Рибена чорба в картинки
хубава супа, но аз съм твърдо против картофите в рибената чорба. не има е мястото там - умекотява и променя вкуса на рибата , което е все пак основното. и заприличва на останалите супи.
I don’t know half of you half as well as I should like,
and I like less than half of you half as well as you deserve.
and I like less than half of you half as well as you deserve.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Твърдо заставам зад това мнение! Ето ви още чорби:Borko написа:хубава супа, но аз съм твърдо против картофите в рибената чорба. не има е мястото там -
Рибена чорба
Изпича се глава лук на котлон /жарава/. Пуска се в кипящата с олио и сол вода. Ври 20 мин. Слага се дребната риба, като си пусне бульона се изхвърля и се слага другата, с девесил. Накрая се прибавя магданоз и се застройва с 2-4 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко.
Рибена чорба ІІ
Нарязват се и се изпържват 2-3 глави лук. Поставят се червен пипер, 1 с.л. брашно, доматен сок, чушки, сол. В запържената смес се сипва малко топла вода, след това се разбърква и се изсипва в кипящата тенджера с малко дафинов лист, лимонов сок или оцет. Слагат се рибите, накрая се застройва с яйца и кисело мляко.
Рибена чорба ІІІ
Лук, домати, магданоз, девисил, джоджен и дребна разнообразна риба /може и лапини/. Рибата ври 1/2 час. Като изстине се обезкостява. Накълцаният лук се запържва с лъжица брашно, добавят се обелените и нарязани домати и рибата. Прецедения бульон се изсипва в тенджерата. Подправя се и се добавят червен и чер пипер.
Пикантна рибена чорба
500 г. филе от мерлуза или бяла риб, 2 глави лук, 50 г. брашно, 1 люта чушка, 3 домата, 1 шепа грах, 100 г. бяло вино, магданоз, 2 жълтъка, 3 средни картофа, сол, чер пипер, 100 г. лимонов сок, 100 г. олио. Филето се нарязва на малки порции. Поръсва се със сол, чер пипер и се залива с виното. Престоява ½ час. От олиото, ситно нарязания лук, доматите и брашното се прави запръжка, която се разрежда с топла вода. Разредената запръжка се долива с още гореща вода и се слага да ври, а когато кипне се добавят обелените и ситно нарязани картофи, лютата чушка и граха. Слага се рибата. След като ври ½ час, се застроява с жълтъците, разредени със студена вода и след това – с бульон от супата. Преди поднасяне – сол, чер пипер, лимонов сок и магданоз.
По Провансалски – BOULLABASSE
2 кг. риба /различна/. 5-6 с.л. олио, 2 глави кромид, 2 домата, малко пресен кромид, 2 стръка мащерка, 5 магданоз, 1 даф. лист, 1-2 скилидки чесън, парче изсушена портокалова кора, бяло вино, сол, чер пипер. Изрязват се глави, перки, опашки, обезкостява се и се прави на порции. Едро нарязания лук се запържва съвсем леко, добавят се нарязаните домати, зеления лук, магданоза, мащерката, даф. лист, счукания чесън и кората от портокал. Всичко леко се задушава, след това се прибавят перки, глави и опашки и се покриват с вода. Вари се 7-8 мин. на силен огън. Слагат се порциите риба и ври още 7-8 мин./общо 15/. Сваля се от огъня, сипва се бяло вино и обилно чер пипер и ври още 5 мин., но вече на много слаб огън. Бульона се сервира прецеден, с препечени хапки хляб, а рибата отделно, гарнирана с пресен магданоз.
Руска чорба
6-800 г. риба, 600 г. картофи, 1 глава кромид, 350 г. домати, 2 с.л. масло, магданоз, 1 даф. лист, 10 зърна чер пипер, 1 шепа листа от целина, 2-3 с.л. ситно нарязан копър, сол. Глава, кости, перки се варят ½ час в 2 250 мл. подсолена вода. Бульона се излива през цедка върху нарязаните на кубчета картофи и ситно нарязания лук, прибавят се китките магданоз и целина и се вари 20-25 мин., като 10 мин. преди да е готов се слагат рибата, нарязаните на дребно домати, даф. лист и черния пипер, като огъня се намалява. Целината и магданоза се изваждат и се прибавя маслото. Поръсва се със ситно нарязани копър и магданоз.
Унгарска чорба
1 250 г. риба, по възможност две шепи по-дребна, 1 глава лук, 15 г. лют червен пипер, 1-2 чушки, 2-3 домата, сол. Рибата се нарязва /три пръста дебело/ и осолява. В 1.5 л. вода се сваряват кости, перки, глави и една шепа дребна риба с нарязания лук. Като заври се слага червения пипер. Когато уври се излива през цедка върху посолената риба, нарязаните на колелца чушки и обелените и нарязани домати. По желание може да се добави пресен хайвер/млечок/. Ври 20 мин. на слаб огън/не се бърка, а само се разклаща/
Гъста рибена чорба - /Ути/
2 с.л. брашно, 500 г. филе, 2 гл. лук, 1 червена и 1 зелена чушка, 1
глава чесън, олио, лимон, сол, чер пипер, магданоз, 500 г. рибен бульон. Нарязаните зеленчуци се задушават с малко олио. Добавя се бульона, ври 7-8 мин. на тих огън. През това време се нарязва филето на хапки, запържва се до златисто и се полива обилно с лимон. Изсипва се в бульона. Брашното се разбърква на кашица и също се прибавя. Оставя се да ври до сгъстяване, накрая – магданоз и резени лимон.
Чорба от калкан /с. Крапец – Ути/
В студена вода се сваряват главата и перките, бульона се отпенва и прецежда. Слагат се 1-2 обелени домата, нарязани като за салата. Прибавят се 2-3 сухи чушки /цели или на парчета – ако са цели, като поврат се отстраняват/. Добавят се 2-3 стръка пресен лук и парчетата риба, с малко мазнина. Слага се прясно нарязан дивисил, 2 яйца и оцет – пресечена застройка, след това да къкри 2 мин., накрая – чер пипер.
Варена скандинавска
В тенджерата – вода, колкото да покрие рибата и 15-20 г. сол на литър вода. Рибата - с люспите ! Вари се 2 мин./кг. Риба на 90 градуса, после да къкри захлупена. На вкус – чер пипер, лук, копър.
Уха /скандинавска/
¾ л. вода, ч.л. сол, глава лук, 4 зърна чер пипер, 4 големи картофа, 1/5 ч.л. брашно, 0.5 л. мляко, 1 с.л. маргарин, 600 г. риба. Като заври водата с подправките се слагат картофите. Преди да се сварят се пуска рибата, добавя се млякото с разбитото вътре брашно и се вари. Накрая – маргарин и магданоз.
Уха ІІ
1 картоф, 1 ч.л. сол, 2 с.л. маргарин, 2 ч.л. подправки за риба, 1 глава лук и 500 г. риба. Пускат се картофите с подправките, после и рибата, накрая – бахар, копър и др.
Тетевенска саламура
Доматен сок се запържва в мазнина, докато избие. Сипва се вода, сол и печена люта чушка, оставя се да ври. Прибавя се печена на скара риба да ври 20-30 мин. /ако е пържена – по-малко/. Накрая – чесън и магданоз.
Саламура /пиле, риба/ - Враца
Пилето се нарязва на порции и се запържва до розово. Прибавят се вода, 1 гл. ситно нарязан кромид, 1 с.л. ориз, сол. Като уври месото бялото се нарязва на ситно или се счуква. Отделно се счуква 1 главичка лук и 10 печени белени чушки. Запържват се 1-2 домата и се прибавят към чушките. Всичко се изсипва в супата с малко чубрица. При сваляне от огъня – счукан чесън, счукана суха люта чушка и магданоз.
Саламура – Лом
2.5 л. вода в неалуминиева тенджера. 2 средни глави кромид на кубчета. Два узрели, белени и настъргани домата. Три печени, белени и почистени зелени чушки, ситно нарязани или накъсани. Една цяла сушена червена чушка. Две с.л. олио, сол, 2-3 люти чушлета. Слага се да ври, през това време леко осолената отвътре риба се изпича на скара и се обезкостява /да не е едра и тлъста, ако е костур да не се дере, а “на ренде”/. Рибата да е поне 1 кг. сурова. След омекване на зеленчуците се слага рибата и 15 мин. – на слаб огън. След сваляне на тенджерата се прибавят: 2-3 неголеми нарязани стръка дивисил, половин шепа ситно нарязан копър, 2-3 скълцани глави чесън. Захлупва се, като изстине се слага оцет и се яде.
Платика пресол
Прясна платика се почиства, като се извадят вътрешностите през малък отвор.След това се нанизва на шиш, поставя се на скара и се пече. През това време се приготвя следното: счукват се със сол 2-3 глави чесън, а на печката поставяме да ври вода. Опечената риба, на която преди това е изваден гръбнака, се залива със счукания чесън и врялата вода. Полива се с оцет и се прибавят малко варени червени пиперки и мерудия. Пресол се прави и от скобар, кефал, уклей.
Хайвер – чорба
Измива се, изцежда се и се разбърква с брашно. Мачка се с дървена лъжица до получаване на лепкава каша. Налива се вода, подправки – чер пипер, сол, червен пипер, оцет или лимонов сок. Ври 10-15 мин., с разбъркване /против бучки/., накрая магданоз. Яде се студена.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
направихме по тази рецепта супа,която стана разкошна...видове риби-глава от сом,шаран и малко скобар.....по-време на дегустацията ще попие яко ракия ...Саше,баце пак изпусна
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Поморийския
- Мнения: 348
- Регистриран на: Вто Апр 01, 2008 16:50
- Местоположение: Поморие Чикаго
- получил Браво: 1 път
-
- Мнения: 114
- Регистриран на: Нед Апр 10, 2011 22:12
- Местоположение: Srbija Novi Sad
- получил Браво: 8 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
1. RIBA шаран 3 до 4 кг,а може и сом кој има-глава од сом
и се држи в сок од домати 10 до 15 мин.
2. VODA 1,3 до 1,5 л. на кг.риба + 1,5 до 2 дл.бело вино
3. Червен пипер/слатка и лјута/ kasika u vrh na 1kg ribe
4. LUK 0,2кг-на 1кг риба/може да се испржи.
5. SOL по вкус
6.когато проври max оште 45 мин.
вода не се додава
7. ALKOHOL OBAVEZAN
http://img861.imageshack.us/img861/5476" target="window.open(this.href);return false; ... rikas2.jpg
и се држи в сок од домати 10 до 15 мин.
2. VODA 1,3 до 1,5 л. на кг.риба + 1,5 до 2 дл.бело вино
3. Червен пипер/слатка и лјута/ kasika u vrh na 1kg ribe
4. LUK 0,2кг-на 1кг риба/може да се испржи.
5. SOL по вкус
6.когато проври max оште 45 мин.
вода не се додава
7. ALKOHOL OBAVEZAN
http://img861.imageshack.us/img861/5476" target="window.open(this.href);return false; ... rikas2.jpg
што не направим днес може и по к'сно
-
- Мнения: 114
- Регистриран на: Нед Апр 10, 2011 22:12
- Местоположение: Srbija Novi Sad
- получил Браво: 8 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
http://img827.imageshack.us/img827/1395" target="window.open(this.href);return false; ... rikas4.jpg
што не направим днес може и по к'сно
Re: Рибена чорба в картинки
Като се зачетох в тези страхотни рецепти маи и аз ще спретна някоя от гореизброените.
Преди около година правих една рибена чорба,която стана уникална и ще кача рецептата пък които я направи,мисля че няма да съжалява.Успехи с готвенето
http://recepta.org/recepta/zimna-dunavs ... chorba/109" onclick="window.open(this.href);return false;
Преди около година правих една рибена чорба,която стана уникална и ще кача рецептата пък които я направи,мисля че няма да съжалява.Успехи с готвенето
http://recepta.org/recepta/zimna-dunavs ... chorba/109" onclick="window.open(this.href);return false;
По добре на колене пред бара,отколкото прав пред струга.
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
На Жребчево,след състезанието,на Троли жената,спретна рибена чорба,направо си облизахме пръстите.Няколко пъти съм ял но като нейната,още се сещам за вкуса и.Предполагам че и Калиновата ще е добра,ама обичам да няма грам кости а това се прави доста бавно и иска време.Калине,на този бивак дето ще спретнем другия месец,вземи се в ръце и донеси подправките а от мене рибата
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
-
- Мнения: 4
- Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 7:37
Re: Рибена чорба в картинки
Считам се за майстор на рибена чорба,ето моятя рецепта:
1.Нужни са поне 7 вида риба.
2.Речна и морска не се смесва.
3.Рибата се одира и обезкостява,дребната се оставя цяла.
4.Първо се слагат главите,кожата,костите и дребната риба,вари се поне 40 мин.,сол на вкус.
5.След варенето всичкото рагу се намачква добре или се пасира с малко бульон след което се смесва с бульона и се претрива през сито или гъст гевгир.
6.В получения бульон се варят филетата 15 мин. след което се изваждат и се слагат зеленчуците:1 глава ситно нарязан лук,1 настърган или ситно нарязан морков,3-4 картофа нарязани на едро,половин пиперка,1 настърган домат,много дивесил ситно нарязан,суха мащерка на вкус,олио колкото е нужно,зависи колко е мазна рибата.
7.След като се сварят картофите се изваждат от бульона ,намачкват се и се връщат в него.
8.Месото от филетата нарязано на ситно се връща в чорбата.
9.Приготвя се т.нар."саламурика" от лимонов сок 2 части зехтин 1 част,дивесил и счукан чесън на вкус,по желание чили или ситно нарязана люта чушка,които се слагат в буркан с винтова капачка и се друса докато се сгъсти като рядка майонеза(може с пасатор).
10.Чорбата се застройва с 2 яйца и 1 малка кутийка 200 гр.течна сметана или такава за готвене.
Саламуриката се добавя като подправка при сервиране.Консумира се гореща,перфектно мезе както за твърд алкохол така и за бира и вино!
1.Нужни са поне 7 вида риба.
2.Речна и морска не се смесва.
3.Рибата се одира и обезкостява,дребната се оставя цяла.
4.Първо се слагат главите,кожата,костите и дребната риба,вари се поне 40 мин.,сол на вкус.
5.След варенето всичкото рагу се намачква добре или се пасира с малко бульон след което се смесва с бульона и се претрива през сито или гъст гевгир.
6.В получения бульон се варят филетата 15 мин. след което се изваждат и се слагат зеленчуците:1 глава ситно нарязан лук,1 настърган или ситно нарязан морков,3-4 картофа нарязани на едро,половин пиперка,1 настърган домат,много дивесил ситно нарязан,суха мащерка на вкус,олио колкото е нужно,зависи колко е мазна рибата.
7.След като се сварят картофите се изваждат от бульона ,намачкват се и се връщат в него.
8.Месото от филетата нарязано на ситно се връща в чорбата.
9.Приготвя се т.нар."саламурика" от лимонов сок 2 части зехтин 1 част,дивесил и счукан чесън на вкус,по желание чили или ситно нарязана люта чушка,които се слагат в буркан с винтова капачка и се друса докато се сгъсти като рядка майонеза(може с пасатор).
10.Чорбата се застройва с 2 яйца и 1 малка кутийка 200 гр.течна сметана или такава за готвене.
Саламуриката се добавя като подправка при сервиране.Консумира се гореща,перфектно мезе както за твърд алкохол така и за бира и вино!
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Maлко и аз да се намеша
Чорбата си е чорба,дет се вика-проз кат гъбена чорба.т.е. гола чорба
Като сложиш яице и мляко-застройка-става супа
Картофи също НЕ,копъра за таратор,че то слагайте и грах и зеле и месо и БОРШа става супер.
Риба ,задължително няколко вида,не съм правил от морска,ама към сладководната,съм слагал 3-4 скариди за чаромат.
морков ,домат,пиперка,люта чушка,лук-червен.
подправки-девисил,мащерка,магданоз,черно пиперче
После овкусяване с лимонтузу и люту.
Кисела,люта и гореща.
Прозто,лесно,вкусно.
Чорбата си е чорба,дет се вика-проз кат гъбена чорба.т.е. гола чорба
Като сложиш яице и мляко-застройка-става супа
Картофи също НЕ,копъра за таратор,че то слагайте и грах и зеле и месо и БОРШа става супер.
Риба ,задължително няколко вида,не съм правил от морска,ама към сладководната,съм слагал 3-4 скариди за чаромат.
морков ,домат,пиперка,люта чушка,лук-червен.
подправки-девисил,мащерка,магданоз,черно пиперче
После овкусяване с лимонтузу и люту.
Кисела,люта и гореща.
Прозто,лесно,вкусно.
Re: Рибена чорба в картинки
саламурката трябва да се направи с лющян ,чесън,оцет,люти сухи печени чушки и сок от супичката /И СОЛ разбира се .ПОСЛЕ ВСЕКИ СИ СЛАГА КОЛКОТО ИСКА КАТО ПОДПРАВКА ЗА ШКЕМБЕ АМА ЗА РИБА
- franko
- Мнения: 3455
- Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
- Риболов: сооооооом
- Местоположение: пловдив
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Любо ,изядохме 10л чорба направена от Калинукс.LVitchev написа:...Предполагам че и Калиновата ще е добра
Кажи си мнението .Аз лично,не знам може ли да бъде и още по вкусна.
Браво Калине.Сега почвам да е бачкам,та се върнах тук да чета .