Юкон 2023 - Пристигане и Първи Ден
С Чарли се отправихме по познатия път на север в около 4:30 сутринта на пети август. Пътя беше доста по-добър от преди, движението сякаш беше малко повече, животните по-малко. Направих първото спиране на езерото Кинаскан, след което целта за почивка беше реката Котънууд, къедто пристигнахме в 1 часа след обяд. Водата беше на добро ниво и съвсем бистра каквато е тук винаги. Успях да хвана 3-4 липана и да обядвам, след което продължих и след наливане на бензин в Теслин, бях в Каркрос към 7:30 часа. Вечерях навън близо до града и погледнах реката при изтичането не ез.Бенет. Сега реката беше ниска и теченеито слабо. Мястото беше дълбоко, но никой не ловеше и риби не се виждаха.
Плана за другия ден беше да се изкача до върха Брут на планината Монтана , който преди 2 години бях опитал но нямах останали време и енергия да завърша. След него мислех да направя второ изкачване на близкапланинаска верига но от другата страна.
Станах в около 6 сутринта и потеглиг хъм изходната позиция за похода към Брут. Преди 2 години със Сатурна бех стигнал до място горе-долу на средата на това което може да се измине със каквото и да било превозно средство. Сегакато гледах какъв е пътя се хванах за главата как преди съм успял да направя това може би пътя беше станал още по-зле. Сега продължих напред, но пак оставих новата кола под крайната достъпна точка. От там започнах пешеходния преход и изминах около километър по пътя преди да стигна до място където пролетните води го бяха отмили. От тук нищо повече не можеше да премине. На това място имаше паркиран един камион Тойота. Знаех че това са други туристи които бяха стигнали тук преди мен и сега бяха пред мен.
След още километър видях свлачището което преди беше началото на туристическата пътека. И в горния му край забелязах две фигури - туристите от Тойотата, които явно се двоумяха какво да правят и на къде да поемат. Единия тръгна да слиза надолу по сипея към потока. Предположих че и те ме бяха забелязали. Малко по-късно достигнах мястото на което бяха те и като погледнах надолу, видях и двамата туристи да продължават да се спускат надолу към потока.
Аз преди бях пресякал на друго място, по-нагоре по течението , което добавяше разстояние към пътя но ми спестяваше спускането надолу и изкачването от другата страна. Така че аз продължих по същия бряг напред. Пътеката продължи да се изкачва из храсталаци и когато стигнах горе долу до мястото в което исках да се спусна надолу, Чарлли някъде се запиля да гони според мен лалугери. Аз слязах под пътеката и после погледнах в ляво успоредно по сколона. И какво виждам? Един елен карибу, застанал на няколко метра от мен, явно мислещ че се е спасил от Чарли и сега чудещ се как аз съм разбрал той къде е.
Започнах да вадя апарата от раницата , че и да сменям обектива и когато бях гото погледнах към мястото на което беше елена, само за да констатирам че от него нямаше и следа и си нямах никава представа на къде беше заминал.
Е, ние сега не бяхме тук за елени, така че продължихме напред. пресяках този поток и се изкачих от другия бряг. Предстоеше ходене из тревист полегат сколон пълен с дупки на лалугери. Чарли тичаше напред назад да ги гони и разбира се не хвана нито един от тях. Така достигнахме нов поток, който се вливаше с първия над свлачището на което бях забелязал преди туристите. Пресякахме и него и докато пиех вода, някъде назад видях двамата туристи.
Ние продължихме изкачването и от тук нататък туристите ги изгубих от поглед. Стигнахме каменистия ръб на склона и почнахме да се изкачваме по камъните. В началото камъните бяха големи и неприятни, но като се качихме на самия рид, за известно време ходенето беше лесно и приятно. набирахме височина и наближавахме върха. Тук терена започна да става скалист и наклона да се увеличава, което затрудни Чарли. Сложих го на каишка и започнах да го вдигам нагоре на всяко високо стъпало, но беше мъка. Той се дърпа назад и беше най-лесно просто да го нося с мен. Така че оставих раницата си и продължих само с Чарли и апарата. Стигнах до точка от която виждах езерото Бенет от страната от която исках. За да стигна на-високата точка, трябваше да продължа по зъбатия рид с Чарли, който определено беше в пълен страх на този етап. Беше ми достатъчно и нямах нужда да продължавам втази ситуация, така че поех надолу.
Лека-полека стигнахме до мястото на което бях оставил раницата и на само -подолното стъпало бяха двамата туристи които бях видял сутринта. Поговорих с тях и от дума на дума им споделих че мисля след обяд да се кача по пътека Сам МакГи към връх Хиро. Докато се спускахме с Чарли, видяхме още един турист да се изкачва към върха.
Стигнах в Каркрос към обяд и потърсих спрей за мечки, защото се оказа че моя го бях загубил тази сутрин в планината. Той не беше купен от мен, а го бях намерил в едно сечище в друга планина до Терас. С новата раница установих че всичко сложено в страничните джобове бива загубено рано или късно. Нямали спрей в Каркрос. Трябвало да ходя до Уайтхорс за него.
С селището имат и място за сладоледи и спрях там и взех един сладолед за мен и един за Чарли. Докато ги ядяхме, се появява единия от двамата туристи от суртинта. В един момент ми казва. 'Ние с приятелката се чудехме къде си беше оставил колата , защото не видяхме никаква кола на идване."
Казах му "Да, не видяхте, защото колата ми не беше при вашата , а на километър по надолу по-пътя, и освен трова аз я паркирах там след като вие вече бяхте заминали по пътеката."
Той ме гледа и явно не можеше пак да разбере какво беше станало и как беше възможно аз да бях преди тях по пътеката, а да бях паркирал след тях.
Обясних му как ги бях видял при свлачището и как ги бях задминал без да ме видят. Той след известно мълчанике попита "Наистина ли мислиш сега да качваш Сам МакГи?" "Да" - му казах аз.
След около час с колата бяхме на парка Конрад при езерото Тагиш и паркирах там където трябваше да е паркинга за тази туристическа пътека. Слънцето беше напекло и в тези условия знаех че ще се поизмъчим. Имаше доста коли на мястото.
Нагоре по пътеката скоро започнахме да срещаме върщащи се туристи, които бяха тръгнали да се качват сутринта. Качвахме се из ниска рядка гора, която до някъде спираше директните лъчи на слънцето. Чарли сега не гонеше нищо и само ме следваше по пътеката с изплезен език. Качихме се и тук и до мястото даващо най-добър поглед над езерото. Но сега бяхме на открито изложени на слънцето.
В момента в който тръгнах наобратно усетих че силите ми са се изчерпали. Трябваше да се добера до гората преди да мисля за почивка. Сега чак осъзнах че също не бях обядвал, освен всичко друго. До гората стигнах и тръгнах надолу в крайно изтощено състояние. Стигнах до място където сянката беше най-дълбока и температурата най-ниска и седнах да отмарям. Сигурно за около 10-15 минути стоях неподвижно и дишах бавно. Разбира се страха от крайно изтощение е че ако човек се спре и легне, няма да може повече да стане ида продължи. Аз обаче просто станах и усетих че имам още достатъчно сили да достигна колата. Повече нямах нужда да спирам никъде. В мотела взех един душ и започнах да мисля за следващите два дена.

- 2023-YT-Road-01.jpg (192.97 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-02.jpg (314.04 KiB) Преглеждано 2340 пъти

- 2023-YT-04.jpg (182.77 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-01.jpg (310.33 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-02.jpg (177.3 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-03.jpg (226.88 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-04.jpg (220.82 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-05.jpg (166.03 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-06.jpg (216.94 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-07.jpg (252.29 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-13.jpg (269.27 KiB) Преглеждано 2341 пъти

- 2023-YT-Brute-08.jpg (221.46 KiB) Преглеждано 2341 пъти