Устията ?!tiso написа:Ха - ха .Emo-83 написа:Тисо,виждам,че знаеш някои неща повече от мен.Хайде да те помоля, да не ти тегля думите с ченгел и да те провокирам,за да ги пишеш
И между другото,гола вода си.
Написал си много важни неща за устията,които малцина знаят.
Ще драсна някой ред Емо.
Ма искам като ги прочетеш да вникнеш безпристрастно в тях.
Да те провокирам и аз - между другото като безпристрастен читател си гола вода
Водоемите с проточна вода - това е по- правилно да се каже.
Нека първо да обобщим кое е стояща и кое е застояла вода.
Много често съм срещал твърдения като това - еди ,коя си риба обитава или обича да обитава застоялите води.
Освен Ph на водата в химичен план има още един по-важен параметър. Много малко хора знаят за него , въпреки че е също толкова важен за живота , активността и размножаването на рибите колкото температурата.
Аз бих казал дори и повече.
Биохимично стареене.
Водата има свойство да се самогенерира( окислява) ,а процесът се нарича окислително възстановителен.
Измерва се в RH - означава редокспотенциал.
Всяка риба има различни изисквания към него.
Ако киселинността ph се измерва от 0 до 14 , то rh се измерва от 0 до 42.
Нарастващата стойност за rH съответства на нарастващото окислително действие и обратното. Обикновено средата с rH над 25 означаваме като окисляваща, а тази с rH под 15- като редуцираща.
Рибите (нашите ) се чувстват най добре между 6-8,5 киселинност и около 25-35 rH.
Това грамотните рибовъди (които са малко на брой) го знаят и избират за рибарници водоеми с висока проточност.
За да се поддържа стабилна редокссистемата , водата трябва да се подменя. В противен случай се получават незадоволителни резултати от към прираст и размножаване.
Затворени водоеми със слаба или никаква проточност има много и всеки риболовец улавял да речем шаран , се е чудил защо аджъба той има хайвер неизхвърлен през юли-август.
Рядко обаче се знае какво е възспряло размножаването.
В повечето случаи се казва - неблагоприятни условия и толкоз.
В Германия се намират най-добре работещите стопанства за сом и забележителното е , че рибите се отглеждат в циментови корита. Циментови корита с малък обем но с почти 100% проточност за 24 ч.
Това в комбинация от висока температура, висококалорийна храна и определени микро и макро елементи добавени във водата кара едно соме за една година да достигне 1.500кг.
Това не е виц а е факт. Аз съм бил канен от такива стопанства за сътрудник.
Пролетно време устията се явяват местата където редокса започва първи да навлиза в оптимални граници.
За това и рибите го предпочитат.
Много рибари си мислят , че е заради температурата , но не е така.
Ако трябва да бъдем точни, по залетите плитки участъци в язовира водата се затопля много повече от колкото тази в устието.
След като водоема се омеши с"прясна'' вода и rh влезе в норми по целият язовир , настъпва размножаване на всякъде , където температурата е подходяща.
Прясната дъждовна вода е с твърдост близо до нула ,а колкото по мека е водата ,толкова по- малко бактерии я обитават- това е добре за отложените яйца понеже много от тях предизвикват плесенясване
Но от друга страна органиката в залетите сухи площи започват бързо да гние.
Намножават се милиарди бактерии Те от своя страна са храна за инфузории и ресничести ,които пък са стартова храна за малките рибки.
Всичко е надпревара с времето
Какъв е извода - покачва ли се язовира , бегом марш към него.
Къде ? - в устието
Кога ? - в началото.
После ? - няма значение