Как съхранявате уловен сом?
- XCT
- Мнения: 67
- Регистриран на: Нед Юни 30, 2013 13:10
- Риболов: речен
- дал Браво: 15 пъти
- получил Браво: 17 пъти
Как съхранявате уловен сом?
Аз предпочитам рибата да е добре изчистена , нарязана на " шайби " , подсушена и пакетирана в найлонови кесийки.
Така обаче както я съхранявам , извадена след 2-3 месеца от фризера , след като я размразя и изпържа се усеща тежък и неприятен дъх.
Някои споделят, че го съхраняват във фризерите неочистен с червата.
Вие как съхранявате вече уловен от Вас сом?
Така обаче както я съхранявам , извадена след 2-3 месеца от фризера , след като я размразя и изпържа се усеща тежък и неприятен дъх.
Някои споделят, че го съхраняват във фризерите неочистен с червата.
Вие как съхранявате вече уловен от Вас сом?
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как съхранявате уловен сом?
Колкото повече режеш една риба, толкова повече ще ти мирише. Важи за всякаква риба. Ако имаш място във фризера по-добре нечистена я остави, а ако нямаш на големи блокове.
Не е нормално за сома да ти мирише след 2-3 месеца, независимо как си го замразил. Най-вероятно пържиш с кожата и мазнината.
Не е нормално за сома да ти мирише след 2-3 месеца, независимо как си го замразил. Най-вероятно пържиш с кожата и мазнината.
С внимание към детайлите
- ilian iliev
- Мнения: 339
- Регистриран на: Вто Май 28, 2013 9:32
- Риболов: Риболов на сом
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 3 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
kalinux написа:Колкото повече режеш една риба, толкова повече ще ти мирише. Важи за всякаква риба. Ако имаш място във фризера по-добре нечистена я остави, а ако нямаш на големи блокове.
Не е нормално за сома да ти мирише след 2-3 месеца, независимо как си го замразил. Най-вероятно пържиш с кожата и мазнината.
- yankosan
- Мнения: 2964
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 20:13
- Местоположение: Ямбол
- дал Браво: 21 пъти
- получил Браво: 12 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
Дереш,отстраняваш мазнината и на по-големи парчета.Аз ги мокря обилно преди да ги сложа в пликчето,така се образува леден филм около месото и не допуска въздух,издържа повече.
-
- Търговец
- Мнения: 16982
- Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 264 пъти
- получил Браво: 272 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
Рибата не бива да стои във фризер повече от 6м.Вкусовите и качества,значително намаляват.По-старите сомаджии я одираме и прибираме в пликчета с цип,както Янко е съобщил.
Калинукс също е прав,но въпреки това при дълго седене има вкус на гранясало.
Задължително дереш и махаш тлъстината.
От пролетния сом,който тежеше 92кг. излезна чисто месо малко под 30кг.Главата също тежеше толкова.Останалото е лой и кожа.
Според мен за в къщи,най-голямата риба,която трябва да се носи е 25кг.Аз предпочитам тези между 4-8кг.
Калинукс също е прав,но въпреки това при дълго седене има вкус на гранясало.
Задължително дереш и махаш тлъстината.
От пролетния сом,който тежеше 92кг. излезна чисто месо малко под 30кг.Главата също тежеше толкова.Останалото е лой и кожа.
Според мен за в къщи,най-голямата риба,която трябва да се носи е 25кг.Аз предпочитам тези между 4-8кг.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
- Anton_65
- Мнения: 912
- Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
- Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
- Местоположение: Асеновград
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 14 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
Каквато ще риба да е, ако се нареже на шайби или големи парчета се замразява като се налива вода в плика да я покрие и така се замразява,целта е да не се опират парчетата едно в друго,след размразяване си е същата,проверено и изпитано много пъти
-
- Мнения: 905
- Регистриран на: Вто Сеп 26, 2006 15:19
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 2 пъти
- получил Браво: 5 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
При сома и задължителното обезкървяване освен дрането и махането на мазнината. Всички го правите ама сте пропуснали да го напишете
What goes around, comes around или Каквото повикало, такова се обадило.
Особено в сила за форумните приятелства и не-приятелства.
Особено в сила за форумните приятелства и не-приятелства.
- yankosan
- Мнения: 2964
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 20:13
- Местоположение: Ямбол
- дал Браво: 21 пъти
- получил Браво: 12 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
То е ясноpetro_op написа:При сома и задължителното обезкървяване освен дрането и махането на мазнината. Всички го правите ама сте пропуснали да го напишете
След настъпването на мозъчната смърт се срязват двадесетина санта от края на опашката за да изтече кръвта и токсините от стреса!Така и ние и Той достигаме до Нирвана
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
Пръво - с чука у главата-Аминyankosan написа: То е ясно
След настъпването на мозъчната смърт се срязват двадесетина санта от края на опашката за да изтече кръвта и токсините от стреса!Така и ние и Той достигаме до Нирвана
- franko
- Мнения: 3455
- Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
- Риболов: сооооооом
- Местоположение: пловдив
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
Гарантирам,че месото е годно(вкусно) и след десет месеца във фризера.
Задължително се дере и се изтъргва мазнината.Месото на сома е бяло и всичко,което не е бяло, след време има дъх на гранясало!!
Задължително се дере и се изтъргва мазнината.Месото на сома е бяло и всичко,което не е бяло, след време има дъх на гранясало!!
-
- Мнения: 122
- Регистриран на: Нед Мар 25, 2012 17:07
- Риболов: Фидер и плувка.
- получил Браво: 1 път
Re: Как съхранявате уловен сом?
Ох ето ги месарите
Шегувам се, винаги когато взема сом и се налага да го замразя, освен дрането и парчетосването, го изкисвам за около час във вода с лимонов сок по концентриран разтвор, така всичката мазнина изчесва и дъха също.
ПП между другото не изхвърлям мазнината и парчетата прибирам и тях във фризера щото става чудесна стръв от тях.
Шегувам се, винаги когато взема сом и се налага да го замразя, освен дрането и парчетосването, го изкисвам за около час във вода с лимонов сок по концентриран разтвор, така всичката мазнина изчесва и дъха също.
ПП между другото не изхвърлям мазнината и парчетата прибирам и тях във фризера щото става чудесна стръв от тях.
Човек трябва така да живее, че като умре един ден, и гълъбите да се стискат от уважение, като прелитат над паметника му.
Re: Как съхранявате уловен сом?
Anton_65 написа:Каквато ще риба да е, ако се нареже на шайби или големи парчета се замразява като се налива вода в плика да я покрие и така се замразява,целта е да не се опират парчетата едно в друго,след размразяване си е същата,проверено и изпитано много пъти
- XCT
- Мнения: 67
- Регистриран на: Нед Юни 30, 2013 13:10
- Риболов: речен
- дал Браво: 15 пъти
- получил Браво: 17 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
Благодаря за отговорите Ви.
Преди 20-тина дена жена ми извади сом от фризера. Опекохме го във фурна , залят с домати и добавени подправки и кисели краставички. За съжаление дъха си остана.
На великата дата 14.02. се престраших да извадя от фризера друг сом и след като обелих кожата от шайбите и изчистих мазнината , изпържените парчета нямаха дъх и рибата беше приятна за ядене.
За себе си съм решил , в бъдеще всеки сом ще го одирам , ще почиствам мазнината и след това нарязан ще го прибирам във фризера.
Преди 20-тина дена жена ми извади сом от фризера. Опекохме го във фурна , залят с домати и добавени подправки и кисели краставички. За съжаление дъха си остана.
На великата дата 14.02. се престраших да извадя от фризера друг сом и след като обелих кожата от шайбите и изчистих мазнината , изпържените парчета нямаха дъх и рибата беше приятна за ядене.
За себе си съм решил , в бъдеще всеки сом ще го одирам , ще почиствам мазнината и след това нарязан ще го прибирам във фризера.
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как съхранявате уловен сом?
Одра ли го?XCT написа:Благодаря за отговорите Ви.
Преди 20-тина дена жена ми извади сом от фризера. Опекохме го във фурна , залят с домати и добавени подправки и кисели краставички. За съжаление дъха си остана.
С внимание към детайлите
-
- Търговец
- Мнения: 16982
- Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 264 пъти
- получил Браво: 272 пъти
Re: Как съхранявате уловен сом?
Покрай Емил Кръстев старите сомаджии се научихме следното.XCT написа:Благодаря за отговорите Ви.
Преди 20-тина дена жена ми извади сом от фризера. Опекохме го във фурна , залят с домати и добавени подправки и кисели краставички. За съжаление дъха си остана.
На великата дата 14.02. се престраших да извадя от фризера друг сом и след като обелих кожата от шайбите и изчистих мазнината , изпържените парчета нямаха дъх и рибата беше приятна за ядене.
За себе си съм решил , в бъдеще всеки сом ще го одирам , ще почиствам мазнината и след това нарязан ще го прибирам във фризера.
Купуват се торбички с цип максимален размер.Във тях се нареждат обработените филенца и се редят във фризера,като малки ледени блокчета,без да заемат място.
Принципно риба не бива да стои над 3м. във фризера,но когато е добре обработена не е проблем 6м.
Мен лично не ме удовлетворява начина на цели риби.Това за морската може да важи,но сома си е едра риба и едва ли повечето имат възможност да го приберат цял........еле,ако са три броя.
Винаги им режа опашките още на язовира и ги почиствам одирайки ги + премахване на лойта,която е носител на смрад.
Мой съвет сом над 30кг.да не прибирате.....яли сме всички размери та зная.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!