В последно време си мисля, че най-малко 2/3 от постигането на максимална дистанция зависи от техниката на замятане. Разбира се, макарата трябва да е оптимално конфигурирана, в зависимост от модела, така че да дава възможно най-доброто. Това не се постига никак трудно и включва следните неща:
- идеално чиста и минимално смазана
- добри лагери /повечето стокови на марковите модели са такива/ и минимална свръх-тънка смазка за тях
- шпула с възможно най-малка инерция, оборудвана с подходящо по дебелина и метраж влакно
Идеята е, тази конфигурация да осигури минималните възможни стойности на спирачката, без да допуска "фалове".
Веднага, обаче възниква фундаменталния въпрос как да подобрим техниката си на замятане. Краткия отговор е с практика

. А малко по-дългия, според мен, включва 2 важни момента:
- като ползваме по-къса въдица. Ясно е, че по-дългата въдица ще даде по-голяма дистанция, при равни други условия. Но по-късата веднага показва и наказва

, всяко грешно и непремерено движение и така лека-полека свикваме с верните постановки.
- като замятаме без никакви спирачки. Тук идеята е същата - грешното и непремерено движение се наказва моментално. От друга страна без спирачка и без контрол с палец !!! е възможно да се заметне примамка с абсолютно всякаква аеродинамика - проверено

. Е, няма да отиде на максималната дистанция, разбира се, но това показва, че при определена техника може да се постигнат неща, които мислим априори за невъзможни!
В духа на горните разсъждения и предвид хубавото време в последните дни, помятах малко, за да не губя форма. Комбото както следва:
- бърза въдица с мощност МЛ и дължина 6'4''
- макара Шимано Метаниум с плитка шпула и 70 м. 4-жилно плетено, метрирано влакно, размер #1
- 10 гр. капковидно олово
Въпросната тежест отива средно над 55 м., докъм 62-3 м. със замятане над глава. При максимално натоварване на бланката /според "теориите" ми от по-преди

/, се развива цялото влакно. Бърз тест за сравнение с по-дълга 7' въдица, показва, че тежеста заминава без напрежение, със замятане над глава, на пределната възможна дистанция. Втори тест със примамка Jackson Daniel 14 гр. с късата въдица също разви цялото влакно - нещо което предния сезон не можех да постигна с 7' пръчка при риболовните ми излети. По-сетне се заиграх с късата въдица и един "реален" кастмастер 9.5 гр с куката - докарах го до 65 м. и цялото влакно, като махнах куката. Мисля, че и с куката щях да успея да развия цялото влакно, обаче дойде поредния досадник да ме пита "как, що и т.н." и експериментът ми приключи...