Shonata написа:Искам да повдигна булото и на една друга тема.
Воблери биячи!
Като Ви чета много ми е интересно всеки си пази тайните биячи да не би друг да му хване рибата.
Да Човекът е най-голямият хищник и очето му все в другия куфар гледат.
Моето виждане по въпроса е, че всеки сам трябва да намери своите биачи, според времето, сезона, светлина и тн. Даже и да ти дадат най-големият биач за момента, а не го използваш правилно файда няма, а българина нали все си е недоверчив, веднага си е помислил тоя се подиграва с мен, егати ментака ми дал.
Някои са на мнение няма да го светкам тоя или оня, че много лодки станаха само, ще ми пречат некви новобранци. Да съгласен съм със светкането най-сладко е, като станеш майстор сам, използвайки мозъка си и трупаш опит, но не във форума, а на водоема.
Удивително е как може да се изкупи воблер за нула време, като преди това никой не му е обръщал внимание, но на него била хваната голяма бяла на искъра. Продавачите от магазина много се смеят и сега го предлад, като бияч.
Всеки е бил новобранец, а за локите вече си я закупил светнат не светнат, ще си я кара и пак, ще ти пречи. Има ли смисъл да имаш 500 воблера и да ползваш 40-50 защото са ти любими, онзи бил хванал на тях, друг са ти го подсказали. Питам на отаналите, кой, ще даде шанс за да станат биячи и уловисти.
Май много въпроси задавам, но всичките са провокирани у мен четейки Вас.
Този пост много ми допадна, целия.
Ще кажа нещо,според мен важно. Преди мислех,като всички и правих елементарни грешки. Една от тях е да купиш примамка,само защото на нея има една уловена риба,някъде си.
Ноооооо истината е следната. Всяка една примамка,може да улови, всеки един хищник. Разликата е в това,че едните го правят 10 пъти повече. И като удвоиш,че на този цвят имаш отново 10 пъти повече риби в момента, разликата стана огромна.
Преди мислех,че за един тролингист, нужния минимум от воблери е 120бр до 200бр.(аз имам към 700бр.)
Сега работя с максимум 60 воблера, като 80% от тях са ми ръчни.
Момчета, тролинга е схема,а не произволно слагане на примамки. Едната въдица ми е в горния слой с бияч. другите две са в предполагаемия слой на кълвене с 50см. до метър разлика и четвъртата въдица ми опипва долния слой вода. Когато разбера сам или от колега,къде вземат рибите, тогава ориентирам, всички воблери през 50см в дълбочина и през 5м. разстояние, един след друг.
Мине ли воблер под сома, той не го атакува.
А когато събереш много дреболии в един смисъл и цел, получаваш огромна разлика от един тролингист и друг,който се вози в лодка.
Когато не знаех нищо и започвах, хващах по 2 риби на сезон и 5-6 през другия сезон. Сега това правя често с едно влизане. Но с едно уточнение,което не е за подценяване....съобразявам всичко, язовир,време,трасета,поведение, цветове и много други.
Воблера може да е бияч,но той не е магически. Трябва да се знае,кога,къде и как да се използва.
Не мислете, че качествата на една примамка, цена, игра или нейната красота.......определя,кое е бияч. Рибите,правят това и вашата увереност в примамките,кога и как да ги разположите.