Хапни пържена едра каракуда от яз. Искър или Струма и ще ти се промени мнението.Д.Граховски написа:( не че тя е мерител за вкусови качества)
Яли ли сте слънчевка?
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Д.Граховски
- Мнения: 1234
- Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 241 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
От Струма що каракуда съм изял кат малък, та у фритюрник, та пържени у тиган, та на фурна, само суши от каракуда не съм ял ама от как ядох заргани на корем, речно нечем да погледнемbabydoctor написа:Хапни пържена едра каракуда от яз. Искър или Струма и ще ти се промени мнението.Д.Граховски написа:( не че тя е мерител за вкусови качества)
http://maximo.bg
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Мамка му, на мен пък зарганата не можа да ми хареса. Обичам ципура. Но да, прав си, почти 10 години не ям сладководно. А рибата на фритюрник си е гадост.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Д.Граховски
- Мнения: 1234
- Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 241 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Абе като се надрънкахме с домашарка дремеше ни на фритюрник ли е, сурова ли е Иначе заргана пържен и аз не го харесах, ама втория път го направих с пресни домати, белиш ги, режеш ги на дребно в йенска тенджера, блъскаш у фурната ( сол, подправки ) и като почне да се сгъстява зарганите нарязани на парчета на дребно ги мяташ при доматите и чакаш да станат. Става кат скумрия в доматен сос ама зарган и е чудно.babydoctor написа:Мамка му, на мен пък зарганата не можа да ми хареса. Обичам ципура. Но да, прав си, почти 10 години не ям сладководно. А рибата на фритюрник си е гадост.
http://maximo.bg
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Хм...заинтригува ме, швзема да се пробам. Щото пържени стават на каиш.Д.Граховски написа:Става кат скумрия в доматен сос ама зарган и е чудно.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Re: Яли ли сте слънчевка?
Последно!
Като нЕма риба и Слънчака "става"
, преди 30г. сме ги яли с приятели, стават, разбира се!
Като нЕма риба и Слънчака "става"
, преди 30г. сме ги яли с приятели, стават, разбира се!
--------------------------------------------------
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ, ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ, ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Преди 30 години ги немаше и беха екзотика
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Re: Яли ли сте слънчевка?
Не док, първите ми риболвни излети са от преди 35-36г. и тогава със сигурност имаше слънчеви рибки.
Аз също съм ял и не споделям мнението, че имат много кости - абсолютно ок са си. След като го изпържиш, го разделяш на две и махаш гръбнака и ребрата - друго няма. Според мен вкусът е смесен между костур и червеноперка.
Много добре става и на чорба.
Аз също съм ял и не споделям мнението, че имат много кости - абсолютно ок са си. След като го изпържиш, го разделяш на две и махаш гръбнака и ребрата - друго няма. Според мен вкусът е смесен между костур и червеноперка.
Много добре става и на чорба.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Е, аз съм по реките, да не говорим, че от 6-7 години мятам спининг само, та тия няма как да ги хвана, а и не взимам риба за ядене, освен ципура от МОЛ-а...Но, да, съгласен съм, страшно вкусна риба е, ако не те мързи да си я приготвищ. Писах веиднъж за скобара, тук е същото, светна ме един пациент още като млад лекар в Кюстендил - режеш с ножа през милиметър - два до гръбнака, после пържиш и го ядеш като кифла - кости яма.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- кирил великий
- Мнения: 102
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
- дал Браво: 3 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Яли ли сте слънчевка?
Да, а в САЩ е деликатес - най-много на тая се радват, а шарани не ядат
У нас проблемът е, че, намирайки се в остра конкуренция с костура, бабушката и др. в едни и същи ареали на разпространение, в едни и същи биологични ниши, не нараства достатъчно и дребнее /знам че всеки е хващал и по-големи от дланта, но това е частен случай/, а общо слънчакът, часовникът, царичката, както я наричат на различни места, дребнее.
Ако хванете големи поне колкото вътрешната част на дланта и по-големи, такива има в "Лобош" и имаше в "Мърчаево - Стотинката" преди да го източат и скапат, реже се главата с корема - ножът под 45 градуса, за да клъцне главата и коремчето /както е на схемата/.
Рибката с измива с пръста отвътре /в розовия сектор на схемата/. Изрязват се перките с домакинска ножица. Изпържваш една купа слънчевки и хрупаш чипса. Преди като мезе за бира и бяло вино съм я ял, сега от една година пия само узо и мастика - махнах всичко друго даже и водката. И слънчаци не съм ял от три години, по липса на големи такива.
Слънчакът на вкус е същи костур, много по-чиста рибка от бабушки, каракудки и платички. Кости има несравнимо по-малко от горните. Въпросът е само, че дребнее и не си струва труда.
Да, а в САЩ е деликатес - най-много на тая се радват, а шарани не ядат
У нас проблемът е, че, намирайки се в остра конкуренция с костура, бабушката и др. в едни и същи ареали на разпространение, в едни и същи биологични ниши, не нараства достатъчно и дребнее /знам че всеки е хващал и по-големи от дланта, но това е частен случай/, а общо слънчакът, часовникът, царичката, както я наричат на различни места, дребнее.
Ако хванете големи поне колкото вътрешната част на дланта и по-големи, такива има в "Лобош" и имаше в "Мърчаево - Стотинката" преди да го източат и скапат, реже се главата с корема - ножът под 45 градуса, за да клъцне главата и коремчето /както е на схемата/.
Рибката с измива с пръста отвътре /в розовия сектор на схемата/. Изрязват се перките с домакинска ножица. Изпържваш една купа слънчевки и хрупаш чипса. Преди като мезе за бира и бяло вино съм я ял, сега от една година пия само узо и мастика - махнах всичко друго даже и водката. И слънчаци не съм ял от три години, по липса на големи такива.
Слънчакът на вкус е същи костур, много по-чиста рибка от бабушки, каракудки и платички. Кости има несравнимо по-малко от горните. Въпросът е само, че дребнее и не си струва труда.
"Всяка грешка има свои име и фамилия."
Re: Яли ли сте слънчевка?
Като за ситна пържена риба, може би отстъпва само на препържените в царевично брашънце беловарчета-
ако ги има с една 4- ка телескоп се хваща мезето гол след гол.
Аз ги ловя на 14- ка кукичка- нея вече не я гълтат и си се закачват нормално.
Риба като риба, братовчед на костура и много НАД бабушка и каракуда по вкусови качества.
ако ги има с една 4- ка телескоп се хваща мезето гол след гол.
Аз ги ловя на 14- ка кукичка- нея вече не я гълтат и си се закачват нормално.
Риба като риба, братовчед на костура и много НАД бабушка и каракуда по вкусови качества.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Е, адаш, за дребно пържено преди беловара, върхара, белицата или квото там му викат, поставям кротушката. Особено ако преди пържене се накисне за 1-2 часа в бира. За такова мезе оставям блеснарката и хващам плувкарката. Ама я отнема, милата, не издържа на кислороден глад...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Яли ли сте слънчевка?
Е, Насе, мечтиии...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???