Страница 1 от 2

Дране на скобар в картинки

Публикувано на: Пет Дек 09, 2005 21:55
от kalinux
За целта ви трябва един едър скобар, изчистен от червата и главата. Люспите могат да не се свалят:

Изображение


Започваме с отделяне на коремните перки, първо едната...

Изображение

после другата:

Изображение

След това остраняваме аналната перка, като дълбоко изрязваме костите под нея, първо от едната страна....

Изображение

а после и от другата:

Изображение

след което изскубваме перката заедно с всички кости под нея:

Изображение

После същото правим и с гръбната перка:

Изображение
Изображение



Следва цепене на кожата, първо по гърба назад...
Изображение

после по гърба напред
Изображение

и накрая по корема назад
Изображение

Получават се две отделни половинки от кожата и месо очистено от перки.


Започваме с дрането. Първо се отделя кожата от ъгълчето на врата

Изображение

след което се издърпва кожата назад до опашката, като се внимава кожата да не захапе от месото на корема:

Изображение

Правим същото и от другата страна и получаваме одраната риба.

Изображение

По този начин можете да одерете още платика, морунаж, мряна, толстолоб и т.н.

Публикувано на: Пет Окт 20, 2006 10:08
от virbela1
Колега по този начин на "дране" на костура ми е интересно как ще се справиш с един живарник костури като те чакат няколко гладни гърла.
Дай боже да се видим на некой гьол да ти покажа как действа "робота" за чистене (това съм аз).

Публикувано на: Пет Окт 20, 2006 10:21
от Stefko
Колега по този начин на "дране" на костура ми е интересно как ще се справиш с един живарник костури като те чакат няколко гладни гърла.
Дай боже да се видим на некой гьол да ти покажа как действа "робота" за чистене (това съм аз).
Що намесвате костурите тук?! Човека е показал как да се одерат риби със съвсем различни типове кожи и структури на тялото :roll: :roll: А и го е направил доста нагледно, така че да стане ясно на всеки... Ако толкова ти се иска да покажеш как става работата с костура спретни и ти една подобна темичка и дай да видим - ще е полезно :idea:

Публикувано на: Пон Яну 08, 2007 14:44
от NIMROD
Браво на kalinux перфектна работа,днес изчистих ,одрах и филетирах скобари по този начин стават перфектно :D

Публикувано на: Вто Яну 09, 2007 11:40
от virbela1
Виноват момчета,
ама щом чуя за дране на риба и мигом пред очите ми е костура.

Публикувано на: Вто Яну 09, 2007 13:33
от Владимир
virbela1 написа:Виноват момчета,
ама щом чуя за дране на риба и мигом пред очите ми е костура.

Колега,ти бялата риба и щуката не ги ли дереш :shock: а пъстървата :roll:

Публикувано на: Вто Яну 09, 2007 15:16
от Васил
Бат Стан написа:уоооох, кеф....в събота отивам да си наловя скобари на червена тройка и след тва ще ги филетирам с кеф.
===============================================
И още ако пуснеш и некоя снимчица :shock:
Абе то и Аз обичам да ям риба ама снимките от филетиране на рибата са "уникални"

Публикувано на: Вто Яну 09, 2007 15:43
от virbela1
Barni баце, честно казано никога не съм драл нито щуката , нито пастървата и трябва да ти кажа, че голям успех съм имал при яденето. Понеже щуката и костура са единствените риби дето ям, от тези дето ловя, по стар бйлгарси обичай си дера костура, а щуката си я маам с кожата. :roll: :roll: :roll:

Публикувано на: Вто Яну 09, 2007 16:08
от babydoctor
Адаш, ако знаеш какво е да запечеш костур, ама поне 500 грама в собствената му кожа, с малко масълце, дивисил и копър в корема :roll: на фурничка, бавно...

Публикувано на: Сря Яну 10, 2007 16:24
от virbela1
Бива адаш,
и това го пробвах на Доспат - завит във фолио и в жарта, обаче мен единствено ме кефи паниран в следното пане: брашно, чубрица, чесън и бира. Ич не му мислете с булката, ами се стягайте за рая на земята - ще те водя на Доспат в бивака, па да видим кое е по-вкусно. Може да ти направя и омлет с "пачи крак" та да ме споменуваш.

Публикувано на: Сря Яну 10, 2007 17:29
от babydoctor
Готово, немаш проблем - и без това не пропускаме година без широка поляна, ще отскочим и до Доспат - стига да е през юли, че тя само тогава може. Ако не, па и сам мога да дода :D

Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 8:36
от evilduck
е така се чисти пък костур.
http://www.youtube.com/watch?v=O8luUB9LbWk
браво на тия

Публикувано на: Чет Сеп 30, 2010 11:41
от masterman
ако не го одереш става ли

Публикувано на: Нед Яну 30, 2011 21:49
от msss
ни става как ши става

Публикувано на: Пон Яну 31, 2011 11:47
от баш майстора
masterman написа:ако не го одереш става ли
абе става ама така е по арно :wink:
Изображение

п.п. да не вземе някой да изхвърли одраните кожички
изпържени стават на уникален чипс :wink: