закуска или "ропотамо"

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
milo69
Мнения: 618
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив

закуска или "ропотамо"

Мнениеот milo69 » Сря Ное 09, 2005 16:51

някой може ли да даде изпитана рецепта за консерва закуска или ропотамо със сладководна риба

Аватар
kalinux
Мнения: 3346
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 20 пъти
получил Браво: 12 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот kalinux » Сря Ное 09, 2005 22:48

Редовно си правя, но за съжаление точни пропорции никога нямам. В общи линии идеята е следната:

Пресолява се рибата, за да се извлече водата. Изкисва се. Реди се в тенджера на редове, като между редовете се слагат подправки - бахар, черен пипер, д.лист, девесил, чубрица и т.н. Залива се с олио и оцет 1:1 и се затиска с чиния. Вари се около 40-60 мин. Рибата е готова за консумация. Оттам натакът следват варианти:

1. В собсвен сос - използва се соса от варенето + домати и се реди в буркани.
2. Ропотамо - има точни рецепти за Ропотамо, но можеш да варираш със следните продукти - доматен сок, печени червени чушки, кисели краставички, грах, зрял фасул и моркови. Като минимум изполвай домати. чушки, краставички и грах, но пълният вариант е просто разкош. Реденето в бурканите става така - ред салата, ред риба, салата, риба и отгоре пак салата. Сосът при варенето на рибата се слага в салата.

Накрая бурканите се варят 1 час и като станат готови се изваждат горещи и се обръщат с капачките надолу. След един месец костите вече са разтопени и рибата е готова за консумация.

Подходящи риби за целта са скобарите, морунажите (особено есенните), платиката и най-вече бабушката. По-добра от бабушката за Ропотамо няма - пък и я има в изобилие. Костите не са дебели, тялото е нито дебело нито тънко, пък и месото е разкошно.

И накрая една тънкост - за да не ти оставя в буркана сухо месото отгоре, винаги слагай в буркана първо течност (сока от салатата) и после риба, за да не образуват въздушни мехури, които иначе при варене оставят отгоре месото на сухо.

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11683
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 2 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Сря Ное 09, 2005 23:24

виж тукhttp://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=2076

Аз утре ще я пробвам с костеливи щуки, надявам се Хитко да прав, че е вкусно...

Аватар
milo69
Мнения: 618
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив

Мнениеот milo69 » Чет Ное 10, 2005 10:22

благодаря ви за рецептите, но искам да питам защо при едната има предварително варене в тенджерка, а при другата цялото варене е в буркани-резултата един и същ ли е ?

Аватар
kalinux
Мнения: 3346
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 20 пъти
получил Браво: 12 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот kalinux » Чет Ное 10, 2005 19:52

Хубаво е да има предварителна обработка рибата. Или варианта с варене в олио и оцет (съотношение 1:1 или 1:2) или подпичане във фурна с олио или дори леко запържване. При това положение рибата е готова за консумация преди да се сложи във буркана и не се налага толкова дълго варене след това - един час е напълно достатъчен и никога няма бомбаш. При суровата риба трябва поне 4-5 часа. Освен това рибата не стои като разварена (особено при пържене или печене) и е по-вкусна.

Аватар
osprey
Мнения: 104
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 21:54
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: Пловдив

Мнениеот osprey » Съб Окт 07, 2006 20:28

ето и от мен една рецепта тип ропотамо която аз използвам

адна доза се прави със три килограма изчистена риба най-добре рибата да е мешана т.е. да има различна риба тогава става и най вкусна но може и само каракуда(таранка) като няма друго.

та значи приготвя се в тенджера под налягане

3 кг. изчистена риба
250 мл. оцет
400 мл. олио
2 пакетчета черен пипер на зърна
1/2 пакетче бахар
няколко листа дафинов лист
5-6 моркова нарязани на шайби
1/2 бутилка доматен сок (използвам домашно производство)
2 с.л. сол

никаква вода тя рибата си пуща

всичко това се нарежда равномерно във тенджерата под налягане
след като заври се засича 1 час. и се маха от огъня

предварително подготвям: сварен грах или бял боб,може да се вклюки и варена царевица, нарязани кисели краставички и доматено пюре.
след това се нарежда в буркани като аз слагам ред риба и по малко от киселите краставички,граха или боба и доматено пюре и после втори ред риба и така до като се напълни буркана.
след което варя бурканите около 20мин. за стерилизация.


и кога снега забръска и седнем с приятели на масата всички само за това мезе питат

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Чет Окт 19, 2006 9:19

Всичко дето е написал колегата Osprey си е абсолютно верно, само дето аз слагам задължително на дъното на тенджерата под налягане издялани пръчки за не загаря и всичко което се слага в бурканите на редове в тенджерата. Вари се на умерен огън около 40 минути макс след завирането. Всичко запазва формата си (боба предварително се накисва) След като отвориш много внимателно с една дървена лопатка вадя от всичко и в бурканите.Във всеки буркан по малко от сосчето дето се е събрало.
Задължително няколко вида риба (най-хубавото е че костите стават изцяло годни за консумация).
Бурканите така затворени издържат адски дълго време и им няма нищо.

Аватар
Todor
Мнения: 977
Регистриран на: Чет Апр 28, 2005 15:54

Мнениеот Todor » Чет Окт 26, 2006 14:22

Съвет и от мен.

Изчистена осолена риба се слага в тенджерата под налягане и се залива с смес от равни части вода оцет и олио. Зърно бахар, няколко черен пипер, 1-2 листа дафинов лист. Разбира се трябва да е повдигната от дъното на тенджерата с решетката, която е в комплекта. Вари се 40 минути.
След това рибата се изважда много внимателно, когато е силно охладена. Така също става за мезе, но за консерва се нарежда в буркани с кисели краставички и грах /може и предварително сварен боб/ и се залива с доматен сок. Стерилизира се 15-20м.

Може и да не се вари предварително, но тогава дрябва да се стрилизира над 1 час и няма да се стопят костите.

За да не се вари рибата предварително и да се стопят костите бурканите трябва да се варят в голяма тенджера под налягане повече от 1 час.

По-добре разгражда костите лимонената кисилина и винаги е добре половита оцет да се замени с 6% разтвор на лимонена кисилина, както при варенето, така и при мариноване на риби.
Аз не съм гладен!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 и 0 госта