Предпочитани и удачни воблери за сом
- carbolino
- дал Браво: 19 пъти
- получил Браво: 10 пъти
Re: Предпочитани и удачни воблери за сом
Сома след като захапе воблера винаги се стреми да набива към дъното.Това е така защото той там полягва и нагълтва плячката си.С този си пирует винаги тялото му се втрива по конеца и затова в повечето случай след удар от сом остава слуз по влакното. И ако е захапал не както трябва и хоп куките по тялото защото той няма люспи и така лесно се забиват тройките.Бяла риба или костур рядко се хваща странично от воблера.Това е така защото те са с много корави люспи.
-
- Търговец
- дал Браво: 264 пъти
- получил Браво: 272 пъти
С Васко едрото извадихме с монтаж кука в кука сом 43кг. на Жребеца.При първото му идване,беше за главата с голямата кука.При второто качване до лодката,беше за опашката с малката кука.Сега ще видя за това фото,защото мисля,че се виждаха тези следи от куките.carbolino написа:Сома след като захапе воблера винаги се стреми да набива към дъното.Това е така защото той там полягва и нагълтва плячката си.С този си пирует винаги тялото му се втрива по конеца и затова в повечето случай след удар от сом остава слуз по влакното. И ако е захапал не както трябва и хоп куките по тялото защото той няма люспи и така лесно се забиват тройките.Бяла риба или костур рядко се хваща странично от воблера.Това е така защото те са с много корави люспи.
Сами виждате следите в опашката.
Последно промяна от Emo-83 на Пон Мар 30, 2015 22:11, променено общо 1 път.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
-
- получил Браво: 53 пъти
Там където слиза манса, дори и с оловце трудничко се слиза,хеле пък в течение Братушките нямат равни в гяволъците и мошеническите изпълнения Ти пробвай с оловце и голи тройки по на плитичко и пак приказвай Ще се смаяш как атакува и голи тройки без воблер Гаранция ти давам, че и другите риби аресват голите тройки - не само в Русия Абе тарикати - в Европа що не тролят по тея методи Че и закачени риби по опашките не ги зачитат Ние към тях ли вървиме или към братушките ще гледаме С част от това,което казва Кроки съм съгласен, а именно, че е възможно при откачане воблера да се закачи по тялото на рибата.Ама, че сома атакува воблера с опашка- аре много здраве Само като си помисля, как 3-5 килограмово сомче бие рибките с опашка и ме напушва на смях Това да не е косатка На морето така свалят октоподчетата на по голяма дълбочина с голям воблер. За да слезеш на същата дълбочина с олово бая гюленце ще трябва да използваш, освен ако не си го отлял в по специфична формаruci_bo написа:Руснаците по “Нижная Волга” често тролят като махат тройките на воблера, а връзват 2 тройки по кордата над воблера. Разчитат на удара с опашка, а тройките на воблера ги махат заради закачките. Любимия им воблер е МАНС който е доста скъпичък, в ибеята върви около 20-25 пандука. Не знам в БГ някой внася ли го? За уточнение на река нямаш шанс ако не тролиш по дъното. И ако си е чист търмък това - що не си качнат едно по яко оловце, а скъп воблер, и що се лови само сом на тоз монтаж?
https://www.youtube.com/watch?v=gzzqAubCNBc" onclick="window.open(this.href);return false;
На кадрите след 1,16 минута доста ясно се вижда какво се случва със сома въпреки плътната вода!
На кадрите след 1,16 минута доста ясно се вижда какво се случва със сома въпреки плътната вода!
-
- Търговец
Свалям воблер до 20м.,без да е Манс, поне по 3 начина,без даутригер.Имам клипове,но не ги пускам по лични съображения.
Сома му е толкова трудно във водата,че чак скача в движение и се шибва в двигателя на ход.
Сома му е толкова трудно във водата,че чак скача в движение и се шибва в двигателя на ход.
Последно промяна от Emo-83 на Пон Мар 30, 2015 22:18, променено общо 1 път.
-
- Риболов: риболов от лодка предимно тролинг и джиг
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 1 път
- Обратна връзка:
Наи верния отговор евала за което си написалLVitchev написа:Сега,понеже съм повече тролингист,искам да попитам тези дето искате да извадите тролингистите тармакчии,дали някой от вас се е замислял за особеностите на сома и какво прави рибата при закачането,след като усети тройката в устата ???явно никои не се е замислял ??? А да ви питам и друго,някои които е вадил сом закачен за опашката,аджеба огледал ли е сома покрай устата дали евентуално рибата не е ударила първо с уста и след това за да се освободи от желязото,започва да се сгъва на кравай и да удря с опашката по влакното а ??? а евентуално не ви ли е минало през главите че има вероятност сома след като е ударил влакното с опашка,воблера да се е откачил от устата и да се е заковал за опашката а ??? ако някои от вас е имал десетки и стотици часове в ловене на сом на спининг от ръка и е извадил стотици сомове в плитки води,щеше да знае много за сома и щеше да и видял всичко това което описвам и ви питам за него целенасочено !!!!Всичко това съм го видял с очите си десетки пъти,а сомовете в опита си да се освободят съм ги вадил за всякакви части на тялото закачени дори и вързани на кълбо,и за устата и са опашката,едната кука в устата а другата в задника !!! На тролинг също съм свидетел на аномалии при удар,вадя рибата закачена за гърба,почвам да си мисля че съм го изтърмъчил като е минал покрай воблера но не,рибата си е ударила уставно но при завъртането да се освободи,воблера се откача от устата и го кове на главата,гърба или опашката и при оглед по обстойно,това се потвърждава.Единични случаи има на хванати толстолоби,шарани и т.н,защо няма десетки стотици питам аз а ??? Шарани ли няма,толстолоби ли няма по язовирите по 20-30-40кг или не е така ??? Много моля,хора които само си мислят че знаят всичко,без да се обиждат да не пишат групости и да обиждат тролингистите !!! Тролинга не е търмъчене и не приемам свободните съчинения,а истърмъчените сомове по посочения от вас начин са точно толкова колкото са и шараните и толстолобите,това е равно на = 10 бройки на година за целия сезон и за всички тролингисти !!!!!Аз на търбък имам един толстолоб 30-40кг за всичките години откакто ловя на тролинг,няма да споменавам годините че ще намаля бройките изтърмъчени дето ги дадох !!!
-
- Търговец
Точно разбира се,защото е покрито с опит и случки.Не се влияе от пристрастия и отношения.
- franko
- Риболов: сооооооом
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Любо ,аз това ,когато го написах ,половината се скатаха,а друг го отрече .Теб още малко и ще тите целуват... Баси хаха .
Емо,благодаря за топлите думи ,които прочетох.franko написа:Ти пък,що прескачаш,като четеш.Това ,само Панцера го правеше за да стигне по-бързо до края .Emo-83 написа: Защо четете,като дявола евангелието!?
:
Кажи сега, кой е отрекъл,че по някога сома удря с опашка?Кой?На мен ми удари и кльонка миналата година .На някой случвало ли му си е това .
Не се отрича и факта,че когато мижавите тройки на воблера са забодени в четките, вероятността да се откачат е много голяма.Тогава, когато рибата набива надолу ,напълно е възможно воблера да се плъзне по тялото и да се закачи,къде ли не!Никой,тези неща, не ги отрича .
Несериозно е да се говори(пише) обаче за атакуващи сомове по този начин при температура под 10-12 градуса на горния слой вода.Воблерче,а не пасаж риби.Защо след забраната повечето риби са забодени в устата?Защо след забраната се "тролят" толупи в планктона.Сами си правете изводи.На някои може да не им изнася.
Сега рибите са там ...3-7м и дрането с воблерите по дъното е целенасочено .Юни с толстолоба се случва същото или и той тогава атакува с гърба.
Последно промяна от franko на Пон Мар 30, 2015 23:16, променено общо 2 пъти.
- lovo M
Никой не-казва че,тролинга е търмъчене.При всички дисциплини,има периодично уловени риби за тялото,опашката,главата.Но никъде в света,тези риби не-се зачитат за честно уловени.Интересно ми е,как ги отсявате тези изтърмъчени 10 бр на година.Този мартенския,изтармъчен ли е ,или не.LVitchev написа: Тролинга не е търмъчене и не приемам свободните съчинения,а истърмъчените сомове по посочения от вас начин са точно толкова колкото са и шараните и толстолобите,това е равно на = 10 бройки на година за целия сезон и за всички тролингисти !!!!!Аз на търбък имам един толстолоб 30-40кг за всичките години откакто ловя на тролинг,няма да споменавам годините че ще намаля бройките изтърмъчени дето ги дадох !!!
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
- franko
- Риболов: сооооооом
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Единият е за гърба,другият за корема.За опашката още няма.До колкото разбрах колегите ,които са ги уловили ,споделят моето мнение. Демек ...
Евала им за което
Евала им за което
- lovo M
Не-е по темата,но малко за разнообразие.Атаки и тактики от каналето....или как се хрупат солети.
[youtubei7CbIuOjoSw][/youtube]
[youtubei7CbIuOjoSw][/youtube]
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 23 пъти
Не мога да разбера, тия сомчета защо не бият с опашки..., да не са някакви инвалиди. Гледам че махат с опашки, но защо не ги ползват по предназначениеlovo M написа:Не-е по темата,но малко за разнообразие.Атаки и тактики от каналето....или как се хрупат солети.
Всеизвестен факт, е че в Испания популацията е млада (знаете историята за германеца). Може да не са имали време да овладеят жиу жицу. Сигурен съм обаче, че ако им изпратим един от нашите, нещата ще тръгнат в правилната посока
А сега малко по-сериозно. Копирал съм едното клипче, на което ясно се вижда (точно преди да нападне рака) как след като се завърта и подготвя за атака, опашката на рибата минава точно до рака. В този момент там ако имаше тройка, много е вероятно да имаме закачен за опашката сом. Точно това се случва по време на кльонк и след неуспешна атака при тролинг, но и в двата случая това не е т.н. атака с опашка, а случайно закачена риба ☺
Живот без страст не е живот а само съществуване...
- vestel
- Риболов: Риболов от лодка само Хишни риби :D
предимно Тролинг - Местоположение: Павликени
- дал Браво: 81 пъти
- получил Браво: 112 пъти
- Обратна връзка:
Ето малко снимки ... не чак толкова етични ... но ще го преглътнете
малката дупка е от канджата - триъгълната е от задната троика на воблера - които е във устата на рибата и от там беше почнал да излиза ... какво е правил със него ... рибешка му работа
Тези двете са от гърба и са в следствие от борбата предполагам, а не от случаен воблер .. но пък като се замисля и се чудя - със флоро съм 1 метър повод 0.60 ... не толкова резлив както плетеното.
И самата опашка - 1 прясна деруга до старата - която е почити зарастнала - до тях една още по стара - едвам забележима вдлъбнатина и малко по-нагоре в средата - множество драскотини - предполагам, че не се е навирал в трънките
А самия удар - първо 1 рязък и след 5 сек. другия - при които се почна купона.
Та се питам 1 вия с опашка ли е бил или съм го затърмъчил по гърба и после как е успял да налапа воблера
малката дупка е от канджата - триъгълната е от задната троика на воблера - които е във устата на рибата и от там беше почнал да излиза ... какво е правил със него ... рибешка му работа
Тези двете са от гърба и са в следствие от борбата предполагам, а не от случаен воблер .. но пък като се замисля и се чудя - със флоро съм 1 метър повод 0.60 ... не толкова резлив както плетеното.
И самата опашка - 1 прясна деруга до старата - която е почити зарастнала - до тях една още по стара - едвам забележима вдлъбнатина и малко по-нагоре в средата - множество драскотини - предполагам, че не се е навирал в трънките
А самия удар - първо 1 рязък и след 5 сек. другия - при които се почна купона.
Та се питам 1 вия с опашка ли е бил или съм го затърмъчил по гърба и после как е успял да налапа воблера
Първият удър е от засмукването на воблера,а втория е след като тройката проникне в тялото и следва полудяване на сома и аванса!
-
- получил Браво: 53 пъти
Вестел, ти не твърдеше ли първоначално, че тея деруги са наранявания от влакното
Или сега ти хрумна друго Правиш ли разлика, от пораженията оставени от тройката и гладките успоредни линии прорязващи тялото
http://vbox7.com/play:8231c98ec8" onclick="window.open(this.href);return false;
Продължавайте да гледате клипчета - поучителни са
Или сега ти хрумна друго Правиш ли разлика, от пораженията оставени от тройката и гладките успоредни линии прорязващи тялото
http://vbox7.com/play:8231c98ec8" onclick="window.open(this.href);return false;
Продължавайте да гледате клипчета - поучителни са