Нали и аз това казвам. А брашно е хубаво винаги да има човек -за "корекции" на консистенцията.Ама според мен със спринцовка е по-добре. И със зъболекарска шпатулка съм ползвал, но с малко практика спринцовката е добър вариантbabydoctor написа:Не с пръсти, бе Мунчо ....Мунчо написа:За тестото е най добре да се сложи в сринцовка и така да се изтисква и увива около куката. Много е чисто и удобно. Иначе с пръсти е кофти...
Метода на троха (снежинка)
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Добре бе, Мунчо, просто от любопитство - как го коригираш, след като веднъж вече е в спринцовката? Наистина всички освен мен са на спринцовка, ама на мен като лекар ми е гадно да маам спринцовки и през уикендите. Наслука!
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 1209
- Регистриран на: Вто Яну 25, 2005 11:00
- Риболов: На леко
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
Мунчо, що даде "технологията" за "снежинката"?!?! Аз толкова стрателно да я пазя от други риболовци, а ТИ - ахмак, без пари я хариза......
Сега сериозно - Мунчо даде много добро описание на технологията и най-важното закрепването на куката. Искам да обърна внимание на колегите с цел Овеличаване броя на Оспешните излети с тази "универсална" стръв. Според мен най важни са следните неща.
1. "Марковите" хлябове НЯМАТ по добри резултати от БЯЛ РЪЧЕН ХЛЯБ, който се ЧУПИ, а не реже. В "специалните" хлябове има миризми, които отблъскват "нашите" риби, за "техните" НЕ ЗНАМ.
1. "Снежинката" да покрива цялата кука т.е куката е скрита вътре.
2. "Снежинката" да се деформира МИНИМАЛНО при закрепването т.е стискане само в горния край на куката около лопатката и възелчето. По този начин следите от човешка миризма оставени по стръвта са минимални. Гледайки филми за рибешката анатомия, стигам до извода, че миризмите са "движещия" фактор, като човешките такива са отбягвани......
Сега сериозно - Мунчо даде много добро описание на технологията и най-важното закрепването на куката. Искам да обърна внимание на колегите с цел Овеличаване броя на Оспешните излети с тази "универсална" стръв. Според мен най важни са следните неща.
1. "Марковите" хлябове НЯМАТ по добри резултати от БЯЛ РЪЧЕН ХЛЯБ, който се ЧУПИ, а не реже. В "специалните" хлябове има миризми, които отблъскват "нашите" риби, за "техните" НЕ ЗНАМ.
1. "Снежинката" да покрива цялата кука т.е куката е скрита вътре.
2. "Снежинката" да се деформира МИНИМАЛНО при закрепването т.е стискане само в горния край на куката около лопатката и възелчето. По този начин следите от човешка миризма оставени по стръвта са минимални. Гледайки филми за рибешката анатомия, стигам до извода, че миризмите са "движещия" фактор, като човешките такива са отбягвани......
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Чакайте малко колеги да вкарам малко ред във всички мисли. Изглежда от всички форумисти да аз съм наясно с трохата.
Първо, за фена от Русе - забрави за троха по Дунав. Опитвал съм многократно с кюстендилския си опит да хвана нещо, но уви. В Дунав има твърде много месна стръв, за да не налита на трохата. Видинци сигурно ще ме опровергаят, но те захранват с мамка и течението е много по силно от Русе. Пък и няма много скобар.
Второ, за р(л)азпера и пъсървата дали се ловят на троха. Лично аз съм хващал многократно (при това много здрави) балканки на троха и на тесто по Струма, ловейки си скобари в бързеите. Според мен пъстървата налита на малкото бяло нещо, което се движи бързо във водата от любопитство или някакъв инстинкт. Това е.
Трето, троха или тесто. Троха само за бързей. Тесто и за язовир и за бързей. Двете са почти равностойни. Аз предпочитам трохата, защото се ловят по-големи скобари.
Четвърто, за трохата. Най-добре става от т.нар. "френски" хлебчета. Има два вида (толкова знам) - Sensas и "кифлата". Първият е много бял, без кора, но пада по-бързо. Седи на куката като дунапренче. Вторият се продава като голяма кифла за 5 лв. С едно хлебче, обаче, изкарваш цял сезон, ако знаеш как да го икономисваш. Приготвям го по следния начин: режа тънка филийка (5-10мм), махам кората и го накисвам преди риболова. Не го мачкам с ръка. Увивам го във влажна кърпа и... на реката. На куката се слага, като се издърпва едно косъмче (като на бялото месо от пиле) и го набождаш многократно на куката като хартийка на хармоника. С нокът махаш провисналите парчета от хляба и си готов. Получава се едно плътно топче, което посмъртно не може да падне самичко от куката и при най-голямото течение. Дори хващаш риба и продължаваш да ловиш на него.
Най-евтиния вариант е обикновения хляб. Избираш хубав бял, селски, и топъл хляб. Взима се средата, слагаш я в пликче, за не съхне. Слага се на куката, като се щипне една трохичка, допира се до стъблото и леко притискаш отдвете й страни. Получава се плоска снежинка. Пада на второ или трето хвърляне, но е номер 1 за жегите - скобар. мряна, кефал, дори морунаж.
Пето, за тестото. Хубавото на тестото е, че е много меко - пипне ли рибата куката вече се е оголила. Пада по-бавно от селската троха, но ако го направиш много жилаво издържа до 10-15 презамятания на силно течение. Варианта с нишки памук в тестото е добър за риболов на щека. Избягвай обаче памука, защото тестото става по-твърдо. За хубаво тесто - бяло брашно и колкото се може по фино (напр. за кроасани).
Това от мен. Мога да бъркам в нещо, но това го знам от моя опит.
Наслука.
Първо, за фена от Русе - забрави за троха по Дунав. Опитвал съм многократно с кюстендилския си опит да хвана нещо, но уви. В Дунав има твърде много месна стръв, за да не налита на трохата. Видинци сигурно ще ме опровергаят, но те захранват с мамка и течението е много по силно от Русе. Пък и няма много скобар.
Второ, за р(л)азпера и пъсървата дали се ловят на троха. Лично аз съм хващал многократно (при това много здрави) балканки на троха и на тесто по Струма, ловейки си скобари в бързеите. Според мен пъстървата налита на малкото бяло нещо, което се движи бързо във водата от любопитство или някакъв инстинкт. Това е.
Трето, троха или тесто. Троха само за бързей. Тесто и за язовир и за бързей. Двете са почти равностойни. Аз предпочитам трохата, защото се ловят по-големи скобари.
Четвърто, за трохата. Най-добре става от т.нар. "френски" хлебчета. Има два вида (толкова знам) - Sensas и "кифлата". Първият е много бял, без кора, но пада по-бързо. Седи на куката като дунапренче. Вторият се продава като голяма кифла за 5 лв. С едно хлебче, обаче, изкарваш цял сезон, ако знаеш как да го икономисваш. Приготвям го по следния начин: режа тънка филийка (5-10мм), махам кората и го накисвам преди риболова. Не го мачкам с ръка. Увивам го във влажна кърпа и... на реката. На куката се слага, като се издърпва едно косъмче (като на бялото месо от пиле) и го набождаш многократно на куката като хартийка на хармоника. С нокът махаш провисналите парчета от хляба и си готов. Получава се едно плътно топче, което посмъртно не може да падне самичко от куката и при най-голямото течение. Дори хващаш риба и продължаваш да ловиш на него.
Най-евтиния вариант е обикновения хляб. Избираш хубав бял, селски, и топъл хляб. Взима се средата, слагаш я в пликче, за не съхне. Слага се на куката, като се щипне една трохичка, допира се до стъблото и леко притискаш отдвете й страни. Получава се плоска снежинка. Пада на второ или трето хвърляне, но е номер 1 за жегите - скобар. мряна, кефал, дори морунаж.
Пето, за тестото. Хубавото на тестото е, че е много меко - пипне ли рибата куката вече се е оголила. Пада по-бавно от селската троха, но ако го направиш много жилаво издържа до 10-15 презамятания на силно течение. Варианта с нишки памук в тестото е добър за риболов на щека. Избягвай обаче памука, защото тестото става по-твърдо. За хубаво тесто - бяло брашно и колкото се може по фино (напр. за кроасани).
Това от мен. Мога да бъркам в нещо, но това го знам от моя опит.
Наслука.
- kriki
- Мнения: 1539
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
E тук те хванах на тясно kalinux ) С риск пак да се отклоня към любимия си риболов на скобар искам само да маркирам някои неща: Значи най резултатният и майсторски скобарски риболов на Дунава е на троха и мамка! Има 1 особеност, трохата не се прави като на язовир или на любимата Струма(т.е. само леко отгоре да я стиснеш за да се задържи), а се прави дребно топче, много по малко от размера на куката и се бодва на върха. Най-добре става от топъл хляб. А за Видин да кажеш че няма скобар е доста несериозно ... Просто има много тънкости на Дунава и ако не си местен трудно вдеваш за какво става дума- трбва си опит.Първо, за фена от Русе - забрави за троха по Дунав. Опитвал съм многократно с кюстендилския си опит да хвана нещо, но уви. В Дунав има твърде много месна стръв, за да не налита на трохата. Видинци сигурно ще ме опровергаят, но те захранват с мамка и течението е много по силно от Русе. Пък и няма много скобар.
По 15-20кг скобар дневно си се лови без проблем на мамка и троха (спокойно аз съм сигурно единственият който го пуска). От 25 години го ловя така. Другата особеност на Дунава е, че скобара се лови само през лятото.
По Струма обаче ситуацията е коренно различна - скобара първо не е същият (Chondrostoma nasus) и второ се лови от есента до пролетта, много редко по някой през лятото. Пробвал съм го по Видинския вариант на мамка - много нерезултатно, просто не е научен май. На директна захранка на Бобошево и на снежинка обаче сме го убивали, както и на долу към Монца, Железница и Симитли. Така че риболова на троха (хляб) определено си е много майсторски риболов и наистина супер резултатен.
Fish friendly
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Kriki, понеже не съм много дар словом явно са прозвучали мойте думи за видинци наопъки. Абсолютно съм съгласен с теб за риболова по Видин на троха и мамка. Исках да кажа само на колегата от Русе, че там трохата не ми е връзвала досега, може би заради по-бавното течение и по-големите дълбочини.
Иначе за снежинката наистина само хубави работи могат да се кажат. Последните 2 години летните месеци мряната по Струма предпочиташе трохата пред белите. Скобарът е ясен.
Все пак зависи от място. В по-тихите участъци с гладка повърхност щеката + захранка с бял си е номер 1.
Иначе за снежинката наистина само хубави работи могат да се кажат. Последните 2 години летните месеци мряната по Струма предпочиташе трохата пред белите. Скобарът е ясен.
Все пак зависи от място. В по-тихите участъци с гладка повърхност щеката + захранка с бял си е номер 1.
- kriki
- Мнения: 1539
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
- Местоположение: София
- получил Браво: 3 пъти
Относно топчето: От мек (топъл) хляб се взема парче среда и без вода или каквото и да било друго се мачка докато се получи много жилаво тесто. Правят се 2 такива топки - едната си я скриваш в найлон за черни дни, като ти свърши другата. От тези топки след това се късат съвсем миниатюрни парченца и се правят на топченца, които се закачат само на върха на куката. Топчето стои отлично без да пада изобщо. Скобарите обичат дребните обли примамки, и определено предпочитат бялия цвят. На тежко се лъжат без проблем на топче стиропор (ситно), а също на стиропор се ловят и морунажи и платика.Забравих да попитам Kriki. Топчето за видинско омесва ли се като хляб за язовир или остава по-нежно като троха?
Fish friendly
-
- Мнения: 14
- Регистриран на: Пон Май 31, 2010 22:42
Re:
тва с топлия хляб е пълен ужас-никога не го правете-не стои троха а глетаво нещо-поради причината че хляба е много мек и пресен-нормален бял хлебец от сутринта и бойkalinux написа:
Най-евтиния вариант е обикновения хляб. Избираш хубав бял, селски, и топъл хляб. Взима се средата, слагаш я в пликче, за не съхне. Слага се на куката, като се щипне една трохичка, допира се до стъблото и леко притискаш отдвете й страни. Получава се плоска снежинка. Пада на второ или трето хвърляне, но е номер 1 за жегите - скобар. мряна, кефал, дори морунаж.
Наслука.
-
- Мнения: 14
- Регистриран на: Пон Май 31, 2010 22:42
Re: Метода на троха (снежинка)
феникса има много снимки-предизвикващи кръвно на по възрастни пичове!!!!!
- Бай Иван
- Мнения: 3555
- Регистриран на: Нед Сеп 18, 2005 17:47
- Риболов: All rounder
- Местоположение: НДК
- дал Браво: 123 пъти
- получил Браво: 24 пъти
Re: Метода на троха (снежинка)
Ах, ах, коуега имам на впредвид темата - 2005г. е пусната.
А че имаш гоуеми снимки - браво. Аз кръв във вените неам .
А че имаш гоуеми снимки - браво. Аз кръв във вените неам .
-
- Мнения: 14
- Регистриран на: Пон Май 31, 2010 22:42
-
- Мнения: 72
- Регистриран на: Вто Сеп 13, 2011 17:50
- Риболов: На Леко
- Местоположение: Видин
Re:
Е как така реши, че с топче хлябна върха на куката се лови скобар. Нема такова нещо тука. Само и единствено хляб троха, на топче, малко топче на върха, само попчета ще вадиш.kriki написа:Относно топчето: От мек (топъл) хляб се взема парче среда и без вода или каквото и да било друго се мачка докато се получи много жилаво тесто. Правят се 2 такива топки - едната си я скриваш в найлон за черни дни, като ти свърши другата. От тези топки след това се късат съвсем миниатюрни парченца и се правят на топченца, които се закачат само на върха на куката. Топчето стои отлично без да пада изобщо. Скобарите обичат дребните обли примамки, и определено предпочитат бялия цвят. На тежко се лъжат без проблем на топче стиропор (ситно), а също на стиропор се ловят и морунажи и платика.Забравих да попитам Kriki. Топчето за видинско омесва ли се като хляб за язовир или остава по-нежно като троха?
- chirusa_bg
- Мнения: 848
- Регистриран на: Сря Фев 16, 2005 12:58
- Местоположение: Sofia