Каракудка на уок тиган !
Re: Каракудка на уок тиган !
Така си е , много вкусно беше!
Забравих да уточня, че олиото, което ползвам е истинско , слънчогледово, взимам го направо от една частна маслобойна (оттам взимам и кюспето, което ползвам за риболов на "пружина", фидер по-народно казано )
Забравих да уточня, че олиото, което ползвам е истинско , слънчогледово, взимам го направо от една частна маслобойна (оттам взимам и кюспето, което ползвам за риболов на "пружина", фидер по-народно казано )
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Каракудка на уок тиган !
Toва за смесването на солта с брашното е много ценна идея - мерси! Иначе ми залепва винаги - ако не е осолена, стои по-мека, някак неплътна и се разкъсва от костите. Сега напълно приемам, че не съм най-добрия готвач, както и че купешките риби са далеч от свежо състояние във всеки случай,,, При всяко положение след осоляване за един ден е твърда, стегната и нямам проблеми, което ме удовлетворява.bat.galin написа:Макар и от висотата на кулинарните си умения, попрочетох внимателно и предните постове и това, на която не хванах вяра е следното :...преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума,иначе месото не ми стяга и лепне по тигана....
Аз лично смесвам солта с брашното, в което овалвам рибата преди пържене понеже така се овкусява по-равномерно вместо да соля след това.
Но за да не изпадаме в излишни драми, каквито темата не предполага, ще се огранича със следния коментар : бих желал да гледам отблизо как точно залепва несолената риба.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- bat.galin
- Мнения: 1957
- Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
- Местоположение: Добрич
- дал Браво: 637 пъти
- получил Браво: 446 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Самият факт , че рибата не стои стегната предполага, че е ( достатъчно ) прясна - дълго стоялата ( вкл.и замразена) риба е определено по-суха.
Но е и въпрос на разбиране и вкус - всеки си я приготва според неговите представи.
Аз просто бих ти предложил да замениш брашното с "панировка" с малко по-едрозърнеста структура ( гледам, че си вещ в плувкарската терминология, затова ползвам нея, сигурен че ще ме разбереш тотално и правилно ) .
Горното (, в превод за стоящи далеч от разглежданата в случая материя, ) значи:
- брашно за качамак (по Асен) или
- галета или
- кус-кус ( на Дивела или Барилла примерно, по мен )
Ефектът е, че те поемат повече влага и панировката прегаря по-трудно поради по-едрозърнестата си структура.
А последното пък разрешава рибата да се пържи малко ( ама малко ! не да си капнеш още една ракия и... тичай, че замириса ) по-дълго и така да не остава леко възсурова във вътрешността си, пък било то и на нормален тиган.
Накратко: дай още ~1 лев (според избраната панировка ) и кажи някой ден доволен ли си от резултата.
Но е и въпрос на разбиране и вкус - всеки си я приготва според неговите представи.
Аз просто бих ти предложил да замениш брашното с "панировка" с малко по-едрозърнеста структура ( гледам, че си вещ в плувкарската терминология, затова ползвам нея, сигурен че ще ме разбереш тотално и правилно ) .
Горното (, в превод за стоящи далеч от разглежданата в случая материя, ) значи:
- брашно за качамак (по Асен) или
- галета или
- кус-кус ( на Дивела или Барилла примерно, по мен )
Ефектът е, че те поемат повече влага и панировката прегаря по-трудно поради по-едрозърнестата си структура.
А последното пък разрешава рибата да се пържи малко ( ама малко ! не да си капнеш още една ракия и... тичай, че замириса ) по-дълго и така да не остава леко възсурова във вътрешността си, пък било то и на нормален тиган.
Накратко: дай още ~1 лев (според избраната панировка ) и кажи някой ден доволен ли си от резултата.
- Markony
- Мнения: 2008
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
- Местоположение: с. Гурмазово
- дал Браво: 200 пъти
- получил Браво: 32 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
http://www.kenga-bg.info
- Markony
- Мнения: 2008
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
- Местоположение: с. Гурмазово
- дал Браво: 200 пъти
- получил Браво: 32 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Пържен дружбенски уклеец топнат във водичка
И тиганя след маниполацията
А за тиквичките няма да ви кажа
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
http://www.kenga-bg.info
- кирил великий
- Мнения: 102
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
- дал Браво: 3 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Колега Маркони, каква е точно процедурата - притеснявам се дали няма да се разпръска горещото олио по печката, да се запали, да стане пушилка и изобщо мазало?Markony написа:Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана
"Всяка грешка има свои име и фамилия."
- Markony
- Мнения: 2008
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
- Местоположение: с. Гурмазово
- дал Браво: 200 пъти
- получил Браво: 32 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Топваш във вода, отцеждаш и мяташ в тиганя. И аз имах такива терзания, но печката я виждашкирил великий написа:Колега Маркони, каква е точно процедурата - притеснявам се дали няма да се разпръска горещото олио по печката, да се запали, да стане пушилка и изобщо мазало?Markony написа:Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
http://www.kenga-bg.info
- кирил великий
- Мнения: 102
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
- дал Браво: 3 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Ще опитам така още следващата седмица, човек се учи цял живот!
"Всяка грешка има свои име и фамилия."
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Идеалният вариант за пържене, говоря за обикновен тиган, но може във всякакъв, е дунавският - отцеждаш в нещо решетесто, солиш, чакаш 2-3 часа, пак отцеждаш, валяш в царевично брашно и пържиш в силно нагорещена свинска мас. Разликата е, че при другите варианти рибата омеква, а при този си остава хрупкава с дни...А за рецептата на Маркони ще кажа да не съсипва уклея с вода, а да го накисне поне за 30 минути в бира, после да пържи и да ми се обади
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Каракудка на уок тиган !
Красе, чудех се кога най-после ще огрееш и тука...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Markony
- Мнения: 2008
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
- Местоположение: с. Гурмазово
- дал Браво: 200 пъти
- получил Браво: 32 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Бирата се приема перорално и с температура 4-8 градуса. Останалото е хабене на материал
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info
http://www.kenga-bg.info
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Тук се препокриваме с babydoctor-a по отношение на метода на пържене! Само дето до сега само се глася да пробвам с мас.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Аз пък нещо не мога да намеря ни мас, ни царевично брашно, та последният път сома го правих с грис - не беше лошо, но биеше на брускети...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- sword-fish
- Мнения: 177
- Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 22:17
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Каракудка на уок тиган !
Много вкусно изглежда !toestaz написа:Понеже е Забрана, поналових каракуда от частен водоем, там си се води "плевелна" целогодишно.
Иначе размера е "шамар" около 300 гр.
Изчистена , без глави , хрилни перки и опашки , си престоя около 24 часа осолена в хладилника.
Бях гледал как 1 китаец пържи цяла риба в уок тиган, та реших да пробвам.
Понацепих я малко, откъм гърба. Следва отъркаляне в брашно , тигана загрят , пълен с олиo, колкото три каракудки като легнат, да потънат до над гръбната перка.Пържи се до керемиденочервен цвят.
Резултата - невероятен,
докато се сетя да снимам - останаха само три !
Колко бира изпива - вече сте се сетили !
Наздраве !
Поздрави за уменията !