Страница 1 от 2

Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Пет Сеп 21, 2012 22:21
от Коце
Някой мариновал ли е нещото и успешно ли е било?
Аз пробвах осреднена рецепта, но не се пречупва нито острия вкус, нито лютото...

Изображение

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 7:05
от Lemuria
Джинджифилова бира
от http://recepti.hemuz.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Напитки, вода, джинджифил, захар, лимон, ориз

Продукти:
- 100 гр. пресен джинджифил, обелен
- 1 лимон, сок и настъргана кора
- 900 гр. кафява или бяла захар
- 1 с.л. бял ориз, суров
- 4,5 л. вода

Начин на приготвяне:
1. Оставяте водата да заври.
2. Междувременно смилате джинджифил в хаванче или процесор за храна и го поставяте в купа. Добавяте захар, лимонов сок и кора, и разбърквате добре.
3. Заливате с кипящата вода и добавяте зърната ориз.
4. Поставяте сместа в херметически затварящ се буркан и се оставя да престои на хладно и тъмно място за една седмица, като веднъж дневно разклащате енергично.
5. След една седмица прецеждате джинджифила и пресипвате в бутилка.
6. Оставяте в хладилника за 1 до 2 седмици.
7. Сервирате в чаша с много лед и резени лимон. Може да добавите ром.

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 8:35
от Златев
Убийствена рецепта!!!
Сега ако кажете откъде се намира и пресен джинджифил...
Lemuria, имаш ли други подобни хитринки за домашни благинки? :D

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 10:00
от Мунчо
Жестоко! Повлиян от Джърълд даръл, цяла вечност търсих рецептата на джинджифиловата бира! Мерсаж!

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 10:53
от Lemuria
Пресен джинджифил има по всички по-големи вериги магазини.
Рецептата за бирата не съм я пробвала, дано си я бива
Баба правеше шипково вино, но то по-скоро си е леко газирано безалкохолно, пълно с витамини. :)

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 11:33
от Коце
Според мен китайците слагаш и някакъв консервант за да омекне и да се махне лютото.

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 11:47
от Златев
А напитката дали получава градус при ферментацията? Или за това се използва ромът? :lol:
Днинджифилът ми е непознат като подправка... Преди години го прибавях понякога към греяната ракия заедно с черен пипер и мааалко канела.
Знам, че се слага в коледните сладки...
Какво е по-широкото му приложение и консервиран като как се консумира?

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 08, 2012 12:14
от Коце
Златев написа:Какво е по-широкото му приложение и консервиран като как се консумира?
Онова розовото, до уасабито!

Изображение

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Пет Ное 09, 2012 7:43
от Lemuria
Най-вкусното нещо, което съм приготвяла с пресен джинджифил, е джинджифиловото масло.
Съставките са: краве масло, настърган джинджифил, прясна мащерка и сол.
Върху препечена филийка ръжен хляб или прясно изпечена питка... е приказка без край :)

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Пет Ное 09, 2012 9:23
от Коце
Е не ти ли люти малко повече?

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Пет Ное 09, 2012 9:50
от Lemuria
Никак даже. Докато маслото омекне, се настъргва ситно пресния джинджифил – за половин пакетче масло (около 65 гр.) джинджифилът трябва да е горе-долу с размерите на 2,5 грама плувка, тип буре. :) Добавя се непременно прясна мащерка - няколко стръкчета. Обрулват се листенцата, нарязват се ситно-ситно. Сол се слага по лична преценка.
Съхранява се в хладилник.
Супер подходящо е и за печени на жар картофи.

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Пет Ное 09, 2012 11:48
от Мунчо
Баси - отивам да търся джинджифил! Тук вериги магазини дал Господ, само дето не съм срещал този флорален представител в естественото му състояние, ако изключим сушения вид от китайската бакалия, чиито собственик е иранец. :lol: Дали в краен случай би могло да се направи джинджифилово масло с "мумифицирания" вариант?

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Пет Ное 09, 2012 12:09
от Коце
Мунчо написа:Баси - отивам да търся джинджифил! Тук вериги магазини дал Господ, само дето не съм срещал този флорален представител в естественото му състояние...
Изображение

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Пет Ное 09, 2012 12:17
от Lemuria
Мунчо написа:Дали в краен случай би могло да се направи джинджифилово масло с "мумифицирания" вариант?
Ще е все едно да си свариш лютеница от червен пипер :)
Ще намериш, сигурна съм.
Че даже и прясна мащерка ще има :wink:

Re: Мариноване на джинджифил

Публикувано на: Чет Ное 15, 2012 23:41
от joro_olyмпус
При условие, че има вкусна гулия и алабаш - тоя боклук да търсиш.... Жената чела някъде, че половин чаша сок от цвекло сутрин в продължение на една седмица урегулирало кръвното и човек отслабвал. Та ме напъна и сега имам чувството, че от два дни съм ял трупове - а какво пикая и таковато - може да ти изкара акъла, ако си лабав и не направиш асоциация. Полза - никаква! :D :D :D :wink: