Домашна кухня
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Паста Качо е пепе (Cacio e pepe)
Представям ви най-популярната рецепта, приготвяна в Рим и региона Лацио - или с други думи пастата на римляните. В буквален превод Качо е пепе, значи сирене и пипер.
Много лесна е за приготвяне, като може да се ползва твърда или домашна прясна паста, каквато е и моята в случая. Важно е да се свари до степен ал денте и да не се пресготвя.
Готвенето започва със сваряване на пастата, като водата, в която е варена не се изхвърля. Докато талиателите се отцеждат, в малка купа, се сипва 50гр пармезан, щипка сол, 1ч.л. зехтин и вода от пастата. Всичко се обърква енергично, до получаването на гъста хомогенна смес с консистенцията на боза. Това на практика е соса. Следва той да се сипе в студен съд и към него да се добави сварената паста. Объркваме отново добре и можем да сервираме. Това е всичко - просто лесно и много вкусно. Отгоре талиателите се поръсват с млян черен пипер и настърган пармезан.
Представям ви най-популярната рецепта, приготвяна в Рим и региона Лацио - или с други думи пастата на римляните. В буквален превод Качо е пепе, значи сирене и пипер.
Много лесна е за приготвяне, като може да се ползва твърда или домашна прясна паста, каквато е и моята в случая. Важно е да се свари до степен ал денте и да не се пресготвя.
Готвенето започва със сваряване на пастата, като водата, в която е варена не се изхвърля. Докато талиателите се отцеждат, в малка купа, се сипва 50гр пармезан, щипка сол, 1ч.л. зехтин и вода от пастата. Всичко се обърква енергично, до получаването на гъста хомогенна смес с консистенцията на боза. Това на практика е соса. Следва той да се сипе в студен съд и към него да се добави сварената паста. Объркваме отново добре и можем да сервираме. Това е всичко - просто лесно и много вкусно. Отгоре талиателите се поръсват с млян черен пипер и настърган пармезан.
- ...
-
- IMG_20220405_123844_1~2.jpg (322.33 KiB) Преглеждано 2080 пъти
-
- IMG_20220405_123154_1~2.jpg (192.77 KiB) Преглеждано 2080 пъти
-
- IMG_20220405_123233_1~2.jpg (411.89 KiB) Преглеждано 2080 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Картофена крем супа
- ...
-
- IMG_20220406_113948~2.jpg (348.21 KiB) Преглеждано 1996 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- te4osoma
- Мнения: 1881
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 318 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Домашна кухня
Патешки маншон по Хасковски...евтино и уникално....
- ...
-
- IMG_20220407_131700.jpg (258.63 KiB) Преглеждано 1983 пъти
-
- IMG_20220407_131707.jpg (249.56 KiB) Преглеждано 1983 пъти
-
- IMG_20220407_131713.jpg (251.72 KiB) Преглеждано 1983 пъти
-
- IMG_20220407_131726.jpg (229.6 KiB) Преглеждано 1983 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
-
- Мнения: 111
- Регистриран на: Чет Май 05, 2011 14:37
- Местоположение: Лом-8-17-работа 17-06-Дунава
- дал Браво: 242 пъти
- получил Браво: 163 пъти
Re: Домашна кухня
Въпреки, че не виждам маншона(по нашенските характеристики) все пак се наложи да ползвам салфетка!
По-добре с велосипед на риба, отколкото с мерцедес на работа.
-
- Мнения: 673
- Регистриран на: Нед Сеп 03, 2006 20:35
- Местоположение: София
- дал Браво: 22 пъти
- получил Браво: 357 пъти
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Лесен пататник на фурна
На първо място картофите (около 2кг) се белят и рендосват на едро ренде в купа. Към тях се добавят половин глава лук (наситнена), 100гр сирене, 1-2 яйца(не са задължителни), 30гр разтопено масло, сол и джоджен на вкус. Аз слагам и малко индийско орехче, но това е според моят вкус. Всичко се обърква добре. В подходяща тава се слага хартия за печене, която се намазнява добре със зехтин (олио) и сместа се сипва в нея. Пататникът се пече 30-40 минути на 220градуса. Като преди да стане готов, се маже отгоре с разпорено масло за по-приятен загар. Това не е автентичната рецепта за патаник с кори по родопски, но се получава много вкусно и по-важното - супер лесно за приготвяне. Пробвайте и няма да съжалявате.
На първо място картофите (около 2кг) се белят и рендосват на едро ренде в купа. Към тях се добавят половин глава лук (наситнена), 100гр сирене, 1-2 яйца(не са задължителни), 30гр разтопено масло, сол и джоджен на вкус. Аз слагам и малко индийско орехче, но това е според моят вкус. Всичко се обърква добре. В подходяща тава се слага хартия за печене, която се намазнява добре със зехтин (олио) и сместа се сипва в нея. Пататникът се пече 30-40 минути на 220градуса. Като преди да стане готов, се маже отгоре с разпорено масло за по-приятен загар. Това не е автентичната рецепта за патаник с кори по родопски, но се получава много вкусно и по-важното - супер лесно за приготвяне. Пробвайте и няма да съжалявате.
- ...
-
- IMG_20220410_143131~2.jpg (403.34 KiB) Преглеждано 1881 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Pike
- Домакинът
- Мнения: 4543
- Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
- Риболов: Спининг фен.
- Местоположение: София
- дал Браво: 4501 пъти
- получил Браво: 246 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашна кухня
Ай, спечели ме
Много обичам пататник, а този даже и лесен, още тази седмица ще се пробва
Много обичам пататник, а този даже и лесен, още тази седмица ще се пробва
- te4osoma
- Мнения: 1881
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 318 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Домашна кухня
Така беше в началото...
- ...
-
- IMG_20220413_172948.jpg (197.16 KiB) Преглеждано 1698 пъти
-
- IMG_20220413_172958.jpg (205.63 KiB) Преглеждано 1698 пъти
-
- IMG_20220413_173008.jpg (202.27 KiB) Преглеждано 1698 пъти
-
- IMG_20220414_124337.jpg (170.17 KiB) Преглеждано 1698 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
- te4osoma
- Мнения: 1881
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 318 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Домашна кухня
после стана така...уникат по Хасковски..
- ...
-
- IMG_20220414_164759.jpg (290.12 KiB) Преглеждано 1696 пъти
-
- IMG_20220414_164722.jpg (237.85 KiB) Преглеждано 1696 пъти
-
- IMG_20220414_164741.jpg (247.52 KiB) Преглеждано 1696 пъти
-
- IMG_20220414_164747.jpg (203.27 KiB) Преглеждано 1696 пъти
-
- IMG_20220414_164759.jpg (290.12 KiB) Преглеждано 1696 пъти
-
- IMG_20220414_164435.jpg (169.96 KiB) Преглеждано 1696 пъти
-
- IMG_20220414_164719.jpg (228.5 KiB) Преглеждано 1696 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
- te4osoma
- Мнения: 1881
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 318 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Домашна кухня
Вегетата да не гледат..и да
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
-
- Мнения: 111
- Регистриран на: Чет Май 05, 2011 14:37
- Местоположение: Лом-8-17-работа 17-06-Дунава
- дал Браво: 242 пъти
- получил Браво: 163 пъти
Re: Домашна кухня
Това вече е садистично.....
По-добре с велосипед на риба, отколкото с мерцедес на работа.
- te4osoma
- Мнения: 1881
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 318 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Домашна кухня
Съботно..следобедно ..
Патешки сърца на скара ..
Патешки сърца на скара ..
- ...
-
- IMG_20220415_154604.jpg (273.55 KiB) Преглеждано 1613 пъти
-
- IMG_20220415_154529.jpg (308.35 KiB) Преглеждано 1613 пъти
-
- IMG_20220415_154540.jpg (271.67 KiB) Преглеждано 1613 пъти
-
- IMG_20220415_154534.jpg (294.09 KiB) Преглеждано 1613 пъти
-
- IMG_20220415_154553.jpg (282.79 KiB) Преглеждано 1613 пъти
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашна кухня
Спагети путанеска (spaghetti alla puttanesca)
Представям ви още една рецепта, типична за Южна Италия и по конкретно Неапол. Моят вариант в случая е вегетариански, но често към путанеска се добавя аншоа или риба тон. Рибният вариант също е много вкусен.
Първо се приготвя соса, като в подходящ тиган на средна температура се запържват за кратко наситнени 3 скилидки чесън, около 20 каперси, 10-15 маслини, лют червен пипер на люспи и черен пипер на вкус. Не след дълго към тях се добавя доматен сок или домати на кубчета (може и разполовени чери домати). Сосът се готви около 10 минути или до готовност и се оставя на страна. Спагетите се варят до степен ал денте и се отцеждат. Сосът се загрява отново, на котлона, на слаб огън, като веднага в него се слагат спагетите и наситнен магданоз. Всичко се обърква много добре, така че пастата да поеме всички аромати. Сервира се с няколко струйки зехтин отгоре, наситнен магданоз и млян черен пипер. Пробвайте рецептата, доста е вкусна и лесна за приготвяне.
Представям ви още една рецепта, типична за Южна Италия и по конкретно Неапол. Моят вариант в случая е вегетариански, но често към путанеска се добавя аншоа или риба тон. Рибният вариант също е много вкусен.
Първо се приготвя соса, като в подходящ тиган на средна температура се запържват за кратко наситнени 3 скилидки чесън, около 20 каперси, 10-15 маслини, лют червен пипер на люспи и черен пипер на вкус. Не след дълго към тях се добавя доматен сок или домати на кубчета (може и разполовени чери домати). Сосът се готви около 10 минути или до готовност и се оставя на страна. Спагетите се варят до степен ал денте и се отцеждат. Сосът се загрява отново, на котлона, на слаб огън, като веднага в него се слагат спагетите и наситнен магданоз. Всичко се обърква много добре, така че пастата да поеме всички аромати. Сервира се с няколко струйки зехтин отгоре, наситнен магданоз и млян черен пипер. Пробвайте рецептата, доста е вкусна и лесна за приготвяне.
- ...
-
- IMG_20220418_132030~2.jpg (239.7 KiB) Преглеждано 1509 пъти
-
- IMG_20220418_132052_1~2.jpg (246.98 KiB) Преглеждано 1509 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)