Никулденски шаран
-
- ПОСТОЯНЕН БАН
- Мнения: 957
- Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
- Местоположение: Карлово
- получил Браво: 1 път
Никулденски шаран
Дойде време да се отбележи празника и вчера хванах от пазара един 3-килограмов шарко(задължително трябва да е люспест). Почиства се, измива се и леко се осолява за да се постегне, до като се приготвят другите неща:
Приготвя се плънката от: около 1-1.200 ситно нарязан лук, 3-4 едри ситнонарязани моркова, 200-300 гр ситно нарязани орехови ядки, половин настърган лимон, черен пипер млян и на зърна, червен пипер, 2-3 листа дафинов лист, сол.
Плънката се изсипва в подходящ съд, добавя се 1/2-а ч.чаша олио и и чаша вода и се запържва на слаб котлон до поомекване на лука.До като се приготвя плънката, фурната се загрява на 300 градуса. Шарана с е пълни с плънката, а останалото от плънката се пълни в тавата. Отгоре се нарязва половин пакетче краве масло и добива ето този вид:
Тавата се завива отгоре с алуминиево фолио, поставя се в загрятата фурна, като след 30 минути се намаля на 150 градуса и се пече още два часа; последните 15-20 минути се маха фолиото за да се позапече отгоре. След това фурната се изключва, а тавичката със шаркото се оставя вътре до пълното му изстиване(завита пак с фолиото).
Ето го и в завършен вид; ястието се консумира студено...със всякакъв алкохол, а плънката става по-вкусна от самият шаран!
Пожелавам весел празник на всички празнуващи и тяхните семейства и приятели!!!
Приготвя се плънката от: около 1-1.200 ситно нарязан лук, 3-4 едри ситнонарязани моркова, 200-300 гр ситно нарязани орехови ядки, половин настърган лимон, черен пипер млян и на зърна, червен пипер, 2-3 листа дафинов лист, сол.
Плънката се изсипва в подходящ съд, добавя се 1/2-а ч.чаша олио и и чаша вода и се запържва на слаб котлон до поомекване на лука.До като се приготвя плънката, фурната се загрява на 300 градуса. Шарана с е пълни с плънката, а останалото от плънката се пълни в тавата. Отгоре се нарязва половин пакетче краве масло и добива ето този вид:
Тавата се завива отгоре с алуминиево фолио, поставя се в загрятата фурна, като след 30 минути се намаля на 150 градуса и се пече още два часа; последните 15-20 минути се маха фолиото за да се позапече отгоре. След това фурната се изключва, а тавичката със шаркото се оставя вътре до пълното му изстиване(завита пак с фолиото).
Ето го и в завършен вид; ястието се консумира студено...със всякакъв алкохол, а плънката става по-вкусна от самият шаран!
Пожелавам весел празник на всички празнуващи и тяхните семейства и приятели!!!
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Супер, Бачо, супер! И ние го правим по подобен начин, само при задушаване на плънката добавяме и малко бяло винце, а на финала подреждаме отгоре малко лимонови резенчета да се зачервят на фурната. Естествено, правим го от предния ден.
Приятели, искате ли да пускаме в тази тема снимки на никулденските си шарани? Аз довечера ще увековеча и нашия на кадро.
Приятели, искате ли да пускаме в тази тема снимки на никулденските си шарани? Аз довечера ще увековеча и нашия на кадро.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
Честит празник на всички!
Както ви обещах ще покажа как аз правя шараните.Първо е плънката.Продуктите са:
счукани на едро орехи
нарязан на ситно лук
стафиди
зехин
чер и червен пипер
сол
на снимката са показани продукти за 3 шарана
започваме със запържване на лука в зехтина:
прибавяме орехите
идва ред на стафидите
слагаме чер и червен пипер и сол.Плънката е готова.Пълним шараните и ги зашиваме.
Печем във фурна като поливаме със зехтина отделен от плънката на всеки 7 минути Ако е необходимо добавяме малко зехтин както направих аз днес.
Трябва до нас да има добър приятел за да поливаме и празника
Домашно винце и рибна консерва "Ропотамо" ,за която съм дал рецепта във форума.
Шараните вече са готови
Наздраве и дано Свети Никола дава на всеки по някоя риба!
Както ви обещах ще покажа как аз правя шараните.Първо е плънката.Продуктите са:
счукани на едро орехи
нарязан на ситно лук
стафиди
зехин
чер и червен пипер
сол
на снимката са показани продукти за 3 шарана
започваме със запържване на лука в зехтина:
прибавяме орехите
идва ред на стафидите
слагаме чер и червен пипер и сол.Плънката е готова.Пълним шараните и ги зашиваме.
Печем във фурна като поливаме със зехтина отделен от плънката на всеки 7 минути Ако е необходимо добавяме малко зехтин както направих аз днес.
Трябва до нас да има добър приятел за да поливаме и празника
Домашно винце и рибна консерва "Ропотамо" ,за която съм дал рецепта във форума.
Шараните вече са готови
Наздраве и дано Свети Никола дава на всеки по някоя риба!
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка: