Риболов на изтичане

Които си пада по риболова на леко с плувка, да погледне тук и да свери часовника си с другите колеги.
Аватар
feb78
Мнения: 18
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 23:34
Местоположение: Шумен

Риболов на изтичане

Мнение от feb78 »

Колеги, аз съм от Шумен и практикувам риболов на изтичане на река Камчия. В това време на годината целта ми е речния кефал. Макар, че реката е "обран бостан" все пак държи що годе добра популация от този вид риба. Местата на които ловя са с дълбочина между 1 и 2 метра и може да се изтича 20 - 30 метра по течението. За захранка ползвам само бял червей, като стрелям на всяко изтичане. Ползвам болонезе 6м, плувка тип буре 1 - 3 гр. утежнение тип верижка, основно влакно 0,14мм, повод 0,10мм, кука №18, дълбочината я избирам така че стръвта да се движи малко над дъното. Риболова е с променлив успех и без капо за сега.
Искам да ви помоля да споделите своя опит в този вид риболов. Най вече за утежнението. Чел съм статии, където някои го правят така че съчмите са наредени плътно една до друга, други слагат съчма до клупа за повода и от там нагоре ги редят с все по малък интервал между тях. Но какъв размер съчми, колко горе долу трябва да са като бройка никой не казва.
Ще се радвам да чуя мненията на по опитните в този вид риболов.
tonight I am nothing
Мнения: 66
Регистриран на: Вто Яну 06, 2009 22:54
Местоположение: София, река - Искър, Малък Искър

Мнение от tonight I am nothing »

Здравей колега, рядко ходя за речен кефал, но ще ти кажа какъв монтаж ползвам за скобар. Общо взето го правя като тебе верижка като почвам примерно от 4 броя по 0.05гр, нагоре 4 броя 0.10гр, 4 броя 0.12гр и т.н. докато утежня линията. Може да пробваш и друг - групата сачми се подрежда така, че от вирбела към плувката разстоянието между тях намалява, като последните са почти една до друга. При този монтаж не мога да ти кажа горе долу какъв грамаж да ползваш защото експериментирам всеки път, зависи и реката каква е. Най-общо казано ако само изтичаш без да задържаш сачмите може да ги разпределяш на по голямо разстояние от повода и обратното - ако задържаш утежнението трябва да е близо до повода. Все пак това го ползвам за скобар, но мисля, че и за кефал ще има ефект. Дано съм бил полезен :)
lucky74
Мнения: 35
Регистриран на: Чет Мар 25, 2010 15:15
Местоположение: Пловдив

Мнение от lucky74 »

tonight I am nothing написа:Здравей колега, рядко ходя за речен кефал, но ще ти кажа какъв монтаж ползвам за скобар. Общо взето го правя като тебе верижка като почвам примерно от 4 броя по 0.05гр, нагоре 4 броя 0.10гр, 4 броя 0.12гр и т.н. докато утежня линията. Може да пробваш и друг - групата сачми се подрежда така, че от вирбела към плувката разстоянието между тях намалява, като последните са почти една до друга. При този монтаж не мога да ти кажа горе долу какъв грамаж да ползваш защото експериментирам всеки път, зависи и реката каква е. Най-общо казано ако само изтичаш без да задържаш сачмите може да ги разпределяш на по голямо разстояние от повода и обратното - ако задържаш утежнението трябва да е близо до повода. Все пак това го ползвам за скобар, но мисля, че и за кефал ще има ефект. Дано съм бил полезен :)
ако искаш да направиш нещо го правиш,ако не искаш, си търсиш оправдание!!!
Аватар
marto 85
Мнения: 183
Регистриран на: Вто Ное 14, 2006 19:06
Местоположение: Плевен,р.Искър

Мнение от marto 85 »

Супер интересен риболов е това, когато тръгнат едрите речни кефали на есен.
Винаги ходим двама човека да возим.
Отежнението го почвам с 4-5съчми от 0.10гр. на и 0.5-0.10гр. ги редя нагоре плътно една до друга, докато не отежня плувката достатъчно.
Правил съм си експерименти, докато моя човек лови успешно кефали с описания монтаж, аз слагам една оливета и две-три съчми да я застопороя и ловя така. Резултата е бил различен, понякога повече кълванета и риби при мен, понякога на другия монтаж.
Аватар
feb78
Мнения: 18
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 23:34
Местоположение: Шумен

Мнение от feb78 »

Благодаря Ви колеги за мненията. Онзи ден пробвах като раздалечих съчмите. Започнах с №8 до клупа и още 3,4 такива съчми, като разстоянието между първата и втората оставих около 4, 5см а останалите разпределих с намаляващо разстояние докато накрая се получи плътна верижка от около 7 съчми. При така направеното утежнение ми направи впечатлени, че индикацията на плувката при кълване беше същата, както при плътна верижка, но разликите бяха когато стръвта допре дъното плувката изчезваше мигновено и си мисля че презентацията на стръвта сигурно е различна. Мисля си че специално за кефала с раздалечените съчми е по добре.
Но тъй като под водата нищо не се вижда явно ще трябва да пробвам и двата монтажа в бистра вода и да видя за какво точно става въпрос.
Garbolino
Мнения: 118
Регистриран на: Пон Окт 04, 2010 20:24
Местоположение: Велико Търново

Мнение от Garbolino »

Колега дано не те объркам ама доколкото знам реденето на съчмите зависи от това дали дъното е равно или има камъни и закачки.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на леко”