С Васко едрото извадихме с монтаж кука в кука сом 43кг. на Жребеца.При първото му идване,беше за главата с голямата кука.При второто качване до лодката,беше за опашката с малката кука.Сега ще видя за това фото,защото мисля,че се виждаха тези следи от куките.carbolino написа:Сома след като захапе воблера винаги се стреми да набива към дъното.Това е така защото той там полягва и нагълтва плячката си.С този си пирует винаги тялото му се втрива по конеца и затова в повечето случай след удар от сом остава слуз по влакното.И ако е захапал не както трябва и хоп куките по тялото защото той няма люспи и така лесно се забиват тройките.Бяла риба или костур рядко се хваща странично от воблера.Това е така защото те са с много корави люспи.
Там където слиза манса, дори и с оловце трудничко се слиза,хеле пък в течениеruci_bo написа:Руснаците по “Нижная Волга” често тролят като махат тройките на воблера, а връзват 2 тройки по кордата над воблера. Разчитат на удара с опашка, а тройките на воблера ги махат заради закачките. Любимия им воблер е МАНС който е доста скъпичък, в ибеята върви около 20-25 пандука. Не знам в БГ някой внася ли го? За уточнение на река нямаш шанс ако не тролиш по дъното. И ако си е чист търмък това - що не си качнат едно по яко оловце, а скъп воблер, и що се лови само сом на тоз монтаж?
Наи верния отговор евала за което си написалLVitchev написа:Сега,понеже съм повече тролингист,искам да попитам тези дето искате да извадите тролингистите тармакчии,дали някой от вас се е замислял за особеностите на сома и какво прави рибата при закачането,след като усети тройката в устата ???явно никои не се е замислял ??? А да ви питам и друго,някои които е вадил сом закачен за опашката,аджеба огледал ли е сома покрай устата дали евентуално рибата не е ударила първо с уста и след това за да се освободи от желязото,започва да се сгъва на кравай и да удря с опашката по влакното а ??? а евентуално не ви ли е минало през главите че има вероятност сома след като е ударил влакното с опашка,воблера да се е откачил от устата и да се е заковал за опашката а ??? ако някои от вас е имал десетки и стотици часове в ловене на сом на спининг от ръка и е извадил стотици сомове в плитки води,щеше да знае много за сома и щеше да и видял всичко това което описвам и ви питам за него целенасочено !!!!Всичко това съм го видял с очите си десетки пъти,а сомовете в опита си да се освободят съм ги вадил за всякакви части на тялото закачени дори и вързани на кълбо,и за устата и са опашката,едната кука в устата а другата в задника !!! На тролинг също съм свидетел на аномалии при удар,вадя рибата закачена за гърба,почвам да си мисля че съм го изтърмъчил като е минал покрай воблера но не,рибата си е ударила уставно но при завъртането да се освободи,воблера се откача от устата и го кове на главата,гърба или опашката и при оглед по обстойно,това се потвърждава.Единични случаи има на хванати толстолоби,шарани и т.н,защо няма десетки стотици питам аз а ??? Шарани ли няма,толстолоби ли няма по язовирите по 20-30-40кг или не е така ??? Много моля,хора които само си мислят че знаят всичко,без да се обиждат да не пишат групости и да обиждат тролингистите !!! Тролинга не е търмъчене и не приемам свободните съчинения,а истърмъчените сомове по посочения от вас начин са точно толкова колкото са и шараните и толстолобите,това е равно на = 10 бройки на година за целия сезон и за всички тролингисти !!!!!Аз на търбък имам един толстолоб 30-40кг за всичките години откакто ловя на тролинг,няма да споменавам годините че ще намаля бройките изтърмъчени дето ги дадох !!!
Емо,благодаря за топлите думи ,които прочетох.franko написа:Ти пък,що прескачаш,като четеш.Това ,само Панцера го правеше за да стигне по-бързо до краяEmo-83 написа: Защо четете,като дявола евангелието!?
:.
Кажи сега, кой е отрекъл,че по някога сома удря с опашка?Кой?На мен ми удари и кльонка миналата година.На някой случвало ли му си е това
.
Не се отрича и факта,че когато мижавите тройки на воблера са забодени в четките, вероятността да се откачат е много голяма.Тогава, когато рибата набива надолу ,напълно е възможно воблера да се плъзне по тялото и да се закачи,къде ли не!Никой,тези неща, не ги отрича.
Несериозно е да се говори(пише) обаче за атакуващи сомове по този начин при температура под 10-12 градуса на горния слой вода.Воблерче,а не пасаж риби.Защо след забраната повечето риби са забодени в устата?Защо след забраната се "тролят" толупи в планктона.Сами си правете изводи.На някои може да не им изнася.
Сега рибите са там ...3-7м и дрането с воблерите по дъното е целенасочено.Юни с толстолоба се случва същото или и той тогава атакува с гърба.
Никой не-казва че,тролинга е търмъчене.При всички дисциплини,има периодично уловени риби за тялото,опашката,главата.Но никъде в света,тези риби не-се зачитат за честно уловени.Интересно ми е,как ги отсявате тези изтърмъчени 10 бр на година.Този мартенския,изтармъчен ли е ,или не.LVitchev написа: Тролинга не е търмъчене и не приемам свободните съчинения,а истърмъчените сомове по посочения от вас начин са точно толкова колкото са и шараните и толстолобите,това е равно на = 10 бройки на година за целия сезон и за всички тролингисти !!!!!Аз на търбък имам един толстолоб 30-40кг за всичките години откакто ловя на тролинг,няма да споменавам годините че ще намаля бройките изтърмъчени дето ги дадох !!!
Не мога да разбера, тия сомчета защо не бият с опашки..., да не са някакви инвалиди. Гледам че махат с опашки, но защо не ги ползват по предназначениеlovo M написа:Не-е по темата,но малко за разнообразие.Атаки и тактики от каналето....или как се хрупат солети.