро продават жива моруна но аз не знам как да я приготвя.Напиши моля те нещо за тази риба - как става най добре на скара , или пържена , или във фурната на плакийка .А ако споделиш някоя от твоите уникални рецепти да знаеш няма да се разсърдя . Благодаря предварително!
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!