Здравейте приятели, ще споделя един мой експеримент, чийто резултат се оказа много приятен и относително вреден за здравето.
Направих салата от моркови и домашно маринована скумрия и херинга. Салатата е много елементарна:
1. В една купа настъргах 5-6 моркова.
2. поръсих с малко нарязани листа от от целина - може да се настърже и от глава, кои каквото има.
3. поръсих малко маслинки - в случаят не знам какви стафиди са, защото щерката ги донесе от Гърция, но аз предпочитам каламата, натурални или зелени без костилки, въпрос на вкус.
4. отгоре поставих парчетата маринована рибка, като преди това я оставих да се поокапе от олиото в което е съхранявана.
5. Тук вече всичко е индивидуално защото зависи от вкуса на консумиращите. Аз поръсих малко солчица на морковите, защото маслините и рибката са достатъчно солени. Поръсих със сок от половин изцеден лимон и съвсем малко със зехтин в който са накиснати листенца босилек и две-три смачкани скилидки чесън. Последва разбъркване и леко отлежаване за около 30мин.
Ако питате за мариноването на рибата в нета има много рецепти от които може да си изберете това, което ви харесва.
Предимства:
1. Салата се приготвя лесно от достъпни и евтини продукти.
Вредности за здравето:
2. Големите количества хард алкохол, които се консумират с нея.
Салатка с маринована рибка
- Iso
- Мнения: 2062
- Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
- Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
- дал Браво: 491 пъти
- получил Браво: 693 пъти
Салатка с маринована рибка
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
- Iso
- Мнения: 2062
- Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
- Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
- дал Браво: 491 пъти
- получил Браво: 693 пъти
Re: Салатка с маринована рибка
Мезенце ала Геле Капацитето
Скъпи колеги, вдъхновен от темата на Геле Капацитето „Щука по капацитетски“ реших да пробвам рецептата му за миризливите коремни филета. Другите причини да пристъпя към този кулинарен авантюризъм бе, че „Шефа“ не си бе в къщи иначе не би ми разрешил да плескам из кухнята и освен това ми беше дал строга нота да разчистя фризерчето от моите „боклуци“ разбирайте заготовки за рибена чорба. Опразването на фризерчето се налага поради наближаващите весели кончини за някои видове домашни животни.
Та вчера след обяд извадих една сомска главичка и парченце от опашката, става дума за сомче около 5-6 кг., което купих от един развъдник. На който му се яде, а не може да си хване си купува.
Сложих ги в тенджера с вода, лук, моркови и половин глава от целина, посолих малко, 3 зърна бахар, 3 листа дафинов лист, как е по рецептата на Геле и ги посварих.
Изкарах месото и зеленчуците от бульона, за да изстинат по-бързо след което се заех да обезкостя месото. Осмукването на костите беше придружено с едно високоградусно домашно питие. Просто изкушението беше прекалено голямо за да му устоя.
Така изглежда намачканото месо и зеленчуците:
Тук са намачкани всички съставки:
Тук добавям малко от бульона, малко овкусен с чесън и босилек зехтин, смилам и малко черен пипер и разбърквам:
След това добавям майонеза 100гр. и две препълнени лъжици домашен кози катък (крукмач, куртмач, катмач):
Разбърквам и опитвам за сол, ако се налага добавям и прибирам съдинката в хладилника за поне 30-40мин. После сервирах и чакам шефа да се прибере.
Хареса му със забележката, че ако зеленчуците били сурови, ситно настъргани щяло да е по-добре. Нямай грижа бе жена ще го пробваме у маминия фризер имам четири сварени и обезкостени глави от сьомга. Ха на здраве!
Мамка му и тази рецепта е много вредна за здравето за черния дроб, а тази сутрин за главата!
Скъпи колеги, вдъхновен от темата на Геле Капацитето „Щука по капацитетски“ реших да пробвам рецептата му за миризливите коремни филета. Другите причини да пристъпя към този кулинарен авантюризъм бе, че „Шефа“ не си бе в къщи иначе не би ми разрешил да плескам из кухнята и освен това ми беше дал строга нота да разчистя фризерчето от моите „боклуци“ разбирайте заготовки за рибена чорба. Опразването на фризерчето се налага поради наближаващите весели кончини за някои видове домашни животни.
Та вчера след обяд извадих една сомска главичка и парченце от опашката, става дума за сомче около 5-6 кг., което купих от един развъдник. На който му се яде, а не може да си хване си купува.
Сложих ги в тенджера с вода, лук, моркови и половин глава от целина, посолих малко, 3 зърна бахар, 3 листа дафинов лист, как е по рецептата на Геле и ги посварих.
Изкарах месото и зеленчуците от бульона, за да изстинат по-бързо след което се заех да обезкостя месото. Осмукването на костите беше придружено с едно високоградусно домашно питие. Просто изкушението беше прекалено голямо за да му устоя.
Така изглежда намачканото месо и зеленчуците:
Тук са намачкани всички съставки:
Тук добавям малко от бульона, малко овкусен с чесън и босилек зехтин, смилам и малко черен пипер и разбърквам:
След това добавям майонеза 100гр. и две препълнени лъжици домашен кози катък (крукмач, куртмач, катмач):
Разбърквам и опитвам за сол, ако се налага добавям и прибирам съдинката в хладилника за поне 30-40мин. После сервирах и чакам шефа да се прибере.
Хареса му със забележката, че ако зеленчуците били сурови, ситно настъргани щяло да е по-добре. Нямай грижа бе жена ще го пробваме у маминия фризер имам четири сварени и обезкостени глави от сьомга. Ха на здраве!
Мамка му и тази рецепта е много вредна за здравето за черния дроб, а тази сутрин за главата!
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
- Iso
- Мнения: 2062
- Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
- Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
- дал Браво: 491 пъти
- получил Браво: 693 пъти
Re: Салатка с маринована рибка
Вчера реших да хапна пържена рибка тъмно пиво.
Минах покрай "Шестицата" и гледам има чистен уклей и дребна каракудка. Купих си малко, извадих от фризера малко костурчета и те го резултата:
Както виждате каракудката е дребна, костурчето е до нея, а в дясно са уклейчетата с размер на сиромашка скумрия.
Минах покрай "Шестицата" и гледам има чистен уклей и дребна каракудка. Купих си малко, извадих от фризера малко костурчета и те го резултата:
Както виждате каракудката е дребна, костурчето е до нея, а в дясно са уклейчетата с размер на сиромашка скумрия.
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Re: Салатка с маринована рибка
Ще изпробвам тази рецепта, аз си правя много вкусна с риба тон, майонеза и кисели краставички.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Салатка с маринована рибка
Пробвайте да накиснете уклея за един час в бира преди пържене, ще се изненадате приятно...На пазара изненадващо има черноморски паламуд, не испускайте случая. Аз тъй като съм роден в деня преди Никулден си взех два, единият се маринова по буркани, другият чака да бъде опечен...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Re: Салатка с маринована рибка
Тези дни намерих една рецепта в нахрани.ме - салата с моркови и риба тон. Стана бързо и много вкусна. Като цяло съм голям фен на рибата тон.
- Iso
- Мнения: 2062
- Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
- Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
- дал Браво: 491 пъти
- получил Браво: 693 пъти
Re: Салатка с маринована рибка
След като гледах това филмче http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 15&t=71842 съм значително резервиран към рибните продукти продавани в търговската мрежа. Сигурен съм, огромните уклеи, толстолопи и голяма част от изкуствено развъжданата риба по света и у нас е зобана с боклуците показани във филма защото те се произвеждат от реномирани компании служещи за реклама на рибопроизводителите. Съжалявам, всичко е лъжа, измама и реклама. Магазинската сьомга я забравих завинаги. Сега единствената риба, която консумира семейството от магазините е скумрия, понякога паламуд (циганка), сафрид, херинга, а от това което ловя само костур, понякога бяла риба, но изключително рядко защото рядко хващам.
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.