Никулденски шаран

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Бачо Илия
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 957
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
Местоположение: Карлово
получил Браво: 1 път

Никулденски шаран

Мнение от Бачо Илия »

Дойде време да се отбележи празника и вчера хванах от пазара един 3-килограмов шарко(задължително трябва да е люспест). Почиства се, измива се и леко се осолява за да се постегне, до като се приготвят другите неща:

Изображение

Приготвя се плънката от: около 1-1.200 ситно нарязан лук, 3-4 едри ситнонарязани моркова, 200-300 гр ситно нарязани орехови ядки, половин настърган лимон, черен пипер млян и на зърна, червен пипер, 2-3 листа дафинов лист, сол.
Плънката се изсипва в подходящ съд, добавя се 1/2-а ч.чаша олио и и чаша вода и се запържва на слаб котлон до поомекване на лука.До като се приготвя плънката, фурната се загрява на 300 градуса. Шарана с е пълни с плънката, а останалото от плънката се пълни в тавата. Отгоре се нарязва половин пакетче краве масло и добива ето този вид:

Изображение

Тавата се завива отгоре с алуминиево фолио, поставя се в загрятата фурна, като след 30 минути се намаля на 150 градуса и се пече още два часа; последните 15-20 минути се маха фолиото за да се позапече отгоре. След това фурната се изключва, а тавичката със шаркото се оставя вътре до пълното му изстиване(завита пак с фолиото).

Изображение

Ето го и в завършен вид; ястието се консумира студено...със всякакъв алкохол, а плънката става по-вкусна от самият шаран! 8)

Изображение

Пожелавам весел празник на всички празнуващи и тяхните семейства и приятели!!! :D :D :D
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8722
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1379 пъти
получил Браво: 423 пъти

Мнение от Д-р Флекс »

Честит празник, жив и здрав, Бачо!
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Супер, Бачо, супер! И ние го правим по подобен начин, само при задушаване на плънката добавяме и малко бяло винце, а на финала подреждаме отгоре малко лимонови резенчета да се зачервят на фурната. Естествено, правим го от предния ден. :D
Приятели, искате ли да пускаме в тази тема снимки на никулденските си шарани? Аз довечера ще увековеча и нашия на кадро.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Потекоха ми лигите на ранина, Бачо!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

Мунчо написа: Приятели, искате ли да пускаме в тази тема снимки на никулденските си шарани? Аз довечера ще увековеча и нашия на кадро.
В 13 часа мятам шараните и към 17 часа се надявам да има снимков матерял
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Ето и нашия гимнастик :D :

Изображение
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

Честит празник на всички!
Както ви обещах ще покажа как аз правя шараните.Първо е плънката.Продуктите са:
Изображение
счукани на едро орехи
нарязан на ситно лук
стафиди
зехин
чер и червен пипер
сол
на снимката са показани продукти за 3 шарана
започваме със запържване на лука в зехтина:
Изображение
прибавяме орехите
Изображение
идва ред на стафидите
Изображение
слагаме чер и червен пипер и сол.Плънката е готова.Пълним шараните и ги зашиваме.
Изображение
Печем във фурна като поливаме със зехтина отделен от плънката на всеки 7 минути :!: :!: :!: Ако е необходимо добавяме малко зехтин както направих аз днес.
Трябва до нас да има добър приятел за да поливаме и празника
Изображение
Домашно винце и рибна консерва "Ропотамо" ,за която съм дал рецепта във форума.
Шараните вече са готови
Изображение
Наздраве и дано Свети Никола дава на всеки по някоя риба!
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Ако се допускат и толстолобици, след 40 мин и аз ще се отчета. :oops:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

Златев написа:Ако се допускат и толстолобици, след 40 мин и аз ще се отчета. :oops:
Аде давай !Аз съм правил пълнен толуб и стана отлично.
Важно е неависимо шаран или толуб рибата да не е мазна.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

На всички тия риби не видях някой да им е извадил и махнал перките.......иначе добре звучат. :D :wink:
Аватар
ecoplast
Мнения: 3540
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

Изображение
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
ecoplast
Мнения: 3540
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

Изображение
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Ами... имам снимано действието до фурната... После вече бяхме на гребена на настроението и... когато реших да снимам рибката беше наполовина разсфасована :oops:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

ecoplast написа:Изображение
Какво има на устата на този красавец :roll: :?:
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Мнение от ogi70 »

Златев написа:Ами... имам снимано действието до фурната... После вече бяхме на гребена на настроението и... когато реших да снимам рибката беше наполовина разсфасована :oops:
Не губи кураж за за следващия тираж :D
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”