Как са възникнали мисля, че е ясно на всички. Аз лично ги посещавам може би от 40 години и съм бил свидетел как те са се променяли през годините.
И така първо да уточним кои са софийските баластриери. Мисля, че на тази снимка са обхванати и се виждат всичките.

По поречието на река Искър са: ТЕЦ София-1, Аерогарата-2, Враждебна-3,4,5 (няколко са от двете страни на пътя и на реката), 5могили-6.
По поречието на река Лесновска са: Челопечене-7, Чепинци-8, Негован-9, Санчо Панса-10, Световрачане-11(2бр) След Световрачане река Лесновска се влива в река Искър.
Казичене-12(2бр), Кривина-13(2бр) и Богровските-14,15,16 се падат някакси между двете реки, но по-далеч от тях.
Разбира се, че трябва да уточним и какви риби обитават баластриерите. Най-често срещани са: бабушката, уклея, каракудата, костура и щуката. Да не забравим и слънчака. По-редки са шарана, лина, кефала и бялата риба. В по-големите езера се среща и сома. До скоро платика се ловеше само на Челопечене, но след голямото наводнение през 2005г. вече я има и в Чепинци. Дано популацията и се увеличи и стабилизира. Надявам се отделни бройки да са стигнали и до Негован, но засега не съм чул за уловени платики там.
Транспорт. С кола може да се стигне до всички баластриери. Друг е въпроса, че до някои места пътищата са доста засукани и трудно проходими. Освен с кола може да се отиде и с обществен транспорт.
За 5 могили, Негован, Санчо Панса, Световрачане и Чепинци са автобуси 18 и 20, и маршрутка 20.
За Враждебна, Челопечене и Богров са автобусите тръгващи от автостанция изток: 12, 14, 16, 117, 118, 119.
Освен това автобус 90 и маршрутка 34. Това с транспорта може и да се допълни от някой по-запознат.
Ако някой се заинтересува по-подробно за конкретна баластриера може да попита. Предполагам, че ще му бъде отговорено от мен или някой друг.
Мисля да оставя засега така темата и като се присетя за нещо пак ще пиша.
Като начало ще сложа и няколко снимки
Богров. 30 май 2006

Челопечене. 25 септември 2006

Чепинци. 20 юли 2007