FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| МАГАЗИН| ТОМБОЛА| инфоПанел
ФОРУМИЗа нас | Контакти | Реклама
* Въпроси/Отговори Дата и час: Вто Сеп 23, 2014 7:16

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Ное 09, 2005 17:51 
Аватар

Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив
Статус: Offline
някой може ли да даде изпитана рецепта за консерва закуска или ропотамо със сладководна риба


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 09, 2005 23:48 
Аватар

Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 2:17
Местоположение: Кюстендил
Статус: Offline
Редовно си правя, но за съжаление точни пропорции никога нямам. В общи линии идеята е следната:

Пресолява се рибата, за да се извлече водата. Изкисва се. Реди се в тенджера на редове, като между редовете се слагат подправки - бахар, черен пипер, д.лист, девесил, чубрица и т.н. Залива се с олио и оцет 1:1 и се затиска с чиния. Вари се около 40-60 мин. Рибата е готова за консумация. Оттам натакът следват варианти:

1. В собсвен сос - използва се соса от варенето + домати и се реди в буркани.
2. Ропотамо - има точни рецепти за Ропотамо, но можеш да варираш със следните продукти - доматен сок, печени червени чушки, кисели краставички, грах, зрял фасул и моркови. Като минимум изполвай домати. чушки, краставички и грах, но пълният вариант е просто разкош. Реденето в бурканите става така - ред салата, ред риба, салата, риба и отгоре пак салата. Сосът при варенето на рибата се слага в салата.

Накрая бурканите се варят 1 час и като станат готови се изваждат горещи и се обръщат с капачките надолу. След един месец костите вече са разтопени и рибата е готова за консумация.

Подходящи риби за целта са скобарите, морунажите (особено есенните), платиката и най-вече бабушката. По-добра от бабушката за Ропотамо няма - пък и я има в изобилие. Костите не са дебели, тялото е нито дебело нито тънко, пък и месото е разкошно.

И накрая една тънкост - за да не ти оставя в буркана сухо месото отгоре, винаги слагай в буркана първо течност (сока от салатата) и после риба, за да не образуват въздушни мехури, които иначе при варене оставят отгоре месото на сухо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 10, 2005 0:24 
Аватар

Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
Статус: Offline
виж тукhttp://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=2076

Аз утре ще я пробвам с костеливи щуки, надявам се Хитко да прав, че е вкусно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 10, 2005 11:22 
Аватар

Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив
Статус: Offline
благодаря ви за рецептите, но искам да питам защо при едната има предварително варене в тенджерка, а при другата цялото варене е в буркани-резултата един и същ ли е ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 10, 2005 20:52 
Аватар

Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 2:17
Местоположение: Кюстендил
Статус: Offline
Хубаво е да има предварителна обработка рибата. Или варианта с варене в олио и оцет (съотношение 1:1 или 1:2) или подпичане във фурна с олио или дори леко запържване. При това положение рибата е готова за консумация преди да се сложи във буркана и не се налага толкова дълго варене след това - един час е напълно достатъчен и никога няма бомбаш. При суровата риба трябва поне 4-5 часа. Освен това рибата не стои като разварена (особено при пържене или печене) и е по-вкусна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 07, 2006 20:28 
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 22:54
Местоположение: Пловдив
Статус: Offline
Риболов: с муха и шнур
ето и от мен една рецепта тип ропотамо която аз използвам

адна доза се прави със три килограма изчистена риба най-добре рибата да е мешана т.е. да има различна риба тогава става и най вкусна но може и само каракуда(таранка) като няма друго.

та значи приготвя се в тенджера под налягане

3 кг. изчистена риба
250 мл. оцет
400 мл. олио
2 пакетчета черен пипер на зърна
1/2 пакетче бахар
няколко листа дафинов лист
5-6 моркова нарязани на шайби
1/2 бутилка доматен сок (използвам домашно производство)
2 с.л. сол

никаква вода тя рибата си пуща

всичко това се нарежда равномерно във тенджерата под налягане
след като заври се засича 1 час. и се маха от огъня

предварително подготвям: сварен грах или бял боб,може да се вклюки и варена царевица, нарязани кисели краставички и доматено пюре.
след това се нарежда в буркани като аз слагам ред риба и по малко от киселите краставички,граха или боба и доматено пюре и после втори ред риба и така до като се напълни буркана.
след което варя бурканите около 20мин. за стерилизация.


и кога снега забръска и седнем с приятели на масата всички само за това мезе питат


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 19, 2006 9:19 
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09
Статус: Offline
Всичко дето е написал колегата Osprey си е абсолютно верно, само дето аз слагам задължително на дъното на тенджерата под налягане издялани пръчки за не загаря и всичко което се слага в бурканите на редове в тенджерата. Вари се на умерен огън около 40 минути макс след завирането. Всичко запазва формата си (боба предварително се накисва) След като отвориш много внимателно с една дървена лопатка вадя от всичко и в бурканите.Във всеки буркан по малко от сосчето дето се е събрало.
Задължително няколко вида риба (най-хубавото е че костите стават изцяло годни за консумация).
Бурканите така затворени издържат адски дълго време и им няма нищо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 26, 2006 14:22 
Аватар

Регистриран на: Чет Апр 28, 2005 15:54
Статус: Offline
Съвет и от мен.

Изчистена осолена риба се слага в тенджерата под налягане и се залива с смес от равни части вода оцет и олио. Зърно бахар, няколко черен пипер, 1-2 листа дафинов лист. Разбира се трябва да е повдигната от дъното на тенджерата с решетката, която е в комплекта. Вари се 40 минути.
След това рибата се изважда много внимателно, когато е силно охладена. Така също става за мезе, но за консерва се нарежда в буркани с кисели краставички и грах /може и предварително сварен боб/ и се залива с доматен сок. Стерилизира се 15-20м.

Може и да не се вари предварително, но тогава дрябва да се стрилизира над 1 час и няма да се стопят костите.

За да не се вари рибата предварително и да се стопят костите бурканите трябва да се варят в голяма тенджера под налягане повече от 1 час.

По-добре разгражда костите лимонената кисилина и винаги е добре половита оцет да се замени с 6% разтвор на лимонена кисилина, както при варенето, така и при мариноване на риби.

_________________
Аз не съм гладен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
 Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group © Fishing Mania 1999 - 2014