Предпочитани и удачни воблери за сом

Няма значение дали го ловите от брега, от лодка на влачене или на кльонк, удари ли ... адреналинът е на макс ;)
Публикувай отговор
Аватар
carbolino
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: Предпочитани и удачни воблери за сом

Мнение от carbolino »

Сома след като захапе воблера винаги се стреми да набива към дъното.Това е така защото той там полягва и нагълтва плячката си.С този си пирует винаги тялото му се втрива по конеца и затова в повечето случай след удар от сом остава слуз по влакното. :D И ако е захапал не както трябва и хоп куките по тялото защото той няма люспи и така лесно се забиват тройките.Бяла риба или костур рядко се хваща странично от воблера.Това е така защото те са с много корави люспи. :fish4:
Emo-83
Търговец
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 272 пъти

Мнение от Emo-83 »

carbolino написа:Сома след като захапе воблера винаги се стреми да набива към дъното.Това е така защото той там полягва и нагълтва плячката си.С този си пирует винаги тялото му се втрива по конеца и затова в повечето случай след удар от сом остава слуз по влакното. :D И ако е захапал не както трябва и хоп куките по тялото защото той няма люспи и така лесно се забиват тройките.Бяла риба или костур рядко се хваща странично от воблера.Това е така защото те са с много корави люспи. :fish4:
С Васко едрото извадихме с монтаж кука в кука сом 43кг. на Жребеца.При първото му идване,беше за главата с голямата кука.При второто качване до лодката,беше за опашката с малката кука.Сега ще видя за това фото,защото мисля,че се виждаха тези следи от куките.
Изображение
Изображение
Сами виждате следите в опашката.
Последно промяна от Emo-83 на Пон Мар 30, 2015 22:11, променено общо 1 път.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
magiosnika
получил Браво: 53 пъти

Мнение от magiosnika »

ruci_bo написа:Руснаците по “Нижная Волга” често тролят като махат тройките на воблера, а връзват 2 тройки по кордата над воблера. Разчитат на удара с опашка, а тройките на воблера ги махат заради закачките. Любимия им воблер е МАНС който е доста скъпичък, в ибеята върви около 20-25 пандука. Не знам в БГ някой внася ли го? За уточнение на река нямаш шанс ако не тролиш по дъното. И ако си е чист търмък това - що не си качнат едно по яко оловце, а скъп воблер, и що се лови само сом на тоз монтаж?
Там където слиза манса, дори и с оловце трудничко се слиза,хеле пък в течение :wink: Братушките нямат равни в гяволъците и мошеническите изпълнения :lol: Ти пробвай с оловце и голи тройки по на плитичко и пак приказвай :lol: Ще се смаяш как атакува и голи тройки без воблер :mrgreen: Гаранция ти давам, че и другите риби аресват голите тройки - не само в Русия :lol: Абе тарикати - в Европа що не тролят по тея методи :wink: Че и закачени риби по опашките не ги зачитат :idea: Ние към тях ли вървиме или към братушките ще гледаме :?: С част от това,което казва Кроки съм съгласен, а именно, че е възможно при откачане воблера да се закачи по тялото на рибата.Ама, че сома атакува воблера с опашка- аре много здраве :D Само като си помисля, как 3-5 килограмово сомче бие рибките с опашка и ме напушва на смях :mrgreen: Това да не е косатка :mrgreen: На морето така свалят октоподчетата на по голяма дълбочина с голям воблер. За да слезеш на същата дълбочина с олово бая гюленце ще трябва да използваш, освен ако не си го отлял в по специфична форма :D
catfish84
получил Браво: 1 път

Мнение от catfish84 »

https://www.youtube.com/watch?v=gzzqAubCNBc" onclick="window.open(this.href);return false;
На кадрите след 1,16 минута доста ясно се вижда какво се случва със сома въпреки плътната вода! :tup:
Emo-83
Търговец

Мнение от Emo-83 »

Свалям воблер до 20м.,без да е Манс, поне по 3 начина,без даутригер.Имам клипове,но не ги пускам по лични съображения.
Сома му е толкова трудно във водата,че чак скача в движение и се шибва в двигателя на ход.
Последно промяна от Emo-83 на Пон Мар 30, 2015 22:18, променено общо 1 път.

Cat_fish
Риболов: риболов от лодка предимно тролинг и джиг
дал Браво: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Cat_fish »

LVitchev написа:Сега,понеже съм повече тролингист,искам да попитам тези дето искате да извадите тролингистите тармакчии,дали някой от вас се е замислял за особеностите на сома и какво прави рибата при закачането,след като усети тройката в устата ???явно никои не се е замислял ??? А да ви питам и друго,някои които е вадил сом закачен за опашката,аджеба огледал ли е сома покрай устата дали евентуално рибата не е ударила първо с уста и след това за да се освободи от желязото,започва да се сгъва на кравай и да удря с опашката по влакното а ??? а евентуално не ви ли е минало през главите че има вероятност сома след като е ударил влакното с опашка,воблера да се е откачил от устата и да се е заковал за опашката а ??? ако някои от вас е имал десетки и стотици часове в ловене на сом на спининг от ръка и е извадил стотици сомове в плитки води,щеше да знае много за сома и щеше да и видял всичко това което описвам и ви питам за него целенасочено !!!!Всичко това съм го видял с очите си десетки пъти,а сомовете в опита си да се освободят съм ги вадил за всякакви части на тялото закачени дори и вързани на кълбо,и за устата и са опашката,едната кука в устата а другата в задника !!! На тролинг също съм свидетел на аномалии при удар,вадя рибата закачена за гърба,почвам да си мисля че съм го изтърмъчил като е минал покрай воблера но не,рибата си е ударила уставно но при завъртането да се освободи,воблера се откача от устата и го кове на главата,гърба или опашката и при оглед по обстойно,това се потвърждава.Единични случаи има на хванати толстолоби,шарани и т.н,защо няма десетки стотици питам аз а ??? Шарани ли няма,толстолоби ли няма по язовирите по 20-30-40кг или не е така ??? Много моля,хора които само си мислят че знаят всичко,без да се обиждат да не пишат групости и да обиждат тролингистите !!! Тролинга не е търмъчене и не приемам свободните съчинения,а истърмъчените сомове по посочения от вас начин са точно толкова колкото са и шараните и толстолобите,това е равно на = 10 бройки на година за целия сезон и за всички тролингисти !!!!!Аз на търбък имам един толстолоб 30-40кг за всичките години откакто ловя на тролинг,няма да споменавам годините че ще намаля бройките изтърмъчени дето ги дадох !!!
Наи верния отговор евала за което си написал :tup: :tup: :tup:
Emo-83
Търговец

Мнение от Emo-83 »

Точно разбира се,защото е покрито с опит и случки.Не се влияе от пристрастия и отношения.

Аватар
franko
Риболов: сооооооом
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 6 пъти

Мнение от franko »

Любо ,аз това ,когато го написах ,половината се скатаха,а друг го отрече :lol: .Теб още малко и ще тите целуват... :D Баси хаха .
franko написа:
Emo-83 написа: Защо четете,като дявола евангелието!?
:
Ти пък,що прескачаш,като четеш.Това ,само Панцера го правеше за да стигне по-бързо до края :).
Кажи сега, кой е отрекъл,че по някога сома удря с опашка?Кой?На мен ми удари и кльонка миналата година :P .На някой случвало ли му си е това :shock: .
Не се отрича и факта,че когато мижавите тройки на воблера са забодени в четките, вероятността да се откачат е много голяма.Тогава, когато рибата набива надолу ,напълно е възможно воблера да се плъзне по тялото и да се закачи,къде ли не!Никой,тези неща, не ги отрича :idea: .
Несериозно е да се говори(пише) обаче за атакуващи сомове по този начин при температура под 10-12 градуса на горния слой вода.Воблерче,а не пасаж риби.Защо след забраната повечето риби са забодени в устата?Защо след забраната се "тролят" толупи в планктона.Сами си правете изводи.На някои може да не им изнася.
Сега рибите са там ...3-7м и дрането с воблерите по дъното е целенасочено :idea: .Юни с толстолоба се случва същото или и той тогава атакува с гърба.
Емо,благодаря за топлите думи ,които прочетох.
Последно промяна от franko на Пон Мар 30, 2015 23:16, променено общо 2 пъти.
Аватар
lovo M

Мнение от lovo M »

LVitchev написа: Тролинга не е търмъчене и не приемам свободните съчинения,а истърмъчените сомове по посочения от вас начин са точно толкова колкото са и шараните и толстолобите,това е равно на = 10 бройки на година за целия сезон и за всички тролингисти !!!!!Аз на търбък имам един толстолоб 30-40кг за всичките години откакто ловя на тролинг,няма да споменавам годините че ще намаля бройките изтърмъчени дето ги дадох !!!
Никой не-казва че,тролинга е търмъчене.При всички дисциплини,има периодично уловени риби за тялото,опашката,главата.Но никъде в света,тези риби не-се зачитат за честно уловени.Интересно ми е,как ги отсявате тези изтърмъчени 10 бр на година.Този мартенския,изтармъчен ли е ,или не. :?:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Аватар
franko
Риболов: сооооооом
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 6 пъти

Мнение от franko »

Единият е за гърба,другият за корема.За опашката още няма.До колкото разбрах колегите ,които са ги уловили ,споделят моето мнение. Демек ... :wink:
Евала им за което :tup:
Аватар
lovo M

Мнение от lovo M »

Не-е по темата,но малко за разнообразие.Атаки и тактики от каналето....или как се хрупат солети. :D :D

[youtubei7CbIuOjoSw][/youtube]
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Иво Ломски
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 23 пъти

Мнение от Иво Ломски »

lovo M написа:Не-е по темата,но малко за разнообразие.Атаки и тактики от каналето....или как се хрупат солети.
Не мога да разбера, тия сомчета защо не бият с опашки..., да не са някакви инвалиди. Гледам че махат с опашки, но защо не ги ползват по предназначение 😞
Всеизвестен факт, е че в Испания популацията е млада (знаете историята за германеца). Може да не са имали време да овладеят жиу жицу. Сигурен съм обаче, че ако им изпратим един от нашите, нещата ще тръгнат в правилната посока 😁😁😁
А сега малко по-сериозно. Копирал съм едното клипче, на което ясно се вижда (точно преди да нападне рака) как след като се завърта и подготвя за атака, опашката на рибата минава точно до рака. В този момент там ако имаше тройка, много е вероятно да имаме закачен за опашката сом. Точно това се случва по време на кльонк и след неуспешна атака при тролинг, но и в двата случая това не е т.н. атака с опашка, а случайно закачена риба ☺
Живот без страст не е живот а само съществуване...
Аватар
vestel
Риболов: Риболов от лодка само Хишни риби :D
предимно Тролинг
дал Браво: 81 пъти
получил Браво: 112 пъти
Обратна връзка:

Мнение от vestel »

Ето малко снимки ... не чак толкова етични ... но ще го преглътнете :wink:

Изображение

малката дупка е от канджата - триъгълната е от задната троика на воблера - които е във устата на рибата и от там беше почнал да излиза ... какво е правил със него ... рибешка му работа :D

Изображение

Изображение

Тези двете са от гърба и са в следствие от борбата предполагам, а не от случаен воблер .. но пък като се замисля и се чудя - със флоро съм 1 метър повод 0.60 ... не толкова резлив както плетеното.

Изображение

И самата опашка - 1 прясна деруга до старата - която е почити зарастнала - до тях една още по стара - едвам забележима вдлъбнатина и малко по-нагоре в средата - множество драскотини - предполагам, че не се е навирал в трънките :lol: :lol: :lol:

А самия удар - първо 1 рязък и след 5 сек. другия - при които се почна купона.
Та се питам 1 вия с опашка ли е бил или съм го затърмъчил по гърба и после как е успял да налапа воблера :wink:
pflueger
Риболов: Shark

Мнение от pflueger »

Първият удър е от засмукването на воблера,а втория е след като тройката проникне в тялото и следва полудяване на сома и аванса! :twisted:
magiosnika
получил Браво: 53 пъти

Мнение от magiosnika »

Вестел, ти не твърдеше ли първоначално, че тея деруги са наранявания от влакното :wink:
Или сега ти хрумна друго :D Правиш ли разлика, от пораженията оставени от тройката и гладките успоредни линии прорязващи тялото :wink:
http://vbox7.com/play:8231c98ec8" onclick="window.open(this.href);return false;
Продължавайте да гледате клипчета - поучителни са :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на сом”